Budgeten för 2022 innehåller både positiva inslag, men också orosmoment.
Som grund för budgeten ligger SKR-s prognos majoriteten utifrån de kommunala förutsättningarna och vårt resultatmål om 1% före finansnetto. Budgetutrymmet för 2022 ser förhållandevis bra ut, menkommande år är svårare att sia om prognosmässigt. Största orosmomentet är Social och omsorgsnämndens stora underskott som vi har att ta hänsyn till. Något som också oroar är förändringarna som Arbetsförmedlingen genomgår, även om nya beslut tagits gällande insatser om hur de som står till arbetsmarknadens förfogande ska få hjälp. Åtgärder och insatser som tar tid att få på plats. Signalerna är entydiga när man lyssnar runt i kommunerna att detta leder ökande och höga kostnader för kommunens försörjningsstöd. Glädjande i skrivande stund är att vi ser en viss minskning av arbetslösheten i kommunen.
För övriga nämnder och förvaltningar gäller att fortsätta fokusera på konkreta åtgärder för att minska kostnaderna även om vi räknar upp budgeten med 2% 2022.
För att stärka kommunens attraktivitet väljer vi majoriteten i dagsläget, att lägga uppdrag som vi tror kan ge ett mervärde för kommunen, våra invånare och leva upp till kommunens vision. Vi vill se över möjligheten till både turbåtar i och fler övernattningsstugor i skärgården. Se över grillplatser och badplatser som kommunen sköter vilket vi också avsatt medel till.
Majoriteten väljer att ha återhållsamhet gällande förslag som leder till att driftbudgeten det kommande budgetåret ökar, dock gör vi satsningar av social karaktär riktad till barn, unga, till arbetsmarknadsåtgärder och det rörliga friluftslivet. Precis som tidigare år måste digitaliseringen drivas på genom att använda tekniken på rätt sätt och implementera nya arbetssätt i organisationen, därigenom frigöra tid och resurser som kan styras om till andra delar av den kommunala verksamheten. Inte minst genom pandemin har det på ett tydligt sätt visat hur lite vi hittills nyttjat den teknik som är tillgänglig. Det är svårt att sätta summor på de investeringar som behöver göras i ny teknik och kommunledningsförvaltningen får göra de framställningar som behövs för ändamålet.Många beslut kommer att behöva tas inom olika områden i kommunens verksamheter i olika frågor som vi tidigare tagit för givna och som måste omprövas. Budgeten majoriteten lägger omfattar stora investeringar i skolor, förskolor, gator och vägar, miljö, investeringar i infrastruktur ochäldreboenden. Detta gör vi i egen regi eller via samarbeten. Satsningar i förskolor, skolor, äldreboenden är samtidigt stora arbetsmiljöinvesteringar för barn, elever, äldre och personal.
Det positiva i skrivande stund är att näringslivet rullar på trots pågående pandemi. Mark för verksamheter, bostäder, utbildning och infrastruktur är en fråga som alltid legat högt på dagordningen när kommunledningen träffat näringslivet, arbetet inom dessa områden fortsätter i linje med de senaste årens höga ambitionsnivå för att tillmötesgå behoven. Ostkustbanan och lobbandet förutbyggnad till dubbelspår är en annan viktig förutsättning för kommunens utveckling, och som rapport efter rapport påvisar att Hudiksvall blir en av de stora vinnarna när dubbelspåret är utbyggt. Översiktsplanen som är nu i dagarna ska ut på samråd stärker det arbetet.
Likaså att vissa av de restriktioner som tidigare varit lättas upp inte minst för barn och ungar när det gäller idrottsutövande. Kommunen har många olika samarbeten. Det som nu ligger i fokus är utvecklingen som står för dörren gällande olika samarbeten i Hälsingland och som sker inom ramen för Hälsingerådet. En investering som om allt går i lås kommer att innebära positiva effekter för samtliga kommuner i landskapet, och minskade kostnader inom olika områden för kommunerna, medel är avsatt för detta i vår budget. Lagändringen för några år sedan ger helt andra möjligheter för kommunerna att samverka via avtalslösningar i en helt annan utsträckning än som tidigare varit möjligt.
Avslutningsvis vill jag peka på vikten av att arbetet med Agenda 2030 prioriteras, och arbetet med mänskliga rättigheter prioriteras i nämnder och förvaltningar för att uppfylla kriterierna som MR-kommun.
Mikael Löthstam (s) Kommunstyrelsens ordförande
|