Rosenbladets krönika för januari är skriven av Mikael Löthstam, kommunalråd
Hej och God fortsättning,
Förhoppningsvis har ni haft en bra och trevligt under helgerna, njutit av god mat och umgåtts med nära och kära.
I den krönika som följer ger jag min syn på olika händelser och några sakområden där jag tycker att vi som parti ideologiskt behöver driva politiskt.
Lite mer än ett år har gått i nuvarande politiska konstellation, överlag tycker jag att det gått över förväntan, med något undantag. Undantaget är skolan och skolans utmaningar. När det gäller den frågan är jag besviken att vi inte kom längre politiskt. Eftersmaken av det blir ju om det är lönt att tillsätta parlamentariska grupper i frågor som är politiskt känsliga.
Ser jag på utvecklingen i stort i kommunen går det åt rätt håll på många områden och människor jag möter tycker att det hänt och händer mycket positivt i kommunen och uppskattas av den breda majoriteten. Mycket händer och sker inom ramen för samhällsbyggnad och vittnar trots signaler om vikande konjunktur om att det fortfarande råder stor efterfrågan på detaljplaner och i vissa fall ändring av redan befintliga planer. Extra roligt är att vi får mycket uppskattning att det händer mycket positivt i Hudiksvall av personer och organisationer utanför kommunen.
Att det är trångt ekonomiskt och att det framöver behöver tas många tuffa beslut har inte varit en stor fråga eller oro ute hos den breda allmänheten trots de signaler som gått ut. Förmodligen kommer det nog att det ändras snabbt när olika förslag kommer upp för beslut som innebär förändringar för våra medarbetare och olika intressegrupper som värnar om just sina specifika verksamheter och intressen. Parallellt har vi stora investeringsbehov att ta hänsyn till inom våra kärnverksamheter samt volymökningar med ökade driftkostnader som följd, en ekvation som inte är helt enkel att lösa eller för den delen förklara.
Ett annat bekymmer är statsbidragen och våra skatteintäkter, statsbidragen har urholkats till del sett över tid, ser heller ingen ljusning framåt utöver de ökade statsbidrag som aviserats på den fronten. Skatteintäkterna beräknas minska genom färre arbetade timmar, vilket innebär stora svårigheter att möta volymökningarna med ökade intäkter som kommunerna står inför inom kärnverksamheterna. Att justera kommunalskatten kan vi göra till en del, men det drabbar de sämst ställda hårdast.
Det jag ser framför mig och önskar under 2020 är att partiet centralt mycket tydligt inte minst vår finansminister driver linjen om att det behöver det taxeras ut mer skatt för de som ligger över brytpunkten av statlig inkomstskatt, statliga intäkter som i sin tur kan användas till att förstärka kommunerna och Regionerna ekonomiskt. Här kan vårt parti driva på mycket hårdare, synligt och högljutt alldeles oavsett den uppgörelse som finns med C och L, vilka också måste begripa att samhället alltmer dras isär av den förda ekonomiska politiken och se konsekvenserna av deras politiska agenda.
Sverige är ett rikt land men förmögenheten är ojämnt fördelade så med en annan fördelningspolitik skulle vi kunna rätta till en del av de avigsidor vi ser i socialförsäkringssystemen. Det finns stora brister i infrastrukturen som skulle behöva tillföras mer resurser för både väg, järnväg och bredband, inte minst för oss som är boende utanför de större regionerna.
För oss som knackat dörr under valrörelserna, har åtminstone jag vid flera tillfällen konstaterat en viss trångboddhet hos många familjer, vilket med största sannolikhet har med ekonomi att göra. Familjer som inte fått det bättre ekonomiskt de senaste åren, när det stora flertalet av oss faktiskt fått det bättre. Det är en grupp som jag gärna skulle se satsning på som en del i att utjämna sociala orättvisor där klyftorna minskar. Som socialdemokrater har vi nationellt ett stort ansvar att föra en politik som bättre svarar upp mot detta och ger oss förutsättningar att lokalt agera.
Det gäller även att vi som parti måste ta tillbaka initiativet i en rad sakfrågor och målmedvetet föra in dessa på dagordningen för att möta den destruktiva agenda som råder idag som bygger på rädsla och fördomar. Det finns ett antal samhällsproblem som behöver lösas. Vi behöver visa att vår politik är den rätta för att skapa ett tryggt samhälle genom att vi har bra lösningar för att komma tillrätta med samhällsproblemen.
Har under några veckor följt den engelska serien World on fire. För er som inte tittat på serien, kika gärna på den och fundera kring den retorik som användes av Nazisterna. Jämför den med retoriken som högerpopulisterna i Europa och Sverigedemokraterna använder sig av, och ni kommer att se att likheten är slående i hur de för ut sina budskap. Där de vill strypa bl.a. medias oberoende, ändra i rättssystem, saker som står på dagordningen i flera av Europas länder, samma sak ser man om skrapar lite djupare i Sverigedemokraternas politik. Skrapar man lite djupare ser man vad den inre hårda kärnan av personer i det partiet står för när det gäller att skapa ett annat samhälle som bygger på helt andra normer och värderingar än det som präglar vårt samhälle av idag. Låt oss aldrig behöva uppleva ett sådant samhälle det igen.
Som kommun påverkas vi som så många andra kommuner av vad som händer runt om i världen med tanke på inte minst vår stora export, vilket naturligtvis gör oss känsliga för svängningar i konjunkturen det i kombination med andra händelser som sker runt om i vår värld som skapar oro. Ett presidentbyte i USA står som ett högsta önskemål på min lista över saker som behöver ske under 2020, något som förhoppningsvis skulle göra världen lite säkrare. Utöver detta finns det en mängd länder runt om i världen som skulle behöva utvecklas demokratiskt för att skapa en global värld som bygger på trygghet och tillit, istället för som idag alltmer styrs av rädsla och misstro. Glädjande nog finns det motkrafter till de högernationalistiska styren i många av Europas ländersom tagit upp kampen för att vrida politiken tillbaka demokratiskt där man värnar om rättssäkerhet och oberoendemedia. Detta sker i några av de större städerna i dessa länder.
Slutligen ser jag trots en del mörka moln på himlen, ser jag framåt med viss tillförsikt de kommande åren. Att vi tillsammans kan utveckla och stärka kommunen i dess helhet, behålla den positiva stämning och framtidstro som råder.
Mikael Löthstam
|