Copy
Nadat ik in de vorige nieuwsbrief kon starten met stoken, draait het in deze nieuwsbrief echt om productie. We willen Maenscijn op de plank! Toch?


Wil je de vorige nieuwsbrief nog even snel lezen? Klik dan hier.

Gist

Ik heb in een korte tijd verschillende experimenten met gist gedaan. Dit is uiteindelijk wat je suiker omzet in alcohol.

Heel belangrijk voor ons dus!
Na verschillende soorten gist te hebben geprobeerd, ben ik er op uitgekomen dat Saccharomyces cerevisiae (beter bekend als gewone bakkersgist) voor dit recept het beste werkt.

Tja, soms is het zo simpel.
En dan is het echte reguliere werk begonnen. Met twee hevels (ik heb nog geen grotere gevonden) worden er twee vaten stookbier  in de ketel gedaan. Tijd voor een ruwstook!

Met meerdere ruwstoken gecombineerd kan dan een fijnstook gedaan worden.

Nog even geduld...
Ook het klussen is nog niet afgelopen. Is dat het ooit? Er was nog een groot gebrek aan een kraan in de stokerij.

En dat is hierbij opgelost. Mooi ding toch? Het scheelt vooral dat ik niet meer de ruimte uit hoef om een kraan te gebruiken.

Nou had ik al wel wateraansluitingen, maar dat was alleen voor koud water. Dus voor warm water heb ik nog wat nodig...
... namelijk een boiler! Dit mooie ding op de kop getikt. Plankje als steun maken. Afvoer aanpassen. Aansluiting bouwen. En, bam, warm water!
Ik hintte er net al naar, maar na wat ruwstoken wordt het toch echt tijd voor een fijnstook. Waar je bij je ruwstook alles bewaard (behalve wat er in de ketel achterblijft, natuurlijk) moet je bij de fijnstook een selectie maken. Voorloop, Hart, en Naloop. Het gaat om het Hart.

Dus tijd om de 'Mini' aan te slingeren voor een test-stook!
Ik heb de ruwstook langzaam door de mini gehaald en alles wat er uitkomt in losse kleine potjes opgevangen. Na de stook begint het spannende (en leuke!) werk. Je moet namelijk, vooral op basis van smaak, bepalen waar je grenzen liggen. Wat is nog voorloop, en wat doe ik al bij het hart. En waar houdt het hart op, en begint de naloop. Dus tijd om goed te proeven en keuzes te maken.

En zo is de eerste liter van Maenscijn geboren! Snel de kluis in...
Email
Website
Twitter
LinkedIn
Instagram
Facebook
Copyright © 2020 Maenscijn, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp