Copy

Lees in deze nieuwsbrief over de kelderkluis, ‘Maenscijn Jonc’, de douane, en meer!

Heb je de vorige nieuwsbrief gemist? Klik hier om hem te openen.
Lees daar onder andere over de stoker achter Maenscijn, iStill, en ‘Dikke Godsolie’.

Sinds de vorige nieuwsbrief is de website https://maenscijn.com/ verder uitgewerkt, met dank aan Peter-Paul. Nu is het nog lekker kort en bondig, in de toekomst komt er in ieder geval informatie bij over Maenscijn’s producten en werkplaats. Wat zou jij nog meer willen zien op de site?

Maenscijn Jonc

Met Maenscijn wil ik graag de ervaring delen van het drank maken. Eén van de leukste onderdelen daarvan is het laten rijpen van de drank en zelf bepalen hoe je dat doet.

In grote whisky pakhuizen zie je rijen en rijen aan enorme houten vaten vol met rijpende drank. Thuis hebben de meeste mensen daar natuurlijk geen plek voor.

Je zou daarom het idee kunnen hebben om een klein houten vaatje van bijvoorbeeld 10 liter te pakken. Dat kan zeker, maar… bij drank rijpen is het belangrijk om te letten de hoeveelheid ‘houtcontact’. Vergeleken met zo’n enorm whiskyvat, heeft zo’n klein vaatje veel meer oppervlakte ten opzichte van het volume. Het risico is dat je drank te veel smaak opneemt van het vaatje en dat je een soort “hout-thee” hebt gezet.

Een veel gebruikte moonshiners-techniek is daarom om niet je drank in hout te doen, maar juist het hout in je drank!

Hierdoor heb je meer controle over het houtcontact en de uiteindelijke smaak. Je voegt namelijk maar een klein stokje toe aan een glazen fles. Als je ook nog eens goed stookt, heeft je drank niet eens 10 jaar, maar slechts enkele maanden nodig.

Daarom kom ik met Maenscijn Jonc, drank om zelf af te maken. Stiekem is het zo al lekker, maar jij kiest zelf hoe je het af maakt: Neem je eikenhout? En dan Amerikaans of Frans? Of ga je voor andere houtsoorten? Kers-, appel-, pruimenhout, of nog weer wat anders? En wil je dan ook hout met ‘charring’, of moet het juist ‘getoast’ zijn? Ben je fan van een sherry finish? Ook dat kan natuurlijk!

Zoals je merkt ligt met ‘Maenscijn Jonc’ de keuze volledig bij jou. Ik stook de drank en jij maakt het af. Jij kiest de smaak en hoe lang je het laat rijpen. Heb je daar geen geduld voor? Maenscijn komt dan ook met de oplossing, meer hierover lees je in de volgende nieuwsbrief.

Bezoek ‘De distillateur’

Zaterdag 6 april heb ik een bezoek gebracht aan ‘De distillateur’ in Aarle-Rixtel. Gevestigd in het prachtige pand ‘De Klokkengietery’. Toen ik langs kwam waren ze een blauwe gin aan het bottelen. Als je hier in het glas wat tonic bij doet, verkleurt het voor je ogen naar een lichte paars. Erg gaaf!

‘De distillateur’ levert vooral aan lokale horeca dus als je deze zomer zin hebt in een bijzondere gin of limoncello: op naar Aarle-Rixtel voor een kroegentocht!

Kluis ontkraken

Normaal gesproken lees je altijd over kluizen dat men probeert ze te kraken om ze open te krijgen. Bij Maenscijn moest het net even andersom. Daar moest de kluis juist op slot kunnen! Een open deur, zonder sleutel, hoe krijg je dit voor elkaar?

Met dank aan lockpicker en slotenexpert ‘Relocker’ is vrijdag 12 april de vrij bijzondere cilinder vervangen en kan de deur weer op slot. Klaar om vele liters drank te beschermen!

Update douane

Via de nieuwsbrief wil ik jullie ook graag op de hoogte houden hoe de samenwerking met de douane verloopt. Op woensdag 1 mei is de douane langs geweest om de ruimte te beoordelen. Het nieuws is goed: de ruimte is goedgekeurd!

Ik moet nog wat zaken aan de administratie voorbereiden, maar het belangrijkste is dat ik nu de ruimte kan en moet gaan inrichten.

Werkplaats

Er is de afgelopen maand heel veel gebeurd aan de werkruimte voor de stokerij. Het ranzige tapijt is eruit, een groot gedeelte van de muur is opgeknapt, veel kleine reparaties uitgevoerd, en er is zelfs al een krijtbord aan de muur!

Er blijft gelukkig nog genoeg te doen: nieuwe vloer leggen, water aanleggen, stroom fixen. En dan hebben we het nog niet eens over de stookketels gehad...
Copyright © 2019 Maenscijn, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp