Copy

Welkom bij

In deze nieuwsbrief lees je meer over het ontstaan van Maenscijn en wat er nu speelt.

Drankstokerij Maenscijn te Arnhem is een ambachtelijke distilleerderij in oprichting. Het doel? Op kleine schaal bijzondere oplages van sterke drank maken.

De stoker achter Maenscijn stelt zich voor:


Mijn naam is Tijmen Leroi. Ik kan nu al zo’n 10 jaar een goede whisky waarderen. Vanuit die interesse in drank ben ik mij gaan verdiepen in het productie-proces erachter. Al snel kwam ik op het internet het ‘hobbystoken’ tegen, thuis zelf drank maken.


Vooral de V.S. hebben een rijke moonshine-historie. Moonshine is illegale drank die op de meest… creatieve… wijze gestookt werd.  Dit betekent dan ook dat je tussen alle informatie hierover ook veel onzin tegenkomt. Een kwestie van blijven leren, zodat je er op gegeven moment doorheen kan prikken.

Uiteindelijk kon ik maar tot één conclusie komen: dit wil ik ook!  Alleen dan natuurlijk wel legaal.


Om legaal drank te stoken is een bedrijf met vergunningen nodig. Daaruit is Drankstokerij Maenscijn ontstaan. Rustend op een rijke Nederlandse historie, verwijst het middelnederlandse woord ‘Maenscijn’ (uitspraak: maan-skien) naar de Amerikaanse tegenhanger Moonshine.

Deze naam staat voor mijn belofte om op creatieve manieren hele goede drank te stoken. En om een manier te vinden deze ervaring met jullie te delen.

Laatste punt: de “distilleerderij” noem ik trouwens liever gewoon een drankstokerij.
Want met goede drank, heb je geen pretenties nodig.

Cursus iStill

Eind januari 2019 heb ik een distilleercursus kunnen volgen bij iStill. Opgericht door Odin, bekend van vele hobbystookfora, is de visie van iStill simpelweg revolutionair te noemen. Geen glooiende ronde koperen ketels met zwanenhalzen, maar compacte rechthoekige ketels van RVS met strakke kolommen.

In vier dagen tijd werd er een brede theoretische basis gelegd. Hierin werd vooral het hoe en waarom van drankstoken uitgelegd. Niet zozeer hoe je nu stap voor stap één soort drank maakt, maar juist de achtergrond-informatie zodat je zelf aan de slag kan met recepten.

Tijdens de cursus werd al snel duidelijk dat de doelstellingen van iStill volledig aansluiten op die van Maenscijn. Hoge kwaliteit staat voorop. Daarnaast sprak de houding mij ook erg aan: alle aannames worden in twijfel getrokken. We doen niets ‘omdat het zo hoort’, maar omdat we zelf hebben vastgesteld dat dit het beste is. Dat is precies wat ik ook met Maenscijn wil gaan doen.

De cursus heb ik succesvol afgesloten met een examen. Met het certificaat op zak (resultaat: een TIEN) is één ding duidelijk: met inzicht en passie zit het wel goed.

Tijd voor de volgende versnelling!

Talk @Hack42

Een van de manieren waarop ik via Maenscijn de ervaring van stoken wil delen, is met kennisdelen.

Bij Hackerspace Hack42 gaf ik daarom een talk over Maenscijn en drankstoken.

Douane-aanvraag

Een belangrijke stap in het worden van een echte drankstokerij is het verkrijgen van douane-vergunningen. De ene om stookketels te bezitten en gebruiken, de andere om de drank te mogen opslaan.

De aanvraag is er uit, nu vol spanning wachten!

Lost in Translation

Google Translate moet helaas nog even leren waar Maenscijn voor staat. Gelukkig weet jij het wel!

Dikke Godsolie

Drankstokerij Maenscijn is gevestigd in Landgoed Vrijland te Arnhem. Vrijland heeft een uitgebreide geschiedenis. Kapel, rustoord, boerderij. Een diverse achtergrond die je natuurlijk in ere moet houden.

In 1942 hebben de broeders van Vrijland in villa Lichtenbeek een fles ‘Dikke Godsolie’ opgewarmd op de kachel. Dit ging helaas niet helemaal goed en de villa is afgebrand.

Dit liet natuurlijk wel de fantasie van alle Vrijland-huurders op hol slaan. Een aantal broeders die, op een koude winteravond, om de kachel zitten en een borrel opwarmen.

Zou het niet fantastisch zijn om de historie van onze locatie te eren door ‘Dikke Godsolie’ terug te brengen als een eigen-gestookte drank? Dat ga ik dus ook doen!

Het blijft brandgevaarlijk, maar op smaak levert Maenscijn niet in. Het plan? Het klinkt al een beetje zweverig, maar denk aan een prachtige goudkleurige dessertlikeur. Een licht-stroperig mondgevoel, een hint van honing en vijg, in balans gebracht met een frisse noot van gember.

Maenscijn’s ‘Dikke Godsolie’ wordt één van de eerste recepten die ik in de drankstokerij ga uitwerken. In de volgende nieuwsbrief lees je meer over de andere flessen die op de planning staan.

Bron voor de geschiedenisles:
https://www.klaver-arnhem.nl/homepagina/historien-divers/421-vrijland.html

Social media

Maenscijn is druk bezig om alle social media aan te slingeren, op het moment is het vooral actief op twitter. Volg Maenscijn snel: https://twitter.com/Maenscijn

Copyright © 2019 Maenscijn, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp