Copy

Lees in deze nieuwsbrief over ‘Maenscijn Solera’, de stookketels, de werkplaats, en meer!

Heb je de vorige nieuwsbrief gemist? Klik hier om hem te openen.
Lees daar onder andere over de kelderkluis, ‘Maenscijn Jonc’, en de douane.

Toestemming

Even snel een vraag vooraf: Mag ik je blijven mailen?

In april ben ik heel enthousiast begonnen met deze nieuwsbrieven. Hiervoor heb ik het platform Mailchimp ingezet. Nu is het zo dat je onder de AVG-wet expliciete toestemming nodig hebt om nieuwsbrieven naar iemand te mogen sturen. Ik dacht dat het inschrijfformulier dit vastlegde, maar ik had wat instellingen gemist.

Je krijgt nog een aparte mail om jouw toestemming vast te leggen. Geef je dit niet door? Dan is dit de laatste nieuwsbrief die je ontvangt...

Een nieuw product

In de vorige nieuwsbrief schreef ik over ‘Maenscijn Jonc’, drank om zelf af te maken. Een fles die bij jou thuis eerst nog een paar weken/maanden/jaren op de plank hoort te staan. Daar heeft natuurlijk niet iedereen geduld voor. Ook aan die mensen is gedacht met ‘Maenscijn Solera’.

    Een op hout gerijpte drank, niet jaren oud, maar al wel heel lekker en complex. De smaak, en ook de naam, komt doordat het recept gebaseerd zal worden op het ‘Solera-systeem’. Een systeem dat veel voorkomt met name bij Sherry en Port, maar nu met een Maenscijn-twist.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a6/Sherry_cellar%2C_Solera_system_2%2C_2003.jpg

Tech-talk: Solera

Van origine gaat het bij Solera om een systeem met houten vaten, meerdere rijen die op elkaar gestapeld zijn. In deze vaten wordt drank “gerijpt”, bewaard om het een betere smaak te laten ontwikkelen.

De oogst van één jaar wordt over het algemeen op één niveau gelegd, vaak zelfs bovenop de eerdere jaar-rijen. Als de onderste rij vaten klaar is om gebotteld te worden, dan worden de vaten niet volledig leeggepompt. Er wordt slechts tot een derde uitgehaald.

De hoeveelheid die uit de onderste vaten is afgetapt, wordt weer aangevuld met de drank uit de vaten die één rij hoger liggen, en dus een jaar jonger zijn. De vaten die nu net weer wat leger zijn? Die vul je aan met de inhoud van de vaten die weer een rij hoger liggen. Zo ga je door omhoog tot je bent aangekomen bij de vaten met de opbrengst van dit jaar.

Door deze bijzondere manier van vullen en overhevelen bevat iedere fles een combinatie van hele oude tot, relatief, jonge drank. Dit levert een unieke complexiteit en consistentie op.

'Maenscijn Solera'

Hoe werkt Solera dan als we het inzetten voor Drankstokerij Maenscijn? Om te beginnen hoeven we het niet bij één suikerbron te houden. Dus gerst, tarwe, druiven, appels, rietsuiker, wat dan ook, als het maar drank oplevert van goede kwaliteit. Ieder recept krijgt de rijpings-behandeling die het nodig heeft. Of zelfs verschillende per recept, om een ander resultaat te krijgen.

Uiteindelijk heb je een voorraad van dranken, met verschillende leeftijd, suikerbron, behandeling, en smaak. Daarmee zet je dan het Solera-principe in en combineer je de vaten om jaar-op-jaar een bijzondere en consistente botteling te kunnen produceren.

Stookketels

Voor nu is het plan om twee stookketels (“distilleertoestellen”) van iStill in te zetten voor Maenscijn. Een kleine (6 liter) voor receptontwikkeling, en een grotere (100 liter) voor productie.

Het leuke is dat iStill te volgen is via hun blog. Daarop is nu dan ook te lezen dat de nieuwe batch iStill mini’s bijna klaar is. En daar staat mijn ketel tussen! Nog even proberen geduld te hebben dus…

En de grote ketel? Daarover in de toekomst meer, hopelijk de volgende nieuwsbrief al.

Updates uit de werkplaats

Het was een drukke maand met klussen in de werkplaats. Nu het vieze tapijt weg was, kon de vloer worden geëgaliseerd. Dat deden we, om er een hele gave PVC-vloer op te lijmen.
Ik ben erg blij met het resultaat! Na het leggen van de tegels moesten we nog de randen bij de plinten netjes afkitten en de vloer ziet er nu zo strak uit.

Het mooie RVS-werkblad dat ik een tijdje terug heb gevonden, staat nu ook op z’n plek. Nog wel even een paar keer poetsen, maar ik ben er nu al blij mee.

Ook is er een extra aansluiting op de wateraanvoer gesoldeerd. De grootste volgende To-Do is dan ook: Elektra en water-afvoer en -aanvoer.

En ik kon zelfs al beginnen aan wat decoratie. De hele fancy lampen zijn binnen, dus die kunnen binnenkort opgehangen worden. Maar er hangt ook nu al iets… de eerste poster!

Copyright © 2019 Maenscijn, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp