Copy
Lees in deze nieuwsbrief de beloofde uitleg over de Soxhlet extractor en over alle werkzaamheden in de werkplaats.

Heb je de vorige nieuwsbrief gemist? Klik hier om hem te openen. Lees daar meer over de stookketels die in de werkplaats staan te pronken.

De eerdere nieuwsbrieven zijn terug te vinden in het archief.

Updates uit de werkplaats

Gewoon omdat ik er zelf zo vrolijk van wordt:

Nog even een keer een foto van de twee ketels samen.

Wat je hier wel heel goed ziet, is dat de muur achter de ketel verschrikkelijk lelijk is. Tijd om daar eindelijk wat aan te doen!

Om wat aan die muur te doen heb ik aluminium platen gekocht. Na het bewerken met een plasma-snijder pastten ze perfect in de hoek.

Nog even bevestigd met wat slagpluggen en ze zitten muurvast...
Voordat je drank in de ketels gaat stoken, moet je het natuurlijk wel eerst zelf brouwen. Daarvoor heb ik hele mooie vaten kunnen vinden.

Links op de achtergrond zie je ook een nieuwe kast staan. Want zo langzamerhand komen er steeds meer spullen binnen die een plekje nodig hebben.
Na het brouwen en stoken kan je drank in een houten vat, of in een glazen fles, perfect opslaan.

Maar deze RVS ketel werkt natuurlijk ook! En daar is hij dan ook voor gemaakt. Op deze manier kan ik meerdere batches stoken en het resultaat verzamelen, om daar vervolgens weer wat bijzonders mee te doen.

De start van een Solera bijvoorbeeld?
Spulletjes! Je hebt er stiekem een hoop nodig voordat je aan de slag kan. Dus maar alvast wat ingekocht: glazen gistpotten voor de Mini, bekerglazen, alcoholdobbers, maatcilinders, luchtsloten, een flessenspoeler, en een flessendroogrek.

Tech-talk: Soxhlet Extractor

In de vorige nieuwsbrief kon je lezen dat ik op de iStill Mini èn op de iStill100 een Soxhlet extractor heb. De Soxhlet kan ingezet worden om tincturen (of andere extracten) te maken van bijzondere ingrediënten.

Maar hoe werkt dat apparaat?

Heel kort door de bocht kan je een vergelijking maken met thee zetten. Als je een theezakje in een kop heet water laat hangen, zal het op gegeven moment niet heel veel sterker of donkerder worden. Hang je datzelfde theezakje in een nieuw kopje heet water, dan zal je zien dat je er toch weer thee van kan zetten.

Dit principe kan je dus ook doortrekken naar de Soxhlet extractor.

De extractor plaats je bovenop een ketel. In de ketel zit drank met een alcoholgehalte van zo’n 30 tot 40%. De ketel stook je op en hierdoor gaat een hoog-percentage alcohol omhoog door de stijgbuis. Vanuit die buis komt de damp in de koeler terecht, en slaat het vloeibaar neer in de extractie-beker.

Dit is eigenlijk een distillatie, waardoor het alcoholpercentage in deze beker hoger is. De beker zit vol met het materiaal waar je een extract van wil maken. Doordat de beker zich langzaam verder vult met alcohol, krijg je een heel sterk extract.

Na een tijdje bereikt de alcohol de bovenkant van de sifon, waardoor de extractie-beker zich in één keer leeg hevelt. Het extract komt hiermee terug in de ketel terecht. De ketel laat je nu gewoon doordraaien, zodat het proces zich nogmaals kan herhalen, terwijl je het materiaal in de beker laat zitten.

Doordat je dus eigenlijk distilleert zal je extract achterblijven in de ketel, en er praktisch alleen maar alcohol verdampen naar de beker toe. Iedere keer dat je van hetzelfde materiaal een verdere extra extractie maakt, wordt de concentratie in je ketel/alcohol nog sterker.
Email
Website
Twitter
LinkedIn
Instagram
Facebook
Copyright © 2019 Maenscijn, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp