Copy
View this email in your browser
Oostbrieven nr 284
22 augustus 2021

Binnenwaai,
Elthetokerk en Muiderkerk
symbool?
Niet ver van de Col de Jaillet in de Franse Alpen zag ik een houten kruis. Het is overwoekerd / wordt beschermd door / wordt gecamoufleerd door een sparrenboom. Dat het ergens symbool voor staat, daarvan ben ik overtuigd. Maar voor wat precies?

Wie weet er een passend bijschrift? Insturen naar communicatie@protestantsekerkamsterdamoost.nl Een selectie van de inzendingen publiceren we dan in een komend nummer. 

namens de redactie: Ynze Baumfalk

beeld: Le Petit Croisse Baulet, La Giettaz-en-Aravis, Savoie, Frankrijk, 10 augustus 2021
kerkdiensten in de komende weken
 
Zondag 22 augustus is al weer de laatste gemeenschappelijke dienst van deze zomer. Voorganger is Marjolein Hekman. De viering is in  de Binnenwaai-Kerk op IJburg, Ed Pelsterpark 2, 1087 EJ , Amsterdam-IJburg
Aanmelden voor viering: info@debinnenwaai.nl
Online meebeleven op: https://kerkdienstgemist.nl/stations/1928-De-Binnenwaai
 
verdere vieringen eind augustus / begin september

Muiderkerk, Linnaeusstraat 37, 1093 EG, Amsterdam-Oost
Aanmelden voor viering bij: scriba@muiderkerk.nl
Online meebeleven op: https://kerkdienstgemist.nl/stations/1667-Muiderkerk-Amsterdam

zo 29 augustus - ds. Machteld van Woerden
zo 5 september -  gemeenteweekend (geen dienst in Muiderkerk)

 
Elthetokerk, Javastraat 118A, 1094 HP , Amsterdam-Oost
Aanmelden voor viering: via kerktijd of (voor de Muiderkerk/Binnenwaai) via: scriba@elthetokerkamsterdam.nl
Online meebeleven op: https://tinyurl.com/Elthetokerk

zo 29 augustus - ds. Gerben van Manen
zo 5 september - ds. Martijn van Laar

 
De Binnenwaai-Kerk op IJburg, Ed Pelsterpark 2, 1087 EJ , Amsterdam-IJburg
Aanmelden voor viering: info@debinnenwaai.nl
Online meebeleven op: https://kerkdienstgemist.nl/stations/1928-De-Binnenwaai

zo 29 augustus - ds. Nellie Voornveld
zo 5 september - Marjolein Hekman
 Zondag 22 augustus 11 uur - Marjolein Hekman 
Geloven én genieten?  

Geloven en genieten, horen die twee bij elkaar? Deze laatste zondag van het zomerrooster staan we stil bij die vraag. Wat is genieten eigenlijk? We horen psalm 34 waarin de oproep klinkt: ‘Proef, en geniet de goedheid van de Heer’ en we horen een ontdekking uit de zomercursus over Genesis.  

De dienst is bij te wonen in de Binnenwaai. Aanmelden kan via
info@debinnenwaai.nl en is daarnaast ook online te volgen.  

Na de dienst is er een picknick in het Flevopark. Een mooi moment om te genieten van elkaars gezelschap, lekker eten en (hopelijk) mooi weer. Van harte welkom om aan te sluiten! Neem een kleedje, wat lekkers voor de lunch en eventueel een leuk spel mee. 

Zondag 22 augustus - Picknick in het Flevopark
Op deze laatste zondag van het zomerrooster, is er na de gemeenschappelijke kerkdienst in de Binnenwaai een gezamenlijke picknick in het Flevopark. Een leuke gelegenheid om elkaar als 3 kernen in Oost in een ontspannen sfeer wat beter te leren kennen. 
We verwachten dat we rond 12:30 uur met picknick kunnen beginnen, en neem wat mee voor jezelf (en je gezin) en iemand anders.
De picknick zal zijn in het Flevopark, grote veld (zie kaartje voor exacte locatie).
Kun je ons niet vinden, bel dan Linda Frank, 06 47358077

(in geval van regen zal het niet doorgaan - als het afgelast wordt, zullen we dit in de viering van 11 uur melden)
Agenda

Maandag 23 augustus 14.30 - 16.00u - Concertje

Zomaar, voor de aardigheid, is er een gezellige middag in de Muiderkerk: thee met lekkers en een orgelconcertje door Floris van Gils. Floris heeft als conservatoriumstudent een poos het orgel van de Muiderkerk mogen gebruiken voor zijn studie en komt graag nog een keertje terug om mooie muziek voor ons te maken. 
Iedereen is welkom! Toegang is gratis. We houden ons aan de corona-maatregelen! Opgave mag, graag, maar kan ook bij de deur. Willemien Kuitenbrouwer is contactpersoon: 06-49616872 Bij haar kun je je ook opgeven als je een taart of koekjes wilt bakken voor deze gezellige middag.

Muidergemeenteweekend 4-5 september

Het Muiderkerk gemeenteweekend komt dichterbij: in het weekend van 4 en 5 september gaan we naar de Stulp in Baarn, midden in de natuur. Het thema voor het weekend is de heropening van onze Muider onder de noemer: het geheim achter de toren  

Inmiddels hebben zich ruim 20 deelnemers opgegeven. De organisatie van de Stulp wil graag tijdig weten met hoeveel we komen (i.v.m. de logistiek rond het eten). Graag horen we of je van plan bent mee te doen: zaterdag (vanaf 10.00 uur, broodmaaltijd, warm avondeten), zondag (vanaf 10.00 uur, broodmaaltijd) of het hele weekend (ook ontbijt). Dus geef je op, liefst voor 28 augustus.

Alle gemeenteleden zijn welkom, geld moet geen belemmering zijn. De diaconie staat klaar voor wanneer dat nodig is. Voor het hele weekend inclusief overnachting, eten, drinken en versnaperingen vragen we een bijdrage van 50 euro per volwassene en 40 euro per kind, ongeacht of u overnacht. Voor wie deze kosten te hoog zijn, geldt dat ze naar vermogen hun bijdrage kunnen doen. Aan de kerkgangers die alleen op zondag komen, wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de koffie en versnaperingen.

Als je meegaat krijg je in de week vooraf aan het weekend nog nadere informatie.

Geef je nu snel op.

 Jacqueline

 (t. 0633613312; e-mail: j_vansplunter@yahoo.fr)

 Gebed - dinsdagavond 7 september 19.30 uur

Elke eerste dinsdagavond van de maand komen we samen om te bidden. We bidden voor dingen die spelen in de wereld, voor IJburg en de Binnenwaai en voor persoonlijke dingen die spelen. Er is ook ruimte voor stilte en de mogelijkheid om een kaarsje aan te steken. De eerste avond is dinsdag 7 september om 19:30 in De Binnenwaai. Welkom om aan te sluiten!  
 Bijbelstudie vanaf donderdagavond 16 september

Er komt weer een nieuwe serie Bijbelstudies aan. In vijf avonden gaan we in gesprek over de vraag wat geloven en duurzaamheid met elkaar te maken hebben. We luisteren naar een korte lezing van Dave Bookless over dit thema ‘Heel het leven’ en gaan daar vervolgens met elkaar over in gesprek. Voor een indruk van het onderwerp en Dave Bookless: https://youtu.be/aa4FpT3howo

De avonden zullen plaatsvinden in de Binnenwaai op donderdagavond van 19:30-21u. De data zijn: 16 en 30 september, 14 en 28 oktober en 11 november. Van harte welkom om mee te doen! Graag aanmelden via voorganger@debinnenwaai.nl

En verder...

Save the date - Het Geheim achter de Toren - Open Dag Muiderkerk

 Wat is het geheim achter de toren? Dat daar ruimte is waar van alles kan gebeuren! Tijdens de Open Dag van de Muiderkerk op 25 september kunnen bezoekers ontdekken wat dat kan zijn. Wat vinden mensen er, wat nemen ze er van mee? 
Een enthousiaste groep gemeenteleden is bezig met de voorbereidingen. Benieuwd? Meedoen? Laat het weten aan Arien Blees. (blees@ziggo.nl)

Bier en Boeken - vooraankondiging voor oktober

Twee van de beste dingen die er zijn! Onder het genot van een drankje gaan we met elkaar in gesprek over een boek dat we allemaal gelezen hebben. Dit doen we in een leuk IJburgs café of in de Binnenwaai.  

Zou je weleens vaker een boek willen lezen? En lijkt het je leuk om na het lezen van het boek van anderen te horen of zij het net zo inspirerend vonden of ook zo tegen vonden vallen? Doe dan mee met de leesgroep van de Binnenwaai! We sluiten aan bij het thema van de Binnenwaai dit jaar: ‘Toekomst’. Het eerste boek wat op de agenda staat is het boek ‘KLiFi’ van Adriaan van Dis over lef en lafheid in tijden van verandering. Een fictief boek over de zeer nabije toekomst van Nederland waarbij de vraag opkomt hoe we omgaan met de uitdagingen die ons te wachten staan.

Wil je meedoen? Stuur dan een mailtje naar voorganger@debinnenwaai.nl. De eerste avond wordt half of eind oktober op een  dinsdag, donderdag of vrijdagavond. Laat even weten op welke avond(en) je kunt.  
Kosten: De aanschaf of het lenen van het boek en drankje(s) op de avond zelf.

(Hobby)kunstenaars  opgelet!

Bij de feestelijke introductiedag van het vernieuwde interieur van de Muiderkerk op 25 september  hoort ook een verse expositie. Gemeenteleden en andere bezoekers van de Muiderkerk kunnen  een zelfgemaakt schilderij, tekening, etc. of sculptuur (klei, brons, textiele werkvormen, etc.) ten toon te stellen in het vernieuwde gebouw. Zowel 2- als 3-dimensionaal  werk is welkom.

Voorwaarden: ooit zelfgemaakt: dus recent gemaakt werk of misschien een werk dat u nog wilt maken voor de gelegenheid - of juist een minder recente creatie waaraan u hecht. Het werk kan opgehangen of neergezet worden. Geen al te grote formaten graag ivm de beperkte ruimte. Dus als u  een aquarel, olieverf, acryl, ets, potloodtekening etc.,  etc. klaar hebt : bied het aan voor onze feesttentoonstelling!

Samen wordt het vast alleen maar nog  mooier dan individueel...

Een kunstcommissie bestaande uit Jannette, Silla en Sieb zal deze groepstentoonstelling  begeleiden. Over de datum van inleveren volgt nader bericht in Oostbrieven.

Graag aanmelden bij Jannette Weeteling:  jweeteling@hotmail.com
Telefoon: 06-4466 7919 tussen 18.30 en 20.00uur

Onder de pannen: verhuurders gezocht!
Als Buurthulp Oost werken we graag samen met de Regenbooggroep en zijn erg fan van hun project Onder de Pannen. Mensen die door omstandigheden geen woning meer hebben helpen zij aan een tijdelijke kamer. Maar daarvoor hebben ze Amsterdammers nodig die zo ‘gek’ zijn om een kamer te verhuren! Zij regelen dat het mag, dat het kan en de verhuurder geen last krijg van gedoe. We zien bij Buurthulp Oost echt veel mensen voorbij komen die helaas geen dak boven hun hoofd hebben (vaak door pech) en die we graag verder zouden helpen. Onder de Pannen kan dan echt een uitkomst zijn. Ze hebben nu 200 verhuurders maar er moeten er veel meer bij.
Hierbij een uitleg, misschien is het wat voor jou?

Hoe werkt het?
Je hebt een kamer die je niet gebruikt. Je vindt het fijn als iemand die benut en je kunt wel wat extra inkomsten gebruiken. Dan is Onder de Pannen iets voor jou. Je ongebruikte kamer is namelijk een uitkomst voor iemand die even zonder thuis zit.

Wie komt er in huis?
Je beslist samen met De Regenboog Groep wie er in jouw kamer komt wonen. Vooraf maakt je je wensen bekend. De Regenboog screent alle belangstellenden. Als er een geschikte kandidaat is, start de kennismakingsprocedure. Pas als jij het ziet zitten met de huurder (en andersom) start de verhuur.

Mag dat wel?
Ja, De Regenboog heeft afspraken gemaakt met de gemeente, woningcorporaties en uitkeringsinstanties. Ze werken allemaal mee met Onder De Pannen. Jij en de huurder tekenen een officieel contract dat maximaal één jaar duurt.

Loop ik financieel risico?
Nee, je gaat er financieel altijd op vooruit. Jouw eventuele uitkering en/of toeslagen worden niet gekort. De hoogte van het bedrag dat je aan de onderhuur overhoudt verschilt per situatie. De hoogte berekenen we voordat je het contract tekent.

Heb je een huurachterstand bij de woningcorporatie?
Onder de Pannen heeft de mogelijkheid om via het fonds ‘ Kleine schuld, Grote winst’ een bestaande huurachterstand tot een bepaald bedrag in één keer te betalen aan de woningcorporatie.

Wil je meer weten? Bel dan even of mail even met Cora!
Cora Hendriks ,Projectmedewerker,  chendriks@deregenboog.org of 06- 53 23 35 04. Kijk voor meer informatie op www.onderdepannen.nl of mail naar onderdepannen@deregenboog.org
 Collectes

Hieronder vindt u de doelen van de collectes in de komende periode

Elthetokerk
U kunt via de CHRCH-app uw gift overmaken, niet alleen tijdens de dienst, maar de hele week. Ook is het mogelijk om uw gift te doen in het offerblok bij de uitgang van de kerk. 
Het doel van de avondmaalscollecte/derde collecte is in de maand juli voor Suriname in verband met de ontwrichting door COVID-19.

Binnenwaai
Bij online vieringen kunt u uw gift voor de collecte via de GIVT app https://www.givtapp.net/hoe-geef-ik-met-givt/#lijst (op laptop of smartphone) geven, of overmaken op ons rekeningnummer:
Protestantse Gemeente IJburg
NL 30 INGB 0004 7001 00

Muiderkerk
We vragen u ook in de zomer uw bijdrage via de bank over te maken naar Protestantse Gemeente inz. Muiderkerk, IBAN NL76 INGB 000 035 0471, waarbij u kunt aangeven of uw bijdrage bedoeld is voor collectedoel  1 (wijkdiaconie), doel 2 (stedelijke diaconie, bijvoorbeeld voor de vakantietas en het wereldhuis), doel 3 (pastoraat , jeugdwerk, eredienst;  een deel van deze collecte is bestemd voor de zending in Pakistan) of doel 4 (deurcollecte, in juli en augustus voor boekenhulp Hongaarse dominees in Roemenië).
Als u het handig vindt, dan kunt u uw bijdrage in plaats van eens per maand ook over een langere periode overmaken, bijvoorbeeld tweemaal per jaar. Alle bijdragen zijn welkom. Meer over de collectes op de site van de Muiderkerk.

Hier staan links naar de sites van de deelnemende kernen en van de PKAO
      
Copyright © 2021 Protestantse Kerk Amsterdam-Oost, Alle rechten voorbehoudenWilt u veranderingen aanbrengen in hoe u deze mails ontvangt?
U kunt uw profielgegevens wijzigen of u uitschrijven van deze verzendlijst.

Email Marketing Powered by Mailchimp