Copy
View this email in your browser
Oostbrieven nr 285
29 augustus 2021

Binnenwaai,
Elthetokerk en Muiderkerk
Ahoi!
Schuitje varen in de Amsterdamse grachten door het pastoraal team van de Protestantse Kerk Amsterdam-Oost bij het begin van een nieuw seizoen. V.l.n.r. Niels Zwikstra en Esther Ganesh -  jongerenwerkers Binnenwaai, Marjolein Hekman - voorganger Binnenwaai, Noud Fortuin nam afscheid en wordt jongerenwerker in Hoofddorp, Greteke de Vries -  predikant Muiderkerk. Gianni Dacosta - diaconaal werker,  Martijn van Laar - predikant Eltheto.

Namens de redactie:  een goede vaart!
kerkdiensten in de komende weken
Muiderkerk, Linnaeusstraat 37, 1093 EG, Amsterdam-Oost
Aanmelden voor viering bij: scriba@muiderkerk.nl
Online meebeleven op: https://kerkdienstgemist.nl/stations/1667-Muiderkerk-Amsterdam

dienst om 10:30 uur

zo 29 augustus - ds. Jaap Doolaard
zo 5 september -  gemeenteweekend (geen dienst in Muiderkerk)
zo 12 september - ds. Greteke de Vries

 
Elthetokerk, Javastraat 118A, 1094 HP , Amsterdam-Oost
Aanmelden voor viering: via kerktijd of (anderen) via: scriba@elthetokerkamsterdam.nl
Online meebeleven op: https://tinyurl.com/Elthetokerk

dienst om 10:30 uur

zo 29 augustus - ds. Gerben van Manen
zo 5 september - ds. Martijn van Laar
zo 12 september - ds. Marleen Blootens

 
De Binnenwaai-Kerk op IJburg, Ed Pelsterpark 2, 1087 EJ , Amsterdam-IJburg
Aanmelden voor viering: info@debinnenwaai.nl
Online meebeleven op: https://kerkdienstgemist.nl/stations/1928-De-Binnenwaai

dienst om 11:00 uur

zo 29 augustus - ds. Nellie van Voornveld
zo 5 september - ds. Cor Ofman
zo 12 september - Marjolein Hekman
 Zondag 29 augustus 11 uur - "Groene Vrede'

Beelden van vogels en bloemen doen het altijd goed, zeker in de stad. In de bijbel vertellen ze ons van Gods zorg voor de schepping: zo is Hij ook met ons bezig. Wij mogen intussen ‘zijn Koninkrijk zoeken’, lezen we. Wat betekent dat voor ons leven in zijn schepping, terwijl de sombere berichten over het klimaat maken dat je je machteloos en moedeloos kunt voelen? 

Onze voorganger deze zondag is ds. Nellie van Voornveld, en Elena Manevska speelt op de vleugel. Ook is er kinderkerk.

De dienst is bij te wonen in de Binnenwaai. Aanmelden kan via
info@debinnenwaai.nl en is daarnaast ook online te volgen.  
 

 Zondag 29 augustus 10:30 uur - Brood uit de hemel – Johannes 6:41-51


Ik ben het brood uit de hemel, het brood dat leven geeft, zegt Jezus. Daarmee stapt hij in het verhaal van het volk Israël dat in de woestijn manna te eten krijgt. In het evangelie van Johannes vallen we midden in een gesprek dat hierover ontstaat tussen Jezus en zijn volksgenoten. En we staan er aan het begin van een nieuw seizoen bij stil hoe hij zijn leven aan ons uitdeelt.
Online meebeleven op: https://tinyurl.com/Elthetokerk.

Beeld: Kees de Kort, Kijkbijbel 

Agenda

29 augustus - eind oktober - expositie tekenclub
Vrijdag 20 augustus heeft ds. Martijn van Laar in het diaconaal centrum Oost (Elthetokerk) de expositie geopend van werk van de tekenclub. De expositie is te bezichtigen elke zondag na de kerkdienst of tijdens de inloopkoffie-ochtenden op woensdag en vrijdag. De expositie is nog tot eind oktober te zien.

De tekenclub is een groot succes en daarom gaan we ook in de Muiderkerk van start. Deze clubmiddag zal zijn op de maandag van half 12:30 - 14:00 uur. We hebben inmiddels al een aantal aanmeldingen binnen dus geef u snel op bij Jannette Weeteling. Jweeteling@hotmail.com of 0206939260.
Start is op 27 september. 

woensdag 1 september 11:00 uur - Plaatsing Stolpersteine bij  Linnaeusstraat 33.

Op woensdag 1 september worden Stolpersteine geplaatst voor het adres Linnaeusstraat 33. Stolpersteine of struikelstenen zijn stenen met een messing plaatje waarop  de naam staat van iemand die daar tijdens de Duitse bezetting woonde en door de bezetter is afgevoerd naar een vernietigingsklamp. De vier Stolpersteine voor de woning op een steenworp van de Muiderkerk worden geplaatst ter herinnering aan het Joodse gezin Verdoner dat op 12 oktober 1944 in Auschwitz om het leven is gebracht.

Het initiatief voor het plaatsen van deze Stolpersteine is genomen door onze buurtgenoot Rogier Schravendeel. Hij nodigt de kerken van Amsterdam Oost nadrukkelijk uit om bij de plechtigheid aanwezig te zijn.

Informatie verder bij predikant@muiderkerk.nl
donderdag 2 september 13:00 uur - Voorbereiding Klimaatwandeling

Vanuit de Raad van Kerken heb ik de vraag gekregen om een oecumenische activiteit in Oost te organiseren. In eerste overleg met enkele mensen zal het gaan om een klimaatwandeling. Dat wil zeggen: we gaan langs bij mensen en organisaties in Oost die zich inzetten voor een groene wijk, duurzame energie, sober leven. 
Wilt u meedoen met denken en organiseren? Van harte welkom!
Onze volgende vergadering is in de Muiderkerk, op donderdagmiddag 2 september, om 13:00 uur.
Informatie en aanmelding: Greteke de Vries, 0610325127, of predikant@muiderkerk.nl

4-5 september - Muidergemeenteweekend

Het Muiderkerk gemeenteweekend komt dichterbij: in het weekend van 4 en 5 september gaan we naar de Stulp in Baarn, midden in de natuur. Het thema voor het weekend is de heropening van onze Muider onder de noemer: Het Geheim achter de Toren  

Inmiddels hebben zich ruim 20 deelnemers opgegeven. De organisatie van de Stulp wil graag tijdig weten met hoeveel we komen (i.v.m. de logistiek rond het eten). Graag horen we of je van plan bent mee te doen: zaterdag (vanaf 10.00 uur, broodmaaltijd, warm avondeten), zondag (vanaf 10.00 uur, broodmaaltijd) of het hele weekend (ook ontbijt). Dus geef je op, liefst voor 28 augustus.

Alle gemeenteleden zijn welkom, geld moet geen belemmering zijn. De diaconie staat klaar voor wanneer dat nodig is. Voor het hele weekend inclusief overnachting, eten, drinken en versnaperingen vragen we een bijdrage van 50 euro per volwassene en 40 euro per kind, ongeacht of u overnacht. Voor wie deze kosten te hoog zijn, geldt dat ze naar vermogen hun bijdrage kunnen doen. Aan de kerkgangers die alleen op zondag komen, wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de koffie en versnaperingen.

Als je meegaat krijg je in de week vooraf aan het weekend nog nadere informatie.

Geef je nu snel op.

 Jacqueline

 (t. 0633613312; e-mail: j_vansplunter@yahoo.fr)

zaterdag 4 september 10:00-14:00 uur  - Tieneractiviteit
School begint bijna weer en dat betekent dat Rock Solid ook weer zal starten. Maar eerst heeft de PKA een leuke eerste stedelijke tieneractiviteit gepland staan op 4 september!! 🤩 Dus wees erbij :)
Voor meer info neem contact op met Esther Ganesh, esther.ganesh01@gmail.com

 

 zaterdag 4 september  - demonstratie voor  Nederlandse kinderen in Syrische kampen
Rogier Schravendeel organiseert een demonstratie op de Dam voor de Nederlandse kinderen in Syrische kampen, waarvoor ook een grote hoeveelheid kinderspeelgoed is ingezameld bij de Amsterdamse kerken. De demonstratie is van 14:00 tot 15:00 uur. Wie mee wil doen van harte welkom, al dan niet via een mailtje aan schravendeel.r@gmail.com. We kunnen deze kinderen niet in de steek laten.

zaterdag 4, 11 en 18 september -  aankleding Open Dag 25/9

U heeft vast wel eens (misschien al op uw middelbare school) een tekening, borduurwerk, schilderij of iets dergelijks gemaakt. Zouden wij deze ter aankleding van de open dag op 25 september mogen ophangen in de Muiderkerk? Uw werkstuk hangt er niet alleen. Indien nodig zorgen wij voor een lijstje.

Verder zoeken we handgemaakt aardewerk, sculpturen (hout, metaal) en dergelijke om neer te zetten. Misschien van de ambachtsschool? Een mooie houten vogel of zoiets (roerdomp?).

Inleveren kan tijdens de open kerk op zaterdag 28 augustus of  4, 11 en 18 september tussen 11:00-13:00 uur.

Twijfelt u of u het in zal leveren? Bel 0206939260 (Jannette)

zondag 5 september -  dienst tijdens gemeenteweekend

In het gemeenteweekend organiseren we met elkaar de dienst van de zondagochtend. De lezing komt uit evangelie van Marcus, hoofdstuk 8:27-9:1. Een heel spannende tekst voor ons, als we ons bezinnen op ‘Het Geheim achter de Toren’. Wie zeggen wij dat Jezus is? 
Graag nodig ik iedereen uit om de tekst al te lezen en na te denken over die vraag. Eerst vanuit u zelf: wie zegt u zelf dat Jezus is voor u? Het kan heel verrassend zijn om al onze antwoorden met elkaar in gesprek te brengen. Dat kunnen we zo doen: u schrijft het op de mail en laat het mij voor 3 september weten. Een paar kernachtige regels. En u kunt ook een voorwerp meenemen of in de kerk inleveren. Of, een kledingstuk! Bijvoorbeeld iets dat een leraar verbeeld, of een heilige, of een mensenredder, of een medemens. En met al die ‘dingen’ zullen we dan op zondag iets doen. 
Informatie en afspraak voor het brengen van uw voorwerp: 06 10325 127, ds Greteke de Vries

 dinsdag 7 september 19:30 uur - Gebed

Elke eerste dinsdagavond van de maand komen we samen om te bidden. We bidden voor dingen die spelen in de wereld, voor IJburg en de Binnenwaai en voor persoonlijke dingen die spelen. Er is ook ruimte voor stilte en de mogelijkheid om een kaarsje aan te steken. De eerste avond is dinsdag 7 september om 19:30 in De Binnenwaai. Welkom om aan te sluiten!  
zondag 12 september - video-opnames clip Open Dag
In de dienst van 12 september zal Matthijs Hoogenboom met zijn camera aanwezig zijn. Hij is medewerker communicatie (social media & website) van de Protestantse Kerk. Matthijs zal filmpjes maken van de dienst en het koffie drinken. Hij vraagt ook enkele gemeenteleden voor de camera om te vertellen wat voor hén het geheim is achter de toren. Het resultaat wordt een videoclip van ongeveer vijf minuten. Die clip, waarin de gemeente zich presenteert, wordt doorlopend vertoond tijdens de Open Dag. 
Wie niet in beeld wil, kan dat van tevoren laten weten aan de dorpelwachter of ambtsdrager van dienst, of aan Matthijs zelf. Informatie: ds Greteke de Vries
vanaf 16 september - Bijbelstudie over duurzaamheid

Er komt weer een nieuwe serie Bijbelstudies aan. In vijf avonden gaan we in gesprek over de vraag wat geloven en duurzaamheid met elkaar te maken hebben. 

De avonden zullen plaatsvinden in de Binnenwaai op donderdagavond van 19:30-21u. De data zijn: 16 en 30 september, 14 en 28 oktober en 11 november. Van harte welkom om mee te doen! Graag aanmelden via voorganger@debinnenwaai.nl

zaterdag 25 september  - Het Geheim achter de Toren - Open Dag Muiderkerk

Wat is het geheim achter de toren? Dat daar ruimte is waar van alles kan gebeuren! Tijdens de Open Dag van de Muiderkerk op 25 september kunnen bezoekers ontdekken wat dat kan zijn. Wat vinden mensen er, wat nemen ze er van mee? 
Een enthousiaste groep gemeenteleden is bezig met de voorbereidingen. Het programma is inmiddels bekend. Tijdens het gemeenteweekend van 4 en 5 september gaan we met elkaar werken aan de laatste details ervan. Houd de website in de gaten voor meer informatie.

En verder...
 Pastoraat De zomer loopt op het eind. Voor mijzelf was het een tijd van rust en ontspanning, hopelijk voor velen van u ook. U wens ik een goede start met school, werk, activiteiten. Maar ik weet ook van verdriet en zorgen in de gemeente. U wens ik sterkte en meelevende mensen om u heen op wie u een beroep kunt doen. Als u mij wilt spreken, wilt u het mij of ouderling Janine Otto (otto_janine@hotmail.com, 0648124753) laten weten, dan maak ik graag een afspraak met u. 

Ds Greteke de Vries, predikant@muiderkerk.nl, 061032512
 Vrije dag ds. de Vries

De vrije dag van ds.Greteke de Vries is voortaan op de maandag.
 vakantie Marjolein Hekman

Van 28 augustus tot en met 5 september heb ik nog een weekje vakantie.
Voor dringende pastorale zaken zijn Ds. Martijn van Laar en Ds. Greteke de Vries beschikbaar. 

Hartelijke groet en tot daarna,
Marjolein

Herhaling oproep bijschrift foto
In de Franse Alpen zag ik een houten kruis. Het is overwoekerd door een naaldboom. Dat het ergens symbool voor staat, daarvan ben ik overtuigd. Maar voor wat precies?

Wie weet er een passend bijschrift? Insturen naar communicatie@protestantsekerkamsterdamoost.nl 
Een selectie van de inzendingen publiceren we dan in het volgende nummer. 

namens de redactie: Ynze Baumfalk

beeld: Le Petit Croisse Baulet, La Giettaz-en-Aravis, Savoie, Frankrijk, 10 augustus 2021
 Collectes

Hieronder vindt u de doelen van de collectes in de komende periode

Elthetokerk
U kunt via de CHRCH-app uw gift overmaken, niet alleen tijdens de dienst, maar de hele week. Ook is het mogelijk om uw diakonale gift te doen in het offerblok bij de uitgang van de kerk. 
Het doel van de avondmaalscollecte/derde collecte is in de maanden juli en augustus voor Suriname in verband met de ontwrichting door COVID-19.

Binnenwaai
Bij online vieringen kunt u uw gift voor de collecte via de GIVT app https://www.givtapp.net/hoe-geef-ik-met-givt/#lijst (op laptop of smartphone) geven, of overmaken op ons rekeningnummer:
Protestantse Gemeente IJburg
NL 30 INGB 0004 7001 00

Muiderkerk
We vragen u ook in de zomer uw bijdrage via de bank over te maken naar Protestantse Gemeente inz. Muiderkerk, IBAN NL76 INGB 000 035 0471, waarbij u kunt aangeven of uw bijdrage bedoeld is voor collectedoel  1 (wijkdiaconie), doel 2 (stedelijke diaconie, bijvoorbeeld voor de vakantietas en het wereldhuis), doel 3 (pastoraat , jeugdwerk, eredienst;  een deel van deze collecte is bestemd voor de zending in Pakistan) of doel 4 (deurcollecte, in juli en augustus voor boekenhulp Hongaarse dominees in Roemenië).
Als u het handig vindt, dan kunt u uw bijdrage in plaats van eens per maand ook over een langere periode overmaken, bijvoorbeeld tweemaal per jaar. Alle bijdragen zijn welkom. Meer over de collectes op de site van de Muiderkerk.

Hier staan links naar de sites van de deelnemende kernen en van de PKAO
      
Copyright © 2021 Protestantse Kerk Amsterdam-Oost, Alle rechten voorbehoudenWilt u veranderingen aanbrengen in hoe u deze mails ontvangt?
U kunt uw profielgegevens wijzigen of u uitschrijven van deze verzendlijst.

Email Marketing Powered by Mailchimp