Copy
View this email in your browser
Oostbrieven nr 295
7 november 2021

Binnenwaai,
Elthetokerk en Muiderkerk
gedicht
Sterven zal  je ooit.

Maar vandaag
en godweet morgen
kun je leven, doen, zien

iemand voor iemand zijn
misschien

en het verschil maken, toch,
tussen onverwisselbaar uniek
en om het even

tussen dood en leven.

 
Huub Oosterhuis
Uit: Iemand Meer, gedichten. uitg. Ten Have, 2014
kerkdiensten in de komende weken
Elthetokerk, Javastraat 118A, 1094 HP , Amsterdam-Oost
Online meebeleven op: https://tinyurl.com/Elthetokerk

dienst om 10:00 uur

zo 7 november - ds. Martijn van Laar
zo 14 november - ds. Greteke de Vries
zo 21 november - ds. Martijn van Laar - herdenkingsdienst overledenen

 

De Binnenwaai-Kerk op IJburg, Ed Pelsterpark 2, 1087 EJ , Amsterdam-IJburg
Aanmelden niet nodig, wel houden we afstand en dragen we weer mondkapjes (tenzij je zit)
Online meebeleven op: https://kerkdienstgemist.nl/stations/1928-De-Binnenwaai

dienst om 11:00 uur

zo 7 november - Marjolein Hekman - "huiskamerkerk" (geen uitzending)
zo 14 november - alternatieve viering olv ds. Neely Kok
zo 21 november - geen viering (retraiteweekend kernteam)

 

Muiderkerk, Linnaeusstraat 37, 1093 EG, Amsterdam-Oost

Online meebeleven op: https://kerkdienstgemist.nl/stations/1667-Muiderkerk-Amsterdam

dienst om 10:30 uur

zo 7 november - ds. Greteke de Vries
zo 14 november - ds. Henk van Olst
zo 21 november - ds. Greteke de Vries - Gedachtenisdienst
 Zondag 7 november - huiskamerkerk met Marjolein Hekman

Komende zondag doen we het net even anders: liturgie aan tafel! Tijdens een brunch (rekening houdend met voldoende afstand tot elkaar en ieder een eigen bordje) zullen we met elkaar verschillende liederen zingen en lezen we uit de Bijbel de tekst van deze zondag: Johannes 10:1-10, over een beeld van een goede herder naar wie de schapen luisteren. Er is ruimte om te delen wat deze tekst bij je oproept en ruimte om met liederen te komen om met elkaar te zingen. Elena speelt op de piano en er is ook kinderkerk rondom dit thema. Van harte welkom om mee te doen! Uiteraard ben je van harte welkom om iets mee te nemen om aan tafel te delen, maar dit is zeker geen voorwaarde om mee te doen en mee te eten.
Er is deze zondag geen online uitzending.

 Zondag 7 november 10:00 uur - ds. Martijn van Laar - Thema 'Hart voor de kerk'


Deze zondag lezen we het begin van de brief van Paulus aan de gemeente in Filippi, een groep mensen met wie Paulus echt iets mee heeft. 
‘Ik dank mijn God altijd wanneer ik aan jullie denk’, schrijft hij.
Maar is dat niet een beetje overdreven? Wij worden al snel wat wantrouwig bij zulke lyrische taal. Maar wat als Paulus het nu echt meent? Waar haalt hij het vandaan? En wat als wij – bij alle polarisatie vandaag, ook in de kerk - met Paulus' ogen naar elkaar kijken?
Deze dienst vieren we samen het avondmaal. Als je er niet bij kunt zijn, vier dan vanuit je eigen huiskamer gerust met ons mee in het delen van brood van wijn.

zondag 7 november 10:30 uur -  ds. Greteke de Vries
 

Het is de zondag na de grote klimaatdemonstratie en de zondag rond het gedenken van de Kristallnacht in 1938. ‘Stemmen’ krijgen altijd weer massa’s mensen op de been, ten goede, ten kwade. Ze komen binnen en leiden naar buiten. Deze actualiteit doet denken aan de beide lezingen van deze zondag. De schapen dwalen als verdoolden rond en komen in ballingschap terecht. Of de schapen luisteren naar de stem van de goede herder. Hoe weet je de verschillende stemmen te onderscheiden? We lezen Jeremia 50:4-7 en Johannes 9:35-10:1-6. Twee eigentijdse liederen zingen we ook. Als kyrië het zg. klimaatlied voor de kerken uit 2019 en het lied van een klein vogeltje. Dat laatste is de vertaling van een Zweeds lied, een hommage aan Gretha Tunberg, op een echt Scandinavische melodie.

uitgelicht
Zondag 7 november - Herdenking omgekomen vluchtelingen aan de Europese grenzen

Zondagmiddag 7 november  is er om 15:00 uur in de Mozes en Aäronkerk aan het Waterlooplein een oecumenische herdenking van de vluchtelingen die in het afgelopen jaar omkwamen aan de Europese grenzen. Ds De Vries vertegenwoordigt de Protestantse Kerk Amsterdam en zal een gebed uitspreken.
Voorafgaand aan deze herdenking is om 13.30 uur in het Huis van Sant’Egidio, Waterlooplein 205 een lezing door professor Thomas Spijkerboer over het migratiebeleid van de EU en de gevolgen daarvan. Zie ook: https://www.protestantsamsterdam.nl/herdenking-omgekomen-vluchtelingen/
Vanmiddag op 4 november is de Kerkengids Amsterdam gepresenteerd. Dat gebeurde in een kerk met de megalomane naam ‘Embassy of God’ op een industrieterrein in Duivendrecht.

Verrassende christelijke organisaties kunnen samenwerken! Ik was erbij als afgevaardigde van de PKA naar de Raad van Kerken, die één van de partners was die de gids hebben samengesteld. Andere overkoepelende christelijke partijen waren  SKIN (organisatie van internationale en migrantenkerken in Nederland), the Amsterdam Council of Christian Leaders en een onderzoeksgroep van de Vrije Universiteit, faculteit Religie en Theologie. Een paar jaar is er aan gewerkt, maar nu is hij er: de Kerkengids Amsterdam.

Uiteraard is de gids niet volledig en zal ie dat ook nooit zijn. Daarom is ie digitaal te raadplegen. Webmasters van de stichting ‘Kerk op de Kaart’ zullen hem bij houden. Interessant is, dat als je ‘Muiderkerk’ intypt de Ethiopische gemeente Tesfa Berhan die de Muiderkerk huurt op de kaart oppopt. Het zij onze broeders en zusters gegund, maar ik zal een mailtje sturen om ons er bij te laten plaatsen.  Ds Greteke de Vries
Donderdag 11 november 18:00 - Sinds lange tijd weer een Open Maaltijd in de Muiderkerk

De inloop in vanaf 17:30 uur. Kosten €3,= 
Er gelden vanwege Corona wel een aantal regels en beperkingen voor het samen eten: 
  • Opgave is verplicht, via de mail (sjvanderlaan@gmail.com) of telefoon  (06-54793420).
  • Er kunnen maximaal 40 gasten deelnemen
  • Bij binnenkomst wordt om een QR-code gevraagd.
Uitgangscollecte voor ETE-project van Gianni da Costa

In de maanden november en december is de uitgangscollecte in de Muiderkerk voor het ETE-project van onze diaconaal werker Gianni da Costa. In september en oktober is in de Eltheto-kerk voor dit doel gecollecteerd.
Het project verzorgt bijles aan kinderen van ouders zonder documenten ETE (Empowerment Through Education). Corona heeft kinderen uit die gezinnen op achterstand gezet. Deze kinderen beginnen hun schoolloopbaan met een achterstand wat betreft taalvaardigheid die nauwelijks in te halen is zonder extra ondersteuning. De opbrengst van deze collecte gaat naar 35 Braziliaanse kinderen. Deze kinderen krijgen op zaterdag  extra les en een warme maaltijd.

Zie hieronder (en op de website) hoe u geld voor dit doel kunt overmaken.

Meer over het project in dit artikel  van de Groene Amsterdammer eerder dit jaar: https://www.groene.nl/artikel/je-staat-er-niet-alleen-voor
 vanaf donderdag 11 november - Mobiele Kledingwinkel!  
Samenwerking De Binnenwaai & Leger des Heils 

Vanaf donderdag 11 november starten we met een mooie samenwerking met het Leger des Heils waarbij we vintage kleding verkopen voor mooie prijsjes. Het Leger des Heils levert rekken met kleding aan en in De Binnenwaai worden deze mooi opgesteld. Er is een paskamer en natuurlijk ook koffie en thee en ruimte voor een gesprek. Van harte welkom op 11 november of één van de donderdagen daarna om een keer een kijkje te nemen, mooie kleding te scoren, oude maar goede kleren in te leveren of voor een kop koffie!  
donderdag 11 november - Super Sint-Maarten in Oost - Het Grote Samen Delen Feest.   Op donderavond 11 november wordt voor de tiende maal de spectaculaire Super Sint Maarten Lichtjesparade door Amsterdam Oost gelopen! Prachtige lichtsculpturen, zelfgemaakte lampionnen, grote lichtkostuums en bijzondere lichtwezens sluiten zich dit jaar weer aan om de buurt te verlichten.
Voor een beeld van hoe dat eruit ziet zie:
https://www.youtube.com/watch?v=VwmltZOwRkw
Om 18.45 wordt er verzameld voor de Indische Buurt optocht op het Ambonplein. Om 19.00u start de parade vanaf het Ambonplein.
21 november - Eeuwigheidszondag

Op zondag 21 november, de laatste zondag van het kerkelijk jaar, ook wel Eeuwigheidszondag genoemd, gedenken we de broeders en zusters uit ons midden die het afgelopen jaar zijn overleden. Hun namen zullen worden genoemd in de dienst. Voor iedere naam plaatsen we een roos in een vaas.
Misschien zijn er ook namen van mensen die u/jou lief waren: familie, vrienden, ook van buiten onze gemeente, die je wilt gedenken. Laat het ds. Martijn van Laar dan weten. Dan noemen we ook hun namen. 
 vrijdag 26 november 20.30 uur - Bier & Boeken

Het was een geslaagde eerste avond waarin we over het boek KliFi spraken en genoten van lekkere biertjes (en koffie en thee) en gezelligheid!
Wil je ook mee doen? De volgende avond is vrijdagavond 26 november om 20:30 waarbij we het boek ‘Middernachtbibliotheek’ van Matt Haig bespreken.
Meld je aan via voorganger@debinnenwaai.nlals je mee wilt doen.

 
agenda's en korte mededelingen
dinsdag 9 november - 16:30 uur Kristallnachtherdenking Ieder jaar wordt op het Oosterspoorplein bij het Muiderpoortstation de Kristallnacht herdacht. In de nacht van 9 op 10 november 1938 werden in heel Duitsland door de nazi’s acties georganiseerd gericht tegen de Joodse bevolking. Vanaf het Muiderpoortstation werden op 25 mei 1943 500 Joden uit Oost gedeporteerd naar kamp Westerbork.
Tijdens de Kristallnacht Herdenking bij het monument op het Oosterspoorplein worden de 11.000 mensen herdacht die via het Muiderpoortstation werden afgevoerd naar vernietigingskampen in Duitsland en niet meer terugkeerden. Tijdens een korte ceremonie wordt gebeden, een minuut stilte in acht genomen en er worden bloemen gelegd.Toch nog weer Corona-maatregelen
Dinsdag 2 november werden door het kabinet nieuwe maatregelen afgekondigd ter bestrijding van het COVID-19 virus. Die maatregelen hebben ook gevolgen voor de kerken. De Protestantse Kerk van Amsterdam (PKA) heeft daaruit een aantal richtlijnen afgeleid. In de kernraadsvergadering van donderdag 4 november is besloten die richtlijnen te volgen. Dat houdt in dat behalve bij kerkdiensten voor alle bijeenkomsten (dus ook voor een koorrepetitie) een Corona-toegangsbewijs (QR-code) vereist is. Dit geldt niet voor diaconale activiteiten voor mensen die het onderlinge contact hard nodig hebben. 
Voor kerkdiensten geldt dat opnieuw 1.5 m afstand gehouden moet worden en dat een mondkapje nodig is bij verplaatsing. Dat gaat aanstaande zondag in. We verwachten dat met een andere opstelling van de stoelen er dan normaal gesproken voldoende ruimte is voor iedereen die de dienst wil bezoeken. Daarom is (nog) geen aanmelding vooraf nodig.

zaterdag 6 november -  Klimaatmars
De klimaatcrisis is nu. Steeds meer mensen worden getroffen door bosbranden, overstromingen en hongersnoden. Toch doet het Nederlands kabinet al jaren te weinig om mensen in binnen- en buitenland te beschermen. Daarom gaan we zaterdag 6 november de straat op in Amsterdam. De Klimaatmars op 6 november zal starten op de Dam in Amsterdam. Vanaf daar zal er een route door de stad gelopen worden. Voorafgaand is er een interreligieuze dienst in de Westerkerk om 11:30 uur.
Wie gezamenlijk wil gaan, kan contact opnemen met Ynze Baumfalk (ynzeb@xs4all.nl)

zondag 7 november - Bezoek aan het Holocaust namenmonument
Na de kerkdienst van zondagmorgen fietsen of lopen degenen die dat willen naar het Holocaust Namenmonument aan de Weesperstraat. https://www.holocaustnamenmonument.nl/nl/holocaust-namenmonument/ontwerp/

 donderdag 18 november - Oecumenische kring om 16.00 uur in de Muiderkerk

Maria!? Wat zouden protestanten met Maria moeten hebben? Arnold Huijgen, onmiskenbaar protestants theoloog schreef er een verrassend boek over en in de oecumenische kring wisselen we daarover van gedachten. Anneke Nolet leidt in.

Voor wie er de vorige keer nog niet bij was: het boek zit zodanig in elkaar dat je gemakkelijk kunt aanhaken. Meer informatie: j.dijkhuizen@hccnet.nl of uschi.janssen@gmail.nlNieuwe corona maatregelen
Het kernteam van de Binnenwaai heeft besloten het advies van de PKA te volgen - wij blijven afstand houden tijdens vieringen (en andere activiteiten), en in de Binnenwaai dragen we weer mondkapjes, tenzij je zit. 

zaterdag 6 november Klimaatmars
Na onze Bijbelstudies en gesprekken over duurzaamheid hebben we nu ook de mogelijkheid om de straat op te gaan! We sluiten aan bij de klimaatmars op 6 november. Overal ter wereld gaan dan mensen de straat op om de VN Klimaattop op te roepen tot actie. Van harte welkom om mee te doen. Om 11:30 is er een gezamenlijke interreligieuze viering waarna om 13u de mars begint.  

Stuur een berichtje naar Marjolein (voorganger@debinnenwaai.nl) als je mee wilt doen. 

maandelijks avondgebed - dinsdag 9 november
Het avondgebed verplaatst van de eerste naar de tweede dinsdagavond van de maand om 20u. We bidden voor de wereld, voor IJburg, De Binnenwaai en voor persoonlijke dingen die spelen. Er is ruimte voor stilte en de mogelijkheid om een kaarsje aan te steken. De volgende avonden zijn dinsdagavond 9 november en dinsdagavond 14 december. Van harte welkom om mee te doen!

donderdag 11 november, 19.30-21 uur, Bijbelstudie over duurzaamheid

In deze bijbelstudie gaan we in op de vraag wat geloven en duurzaamheid met elkaar te maken hebben. 

We luisteren naar een korte lezing van Dave Bookless over dit thema ‘Heel het leven’ en gaan daar vervolgens met elkaar over in gesprek. Voor een indruk van het onderwerp en Dave Bookless: https://youtu.be/aa4FpT3howo
Van harte welkom om mee te doen! Graag aanmelden via voorganger@debinnenwaai.nl

Vrijdag 26 november 20.30 uur - Bier en Boeken
De volgende avond is vrijdagavond 26 november om 20:30 waarbij we het boek ‘Middernachtbibliotheek’ van Matt Haig bespreken.
Meld je aan bij Marjolein via voorganger@debinnenwaai.nl als je mee wilt doen.

zondag 28 november 12 uur - gemeenteberaad
Zondag na afloop van de viering willen we ieder die de Binnenwaai een warm hart toedraagt van harte uitnodigen om te blijven/te komen. We willen graag met elkaar oa van gedachten wisselen over het toekomstplan.
 

collectes

U kunt via de CHRCH-app uw gift overmaken, niet alleen tijdens de dienst, maar de hele week. Ook is het mogelijk om uw diakonale gift te doen in het offerblok bij de uitgang van de kerk. 

Het doel van het offerblok/de avondmaalscollecte in de Elthetokerk in de maanden november en december 2021:

Vluchtelingenkinderen in Griekenland

Natte tenten, onvoldoende sanitair en te weinig eten en schoon water. 

Zo wachten duizenden vluchtelingen, waaronder veel kinderen, in Griekse vluchtelingenkampen. Ze zijn hier aangekomen uit landen als Afghanistan, Syrië, Congo en Ethiopië, op zoek naar warmte, veiligheid en een betere toekomst. Is dit de plek waar ze eindigen? Hun situatie is urgenter dan ooit. 

Kerk in Actie werkt in Griekenland samen met drie partnerorganisaties. Zij helpen met voedsel, kleding en onderwijs en proberen deze kinderen op een betere plek te krijgen. Ook investeren ze in de landen van herkomst in een beter leven voor kinderen. En ze pleiten er bij de Nederlandse overheid voor om meer van hen in Nederland op te nemen.

We geloven dat vluchtelingen recht hebben op een beter leven. Met uw bijdrage aan de collecte steunt u dit belangrijke werk van Kerk in Actie voor opvang van gestrande vluchtelingen. Doet u mee?Bij online vieringen kunt u uw gift voor de collecte via de GIVT app https://www.givtapp.net/hoe-geef-ik-met-givt/#lijst (op laptop of smartphone) geven, of overmaken op ons rekeningnummer:
Protestantse Gemeente IJburg
NL 30 INGB 0004 7001 00
 
Wij zijn nog steeds blij met uw trouwe bijdrage aan de collectes in de afgelopen maanden. Hartelijk dank daarvoor. 
We vragen u ook in de herfst en winter uw bijdrage via de bank over te maken naar Protestante Gemeente inz. Muiderkerk, IBAN NL76 INGB 000 035 0471, waarbij u kunt aangeven of uw bijdrage bedoeld is voor collectedoel  1 (wijkdiaconie), doel 2 (stedelijke diaconie, bijvoorbeeld voor Kinderen in de knel, en landelijke diaconie, bijvoorbeeld voor Kameroen), doel 3 (pastoraat , jeugdwerk, eredienst;  een deel van deze collecte is bestemd voor de Kerk in Actie en het Landelijk Jeugdwerk) of doel 4 (deurcollecte, in november en december voor Empowerment Through Education, de zaterdagklas van Gianni Dacosta voor ongedocumenteerde kinderen, zie Uitgelicht).
Als u het handig vindt, dan kunt u uw bijdrage in plaats van eens per maand ook over een langere periode overmaken, bijvoorbeeld tweemaal per jaar. Ook kunt u bijdragen via het pinapparaat of de collectebus in de kerk. Alle bijdragen zijn welkom. 

Meer over de collectmogelijkheden en -doelen vindt u op de site van de Muiderkerk.

 

Hier staan links naar de sites van de deelnemende kernen en van de PKAO
      
Copyright © 2021 Protestantse Kerk Amsterdam-Oost, Alle rechten voorbehoudenWilt u veranderingen aanbrengen in hoe u deze mails ontvangt?
U kunt uw profielgegevens wijzigen of u uitschrijven van deze verzendlijst.

Email Marketing Powered by Mailchimp