Copy
View this email in your browser
Oostbrieven nr 290
3 oktober 2021

Binnenwaai,
Elthetokerk en Muiderkerk
Sint Franciscus / dierendag
Wees geprezen, mijn Heer, door broeder wind
en door de lucht, bewolkt of helder, en ieder jaargetijde,
door wie Gij het leven van uw schepselen onderhoudt.
Wees geprezen, mijn Heer, door zuster water,
die heel nuttig is en nederig, kostbaar en kuis.
Wees geprezen, mijn Heer, door broeder vuur,
door wie Gij voor ons de nacht verlicht;
en hij is mooi en vrolijk, stoer en sterk.
Wees geprezen, mijn Heer, door onze zuster, moeder aarde,
die ons voedt en leidt,
en allerlei vruchten voortbrengt, bonte bloemen en planten.
 
- Franciscus van Assisi, najaar 1255
 
beeld: Anthony Falbo, Sint Franciscus preekt tot de vogels (detail)
kerkdiensten in de komende weken
Muiderkerk, Linnaeusstraat 37, 1093 EG, Amsterdam-Oost

Online meebeleven op: https://kerkdienstgemist.nl/stations/1667-Muiderkerk-Amsterdam

dienst om 10:30 uur - opgeven is niet meer nodig

zo 3 oktober - ds. Wessel Stoker

zo 10 oktober - ds. Geertien Morsink

zo 17 oktober - Gianni da Costa 

 
Elthetokerk, Javastraat 118A, 1094 HP , Amsterdam-Oost
Online meebeleven op: https://tinyurl.com/Elthetokerk

dienst om 10:00 uur

zo 3 oktober - ds. Martijn van Laar
zo 10 oktober - ds. Martijn van Laar
zo 17 oktober - ds. Nellie van Voornveld

 
De Binnenwaai-Kerk op IJburg, Ed Pelsterpark 2, 1087 EJ , Amsterdam-IJburg
Aanmelden niet meer nodig, wel houden we gepaste afstand
Online meebeleven op: https://kerkdienstgemist.nl/stations/1928-De-Binnenwaai

dienst om 11:00 uur

zo 3 oktober - alternatieve viering
zo 10 oktober - ds. Margrietha Reinders
zo 17 oktober - ds. Rob Visser
 Zondag 3 oktober 11 uur - "Van wie is de toekomst?"

De viering van aanstaande zondag staat in het teken van de schepping, het klimaat en duurzaamheid. Pim Jonker zal iets vertellen over de ideeën en activiteiten van de PKN en de Prot. Kerk Amsterdam m.b.t. deze onderwerpen. Peter van Dam houdt zich bezig met de geschiedenis van klimaat en duurzaamheid. In deze viering vertelt hij over raakvlakken met het christelijk geloof. Sieb Tieleman (Muiderkerk) laat ons iets zien van uitgestorven / bedreigde vogelsoorten. Jeske Rutgers vertelt over Natuurlijk IJburg.

Behalve informatie en muziek wordt de mogelijkheid geboden om met elkaar meningen en ervaringen uit te wisselen (geen discussie). Van harte uitgenodigd!!
Voor meer info: pimjonker@hotmail.com

 
 Zondag 3 oktober 10:00 uur - ds. Martijn van Laar
 Thema: Laat de kinderen bij mij komen


Deze zondag lezen we Marcus 10:13 t/m 16. Als kinderen worden gehinderd om bij hem te komen, wordt Jezus woedend. Er staat zoiets als dat hij ‘inwendig kookt’. Hij neemt de kinderen in zijn armen en zegent ze.

Waarom reageert Jezus zo emotioneel? En hoe zit het met het kind in ons dat verlangt naar zegen? Kunnen we het kind in onszelf ook hinderen?

Deze dienst vieren we ook samen het avondmaal. We laten ons omarmen en zegenen in de kring rond de tafel van Christus. Als je er niet bij kunt zijn, vier dan online vanuit je eigen huiskamer gerust met ons mee in het delen van brood van wijn.  

beeld: Lucas Cranach der Jungere - Christuszegent de kinderen (1538)

zondag 3 oktober 10:30 uur -  ds. Wessel Stoker 

De dienst staat in het teken van bezinning over onze verbondenheid met de natuur naar aanleiding van psalm 104. Dat vanwege onze ecologische crisis. We bekijken beelden van protestantse schilders zoals die van Van Gogh en van Emily Carr en wijzen op de wijze woorden van Braziliaanse bisschoppen en  zingen oa, het zonnelied van Franciscus.

beeld: Emily Carr Boven de grindgroeve, 1937 olieverf op doek,  Collectiew Vancouver Art Gallery, Emily Carr Trust

uitgelicht
Cadeau - nieuw bord

We zijn trots op het nieuwe bord op de gevel.

Ter gelegenheid van de heropening van de kerkzaal op de Open Dag van 25 september heeft de Algemene Kerkenraad van Amsterdam ons dat cadeau gedaan.

Het vorige was oud en der dagen zat en niet meer up-to-date.

Onze beheerder Seth Mook het nieuwe bord inmiddels onwrikbaar vastgemaakt.
Vrijwilligers Gezocht - Maak een Praatje

In het kort - Is gastvrijheid helemaal jouw ding? Kom dan naar de Inloopochtend in de Elthetokerk en wordt onderdeel van een gemeenschap die zich inzet voor de naaste uit de buurt.  

Taakomschrijving - De Elthetokerk is geopend voor buurtbewoners. De koffie en thee staat er altijd klaar. Als vrijwilliger ben je verantwoordelijk voor een gezellige sfeer tijdens de inloopspreekuur en heb je een luisterend oor voor onze bezoekers. Daarnaast ondersteun je bij allerlei activiteiten.

Bij de Elthetokerk - De Elthetokerk fungeert als Diaconaal Centrum Oost. Het is een ontmoetingsplek in de buurt waar iedereen, jong, oud, arm en rijk, allochtoon of autochtoon welkom is. Je kunt er terecht voor een kop koffie, een luisterend oor, een lekker soepje (op woensdag) of andere activiteiten.  

De ontmoetingsplek is elke doordeweekse dag geopend. Er worden tal van activiteiten georganiseerd voor allerlei verschillende groepen. Het belangrijkste is dat mensen zich thuis voelen, erbij horen en gezien worden.

Wat ga je doen?
Je zorgt voor een warm welkom met koffie en thee
Je zet de spullen klaar
Je bent sociaal, betrouwbaar en je kunt goed luisteren
Je houdt van gezelligheid en hebt een gastvrije instelling
Je bent minimaal 18 jaar

Wat voor kennis en vaardigheden zijn nodig? - Je hebt een goede beheersing van de Nederlandse taal. Je bent betrouwbaar, spontaan, positief en ondernemend. Je bent geduldig en kunt goed samenwerken. Je hebt belangstelling en respect voor andere culturen.

Wat krijg je er voor terug? - Je leert nieuwe mensen kennen en breidt je netwerk uit. Je wordt goed begeleid in een inspirerende werkomgeving. Waardering, gezelligheid en prima werksfeer. 

Wat is de meerwaarde van dit vrijwilligerswerk? - Vrijwillige medewerkers zijn steeds belangrijker voor de Elthetokerk: dankzij hen kunnen wij nog steeds ons aanbod aan activiteiten uitbreiden. Onze vrijwilligers beantwoorden vragen en wijzen de weg, of helpen bij culturele en maatschappelijke activiteiten. 

Werktijden: Als jij op woensdag en/of vrijdag beschikbaar bent van 9:00 tot 13:00 uur, dan vragen we jou om te reageren!
Locatie: Javastraat 118

Hoe kom je in aanmerking?
Enthousiast geworden? We maken graag kennis! Reageer dan door e-mail te sturen naar: g.dacosta@diaconie.org

vrijwilliger gezocht: scriba (secretaris) De Binnenwaai

De scriba maakt deel uit van het dagelijks bestuur van de Binnenwaai, bereidt vergaderingen voor en maakt het verslag. In deze rol ben je nauw betrokken bij besluitvorming en activiteiten van de Binnenwaai. 

Daarnaast ben je het aanspreekpunt van de Binnenwaai voor de Protestantse Kerk Amsterdam (samen met de voorzitter), en onderhoud je ook contacten met onze zuster gemeenten in Oost. 

In deze rol ben je een belangrijke verbinder tussen verschillende groepen en nauw betrokken bij besluitvorming en activiteiten van de Binnenwaai'

De tijdsindeling is flexibel (het is niet een vereiste om overdag beschikbaar te zijn) en kost gemiddeld een paar uur per week.

Is dit iets voor jou of ken je iemand die dit zou passen, of wil je eerst iets meer weten, neem dan contact op met Linda Frank: info@debinnenwaai.nl of 06-47358077.

gezocht: vrijwilliger communicatie De Binnenwaai

De Binnenwaai zoekt een vrijwilliger die zich over de communicatie wil ontfermen - nieuwsbrief, social media, en hulp bij de website. Dit doe je niet alleen, er is een leuke samenwerking met de andere kerken in Oost, en ondersteuning vanuit de PKA mogelijk.
We staan open voor nieuwe ideeën over onze communicatie!

Lijkt je dit iets of wil je meer weten? Neem dan contact op met Linda Frank, info@debinnenwaai.nl of 06-47358077.

agenda's en korte berichtenFilmavond donderdag 7 oktober - 'Tienervaders'
Activiteiten 2021-2022 -  Het boekje met het activiteitenoverzicht van dit seizoen kunt u meenemen uit de kerk. Een digitale versie is vanaf zondag te vinden op de site. 

Terugblik Open Dag -  Met veel plezier en waardering voor alles en iedereen kijkt de Muiderkerk terug op de Open Dag van afgelopen zaterdag. Ook vanuit de Eltheto, de Binnenwaai , de PKA en de buurt was er goede belangstelling. Het officiële gedeelte van het programma is terug te zien via deze link bij kerkdienstgemist.nl 

Via deze link is het filmpje te zien dat Matthijs Hoogenboom van de communicatieafdeling van de PKA gemaakt heeft tijdens en na de dienst van 12 september. Het werd tijdens de Open Dag vertoond en staat inmiddels op YouTube bij Protestants020.
Ook de PowerPoint-presentatie over de gemeente die speciaal voor de Open Dag is gemaakt is via deze link nog te bekijken.
Komende zaterdag (11:00-13:00 uur) en zondag rond de dienst is in de kerkzaal de tentoonstelling over de Muiderkerk vanaf 1892 – nu nog te bekijken en de tentoonstelling van amateurkunst.
 
Wilt u nog iets kwijt over de Open Dag, laat het dan weten via communicatie@muiderkerk.nl


maandag 4 oktober, 12:45-14:15 uur, Tekenclub o.l.v. Jannette Weeteling.

Woensdagmiddag 6 oktober  14.30 – 15.30 uur Theedrinken in de kerk

Donderdagochtend 7 oktober 10:00 - 11:00 uur - Nadenken over Vorming en Toerusting - oftewel ons activiteitenaanbod. Het is nodig dat er een groepje komt vanuit de gemeente die met elkaar gaat nadenken over het aanbod voor komend jaar, 2021-2022. De stagiaire van de Muiderkerk, Farida de Randamie, gaat dit groepje begeleiden. Dat mes snijdt aan twee kanten: Farida moet in het kader van haar studie een groepje vrijwilligers trainen en het groepje heeft er iets aan dat iemand ‘van buiten’ vragen stelt en stimuleert. Het zou heel fijn zijn als één of twee personen willen gaan meedenken met Esger Renkema en (op de achtergrond) ds Greteke de Vries. In de predikantskamer is de eerste bespreking. Informatie en opgave: esgerrenkema@gmail.com 

Zaterdag 9 oktober in Bussum, 12-14 uur - Geloofsgesprekken  Met elkaar meeleven, geloofsgesprekken voeren, bidden en samen eten – gewoon maar op een zaterdagmiddag. Fijn voor mensen die niet op zondag naar de kerk kunnen komen of die gemeente-zijn in kleine kring willen beleven. Wil je meedoen? De eerste keer is bij ds De Vries thuis aan de keukentafel. Zie voor verdere informatie het Activiteitenprogramma. Graag aanmelden zo spoedig mogelijk bij Alex Olise, lexzy4k@yahoo.co

Woensdagavond 13 oktober start de bijbelkring live o.l.v. Esger Renkema. Met elkaar vier korte brieven aan het einde van het Nieuwe Testament lezen. Graag spoedige aanmelding.

Dinsdagmiddag 19 oktober start de studiegroep ‘Het onbegrijpelijke ter sprake brengen’ gaat van start op dinsdagmiddag 19 oktober. Deelnemers worden verondersteld het boek ‘Is dit een mens?’ van Primo Levi gelezen te hebben. Voor verdere informatie: zie het Activiteitenprogramma

Donderdag 21 oktober - Oecumenische leeskring . Het boek dat wordt gelezen is Maria, icoon van genade. Geschreven door een christelijk gereformeerde hoogleraar theologie, Arnold Huijgen, uitgegeven in 2021 door KokBoekencentrum.
 


vrijdag 1 oktober 19.30 uur Rock Solid
Tieners van harte welkom om samen weer een gezellige avond te hebben.

dinsdag 5 oktober 19.30 uur, gebed

Elke eerste dinsdagavond van de maand komen we samen om te bidden. We bidden voor dingen die spelen in de wereld, voor IJburg en de Binnenwaai en voor persoonlijke dingen die spelen. Er is ook ruimte voor stilte en de mogelijkheid om een kaarsje aan te steken. Welkom om aan te sluiten!  

dinsdag 14 oktober, 19.30-21 uur, Bijbelstudie over duurzaamheid

In deze bijbelstudie gaan we in op de vraag wat geloven en duurzaamheid met elkaar te maken hebben. 

We luisteren naar een korte lezing van Dave Bookless over dit thema ‘Heel het leven’ en gaan daar vervolgens met elkaar over in gesprek. Voor een indruk van het onderwerp en Dave Bookless: https://youtu.be/aa4FpT3howo

De avonden zullen plaatsvinden in de Binnenwaai op donderdagavond van 19:30-21u. De data zijn nog 14 en 28 oktober en 11 november. Van harte welkom om mee te doen! Graag aanmelden via voorganger@debinnenwaai.nl

vrijdag 29 oktober 20 uur - Bier en Boeken

Op vrijdagavond 29 oktober verzamelen we om 20u in een IJburgs café om onder het genot van een drankje in gesprek te gaan over het boek KliFi van Adriaan van Dis.  
We sluiten aan bij het thema van De Binnenwaai dit jaar: ‘toekomst’. Dit boek van Adriaan van Dis gaat over lef en lafheid in tijden van verandering. Een fictief boek over de zeer nabije toekomst van Nederland waarbij de vraag opkomt hoe we omgaan met de uitdagingen die ons te wachten staan.  
Ik vind het niet een heel makkelijk leesbaar boek, maar wel een boeiend boek wat ons vast een hoop gespreksstof oplevert. De bedoeling is dat je het boek van tevoren leest en dat we op de avond zelf over onze leeservaringen in gesprek gaan. Van harte welkom om mee te doen aan deze leesgroep van De Binnenwaai.  
Wil je meedoen? Stuur dan een mailtje naar Marjolein via voorganger@debinnenwaai.nl.  
Kosten: De aanschaf of het lenen van het boek en drankje(s) op de avond zelf. 
vrijdag 29 oktober- oecumenische ontmoetingsdag

Het Oecumenisch Platform Noord-Holland organiseert op vrijdag 29 oktober 2021 een oecumenische ontmoetingsdag van 11.00 - 15.00 uur te Heiloo.  We hebben te maken met een pandemie, een klimaatcrisis en een vluchtelingencrisis. Ook in ons persoonlijke leven kennen we moeilijke momenten. Komt het allemaal wel goed? Waarom overkomt mij of anderen dit? In hoeverre geeft het geloof steun? 
Meer informatie en opgave: Oecumenisch platform NH - Nieuws 

collectes

U kunt via de CHRCH-app uw gift overmaken, niet alleen tijdens de dienst, maar de hele week. Ook is het mogelijk om uw diakonale gift te doen in het offerblok bij de uitgang van de kerk. 

Het doel van het offerblok/de avondmaalscollecte in de Elthetokerk is in de maanden september en oktober het project ETE van onze diaconaal opbouwwerker Gianni da Costa.

Het project ETE is een open weekendschool voor 50 ongedocumenteerde kinderen. De lessen vinden op zaterdag plaats. De opbrengst van de collecte wordt aangewend voor een gezamenlijke maaltijd.

Het project ETE (Empowerment Through Education) heeft als doel jongeren zelfredzaam te maken zodat ze op de lange termijn een positieve rol in de maatschappij kunnen vinden. Het aanbod van het project is divers, van sportactiviteiten, huiswerkbegeleiding tot empowerment-trainingen. Door met deze jongeren iedere zaterdag gezamenlijk te eten wordt er een “thuis- en wij-gevoel" gecreëerd.

Bij online vieringen kunt u uw gift voor de collecte via de GIVT app https://www.givtapp.net/hoe-geef-ik-met-givt/#lijst (op laptop of smartphone) geven, of overmaken op ons rekeningnummer:
Protestantse Gemeente IJburg
NL 30 INGB 0004 7001 00

Collecte contant of pinnen in de Muiderkerk -  U kunt nog steeds uw gaven via de bank overmaken (IBAN NL76 INGB 000 035 0471 of ter plekke met PIN of contant.
Meer over de collectmogelijkheden en -doelen vindt u op de site van de Muiderkerk.

Hier staan links naar de sites van de deelnemende kernen en van de PKAO
      
Copyright © 2021 Protestantse Kerk Amsterdam-Oost, Alle rechten voorbehoudenWilt u veranderingen aanbrengen in hoe u deze mails ontvangt?
U kunt uw profielgegevens wijzigen of u uitschrijven van deze verzendlijst.

Email Marketing Powered by Mailchimp