Copy
View this email in your browser
Oostbrieven nr 289
26 september 2021

Binnenwaai,
Elthetokerk en Muiderkerk
1892
Toen de Muiderkerk op 2e Kerstdag 1892  in gebruik werd genomen, lagen er aan de Linnaeusstraat nog een paar armoedige boerderijtjes waar nu het Oosterpark is.

Meer geschiedenis van de Muiderkerk is te zien  in een expositie tijdens de Open Dag op 25 september.

beeld: Stadsarchief Amsterdam / Jacob Olie(1834-1905)
kerkdiensten in de komende weken
Muiderkerk, Linnaeusstraat 37, 1093 EG, Amsterdam-Oost

Online meebeleven op: https://kerkdienstgemist.nl/stations/1667-Muiderkerk-Amsterdam

dienst om 10:30 uur - opgeven is niet meer nodig

zo 26 september - ds. Greteke de Vries - feestelijke ingebruikname kerkzaal  na opknapbeurt  - dienst van Schrift en Tafel

zo 3 oktober - ds. Wessel Stoker

zo 10 oktober - ds. Geertien Morsink

 
Elthetokerk, Javastraat 118A, 1094 HP , Amsterdam-Oost
Aanmelden voor viering: via kerktijd of (anderen) via: scriba@elthetokerkamsterdam.nl
Online meebeleven op: https://tinyurl.com/Elthetokerk

dienst om 10:00 uur

zo 26 september - alternatieve viering
zo 3 oktober - ds. Martijn van Laar
zo 10 oktober - ds. Martijn van Laar

 
De Binnenwaai-Kerk op IJburg, Ed Pelsterpark 2, 1087 EJ , Amsterdam-IJburg
Aanmelden niet meer nodig, wel houden we gepaste afstand
Online meebeleven op: https://kerkdienstgemist.nl/stations/1928-De-Binnenwaai

dienst om 11:00 uur

zo 26 september - Marjolein Hekman Oecumenische viering, geen uitzending
zo 3 oktober - alternatieve viering
zo 10 oktober - ds. Margrietha Reinders
 Zondag 26 september 11 uur - oecumenische viering
Wandelen met een ruime blik - een inclusieve (stilte-) wandeling door IJburg vanuit de Binnenwaai 

Het is Vredesweek. Het thema van de vredesweek is ‘inclusief samenleven’ en gaat over de vraag waar er grenzen tussen mensen ontstaan en mensen elkaar uitsluiten. Hierbij staan we niet stil, maar lopen we onze wijk in met oog op verschillende ruimtes en onzichtbare grenzen die onze wijk ook kunnen verdelen. Eén van de plekken waar we wel even stil staan – of zitten – is de rode verbindingsbank aan het water. We zoeken het gesprek, maar ook de rust. Hoe kan IJburg stap voor stap een stad van vrede worden? Laat je inspireren. 
We verzamelen om 11 uur voor De Binnenwaai. Aanmelden is niet nodig.  
Ook de kinderen zijn van harte welkom! Voor hen is er een mini wandeling en een alternatief programma. Graag tot zondag!

 
 Zondag 26 september 10:00 uur 
 Alternatieve viering


Aanstaande zondag 26 september is er een alternatieve viering. Het is de eerste keer dat we weer met z’n allen in de kerkdienst kunnen zitten. Een dienst om te vieren en om elkaar te ontmoeten! Daarom staat deze dienst in het kader van hernieuwd kennis maken en delen. 

We beginnen om 10:00 uur met koffie en thee. Om 10:30 uur begint de viering. De kinderkerk begint ook om 10:30 uur. We sluiten de viering af met een eenvoudige lunch. 

Allen van harte welkom! 

zondag 26 september 10:30 uur -  ds. Greteke de Vries 

De dienst is een vervolg op onze Open Dag van de 25ste. We lezen hoe de tempel vol is van muziek en lofzang waarin God aanwezig is, en de priesters hun werk niet meer kunnen doen – ach, als dat in de kerk ook waar kon zijn…  (2 Kronieken 5, 11-14).

En na een dag vol reclame voor onszelf en hopelijk veel belangstellenden lezen we 1 Korintiërs 3, 1-6 waarin Paulus waarschuwt: Beginnen we onszelf weer aan te bevelen? Op de één of andere manier komt dat samen in m’n feestrede en de toren speelt er ook nog een rol in. De cantorij o.l.v. Marina Kaldeway zingt, we ontvangen gasten die iets over de Solidariteitsmaaltijd komen vertellen en koekjes meenemen voor bij de koffie.

En we vieren met elkaar in de kring het avondmaal. Dat doen we vanwege Covid anders dan anders, in het gemeenteweekend hebben we er al ervaring mee opgedaan. Brood krijgt u gepresenteerd en de wijn/het druivensap drinken we uit bekertjes. Zouden ooit de broden waarvan we aan elkaar een brokje uitdelen en de zilveren drinkbekers weer terug komen? 

beeld: Jan Luyken (1649-1712) - De inwijding van Salomo's tempel (1705)

uitgelicht
Open Dag op zaterdag 25 september 2021 van 11:30 tot 17:00 uur.

Achter de bekende toren aan de Linnaeusstraat ligt de Muiderkerk. Hoe ziet het er daar uit na de opknapbeurt dit voorjaar? En wat doen ze daar eigenlijk?
Iedereen in de buurt die dat wil weten is welkom op deze open dag.

Er is een tentoonstelling over de geschiedenis van het gebouw, een video over onze gemeente en nog veel meer, alles omlijst met veel muziek. Het hele programma is te vinden op de website van de Muiderkerk.
 Het zal u niet ontgaan zijn dat de coronaregels vanaf 25 september worden versoepeld. Dat betekent dat we eindelijk weer met zijn allen naar de kerk kunnen. Wat hebben we daar naar uit gezien! 

Vanaf aanstaande zondag is iedereen weer welkom in de kerk zonder reservering.

We willen wel dat iedereen zich welkom en veilig genoeg voelt in de kerk. Zoals geadviseerd door de landelijke PKN zullen we de kerkzaal zo indelen dat de stoelen wel op enige afstand staan, maar niet meer per se op 1,5 meter. We zullen ook een gedeelte van de zaal inrichten waar stoelen nog wel op 1,5 meter staan voor wie dat wil. Ook zullen we goed ventileren. 

De 0-4 jarige kinderen starten direct in de crèche. Kinderen vanaf 4 jaar mogen weer beginnen in de kerkzaal. Omdat er op scholen nog veel besmettingen zijn, is het belangrijk dat kinderen niet door de zaal rennen. Waarschijnlijk zullen we voorin plaats reserveren voor de kinderen. Verder blijft de ‘desinfectiezuil’ aan de ingang van de kerkzaal. We zouden graag zien dat men nog steeds bij binnenkomst zijn handen ontsmet. 

Normale zondagse vieringen starten weer om 10.00 uur. We hebben namelijk geen verkorte liturgie meer en willen de tijd hebben om na de dienst koffie te drinken. 

Kortom, wacht niet langer op uitnodigingen via kerktijd.nl, maar wees iedere zondag welkom. De diensten blijven voorlopig nog digitaal te volgen via ons Youtube kanaal.

Voor vragen: scriba@elthetokerkamsterdam.nl.
Versoepelingen coronamaatregelen per 25 september - wat betekent dat voor de Binnenwaai?

Wat verandert er? Aanmelden is niet meer nodig voor de vieringen.

Wat blijft hetzelfde? De stoelen zullen op ruime afstand van elkaar geplaatst worden zodat afstand houden mogelijk blijft tijdens de viering en na afloop bij de koffie.
De deur blijft open voor voldoende ventilatie, ook als het straks wat kouder wordt.
De vieringen blijven ook online uitgezonden worden indien mogelijk: deze zondag gebeurt dat niet omdat de viering buiten in de vorm van een wandeling is.

voor vragen kunt u contact opnemen met Pim Jonker of Linda Frank, info@debinnenwaai.nl
Startzondag Binnenwaai - laat (nog) van je horen!
Afgelopen zondag was het startzondag in de Binnenwaai. Na afloop van de dienst werd buiten werd kubb gespeeld (laten we het niet hebben over wie er gewonnen heeft..) en gezellig koffie gedronken. Binnen lagen vier grote papieren vellen met daarop een aantal vragen: 
  • Wat vind jij het mooiste/leukste aan De Binnenwaai? 
  • Wat hoop je voor het komende seizoen voor De Binnenwaai? 
  • Wat zou jij wel willen doen/organiseren dit seizoen? 
  • Voor de zondagse viering heb ik de volgende inbreng: 
    - Ik heb een lied wat ik graag zing: 
    - Ik zou wel uit de Bijbel willen lezen: 
    - Ik kan muziek spelen:  
Mail je antwoorden aan info@debinnenwaai.nl wanneer je er zondag niet was of geen tijd had iets op te schrijven!Wijze Woensdag, 29 september

Aanstaande woensdag 29 september starten we weer met een serie Wijze Woensdagen. Op 29 september, 31 oktober en 27 oktober gaan we gedeelten lezen uit de brief van Paulus aan een kleine groep christenen in Korinthe, een stad die ook wel aan Amsterdam doet denken.
Op 17 november, 1 december en 15 december is er nog een tweede serie. Thema is nog een verrassing!
Save the dates!
 

vrijdag 29 oktober- oecumenische ontmoetingsdag

Het Oecumenisch Platform Noord-Holland organiseert op vrijdag 29 oktober 2021 een oecumenische ontmoetingsdag van 11.00 - 15.00 uur te Heiloo. Ontvangst vanaf 10.30 uur te Heiloo. We hebben te maken met een pandemie, een klimaatcrisis en een vluchtelingencrisis. Ook in ons persoonlijke leven kennen we moeilijke momenten. Komt het allemaal wel goed? Waarom overkomt mij of anderen dit? In hoeverre geeft het geloof steun? 
Meer informatie en opgave: Oecumenisch platform NH - Nieuws 

agenda's voor de komende weken
Het boekje met overzicht activiteiten seizoen 2021-2022 is uit. Zondag kunt u het meenemen van uit de kerk om te bestuderen. Ook in de Eltheto en in de Binnenwaai liggen de boekjes, want iedereen is welkom!

Er zijn twee wijzigingen in het programma: de Bijbelkring per Zoom én de kring Liturgie in de Muiderkerk beginnen niet in september maar in oktober.


donderdagmiddag 30 september, Museumuitje, naar Tot zover, Museum over leven & dood https://www.totzover.nl/. Bij de Nieuwe Oosterbegraafplaats op de Kruislaan. 14:30 uur, bezoek en gesprek o.l.v. ds Greteke de Vries. Graag aanmelden tot 28 september, via predikant@muiderkerk.nl of 0610325127

maandag 4 oktober, 12.30-14.30 uur, Tekenclub o.l.v. Jannette Weeteling.

dinsdagavond 5 oktober, 19.00-20.30 uur, voorbereiding van de dienst van 10 oktober. O.l.v. ds De Vries.

zaterdag 9 oktober, 12:00-14:00 uur,  Huiskamervieringen – De eerste keer, thuis bij ds De Vries in Bussum. Graag opgave

Meezingen met de cantorij? Iedere woensdagavond om 19.30 uur. Niet nodig om kerklid te zijn. 

De liturgiebijeenkomst van dinsdag 28 september komt te vervallen.

 dinsdag 30 september, 19.30-21 uur, Bijbelstudie over duurzaamheid

In deze bijbelstudie gaan we in op de vraag wat geloven en duurzaamheid met elkaar te maken hebben. 

We luisteren naar een korte lezing van Dave Bookless over dit thema ‘Heel het leven’ en gaan daar vervolgens met elkaar over in gesprek. Voor een indruk van het onderwerp en Dave Bookless: https://youtu.be/aa4FpT3howo

De avonden zullen plaatsvinden in de Binnenwaai op donderdagavond van 19:30-21u. De data zijn: 30 september, 14 en 28 oktober en 11 november. Van harte welkom om mee te doen! Graag aanmelden via voorganger@debinnenwaai.nl
 

dinsdag 5 oktober 19.30 uur, gebed
Elke eerste dinsdagavond van de maand komen we samen om te bidden. We bidden voor dingen die spelen in de wereld, voor IJburg en de Binnenwaai en voor persoonlijke dingen die spelen. Er is ook ruimte voor stilte en de mogelijkheid om een kaarsje aan te steken. Welkom om aan te sluiten!  

vrijdag 29 oktober 20 uur - Bier en Boeken

Op vrijdagavond 29 oktober verzamelen we om 20u in een IJburgs café om onder het genot van een drankje in gesprek te gaan over het boek KliFi van Adriaan van Dis.  
We sluiten aan bij het thema van De Binnenwaai dit jaar: ‘toekomst’. Dit boek van Adriaan van Dis gaat over lef en lafheid in tijden van verandering. Een fictief boek over de zeer nabije toekomst van Nederland waarbij de vraag opkomt hoe we omgaan met de uitdagingen die ons te wachten staan.  
Ik vind het niet een heel makkelijk leesbaar boek, maar wel een boeiend boek wat ons vast een hoop gespreksstof oplevert. De bedoeling is dat je het boek van tevoren leest en dat we op de avond zelf over onze leeservaringen in gesprek gaan. Van harte welkom om mee te doen aan deze leesgroep van De Binnenwaai.  
Wil je meedoen? Stuur dan een mailtje naar Marjolein via voorganger@debinnenwaai.nl.  
Kosten: De aanschaf of het lenen van het boek en drankje(s) op de avond zelf. 

collectes

U kunt via de CHRCH-app uw gift overmaken, niet alleen tijdens de dienst, maar de hele week. Ook is het mogelijk om uw diakonale gift te doen in het offerblok bij de uitgang van de kerk. 

Het doel van het offerblok/de avondmaalscollecte in de Elthetokerk is in de maanden september en oktober het project ETE van onze diaconaal opbouwwerker Gianni da Costa.

Het project ETE is een open weekendschool voor 50 ongedocumenteerde kinderen. De lessen vinden op zaterdag plaats. De opbrengst van de collecte wordt aangewend voor een gezamenlijke maaltijd.

Het project ETE(Empowerment Through Education) heeft als doel jongeren zelfredzaam te maken zodat ze op de lange termijn een positieve rol in de maatschappij kunnen vinden. Het aanbod van het project is divers, van sportactiviteiten, huiswerkbegeleiding tot empowerment-trainingen. Door met deze jongeren iedere zaterdag gezamenlijk te eten wordt er een “thuis- en wij-gevoel" gecreëerd.

Bij online vieringen kunt u uw gift voor de collecte via de GIVT app https://www.givtapp.net/hoe-geef-ik-met-givt/#lijst (op laptop of smartphone) geven, of overmaken op ons rekeningnummer:
Protestantse Gemeente IJburg
NL 30 INGB 0004 7001 00

Collecte contant of pinnen in de Muiderkerk -  U kunt nog steeds uw gaven via de bank overmaken (IBAN NL76 INGB 000 035 0471 of ter plekke met PIN of contant.
Meer over de collectmogelijkheden en -doelen vindt u op de site van de Muiderkerk.

Hier staan links naar de sites van de deelnemende kernen en van de PKAO
      
Copyright © 2021 Protestantse Kerk Amsterdam-Oost, Alle rechten voorbehoudenWilt u veranderingen aanbrengen in hoe u deze mails ontvangt?
U kunt uw profielgegevens wijzigen of u uitschrijven van deze verzendlijst.

Email Marketing Powered by Mailchimp