Copy
View this email in your browser
Oostbrieven nr 288
19 september 2021

Binnenwaai,
Elthetokerk en Muiderkerk
van U is de toekomst
kerkdiensten in de komende weken
Muiderkerk, Linnaeusstraat 37, 1093 EG, Amsterdam-Oost

Online meebeleven op: https://kerkdienstgemist.nl/stations/1667-Muiderkerk-Amsterdam

dienst om 10:30 uur - opgeven is niet meer nodig

zo 19 september -  Richtsje Abma
zo 26 september - ds. Greteke de Vries - dienst van Schrift en Tafel
zo 3 oktober - ds. Wessel Stoker

 
Elthetokerk, Javastraat 118A, 1094 HP , Amsterdam-Oost
Aanmelden voor viering: via kerktijd of (anderen) via: scriba@elthetokerkamsterdam.nl
Online meebeleven op: https://tinyurl.com/Elthetokerk

dienst om 10:30 uur

zo 19 september - ds. Martijn van Laar
zo 26 september - alternatieve viering
zo 3 oktober - ds. Martijn van Laar

 
De Binnenwaai-Kerk op IJburg, Ed Pelsterpark 2, 1087 EJ , Amsterdam-IJburg
Aanmelden voor viering: info@debinnenwaai.nl
Online meebeleven op: https://kerkdienstgemist.nl/stations/1928-De-Binnenwaai

dienst om 11:00 uur

zo 19 september - Marjolein Hekman startzondag
zo 26 september - Marjolein Hekman Oecumenische viering
zo 3 oktober - alternatieve viering
 Zondag 19 september 11 uur - startzondag

Klaar voor de start? In september komt vanalles weer op gang en we starten ook met een nieuw kerkelijk seizoen! We zijn blij dat we dat dit jaar met elkaar fysiek in de Binnenwaai kunnen doen en samen kunnen zingen onder begeleiding van het pianospel van Mariëtte.
We staan stil bij het jaarthema ‘van U is de toekomst’ door het lezen van een bekend gebed: het Onze Vader. Wat betekent het begin van het Onze Vader en de woorden ‘laat uw koninkrijk komen’ voor de start van ons nieuwe seizoen als Binnenwaai? 

We verwelkomen Niels als nieuwe jeugdwerker bij De Binnenwaai en zijn blij met zijn komst.
Na de dienst is er uitgebreid de tijd om koffie te drinken en elkaar te ontmoeten op het Ed Pelsterpark. En niet onbelangrijk, we ontdekken welk team het meeste talent heeft voor het blokkenspel kubb! Welkom om iets lekkers en/of een leuk buitenspel mee te nemen zodat we deze start vrolijk met elkaar kunnen beginnen! 

 Zondag 19 september 10:30 uur - ds. Martijn van Laar
 Een 'clinic' van Jezus over dienen

 ‘Wie van ons is de belangrijkste?’ Dat is nu echt zo’n vraag waar wij druk mee zijn. Ook Jezus’ leerlingen  hebben er net onderweg over lopen discussiëren (Marcus 9:30-37). Dan roept Jezus hen om zich heen voor een workshop over de minste zijn en ieders dienaar (lett. diaken) zijn. Ja, ja, dat weten we wel, zeggen we al snel. Maar dán plaatst Jezus een kind in de kring en omarmt het: ‘Wie een zo’n kind bij zich opneemt, neemt mij op… en Hem die mij gezonden heeft’. Wat heeft dienen met het opvangen van kinderen en met God zelf en ons te maken?
Mooi dat we juist deze dienst afscheid nemen van twee aftredende diakenen, Anneke Oosterhuis en Jannie Rebel, en twee nieuwe diakenen bevestigen, Liesbeth van Riessen en Wilco van Bokhorst. En ook onze nieuwe student-trainee kinderwerker Lyanne van Rijn wordt deze zondag voorgesteld.

zondag 19 september 10:30 uur -  ds. Richtsje Abma 


Komende zondag horen we hoe Jezus elementen uit een bekend joods feest betrekt op zichzelf. Bij het loofhuttenfeest gaat het om verwachting  van vrede en saamhorigheid tussen de volken, en om water dat nodig is voor de levensvatbaarheid van de grond. Voor levend water, zegt Jezus, moet je niet in de tempel zijn maar bij Hem. Steeds gaat het om de 'overstap' van verlangens en kennis over God in de tora naar de vernieuwing van verlangens en hoop in de persoon van Jezus.  Maar ook zelf kunnen wij mensen worden van wie een 'rivier van levend water' uitgaat. Niet helemaal toevallig dat in Amsterdam kerken zijn met namen als 'de bron' en 'stroom'.

Voorganger is ds. Richtsje Abma, uit Huizen, dochter en zus van gemeenteleden in de Muiderkerk. 

beeld: De loofhut herinnert aan de woestijntocht die volgde op het vertrek uit Egypte. Bij het feest hoort een bundel van een citrusvrucht, een palmtak, mirte en wilgentakken, symbool voor de eenheid in diversiteit van het Joodse volk. 

uitgelicht
voorstellen: Niels
Vanaf september 2021 kom ik het jeugdwerkteam versterken!

Ik zal mijzelf even kort voorstellen: ik ben Niels, 20 jaar, en woon op dit moment in Amsterdam West. Ik heb de studie accountancy afgerond en ben na een jaartje social work begonnen aan mijn tussenjaar. 

In mijn vrijetijd doe ik graag een spelletje met vrienden. Ook hou ik van reizen en koken, en onder genot van een drankje babbel ik over van alles. 

Mochten er nog vragen zijn kan je mij altijd een appje of mail sturen, ik heb super veel zin om dit nieuwe avontuur te starten en tot vrijdagavond 17 september, de eerste Rock Solid van het seizoen!

zaterdag 18 september - World Cleanup Day - 14 uur bij de haven

Deze zaterdag is World Cleanup Day en ook op IJburg is een actie georganiseerd door IJburg Schoon. We verzamelen om 14 uur bij de haven en gaan dan samen aan de slag met het opruimen van zwerfvuil. voor grijpers en netjes wordt gezorgd.
Sluit je aan bij Pim, Fedde, Marjolein en Linda! 

zondag 19 september  - Afscheid Wilken Veen

We worden allemaal ouder, en zo is het geen verrassing dat Wilken Veen als predikant van de PKA met pensioen gaat. Dat is eigenlijk vorig jaar al gebeurd, maar toen waren de Corona-regels zo streng, dat van een afscheid of receptie amper sprake kon zijn. Dat is nu gelukkig anders. Op zondag 19 september neemt Wilken afscheid, in een middagdienst, die om 14 uur begint in de Thomaskerk. Voor die kerkdienst zijn maar 100 plaatsen beschikbaar, waarvoor genodigden zich bij Rieta moeten aanmelden. Ze zijn inmiddels al bijna allemaal gereserveerd. Maar de dienst wordt ook uitgezonden, dus u kunt hem volgen via https://dethomas.nl/op-zondag/.
Wilt u naar de receptie komen, meldt u zich dan vooral (voor 13 september!) ook aan bij rieta.van.staalduine@gmail.com. Dan laat zij u op 15 of 16 september weten op welk tijdstip u het glas met Wilken kunt heffen.
Overigens: Wilken blijft graag preken, en zal ook vast (vaak bij LATE) nog lezingen en cursussen blijven geven! 

Open Dag op zaterdag 25 september 2021 van 11:30 tot 17:00 uur.

Achter de bekende toren aan de Linnaeusstraat ligt de Muiderkerk. Hoe ziet het er daar uit na de opknapbeurt dit voorjaar? En wat doen ze daar eigenlijk?
Iedereen in de buurt die dat wil weten is welkom op deze open dag.

Er is een toonstelling over de geschiedenis van het gebouw, een video over onze gemeente en nog veel meer, alles omlijst met veel muziek. Het hele programma is te vinden op de website van de Muiderkerk.

Er zijn nog vrijwilligers nodig voor het rondleiden van bezoekers, voor de boodschappen, boterhammen smeren, opruimen na afloop en voor hand- en spandiensten.
Graag aanmelden bij: Arien Blees penningmeester@muiderkerk.nl 06 2550 2783

Het duurt nog even…. Maar: Kerst op IJburg 

Een brandende vuurkorf, warme chocolademelk en glühwein, een wandeling over IJburg waarbij je steeds een stukje van het kerstverhaal tegenkomt en een (kinder)koor dat bekende kerstliederen zingt. Dat is het plan voor kerst 2021! Om dat te doen zijn we op zoek naar mensen die hieraan mee willen helpen. Wil jij meedenken met de organisatie voor deze kerstwandeling? Lijkt het jou leuk om een verhaal uit te beelden of zou je wel mee willen zingen met een koor?  
Neem dan contact op met Marjolein, voorganger van De Binnenwaai via voorganger@debinnenwaai.nl
Over niet al te lange tijd zullen we afspreken en de plannen verder vorm gaan geven, welkom om mee te doen! 

agenda's voor de komende weken
Het boekje met overzicht activiteiten seizoen 2021-2022 is uit. Zondag kunt u het meenemen van uit de kerk om te bestuderen. Ook in de Eltheto en in de Binnenwaai liggen de boekjes, want iedereen is welkom!

Er zijn twee wijzigingen in het programma: de Bijbelkring per Zoom én de kring Liturgie in de Muiderkerk beginnen niet in september maar in oktober.


woensdagmiddag 22 september, 14:30-15:30 uur - Theemiddag Iedereen die zin heeft in een praatje is hartelijk welkom op 22 september, 14.30 – 15.30 uur, in de kerk. Aanmelden niet nodig. Ds Greteke de Vries schenkt thee en koffie.

donderdagmiddag 30 september, Museumuitje, naar Tot zover, Museum over leven & dood https://www.totzover.nl/. Bij de Nieuwe Oosterbegraafplaats op de Kruislaan. 14:30-17:00 uur, bezoek en gesprek o.l.v. ds Greteke de Vries. Graag aanmelden tot 28 september, via predikant@muiderkerk.nl of 0610325127
 
dinsdagmiddag 19 oktober begint een studiekring van vijf keer o.l.v. ds Wilken Veen en ds Greteke de Vries. We bestuderen twee boeken: Joyce Rondaij, Primo Levi na God (uitg. Verbum, 2021) en Giorgio Agamben, Wat er overblijft van Auschwitz (uitg. Verbum, 2018).
Wie meedoet heeft Is dit een mens van Primo Levi van te voren te gelezen. Aanmelden via  predikant@muiderkerk.nl of 0610325127

donderdag 21 oktober - Oecumenische leeskring . Het boek dat wordt gelezen is Maria, icoon van genade. Geschreven door een christelijk gereformeerde hoogleraar theologie, Arnold Huijgen, uitgegeven in 2021 door KokBoekencentrum.Wijze Woensdag, 29 september

Op woensdag 29 september starten we weer met een serie Wijze Woensdagen. De thema's worden nog bekend gemaakt. Op 29 september, 31 oktober en 27 oktober gaan we waarschijnlijk gedeelten lezen uit de brief van Paulus aan een kleine groep christenen in Korinthe, een stad die ook wel aan Amsterdam doet denken.
Op 17 november, 1 december en 15 december is er een tweede serie.
Save the dates!

 dinsdag 30 september, 19.30-21 uur, Bijbelstudie over duurzaamheid

In deze bijbelstudie gaan we in op de vraag wat geloven en duurzaamheid met elkaar te maken hebben. 

We luisteren naar een korte lezing van Dave Bookless over dit thema ‘Heel het leven’ en gaan daar vervolgens met elkaar over in gesprek. Voor een indruk van het onderwerp en Dave Bookless: https://youtu.be/aa4FpT3howo

De avonden zullen plaatsvinden in de Binnenwaai op donderdagavond van 19:30-21u. De data zijn: 30 september, 14 en 28 oktober en 11 november. Van harte welkom om mee te doen! Graag aanmelden via voorganger@debinnenwaai.nl
 

dinsdag 5 oktober 19.30 uur, gebed
Elke eerste dinsdagavond van de maand komen we samen om te bidden. We bidden voor dingen die spelen in de wereld, voor IJburg en de Binnenwaai en voor persoonlijke dingen die spelen. Er is ook ruimte voor stilte en de mogelijkheid om een kaarsje aan te steken. Welkom om aan te sluiten!  

Bier en Boeken

Twee van de beste dingen die er zijn! Onder het genot van een drankje gaan we met elkaar in gesprek over een boek dat we allemaal gelezen hebben. Dit doen we in een leuk IJburgs café of in de Binnenwaai.  
Zou je weleens vaker een boek willen lezen? En lijkt het je leuk om na het lezen van het boek van anderen te horen of zij het net zo inspirerend vonden of ook zo tegen vonden vallen? Doe dan mee met de leesgroep van de Binnenwaai! We sluiten aan bij het thema van de Binnenwaai dit jaar: ‘Toekomst’. Het eerste boek wat op de agenda staat is het boek ‘KLiFi’ van Adriaan van Dis over lef en lafheid in tijden van verandering. Een fictief boek over de zeer nabije toekomst van Nederland waarbij de vraag opkomt hoe we omgaan met de uitdagingen die ons te wachten staan. Wil je meedoen? Stuur dan een mailtje naar voorganger@debinnenwaai.nl. De eerste avond wordt half of eind oktober op een  dinsdag, donderdag of vrijdagavond. Laat even weten op welke avond(en) je kunt.  
Kosten: De aanschaf of het lenen van het boek en drankje(s) op de avond zelf.

collectes

U kunt via de CHRCH-app uw gift overmaken, niet alleen tijdens de dienst, maar de hele week. Ook is het mogelijk om uw diakonale gift te doen in het offerblok bij de uitgang van de kerk. 

Het doel van het offerblok/de avondmaalscollecte in de Elthetokerk is in de maanden september en oktober het project ETE van onze diaconaal opbouwwerker Gianni da Costa.

Het project ETE is een open weekendschool voor 50 ongedocumenteerde kinderen. De lessen vinden op zaterdag plaats. De opbrengst van de collecte wordt aangewend voor een gezamenlijke maaltijd.

Het project ETE(Empowerment Through Education) heeft als doel jongeren zelfredzaam te maken zodat ze op de lange termijn een positieve rol in de maatschappij kunnen vinden. Het aanbod van het project is divers, van sportactiviteiten, huiswerkbegeleiding tot empowerment-trainingen. Door met deze jongeren iedere zaterdag gezamenlijk te eten wordt er een “thuis- en wij-gevoel" gecreëerd.

Bij online vieringen kunt u uw gift voor de collecte via de GIVT app https://www.givtapp.net/hoe-geef-ik-met-givt/#lijst (op laptop of smartphone) geven, of overmaken op ons rekeningnummer:
Protestantse Gemeente IJburg
NL 30 INGB 0004 7001 00

Collecte contant of pinnen in de Muiderkerk -  U kunt nog steeds uw gaven via de bank overmaken (IBAN NL76 INGB 000 035 0471 of ter plekke met PIN of contant.
Meer over de collectmogelijkheden en -doelen vindt u op de site van de Muiderkerk.

Hier staan links naar de sites van de deelnemende kernen en van de PKAO
      
Copyright © 2021 Protestantse Kerk Amsterdam-Oost, Alle rechten voorbehoudenWilt u veranderingen aanbrengen in hoe u deze mails ontvangt?
U kunt uw profielgegevens wijzigen of u uitschrijven van deze verzendlijst.

Email Marketing Powered by Mailchimp