Copy
View this email in your browser
Oostbrieven nr 293
24 oktober 2021

Binnenwaai,
Elthetokerk en Muiderkerk
gedicht

er ligt een roofstaat aan de zee,
tusschen Oostfriesland en de Schelde!
- MULTATULI
kerkdiensten in de komende weken
Muiderkerk, Linnaeusstraat 37, 1093 EG, Amsterdam-Oost

Online meebeleven op: https://kerkdienstgemist.nl/stations/1667-Muiderkerk-Amsterdam

dienst om 10:30 uur

zo 24 oktober - ds Greteke de Vries - dienst van Schrift en Tafel mmv Muidercantorij
zo 31 oktober -
dienst door gemeenteleden, met als thema: naar elkaar omzien in onze stad. 
zo 7 november - ds. Greteke de Vries

 
Elthetokerk, Javastraat 118A, 1094 HP , Amsterdam-Oost
Online meebeleven op: https://tinyurl.com/Elthetokerk

dienst om 10:00 uur

zo 24 oktober - ds. Eddy Reefhuis
zo 31 oktober - ds. Gerben van Manen

zo 7 november - ds. Martijn van Laar
 
De Binnenwaai-Kerk op IJburg, Ed Pelsterpark 2, 1087 EJ , Amsterdam-IJburg
Aanmelden niet meer nodig, wel houden we gepaste afstand
Online meebeleven op: https://kerkdienstgemist.nl/stations/1928-De-Binnenwaai

dienst om 11:00 uur

zo 24 oktober - Marjolein Hekman
zo 31 oktober - ds. Riekje van Osnabrugge
zo 7 november - Marjolein Hekman
 Zondag 24 oktober 11 uur - Vaders

Deze zondag gaat het over vaders. We staan erbij stil dat dat voor ons allerlei positieve of negatieve ervaringen op kan roepen en stellen de vraag wat vaderschap eigenlijk is.  
We horen een hele felle tekst waarin Jezus en een boze menigte tegenover elkaar staan. Ook bij hun gaat het over vaders. Is Abraham je vader? Of God? Of de duivel? Wat moeten wij met deze heftige vergelijkingen en wat helpt het ons vandaag?  
 
Ook horen we deze zondag van Gianni da Costa over zijn project voor ongedocumenteerde kinderen om deze kinderen van maaltijden en onderwijs te voorzien. Misschien wel een hele mooie uitwerking van wat vaderschap kan zijn… 
De collecte van deze zondag is voor dit project. Voor meer informatie, lees het interview met Gianni in de Groene Amsterdammer van eerder dit jaar:  https://www.groene.nl/artikel/je-staat-er-niet-alleen-voor

Mariëtte Bos speelt op de piano en Marjolein Hekman gaat voor. Er is deze zondag geen kinderkerk vanwege de herfstvakantie.  

 
 Zondag 24 oktober 10:00 uur - ds. Eddy Reefhuis


 

zondag 24 oktober 10:30 uur -  ds. Greteke de Vries - dienst van Schrift & Tafel mmv de Muidercantorij  

We vervolgen de lezingen uit het Johannesevangelie, Johannes 8: (30)37-47.
Over drie verschillende vaders gaat het in dit hoofdstuk: Vader Abraham, God de Vader, en de duivel als vader. Heeft geloven te maken met je oorsprong, met waar je vandaan komt? Met andere woorden: wie heeft de grootste invloed op je vertrouwen of wantrouwen? Jezus is opnieuw de wanhoop nabij en met een kenmerkende overdrijving roept hij dat zijn geloofsgenoten kinderen van de duivel zijn, en dus leugenaars, intriganten die de mensen bij God vandaan houden. We horen in de verte het verhaal uit Genesis over de verdrijving van de mensen uit het paradijs.

beeld: Het Beest uit de Afgrond uit Openbaringen, Jean Lurçat (1892 –1966) detail wandtapijt, Église Notre-Dame-de-Toute-Grâce, Plateau d'Assy, Haut-Savoy
uitgelicht
Maandag 1 november, Allerheiligen/Allerzielen, 17:00-18:00 uur -  gedenken van overledenen. 

Op maandag 1 november is de Muiderkerk open voor wie iemand wil gedenken die in het afgelopen jaar gestorven is. Er is een korte plechtigheid om 17:15 uur, met een overdenking en een gebed. Verder is er tot 18:00 uur rustige gitaarmuziek en gelegenheid om een kaarsje aan te steken.

We verwachten niet veel mensen, dus er zullen geen corona maatregelen zijn, behalve afstand houden. Iedereen is welkom.
In de buurt zullen we nog reclame maken, de gemeente kan bekenden op deze mogelijkheid wijzen. Janine Otto en Greteke de Vries

NB op zondag 21 november gedenken we in de dienst de overledenen uit de gemeente. Vrijwilligers gezocht bij Re-play!

We zouden het heel fijn vinden als er vanuit de kerkgemeenschappen in Oost vrijwilligers aansluiten om eens in de 2 weken een ochtend bij Re-play te helpen. 
Het leuke is; je mag je kind meenemen, graag zelfs! We zoeken vooral iemand voor de maandag en de vrijdag, eens in de twee weken.

Wil jij helpen om op onze mooie plek aan de Javastraat een ontmoetingsplaats te bieden aan ouders en kinderen (0-4 jaar)? Het is een leuk en divers team! Andere vrijwilligers zijn o.a. Elja, Jacoline en Saskia uit de Elthetokerk. Vraag hun vooral hoe het is! :-) 
Of meld je bij Sarah, de coördinator van Re-play (06-42973793 - sarah@buurthulpoost.nl).
Zaterdag 6 november - Klimaatmars

De klimaatcrisis is nu. Steeds meer mensen worden getroffen door bosbranden, overstromingen en hongersnoden. Toch doet het Nederlands kabinet al jaren te weinig om mensen in binnen- en buitenland te beschermen. Daarom gaan we zaterdag 6 november de straat op in Amsterdam. De Klimaatmars op 6 november zal starten op de Dam in Amsterdam. Vanaf daar zal er een route door de stad gelopen worden.

De Interreligieuze Klimaat&Geloofgroep wil deze dag beginnen met een interreligieuze viering in de Westerkerk. Thema : ‘Geef de aarde door - in ‘s hemelsnaam!’ Vertegenwoordigers van verschillende levensbeschouwingen en religies  zullen hun bijdrage geven. Gastheer is de predikant van de Amsterdamse Westerkerk Herman Koetsveld. De viering begint om 11:30 uur.

Ook vanuit de Muiderkerk doen mensen mee aan de viering in de Westerkerk en aan de klimaatmars. Geef je op bij Ynze Baumfalk (ynzeb@xs4all.nl , 0630780646) voor afspraken rond vertrek en trefpunt.
agenda's en korte berichtenCursus Vertrouwenspersoon bij Buurthulp Oost
Wie doet er mee met de nieuwe cursus Vertrouwenspersoon bij Buurthulp Oost? Er zijn nog een paar plekken!
We beginnen op woensdagmiddag 3 november van 13:00 tot 15:00 uur. De data zijn: woensdag 3 november, 10 november, 17 november, 24 november en 1 december. Locatie is Javastraat 118 in Diaconaal Centrum Oost. Aanmelden kan bij sarah@buurthulpoost.nl.

Vakantie ds. Martijn van Laar
Van 16 t/m 24 oktober heeft Martijn van Laar vakantie.
Tijdens zijn vakantie nemen collega’s Greteke de Vries (Muiderkerk: predikant@muiderkerk.nl, 06-10325127) en Marjolein Hekman (Binnenwaai: voorganger@debinnenwaai.nl, 06-27626214) waar.
Bij pastorale crisissituaties zijn zij bereikbaar.

Wijze woensdag 27 oktober 
We lezen - in vervolg op de wijze woensdag van 13 oktober - gedeelten uit de brieven van Paulus. Paulus heeft niet altijd een goede pers. Hij heeft de naam fel, vrouw- en homo-onvriendelijk en een hardliner te zijn. We zijn benieuwd en gaan graag met hem in gesprek!
Op 17 november, 2 december en 15 december is er een tweede serie. Thema is nog een verrassing.
Save the dates!
 


Maandagavond 25 oktober eten we met de Jonge Gasten (jongeren van de Muiderkerk) bij Ynze Baumfalk. Wie het leuk vindt om ons ook een keer te ontvangen (samen eten en praten over geloof en leven) kan zich bij mij melden. Zie het activiteitenprogramma van de Muiderkerk voor de data. predikant@muiderkerk.nl, 06 103 25 127

Dinsdagavond 26 oktober, 20:30-22:00 uur, Bijbelgroep PER ZOOM. Ideaal voor wie de deur niet uit kan of ver weg woont van de Muiderkerk. Dit is de link:
  https://us02web.zoom.us/j/89529742657?pwd=dnJ5Y0hSSkdOTWNsNlpkcXpNc0hUQT09
  Meeting ID: 895 2974 2657, 
  Passcode: 176610
We lezen met elkaar het eerste hoofdstuk, t/m pagina 23 van Eenvoudig leven – Bijbelstudies over het goede leven. Sam Janse e.a. KokBoekencentrum 2021. Eventueel digitaal te ontvangen bij mij, predikant@muiderkerk.nl, 06 103 25 127

Vanaf zaterdag 30 oktober t/m 2 januari is in de Muiderkerk aan de kunstwand de expositie te zien van Eva Hollander, met beelden uit "Mijn reizen: Leven Donker-Dragende Aarde". Meer informatie op de website.

De dienst van zondag 31 oktober, op Hervormingsdag en op de Dag van de Stad, wordt voorbereid door gemeenteleden. De dienst heeft een pastoraal thema: dienst door gemeenteleden, met als thema: Naar elkaar omzien in onze stad. 


donderdag 28 oktober, 19.30-21 uur, Bijbelstudie over duurzaamheid

In deze bijbelstudie gaan we in op de vraag wat geloven en duurzaamheid met elkaar te maken hebben. 

We luisteren naar een korte lezing van Dave Bookless over dit thema ‘Heel het leven’ en gaan daar vervolgens met elkaar over in gesprek. Voor een indruk van het onderwerp en Dave Bookless: https://youtu.be/aa4FpT3howo

De avonden zullen plaatsvinden in de Binnenwaai op donderdagavond van 19:30-21u. De laatste keer is 11 november. Van harte welkom om mee te doen! Graag aanmelden via voorganger@debinnenwaai.nl

vrijdag 29 oktober 20 uur - Bier en Boeken

Op vrijdagavond 29 oktober verzamelen we om 20u in een IJburgs café om onder het genot van een drankje in gesprek te gaan over het boek KliFi van Adriaan van Dis.  
We sluiten aan bij het thema van De Binnenwaai dit jaar: ‘toekomst’. Dit boek van Adriaan van Dis gaat over lef en lafheid in tijden van verandering. Een fictief boek over de zeer nabije toekomst van Nederland waarbij de vraag opkomt hoe we omgaan met de uitdagingen die ons te wachten staan.  
Ik vind het niet een heel makkelijk leesbaar boek, maar wel een boeiend boek wat ons vast een hoop gespreksstof oplevert. De bedoeling is dat je het boek van tevoren leest en dat we op de avond zelf over onze leeservaringen in gesprek gaan. Van harte welkom om mee te doen aan deze leesgroep van De Binnenwaai.  
Wil je meedoen? Stuur dan een mailtje naar Marjolein via voorganger@debinnenwaai.nl.  
Kosten: De aanschaf of het lenen van het boek en drankje(s) op de avond zelf. 

dinsdagavond 2 november - 19.30-21 uur Allerzielen
Persoonlijk, intiem en toch samen met anderen. Namen worden genoemd, herinneringen opgehaald, het gemis gedeeld, het leven gekoesterd. Wie wil, kan een kaarsje aansteken.

maandelijks avondgebed - dinsdag 9 november
Het avondgebed verplaatst van de eerste naar de tweede dinsdagavond van de maand om 20u. We bidden voor de wereld, voor IJburg, De Binnenwaai en voor persoonlijke dingen die spelen. Er is ruimte voor stilte en de mogelijkheid om een kaarsje aan te steken. De volgende avonden zijn dinsdagavond 9 november en dinsdagavond 14 december. Van harte welkom om mee te doen! 

De filmavond van het Diaconaal Centrum Oost in de Elthetokerk zoekt vrijwilligers!
Vrijwilligers zijn onmisbaar voor de filmavond in de Elthetokerk om mee te werken aan het mooiste filmfeest van de buurt! De filmavond is bedoeld als een ontmoetingsplaats van en voor mensen uit de buurt. De films gaven aanleiding tot verdiepende gesprekken. We plannen de filmavonden op de laatste zaterdag van de maand, na de maandelijkse rommelmarkt.
Mail naar Gianni da Costa, g.dacosta@diaconie.org voor een kennismakingsgesprek.

Op Hervormingsdag, zondag 31 oktober  is er een cantatedienst in de Westerkerk. Er klinkt de cantate die Johann Sebastian Bach (1685-1750) schreef voor deze dag: “Ein feste Burg ist unser Gott” (BWV 80). Bachs muziek klinkt dan als centraal onderdeel van een cantatedienst, waarin ds Herman Koetsveld en dr Cristina Pumplun voorgaan. Het Westerkerkkoor, Ensemble ’t Kabinet en solisten onder leiding van JanJoost van Elburg voeren de cantate uit.
Na deze dienst bent u tevens van harte uitgenodigd om elkaar te ontmoeten onder het genot van een drankje. Wij zien uit naar uw komst en vernemen graag van u of u bij deze cantatedienst aanwezig wilt zijn door een mail te sturen naar: info@protestantsamsterdam.nl

collectes

U kunt via de CHRCH-app uw gift overmaken, niet alleen tijdens de dienst, maar de hele week. Ook is het mogelijk om uw diakonale gift te doen in het offerblok bij de uitgang van de kerk. 

Het doel van het offerblok/de avondmaalscollecte in de Elthetokerk is in de maanden september en oktober het project ETE van onze diaconaal opbouwwerker Gianni da Costa.

Het project ETE is een open weekendschool voor 50 ongedocumenteerde kinderen. De lessen vinden op zaterdag plaats. De opbrengst van de collecte wordt aangewend voor een gezamenlijke maaltijd.

Het project ETE (Empowerment Through Education) heeft als doel jongeren zelfredzaam te maken zodat ze op de lange termijn een positieve rol in de maatschappij kunnen vinden. Het aanbod van het project is divers, van sportactiviteiten, huiswerkbegeleiding tot empowerment-trainingen. Door met deze jongeren iedere zaterdag gezamenlijk te eten wordt er een “thuis- en wij-gevoel" gecreëerd.

Bij online vieringen kunt u uw gift voor de collecte via de GIVT app https://www.givtapp.net/hoe-geef-ik-met-givt/#lijst (op laptop of smartphone) geven, of overmaken op ons rekeningnummer:
Protestantse Gemeente IJburg
NL 30 INGB 0004 7001 00

Collecte contant of pinnen in de Muiderkerk -  U kunt nog steeds uw gaven via de bank overmaken (IBAN NL76 INGB 000 035 0471 of ter plekke met PIN of contant.
Meer over de collectmogelijkheden en -doelen vindt u op de site van de Muiderkerk.

Hier staan links naar de sites van de deelnemende kernen en van de PKAO
      
Copyright © 2021 Protestantse Kerk Amsterdam-Oost, Alle rechten voorbehoudenWilt u veranderingen aanbrengen in hoe u deze mails ontvangt?
U kunt uw profielgegevens wijzigen of u uitschrijven van deze verzendlijst.

Email Marketing Powered by Mailchimp