Copy
Bekijk deze email in uw browser

 

Diensten

 

Zondag 14 augustus

09:00 uur Vroegdienst

Voorganger: ds. Jan Manni
 

10:30 uur Hoofddienst Laurenspastoraat – Dienst van Schrift en Tafel

Voorganger: ds. Harold Schorren
Organist: Geerten Liefting
 
De dienst is ook vanaf thuis te volgen via ons youtube kanaal. De orde van dienst is te downloaden via deze pagina
 

17:00 uur Middagdienst wijkgemeente De Samaritaan

Voorganger: ds. René van Loon.
 

Dinsdag 16 augustus

12:15 uur Alledagkerk

Voorganger: mw. Joke van Rosmalen
Organist: dhr. Matthijs Breukhoven
 

Vrijdag 19 augustus

12:30 uur Gebed voor vrede en verzoening.

We bidden gelijktijdig met 180 plaatsen over de hele wereld waar men weet heeft van oorlogsgeweld maar zich in wil zetten voor verzoening en vrede.

 

Berichten

Bij deze zondag

Hoofddienst Laurenspastoraat

We lezen in deze dienst Jeremia 23:23-29, Hebreeën 11:17-29 en Lucas 12:49-57. De introitus is Psalm 74: 1, 2 en 12. De antwoordpsalm is Psalm 82.
Jezus begint in onze Evangelielezing met de woorden: “Denken jullie dat ik gekomen ben om vrede te brengen op aarde? Integendeel, Ik zeg jullie dat Ik verdeeldheid kom brengen” (Lucas 12:49). Harde woorden die we moeilijk begrijpen uit Zijn mond. De scherpe toon horen we ook in Jeremia 23:23-29. Weten wij in ons leven te onderscheiden wat van God komt, wat ons draagt naar Zijn toekomst?
De grote namen in de brief aan de Hebreeën stelden hun vertrouwen in God en gingen in geloof op weg. Zoals Abraham, die zijn toekomst offerde aan God. Voortdurend lijkt het te gaan over onderweg zijn, omdat we vreemdelingen zijn. Waar is dan ons thuis?
Ds. Harold Schorren
 

Offer van Izaak
Chagall, Marc, 1887-1985
Musée du Message Biblique Marc-Chagall
Nice, France

Uit de gemeente

Weer gestart

Op 1 augustus ben ik na een heerlijke ontspannen vakantie weer begonnen. De eerste dag van mijn vakantie heb ik nog wel de berg e-mails gesorteerd en op zeker moment ook een drastische delete-actie ondernomen. Nu maar hopen dat er niets belangrijks de prullenbak in is gegaan. Het voelde overigens wel goed; op een of andere manier geeft het ook rust en ruimte in mijn hoofd. Toch maar eens wat meer delegeren. De laatste vakantiedag was stiekem een beetje werk in de Oude Kerk van Amsterdam. Daar was ik als Rotterdamse city pastor uitgenodigd de Maaltijd te vieren tijdens de Pride Dienst.

Maar op maandag 1 augustus ben ik meteen samen met Elles van Vegchel, directeur van de Laurenskerk, van start gegaan met een boeiend overleg met vertegenwoordigers van de kerken uit Bern (Zwitserland) die bezig zijn met fusies en nieuwbouwplannen. In Rotterdam hebben ze meerdere kerken bezocht. Het was een talige bijeenkomst; Nederlands, Duits, Engel en het volledig onbegrijpelijk Zwitser-Duits. De predikante van Bern is van oorsprong een Tukker, dus een momentje Twents was een welkome onderbreking. Aansluitend had ik een overleg met Alper Alasag, voorzitter van stichting IDEIS, over interreligieuze zaken.Een dag later mocht ik een groep van 54 Belgen rondleiden in de Laurenskerk. Gelukkig de nodige hulp gekregen van Wim Steenbrink, Henk Koekoek en Peter van Wijk. Laatstgenoemde heeft het onderdeel ‘orgels’ voor zijn rekening genomen. De groep was zeer geïnteresseerd in de geschiedenis van het kerkgebouw. Maar er waren ook voldoende vragen over de kerkgeschiedenis van Nederland, waaronder de gevolgen van de Reformatie. We beseffen ons soms te weinig dat dit voor niet-protestanten een nogal complexe ontwikkeling is. Ach, ook voor ons is het soms niet te volgen. Als er specifieke vragen zijn rond kerkgeschiedenis en de huidige praktijk in de Laurenskerk is volgens mij een theoloog als rondleider onontbeerlijk.

Verder heb ik die eerste week heel veel plannen gemaakt met onze jeugdouderling Chadassa Montagne. In De Paraplu heb ik even wat getekend voor een toegekende subsidie. Fijn dat de inloop weer zo goed loopt na alle coronabeperkingen. We hebben ook een eerste bijeenkomst gehad met de commissie Triptiek (daarover meer in de komende editie van ‘Kerken in de Laurens’). Vrijdag ben ik met Quirijn naar de film geweest in LantarenVenster… maar dat is dan weer geen werk.

De tweede week (zondag is de 1e dag) begon met een ochtenddienst in de Torenpleinkerk te Vleuten en ’s avond de Choral Evensong in de Laurenskerk. Dinsdag moest ik helaas het grootste deel van ons Koffie-Café in De Heuvel missen. Er waren zo’n 40 mensen afgekomen op de lezing over bomen. Ik mocht voorgaan in de Alledagkerk. Verder die week o.a. een overleg gehad over de viering van KetiKoti in 2023. Er staat een feestelijke dienst gepland in de Laurens. En bij het schrijven van dit bericht staat er nog een gezellige barbecue te wachten met de Oudere Jongerengroep (voorheen de Jonge Gemeentegroep… maar de jaren gaan nu tellen).

Zondag 14 augustus ga ik voor in onze hoofddienst. Maandag een korte bijeenkomst in Het Steiger waar ik wat zal vertellen over het einde van de Tweede Wereldoorlog in Azië. En dinsdag is het Eurekaweek.
-Ds. Harold Schorren
 
Rotterdams Kerkenvoetbaltoernooi
Op vrijdag 16 september (vanaf 19.00 uur) wordt voor de tweede keer het Rotterdams Kerkenvoetbaltoernooi georganiseerd. De eerste editie heeft een voetbalteam namens het Laurenspastoraat mee gedaan en het zou leuk zijn als we ook dit jaar weer een team kunnen afvaardigen. Een team bestaat uit zeven spelers (man, vrouw, jong en oud, alles door elkaar). De ervaring leert dat het fijn is om een aantal reserves te hebben, zodat je regelmatig kunt wisselen.
Naast het sportieve aspect en het kennismaken met gemeenteleden van andere kerken zijn er aan deze editie van het toernooi ook nog twee goede doelen gekoppeld: RotterdamRijker en noodhulp aan Oekraïne.
Wil je mee voetballen, meldt je dan uiterlijk 28 augustus aan bij Mark Kramer (markkramer.laurenspastoraat@xs4all.nl of 06-1505 4441).
We zoeken trouwens niet alleen voetballers, maar ook supporters. Dus zet vrijdagavond 16 september in je agenda en kom naar RCSV Zestienhoven aan de Van der Duijn van Maasdamweg 601 in Rotterdam!
-Mark Kramer

Overlijdensbericht Joke van Dort
We ontvingen bericht van de familie van het overlijden dd. -7 augustus j.l. van mw. Joke van Dort. Joke van Dort is vele jaren gezichtsbepalend geweest voor de Alledagkerk en dan met name in de periode dat er nog sprake was van de, inmiddels voormalige, Stichting Alledagkerk. Iedere week zat zij trouw op haar eigen plek op het koor van de Laurenskerk. Joke van Dort is 85 jaar geworden. Op haar overlijdensbericht staat de mooie tekst “Maar de Heer zal uitkomst geven. Hij, die ‘s daags Zijn gunst gebiedt” - Psalm 42, vers 5”. We zullen haar in onze Voorbeden gedenken in de komende Alledagkerk op 16 augustus a.s.
Correspondentieadres: Hess Uitvaartzorg, postbus 8112, 3009 AC Rotterdam.
-Thom Osewoudt
 
Verhuisbericht
Dhitte van Nielen is verhuisd naar: Laurens Rubroek, Crooswijksekade 15, Kamer 448, 3031 XA Rotterdam. Ze doet de hartelijke groeten aan alle bekenden. Ze vindt het fijn om kaarten te ontvangen. 
-Hannie van Keulen

Op de agenda

Het Steiger zomerprogramma “Een beetje Hemel en een beetje aarde”

Maandag, woensdag en donderdag van 12:15-13:00 uur (inloop vanaf 12:00 uur, uitloop tot 13:30 uur).

Een activiteit, lezing, verhaal, stiltemeditatie of viering. En daarna koffie en thee en ruimte voor het eventueel nuttigen van een zelf meegebrachte lunch. Wees welkom! Aanmelden hoeft niet. 
Dag Datum Tijd Onderwerp Door
Ma 15 aug 12:15 Herdenking einde WOII 15 augustus 1945 Harold Schorren
Wo 17 aug 12:15 Stiltemeditatie (www.evenstil.nl) Kom wel op tijd! Chris Nolet
Do 18 aug 12:15 Afsluitende viering Ed Doe
 
Wekelijks:              Di 12:45u middagviering Het Steiger | Zo 9.30 uur Eucharistie- of Woord- en communieviering
(bron: Steigerse nieuwsbrief)
 

Tentoonstelling ‘De Kerk van Morgen’-jul & aug zaterdagen open van 12.30-16.00 uur

Regelmatig sluit een kerk haar deuren door terugloop van kerkbezoek. Ook Het Steiger kent een onzekere toekomst, maar sluiting is zeker niet de enige optie is. De tentoonstelling toont foto’s van kerken die een andere functie hebben gekregen of multifunctioneel worden gebruikt. Foto’s: Peter H. Toxopeus iov Architectuur Informatiecentrum Alkmaar.
(bron: Steigerse nieuwsbrief)
 

Bezoek aan lezing Carel ter Linden in Houtrustkerk

Op zaterdag 20 augustus om 14 uur houdt ds. Carel ter Linden in de Houtrustkerk in Den Haag een lezing onder de titel “Een anders denken over God”. Ter Linden is een predikant die voor zeker voor vrijzinnigen interessant is. Hij verwierf bekendheid met boeken en televisieoptredens en door zijn relatie met de koninklijke familie, onder meer als voorganger in de huwelijksdienst van prins Willem-Alexander en Máxima.
Gemeenteleden die deze lezing willen bijwonen en samen naar Den Haag willen gaan (carpool of ov), kunnen zich melden bij Hans Elkenbracht, 010-4149002 of elken@dds.nl
(bron: nieuwsbrief Maaskant / Open Grenzen)
 

Laurenspastoraat 50 jaar, meditatie & yoga

26 augustus 2022 om 12:00u, op het kerkplein
Ter ere van het 50 jarige jubileum van het Laurenspastoraat maken we een ronde door de stad. Op zoek naar gezamenlijke dromen en waarden. Geïnspireerd raken door een preek, muziek of de stilte is voor het Laurenspastoraat niet vreemd.
Wij zijn niet de enigen die wekelijks de snelheid van het leven willen ontsnappen. Op het grasveld van het kerkplein wordt meermaals per week de pauzeknop ingeduwd in de vorm van meditatie. Wat beleef je tijdens een uurtje yoga? Is dat anders dan de stilte en beschouwing van een dienst? Ervaar het zelf door mee te doen aan een uur rust!
 

Dante’s inferno….lezing én jazzconcert Ambrosia – zaterdag 27 aug 19.00-21.45 uur

Een verdiepend programma over Dante’s inferno als inspiratiebron in de huidige tijd. En aansluitend een intiem jazzconcert door de band Ambrosia met muziek gecomponeerd aan de hand van dit beroemde literaire werk. info@kloostertuinrotterdam.nl, zie Facebook Kloostertuin Rotterdam.
(bron: Steigerse nieuwsbrief)

Terugkijken

Hoofddienst Maaskant Open Grenzen

Door een technisch mankement is de opname van de dienst van Maaskant Open Grenzen van zondag 7 augustus helaas niet beschikbaar.
.

Koffie-café

Het afgelopen koffie-café had als thema ‘bomen’, met Ronald Loch, adviseur bomen gemeente Rotterdam. Peter maakte enkele foto’s. Zie hieronder een impressie.

 

Alledagkerk

Tijdens de Alledagkerk van afgelopen dinsdag, 9 augustus 2022 verzorgde ds. Harold Schorren de overdenking. Deze is hier te downloaden.
Op 16 augustus 2022 is er om 12.15 uur weer Alledagkerk. Voorganger is dan mw. Joke van Rosmalen en organist is dhr. Matthijs Breukhoven. U bent allen van harte welkom.

Tot slot

Bijdragen voor deze nieuwsbrief kunt u sturen naar: zondagsbrief@laurenspastoraat.nl. De deadline voor het aanleveren van bijdragen is elke woensdag 20:00 uur.

Pastorale zorg

Mocht u lief of leed willen melden of behoefte hebben aan pastorale zorg, dan kunt u terecht bij ds. Harold Schorren (telefoon: 06-15195149 of mail: predikant@laurenspastoraat.nl) of  bij Ineke van Houwelingen, voorzitter van de pastorale werkgroep. Zij is bereikbaar via mail: inekevanhouwelingen-rook@chello.nl of telefonisch via 010-4656904. 

 

U ontvangt deze nieuwsbrief van het Laurenspastoraat Rotterdam als lid van de wijkgemeente, omdat u in het verleden heeft aangegeven regelmatig informatie te willen ontvangen, of omdat u zich zelf heeft ingeschreven via onze website.

Wilt u deze nieuwsbrief wekelijks ontvangen?
Klik hier om u in te schrijven.

Ontvangt u de nieuwsbrief, maar wilt u zich afmelden?
Klik hier om u uit te schrijven.

Wilt u uw emailadres en/of persoonsgegevens aanpassen?
Klik hier om uw voorkeuren aan te passen.

Ons kantooradres is:
Laurenspastoraat
Grotekerkplein 101
Rotterdam, 3011GC
Netherlands

Add us to your address book


Copyright © 2022 Laurenspastoraat, Alle rechten voorbehouden.
Email Marketing Powered by Mailchimp