Copy
Bekijk deze email in uw browser

 

Diensten

 

Zondag 4 december

09:00 uur Vroegdienst

Voorganger: ds. Bert Kuipers
 

10:30 uur Hoofddienst Maaskant Open Grenzen

Voorganger: ds. Bernard van Verschuer
 
De dienst is ook vanaf thuis te volgen via ons youtube kanaal. De orde van dienst is te downloaden via deze pagina
 

19:00 uur Choral Evensong

Voorganger: ds. Harold Schorren.
Kooracademie Laurens Vocaal o.l.v. studenten van Codarts, Rotterdam
 

Dinsdag 6 december

12:15 uur Alledagkerk

Voorganger: mw. Joke van Rosmalen
Organist: dhr. Mathijs Breukhoven
 

Vrijdag 9 december

12:30 uur Gebed voor vrede en verzoening.

We bidden gelijktijdig met 180 plaatsen over de hele wereld waar men weet heeft van oorlogsgeweld maar zich in wil zetten voor verzoening en vrede.
 

 

Berichten

Bij deze zondag


2e Advent

Storm
Suizend kamt de storm de bomen
Tegendraads en wild probeer ik door te gaan
Op de weg die ik zelf wel kies
Regen duwt mij achteruit richting de kruising in het leven
Maar wil mijn hart luisteren naar de Stille Stem die de Vredesboodschap draagt?

(Geschreven door diaken Marco Samson)

Choral Evensong

In deze Evensong, die overigens volledig in het Engels is, horen we Psalm 32. De lezingen zijn Jesaja 64:1-7 en Matteüs 11:2-11.
 
Het koor zingt:
Magnificat en Nunc Dimittis, H. Howells (1892-1983)
Preces and Responses, Ph. Radcliffe 1905-1986
Beati Quorum Via, Ch. V. Stanford 1852-1924
 
Samen met het koor zingen we
Hark! A herald voice is calling
Come, thou long-expected Jesus
 
Het is een extra bijzondere Evensong. In het kader van de Laurens Kooracademie zingt het koor, samengesteld uit het Codarts Kamerkoor en leden van het Laurens Collegium, voor deze gelegenheid de Evensong. Studenten koordirectie krijgen zo de kans zich te bekwamen in de rijke Engelse koortraditie. Wij begeleiden de cursisten in het gehele voorbereidingsproces en tijdens de repetities, zodat ze uiteindelijk vol zelfvertrouwen de Evensong zullen dirigeren.
 
In deze dienst:
Laurens Collegium - koor en coaching
Codarts Kamerkoor
Wiecher Mandemaker - coaching
Hayo Boerema - coaching
cursisten koordirectie
cursisten kerkorgel
ds. Harold Schorren - voorganger

Aanvang 19:00 uur.

 

Uit de gemeente


Officieel startschot ‘Geef Rotterdammers een warme Kerst’

Op zaterdag 3 december bent u van harte uitgenodigd om tussen 11.00 en 15.00 uur langs te komen in Gebouw De Heuvel. Met warme koffie en chocolademelk kunt u rondlopen langs de tafels met o.a. tips om thuis energie te besparen en informatie hoe u tegemoetkomingen kunt aanvragen. Er is een heuse tombola met leuke besparende prijzen. En wie wil, kan ter plekke geld doneren voor ons actie ‘Geef Rotterdammers een warme Kerst’. Deze actie is op touw gezet door de Energiebank, Samen 010 en het Convent van Kerken.
 
Om 13.00 uur zal wethouder Yigit de actie officieel aftrappen. De actie is bedoeld om de Energiebank Rotterdam te vullen met zoveel mogelijk geld. De kerken van Rotterdam maken zich er sterk voor. Op 23 december zal het volledige bedrag overhandigd worden aan het Fonds Bijzondere Noden Rotterdam waar stadsgenoten een beroep op kunnen doen.
 
We hopen van harte u zaterdag te mogen begroeten. En mocht u die dag een handje willen helpen? Ook van harte welkom! Kunt u niet komen, maar wilt u wel bijdragen, dan kan dat op rekeningnummer NL21 TRIO 0338 8152 28, t.n.v. Stichting Samen 010 o.v.v. Geef Rotterdammers een warme Kerst of via de doneerknop op: www.energiebankrotterdam.com/warme-kerst/
Ds. Harold Schorren
 
 

Catechisatie 15-17

Dinsdag 6 december, 19.30 uur
Jullie zijn weer van harte uitgenodigd voor de catechisatie-avond voor de groep van 15-17 jaar. We komen samen in het kantoor van De Hofdame, naast de Laurenskerk (Grotekerkplein 101). We beginnen om 19.30 uur.
 
De volgende data zijn:
dinsdag 17 januari, 14 februari, 14 maart
Jeugdouderling Chadassa Montagne en ds. Harold Schorren zien jullie graag!


Bijbelstudie

Woensdag 7 december, 20.00 uur
U en jullie zijn weer van harte uitgenodigd om samen enkele Bijbelgedeelten te bestuderen. Saai? Integendeel. De achtergronden kennen, opent vaak nieuwe inzichten. Het is ook boeiend om te zien hoe we zelf naar die oude woorden kijken vanuit ons leven nu. En verder is het heel erg gezellig.
We kiezen dit keer voor de lezingen van zondag 11 december, 3e Advent:
  • Jesaja 35:1-10
  • Jacobus 5:7-10
  • Matteüs 11:2-11
We komen samen in het kantoor in de Hofdame, Grotekerkplein 101.
 

Boeken podium tweede kerstdag 2022

Op tweede kerstdag 26 december 2022 13:00 uur is er een Boeken Podium als onderdeel van de Kerstontmoeting in de Laurenskerk.
De opzet is anders dan voorgaande jaren. Het idee is dat u, van de boeken die u weg wilt doen, een top 1, top 5, top 10 of top 20 selecteert. Boeken waar u gerust € 5,- voor zou durven vragen.
Heeft u speciale boeken die u af wilt staan, dan kunt u voorin een briefje leggen waarom dit boek voor u zo speciaal was. Eventueel kunt u er uw (voor)naam onder zetten. Misschien zelfs wel uw emailadres. Maar dat is geheel naar eigen keuze! Wellicht dat iemand u later nog eens benadert om te praten over dat speciale boek. Als u het speciale boek gekocht en gelezen hebt dan kunt u ook nog het boek het jaar daarop weer aanbieden voor het podium, met het briefje van uw voorganger er nog in en uw eigen briefje daaraan toegevoegd, maar nogmaals dat is geheel vrijwillig.
De boeken met een briefje voorin komen op Podium 1 en de overige mooie boeken op Podium 2.
Als boeken met een briefje voorin niet verkocht worden, dan worden deze boeken of bewaard voor een volgend jaar of het briefje zal verwijderd worden in verband met de privacy.
De opbrengst gaat naar het goede doel, bestemd voor Zeemanshuis The Bridge.
De boeken kunnen gebracht worden op zaterdag 17 december van 11:00 tot 13:00.
Het is niet de bedoeling dat opkopers tijdens de Kerstontmoeting boeken opkopen.
Als het om een paar boeken gaat kunt u die ook afgeven bij Maarten van den Dool in de tijd tussen de vroegdienst en de hoofddienst op zondagen (tussen 09:45-10:30).
 

Bedankt!!!

De diakenen van het Laurenspastoraat willen iedereen die een bijdrage heeft gegeven voor de kinderen van de voedselbank in Crooswijk van harte bedanken.
Mede dank zij uw betrokkenheid hebben wij het door Erik Maan aangegeven aantal van 70 chocoladeletters in Crooswijk kunnen afgeven.
 

Vrijwilliger gezocht

Wij zoeken een vrijwilliger die op een laptop de website van Amnesty International kan bedienen.
Op zaterdag 10 december 2022 is er een schrijfinloop in Gebouw De Heuvel, Grotekerkplein 5, alwaar het winkelende publiek in het kader van de Dag voor de Rechten van de Mens in de gelegenheid is een petitie of een mail per laptop te versturen aan autoriteiten van landen waar de mensenrechten geschonden worden.
 
Wij zoeken iemand die
  • in staat en bereid is
  • en vooral het geduld heeft, mensen te helpen die zelf geen kennis van het internet hebben;
  • ook een oogje wil houden op mensen die zelf de laptop kunnen bedienen;
  • aanwezig is op 10 december van 11.00 – 15.00 uur;
  • een warm hart heeft voor het handhaven van de rechten van de mens en Amnesty International.
Een laptop is aanwezig.
 
Graag uw reacties via keeskoning@keeskoning.com
 
Het Amnesty-team LP

Op de agenda

 

Donderdag 1 december: boekbespreking Het zoutpad

Raynor Winn beschrijft in het boek Het Zoutpad hoe zij en haar man na financieel bedrog door een vriend uit hun huis gezet worden – het huis waar zij 30 jaar woonden. Zij zijn dakloos. Enkele dagen daarvoor bleek haar man een pro­gres­sieve neurologische ziekte te hebben. Ze pakken uit hun spullen een tent en slaapzakken, en gaan het kustpad langs de zuidkust van Engeland lopen.
Het Zoutpad is een autobiografisch verslag van deze reis. We bespreken dit boek: wat zegt het jou? Aan welke bijbelgedeelten doet het denken? Waar haalt deze niet gelovige schrijfster moed en zin uit? Een boek dat uitnodigt om te spreken over natuur, over wat zinvol is in moeilijke tijden, en over armoede en dakloosheid. Misschien kent u het boek, en anders heeft u nu nog even tijd om te lezen!
Donderdag 1 december om 20 uur in de Hoflaankerk, Rotterdam
Meer informatie
(bron: nieuwsbrief Protestants Kralingen)

Zondag 4 december: Wake bij het Detentiecentrum

De eerstvolgende wake bij het Detentiecentrum Rotterdam is op zondag 4 december a.s. van 16-17 uur. De gastspreker bij deze 195e wake is Shadi Haddad, een Syrische christelijke migrant die 6 jaar in Nederland woont. 
Plaats | Portelabaan 7, Rotterdam
 

Vanaf woensdag 7 december Cursus Ikoonschilderen

Binnenkort start een cursus Ikoonschilderen in de pastorie van de Liduinakerk.
In de cursus ikoonschilderen leer je authentieke ikoonschildertechnieken toe te passen. Je leert de verf bereiden uit natuurlijke pigmenten, volgens de middeleeuwse techniek van de eitempera. Je komt meer te weten over de cultuur, (kunst-) geschiedenis en de ontwikkeling van Byzantijnse en Russische ikonen.
Een ikoon schilder je met aandacht en toewijding. Laag voor laag bouw je de ikoon op met transparante verf. Elke penseelstreek is pure meditatie, een gebed in kleur. Ervaar hoe het is om te werken in een van de oudste, meest duurzame schildertechnieken. Puur natuur en met een bewezen lange houdbaarheid en uitstraling. In de cursus schilder je één ikoon. Schilderervaring is niet nodig.
Op het doek werk je van een donkere onderlaag naar licht. Ook in de tijd gezien werken we naar het licht toe. We starten deze cursus tijdens de donkere dagen voor Kerst en in het voorjaar op 15 maart wanneer het lichter begint te worden is het eindresultaat klaar. De lessen staan onder leiding van Katouchka Pool, kunsthistoricus, restaurator schilderkunst en specialist in oude ikoonschildertechnieken. Neem vast een kijkje op haar website www.atelierkatouchkapool.nl.

Data | woensdagavond van 19.30 tot 22.00 uur van 7 december 2022 t/m 15 maart 2023.
Plaats | pastorie Liduinakerk, Burg. Le Fèvre de Montignylaan 19, 3055 LA Rotterdam
Kosten cursus, kosten materiaal | De cursuskosten, bestaande uit 12 lessen à  2,5 uur bedragen euro 290,- p.p.
Bijkomende materiaalkosten bedragen euro 90,- p.p. voor een geprepareerde ikoonplank, een set basispigmenten, penselen, biologisch ei, documentatie, etc. Deze worden op de eerste les verrekend.
Aanmelden |  Voor meer informatie en inschrijvingen: katopool.63@hotmail.com of 06 37 47 29 99. U kunt zich uiterlijk tot woensdag 30 november 2022 aanmelden.
 
(bron: Steigerse nieuwsbrief)
 

Woensdag 7 december: Kerstconcert Laurenscantorij

Op woensdag 7 december om 20:30 kun je terecht in de Laurenskerk voor een laagdrempelig kerstconcert van de Laurenscantorij. We zingen Pater noster van Vasks, het Magnificat van Schütz en de Mis in G van Schubert met het ensemble Domestica Rotterdam. De muziek vormt één geheel met een vertelling van Elena Peeters.
Meer informatie
 

Donderdag 8 december: Zingevingsborrel Kerstspecial!

Wat is de zin van ons bestaan? En hoe kunnen wij werkelijk gelukkig zijn?
Op donderdag 8 december vindt onze kerstspecial plaats: een zingevende borrel met psychiater en hoogleraar Dirk de Wachter, live muziek van HIWOT music en een bijdrage van theoloog en schrijver Alain Verheij. 

In het bedrijfsleven is het nogal eens ‘eerst ik, dan niet jij, en dan weer ik’. We stippelen zorgvuldig onze carrière uit en zijn geleerd om te kiezen ‘voor ons zelf’. Maar worden we daar nu écht gelukkiger mensen van?
Sommigen zien de wereld zelfs als 'markt' en als 'strijd'. Een ratrace is hiervan het gevolg waarin de mens verwordt tot een 'winner' of een 'loser'.
De existentiële geluks- en betekenisvraag is de Vlaamse psychiater en hoogleraar Dirk de Wachter op het lijf geschreven. Hij wil ons vanuit de filosofie en psychologie kritisch bevragen én meenemen in zijn verhaal hoe je een gelukkig en zinvol (werk)leven kunt leiden.

Datum: Donderdag 8 december 2022
Tijd: Start: 20.00u | Inloop vanaf 19.30u
Locatie: KINO Rotterdam | Gouvernestraat 129-133
Aanmelden en meer informatie
 

Zaterdag 10 december: Dag van de Rechten van de Mens

Op zaterdag 10 december a.s is het Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Deze dag bestaat al sinds 1948. Ook dit jaar schenkt het Laurenspastoraat er aandacht aan. Niet alleen in de maandelijkse schrijfactie van Amnesty International, maar nu ook in een wat bredere opzet.
 
In samenwerking met Gebouw De Heuvel, Amnesty Rotterdam en de organisatie 'Rotterdam verwelkomt Vluchtelingen' wordt aldaar een programma gepresenteerd van 11.00 tot 15.00 uur, waarin ruimte is voor gesprek over mensenrechten met deelname van mensen uit landen waar mensenrechten geschonden worden. Er is speciaal aandacht voor de Rechten van het Kind en de Vrouwenrechten. Er is wat te eten en te drinken. Ieder uur zijn er andere sprekers, u kunt elk moment binnen lopen. In de grote zaal is de tentoonstelling van Karin Oppelland nog te zien en u kunt er kerstkaarten en andere artikelen uit de webshop van Amnesty kopen. Maar vooral hebt u gelegenheid brieven, mail en petities te tekenen en groetenkaarten te schrijven aan gevangenen en mensenrechten-organisaties in tal van landen om ze een hart onder de riem te steken. Kortom een programma om de mensenrechten helder op de kaart te krijgen.
 
Komt u ook? Schrijft u mee? Of wilt u een handje helpen? (met name om groetenkaarten te schrijven.)
U kunt altijd mailen naar één van de volgende adressen:
predikant@laurenspastoraat.nl
keeskoning@keeskoning.com )
 
Ds. Harold Schorren
contactpersoon Gebouw De Heuvel:
Irene Smit
contactpersonen LP:
Kees Koning
Wim de Jong

Zondag 11 december: roze adventsviering

Net als in de kerststal mag iedereen langskomen om de geboorte van Jezus te vieren. Ook jij bent van harte welkom bij deze Rotterdamse Roze Adventsviering. Het thema is:  ‘O Come, All Ye Faithful’. De Rotterdamse Roze Adventsviering is in de Bergsingelkerk, Bergsingel 150 in Rotterdam.

De viering is op 11 december. Inloop vanaf 13.30 uur en de viering begint om 14.00 uur. De voorganger is Katinka Broos. Let op: de aanvang is een uur eerder dan we gewoon zijn te beginnen.  Voor en na de viering is er tijd om elkaar te ontmoeten. Deze viering is een samenwerking van de Bergsingelkerk en de Rotterdamse Roze Vieringen.
 
Download hier de digitale flyer 
 

Terugkijken

 

Hoofddienst Laurenspastoraat zondag 27 november

Kijk de opname van de dienst  hier terug.

Daarnaast maakte Peter van Wijk een reeks mooie foto's. Een selectie vindt u hieronder.
 

Alledagkerk 29 november 2022.

In deze dienst, die in het teken stond van de Advent, was ds. Harold Schorren de voorganger en dhr. Jan van Dijk de organist. Lees Harolds overdenking hier terug.

 Op 6 december 2022 is er om 12.15 uur weer Alledagkerk. Voorganger is dan mw. Joke van Rosmalen en organist is dhr. Mathijs Breukhoven. U bent allen van harte welkom !
 

Tot slot

Bijdragen voor deze nieuwsbrief kunt u sturen naar: zondagsbrief@laurenspastoraat.nl. De deadline voor het aanleveren van bijdragen is elke woensdag 20:00 uur.

Pastorale zorg

Mocht u lief of leed willen melden of behoefte hebben aan pastorale zorg, dan kunt u terecht bij ds. Harold Schorren (telefoon: 06-15195149 of mail: predikant@laurenspastoraat.nl) of  bij Ineke van Houwelingen, voorzitter van de pastorale werkgroep. Zij is bereikbaar via mail: inekevanhouwelingen-rook@chello.nl of telefonisch via 010-4656904. 

 

U ontvangt deze nieuwsbrief van het Laurenspastoraat Rotterdam als lid van de wijkgemeente, omdat u in het verleden heeft aangegeven regelmatig informatie te willen ontvangen, of omdat u zich zelf heeft ingeschreven via onze website.

Wilt u deze nieuwsbrief wekelijks ontvangen?
Klik hier om u in te schrijven.

Ontvangt u de nieuwsbrief, maar wilt u zich afmelden?
Klik hier om u uit te schrijven.

Wilt u uw emailadres en/of persoonsgegevens aanpassen?
Klik hier om uw voorkeuren aan te passen.

Ons kantooradres is:
Laurenspastoraat
Grotekerkplein 101
Rotterdam, 3011GC
Netherlands

Add us to your address book


Copyright © 2022 Laurenspastoraat, Alle rechten voorbehouden.
Email Marketing Powered by Mailchimp