Copy
Bekijk deze email in uw browser

 

Diensten

 

Zondag 20 november

09:00 uur Vroegdienst

Voorganger: ds. Jaap Koning
Organist: Hayo Boerema
 

10:30 uur Hoofddienst Maaskant Open Grenzen

Voorganger: ds. Helene Perfors
 
De dienst is ook vanaf thuis te volgen via ons youtube kanaal. De orde van dienst is te downloaden via deze pagina
 

19:00 uur Cantatedienst

Voorganger: ds. Harold Schorren.
Laurenscantorij & Laurensorkest onder leiding van: Wiecher Mandemaker
Organist: Hayo Boerema

Bach / Wachet auf, ruft uns die Stimme, BWV 140
M Franck / Hohelied-motet Fahet uns die Füchse
 

Dinsdag 22 november

12:15 uur Alledagkerk

Voorganger: ds. Tjaard Barnard
Organist: dhr. Wouter Blacquiere.
 

Vrijdag 25 november

12:30 uur Gebed voor vrede en verzoening.

We bidden gelijktijdig met 180 plaatsen over de hele wereld waar men weet heeft van oorlogsgeweld maar zich in wil zetten voor verzoening en vrede.

 

Berichten

Uit de gemeente

 

Geef Rotterdammers een warme Kerst!
Door de hoge energieprijzen komen veel van onze stadsgenoten in de kou te staan. In de aanloop naar Kerst willen we dat als christenen niet laten gebeuren. Want Kerst is een feest van warmte en licht voor iedereen.
Daarom vragen we als Rotterdamse kerken aandacht voor de actie geef Rotterdammers een warme Kerst. Met de actie wordt geld ingezameld voor het Fonds Bijzondere Noden Rotterdam. Het Fonds Bijzondere Noden kan snel handelen bij financiële noodsituaties. Zo kan bijvoorbeeld voorkomen worden dat mensen met Kerst in de kou zitten.

Ook in het nieuws en via bekende Rotterdammers wordt aandacht gevraagd voor de actie. Op 23 december wordt de opbrengst van actie bekend gemaakt. Geven kan op rekeningnummer NL21 TRIO 0338 8152 28, t.n.v. Stichting Samen 010 o.v.v. Geef Rotterdammers een warme Kerst of via deze doneerknop. Meer informatie, klik hier.

De diaconie beveelt deze actie van harte bij u aan!
 

Gluren bij de buren Een kijkje nemen bij andere kerkenAlle gemeente- en parochieleden van de Rotterdamse binnenstadskerken zijn van harte uitgenodigd om op zaterdag 26 november van 15.00 -17.00 uur in de Paradijskerk, Nieuwe Binnenweg 25, nader te maken met de Oud-Katholieke parochie. En het is ook meteen een goede gelegenheid om pastoor Bruce Rienstra te ontmoeten. Hij is in 2022 Hans de Rie opgevolgd.
 
Wat weten we eigenlijk van elkaar? De kerken van Rotterdam-Centrum zijn vertegenwoordigd in het oecumenisch Laurensberaad. Daar zoeken we naar nadere samenwerking en momenten om elkaar als gelovigen te ontmoeten. Een nieuw initiatief voor ontmoeting is geboren. We noemen het ‘Gluren bij de buren’. Ieder jaar zal een van de aangesloten kerken de deuren openen en een inkijkje geven in de bijzonderheden van de geloofsgemeenschap. Zo hopen we elkaar beter te leren kennen, te begrijpen en elkaar te verrijken.
 
ds. Harold Schorren
voorzitter oecumenisch Laurensberaad
 

Kerkblad 'Kerken in de Laurens'De papieren versie is al verstuurd en aanstaande zaterdagochtend versturen we ook de digitale versie per email. Wilt u ook een digitaal exemplaar ontvangen? Als u zich nog niet heeft ingeschreven, kan dat op de volgende manier:

Vanwege privacy en beveiliging dient u een aantal stappen te doorlopen.
Klik op deze link
  1. Een pagina opent, klik daar op de knop ‘Email me a link’
  2. Een mail wordt verstuurd naar de mailbox waar u gebruikelijk onze nieuwbrief ontvangt. Open deze mail en klik op de link ‘Update your preferences’
  3. Een pagina opent, met halverwege de vraag ‘Wat wilt u graag per email van ons ontvangen?’. Zet een vinkje in het blokje voor ‘Ons Kerkblad ‘Kerken in de Laurens’, elke twee maanden'. En klik op de knop ‘Update profile’.
  4. Een pagina opent met de mededeling ‘Profile Updated’ (schik niet van de sterretjes in het emailadres, dat is ter beveiliging.) U bent dan klaar en kunt de pagina sluiten..
 

Vier de zondag, met Arjan Erkel


 
Volgende week zondag, 27 november, blijven de deuren van de kerk weer tot 14 uur open om, in ontmoeting en gesprek, te vieren dat we een gemeente zijn: Vier de zondag!
We dekken de tafels voor een koffielunch, aansluitend aan de hoofddienst van 10.30 uur. Ook voor de kinderen zijn er lekkere hapjes.
 
Op deze 27e  november hebben we een bijzondere spreker. We ontvangen dan namelijk Arjan Erkel. Hij heeft door zijn werk en door persoonlijke ervaring veel kennis over schendingen van mensenrechten. Elders in deze zondagsbrief kunt u meer over hem lezen.
In het kader van de internationale ‘Dag van de mensenrechten’, komt Arjan spreken over ‘Vrijheid van denken en doen’. Daarna gaat hij met ons in gesprek. Wat speelt er op het gebied van mensenrechtenschendingen? Wat kunnen we er als individu tegen doen? Hebben we als kerk een speciale verantwoordelijkheid?
 
De lezing van Arjan begint om 12.45 uur.
De kinderen hebben ondertussen hun eigen activiteit. 
Iedereen, ook gasten, van harte uitgenodigd!
 

Stuur kerstkaarten van Amnesty International

Op zondag 27 november 2022 zijn er weer kerstkaarten te koop van Amnesty International aan de tafel met de kaars en het prikkeldraad. Die zondag is er ook in het kader van de 'Vierde Zondag' een lezing en een discussie met Arjen Erkel over de mensenrechten. Het belooft een interessante discussie te worden en iedereen is welkom na de kerkdienst bij het koffiedrinken en de lunch op  Vier De Zondag. Behalve kerstkaarten zijn er ook weer kaarsen en servetten beschikbaar. Allemaal in de aanloop naar de Dag van de Rechten van de Mens op 10 december a.s.
 
Wij hebben niet alle kaarten kunnen aanschaffen en moesten een keuze maken. Maar mocht u zelf willen kiezen voor een bepaalde kaart, de agenda 2023 willen kopen of hebben andere producten uw belangstelling, kijk dan zelf op de Webshop van Amnesty (https://webshop.amnesty.nl ) en geef uw keus uiterlijk a.s. zondag 20 november aan ons door, dan hebben we uw bestelling op 27 november a.s. misschien nog beschikbaar. Neem daarvoor contact op met keeskoning@keeskoning.com
 
Tot zondag 27 november2022.
 

CatechisatieDit seizoen zijn we gestart met twee groepen catechese. Per keer bespreken we een thema. Afgelopen week ging over de schepping en ons rentmeesterschap. Boeiende gesprekken zijn er gevoerd over de nieuwsgierigheid van de mens, de zeemonsters in genesis 1:21 en over wel of niet plantaardig willen eten. En we hebben geprobeerd om onze ideeën over de schepping uit te beelden op papier.

Van harte welkom als je ook mee wilt doen! Dinsdag 6 dec, 19.30, 15-17 jaar, maandag 12 dec, 19.30, 12-14 jaar.
Opgave en informatie bij ds. Harold Schorren 06-15195149/ predikant@laurenspastoraat.nl

Groeten, Harold en Chadassa 
 

Kinderkerst in de Laurenskerk

“Steek je licht eens op!”
Op zaterdag 24 december is er om 19.00 uur weer een kinderkerstfeest in de Laurenskerk. Met natuurlijk weer een prachtig kinderkerstspel als vanouds. Het wordt een prachtig verhaal dat we voor een heel groot publiek mogen vertellen. De werktitel van het kerstspel is: “Steek je licht eens op!”
We zoeken natuurlijk jonge acteurs en figuranten. Dit is je kans… Maria en Jozef, herders en engeltjes, Herodes en schriftgeleerden, herbergier en wijzen uit het oosten. Als je mee wilt spelen kun je je nu al opgeven bij Coreline Schep, coreline_schep@hotmail.com , 06 13 83 12 36.
We hebben 3 repetities gepland:
• Zondag 27 november, 12.00 – 14.30 uur (tijdens vier de zondag)
• Zondag 11 december, 12.00 – 14.30 uur
• Zaterdag 24 december, 12.00 – 15.00 uur
 

Help kerken helpen


De energiecrisis en de prijsstijgingen voor de eerste levensbehoeften delen harde klappen uit. De overheid neemt maatregelen, maar bij veel mensen is er NU acute nood.

Weet u dat internationale kerken in Rotterdam altijd al mensen helpen die in nood zijn? Zij helpen met voedsel en kleding de meest urgente nood oplossen. Het is zelfs zo dat Voedselbanken en wijkteams doorverwijzen naar de kerken wanneer zij geen oplossing weten.
Het zijn vaak mensen die het vertrouwen in de samenleving en de overheid al verloren zijn. Juist deze mensen worden nog wel gezien door de internationale kerken. Die kerken verstrekken voedsel, maaltijden en kleding en helpen door de weg te wijzen naar reguliere hulp.

€ 270.000 Dit is ons streefbedrag tot 1 maart 2023. Door de genereuze giften van enkele vermogensfondsen en door onze samenwerking met het Rode Kruis zijn we al over de helft van dit bedrag.

Uw gift is van harte welkom op bankrekeningnummer NL06RABO0131147633 o.v.v. Help Kerken Helpen. SKIN-Rotterdam heeft de ANBI status en giften zijn dus aftrekbaar. Lees hier meer informatie
 

Op de agenda

 

Zaterdag 19 november: Christendom en koloniaal verleden

Op zaterdag 19 november organiseert de Evangelische Broeder­gemeente in het kader van “EBG in gesprek” een bijeenkomst over het christendom en het koloniale verleden. Het zal daarbij met name gaan over het zendingswerk van de EBG binnen het geheel van het kolo­nia­lisme en de vraag in hoeverre de theologie die daaruit is ontstaan aan herijking toe is. 
Ds Marianne Bogaard is gevraagd om een bijdrage te leveren in het panel. Adres: Avenue  Concordia 107, 3062LE Rotterdam. Inloop:11:00uur. Start:11:30uur. Van harte uitgenodigd. Zie hier het opgaveformulier.
  

Zaterdag 19 november | ‘De vrouw die keuzes durfde te maken’. -Voorstelling over het leven van de Heilige Elisabeth 

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat het kerkgebouw van de Rotterdamse Laurentius en Elisabeth kathedraal voltooid werd. Van mei 2022 tot mei 2023 wordt dit gevierd met speciale  Eucharistievieringen en hapjesmiddagen en enkele diaconale projecten. In dit kader kunt u zaterdag 19 november aanstaande naar een theatervoorstelling over de patroonheilige van de kathedraal, de Heilige Elisabeth.

De Friese theatermaker, dichter en verteller Peter Vermaat heeft verschillende voorstellingen gemaakt, onder andere over de dichter Slauerhoff, het bijbelse Exodus- en Scheppingsverhaal, over Franciscus van Assisi, Johannes van het Kruis en Titus Brandsma. Maar nu dan over de heilige Elisabeth van Thüringen, patroonheilige van de kathedraal.
De voorstelling heet “De vrouw die keuzes durfde te maken”. Peter gebruikt poppen van papier-maché en laat zich muzikaal begeleiden door Emma van Dobben, die als een middeleeuwse troubadour de draailier, rebec, eenhandsfluit en trommel bespeelt.
                  
De voorstelling geschikt voor volwassenen en wat oudere kinderen.

Dag en tijd | zaterdag 19 november, 15.00 uur, duur 110 minuten, inclusief pauze.
Plaats | Kathedraal, ingang Robert Fruinstraat 36
Toegang |  www.fransiscaaansebeweging.nl  of aan de ingang op de dag van uitvoering.
(bron: Steigerse nieuwsbrief)
 

Vanaf 24 november: Cursus: Filosofie van de empathie

Tijdens deze avonden worden De kracht van empathie van Cyndi Dale en Empathie van Ron Krznaric besproken. Wat is de filosofie achter empathie? Wat zeggen grote filosofen over empathie? Welke soorten empathie bestaan er? Kun je voor empathie kiezen? Wanneer is empathie handig, geboden of noodzakelijk? Vier avonden vol informatie, interactie en gesprekken.
Data: 24 november en 1, 8 en 15 december (donderdagavond)
Locatie: Statenweg 96a Rotterdam. Tijd: 20.00 uur – 21.30 uur/ Prijs: € 45,00
Docent: dr. Jan de Bas (cultuurhistoricus)
Opgeven kan door te mailen naar: Jan.deBas1964@gmail.com
(bron: Nieuwsbrief Maaskant Open Grenzen)
 

Woensdag 30 november: Aan de LaurensSchrijftafel.

Creatief/reflectief dagboek schrijven gaat niet om mooi en foutloos schrijven. Het gaat om het schrijven vanuit je hart, je openstellen voor wat je bezig houdt op dit moment. Zonder dat je precies weet wat er uit je pen gaat komen, begin je met schrijven naar aanleiding van een eenvoudige oefening die ik je aanreik. Het is luisteren naar je pen, je volgt al schrijvend  je gedachtenstroom.  Het levert steeds weer verrassende inzichten en gesprekken op.
Wanneer je gaat schrijven over het onderwerp, zul je merken dat het je altijd brengt naar je eigen leven van dit moment of naar herinneringen, daarom is het dagboekschrijven. Je reflecteert al schrijvend op je leven, je ervaringen, je herinneringen, je plannen, je dromen. Tenslotte is het ook creatief schrijven, omdat er diverse schrijfvormen gebruikt worden.
Het schrijven is begrensd, bij elke oefening geef ik aan, hoelang er geschreven wordt, dat kan variëren van een paar minuten of enkele regels tot een sprintje van 10 minuten. Je leert diverse schrijfvormen toe te passen.  Ik maak voor elke bijeenkomst een ander schrijfprogramma. Je kunt inschrijven voor één of meerdere keren. De thema’s waarover we schrijven, kunnen gerelateerd zijn aan het kerkelijk jaar, aan een gedicht of een lied. 
Nieuwsgierig geworden? Wees welkom en kom het eens proberen, samen schrijven aan de LaurensSchrijftafel.
De Laurensschrijftafels zijn:
30 november van 20-22 uur
18 januari 2023 van 14-16 uur
9 februari 2023 van 20-22 uur
Aanmelden en meer informatie bij Hannie van Keulen, hahy48@hotmail.com 06-22745200
  

Donderdag 1 december: boekbespreking Het zoutpad


Raynor Winn beschrijft in het boek Het Zoutpad hoe zij en haar man na financieel bedrog door een vriend uit hun huis gezet worden – het huis waar zij 30 jaar woonden. Zij zijn dakloos. Enkele dagen daarvoor bleek haar man een pro­gres­sieve neurologische ziekte te hebben. Ze pakken uit hun spullen een tent en slaapzakken, en gaan het kustpad langs de zuidkust van Engeland lopen.
Het Zoutpad is een autobiografisch verslag van deze reis. We bespreken dit boek: wat zegt het jou? Aan welke bijbelgedeelten doet het denken? Waar haalt deze niet gelovige schrijfster moed en zin uit? Een boek dat uitnodigt om te spreken over natuur, over wat zinvol is in moeilijke tijden, en over armoede en dakloosheid. Misschien kent u het boek, en anders heeft u nu nog even tijd om te lezen!
Donderdag 1 december om 20 uur in de Hoflaankerk, Rotterdam
Meer informatie
(bron: nieuwsbrief Protestants Kralingen)
 

Vanaf woensdag 7 december: Cursus Ikoonschilderen

Binnenkort start een cursus Ikoonschilderen in de pastorie van de Liduinakerk.
In de cursus ikoonschilderen leer je authentieke ikoonschildertechnieken toe te passen. Je leert de verf bereiden uit natuurlijke pigmenten, volgens de middeleeuwse techniek van de eitempera. Je komt meer te weten over de cultuur, (kunst-) geschiedenis en de ontwikkeling van Byzantijnse en Russische ikonen.
Een ikoon schilder je met aandacht en toewijding. Laag voor laag bouw je de ikoon op met transparante verf. Elke penseelstreek is pure meditatie, een gebed in kleur. Ervaar hoe het is om te werken in een van de oudste, meest duurzame schildertechnieken. Puur natuur en met een bewezen lange houdbaarheid en uitstraling. In de cursus schilder je één ikoon. Schilderervaring is niet nodig.
Op het doek werk je van een donkere onderlaag naar licht. Ook in de tijd gezien werken we naar het licht toe. We starten deze cursus tijdens de donkere dagen voor Kerst en in het voorjaar op 15 maart wanneer het lichter begint te worden is het eindresultaat klaar. De lessen staan onder leiding van Katouchka Pool, kunsthistoricus, restaurator schilderkunst en specialist in oude ikoonschildertechnieken. Neem vast een kijkje op haar website www.atelierkatouchkapool.nl.

Data | woensdagavond van 19.30 tot 22.00 uur van 7 december 2022 t/m 15 maart 2023.
Plaats | pastorie Liduinakerk, Burg. Le Fèvre de Montignylaan 19, 3055 LA Rotterdam
Kosten cursus, kosten materiaal | De cursuskosten, bestaande uit 12 lessen à  2,5 uur bedragen euro 290,- p.p.
Bijkomende materiaalkosten bedragen euro 90,- p.p. voor een geprepareerde ikoonplank, een set basispigmenten, penselen, biologisch ei, documentatie, etc. Deze worden op de eerste les verrekend.
Aanmelden |  Voor meer informatie en inschrijvingen: katopool.63@hotmail.com of 06 37 47 29 99. U kunt zich uiterlijk tot woensdag 30 november 2022 aanmelden.
 
(bron: Steigerse nieuwsbrief)
 

8 december: Zingevingsborrel Kerstspecial

Wat is de zin van ons bestaan? En hoe kunnen wij werkelijk gelukkig zijn?
Op donderdag 8 december vindt onze kerstspecial plaats: een zingevende borrel met psychiater en hoogleraar Dirk de Wachter, live muziek van HIWOT music en een bijdrage van theoloog en schrijver Alain Verheij. 

In het bedrijfsleven is het nogal eens ‘eerst ik, dan niet jij, en dan weer ik’. We stippelen zorgvuldig onze carrière uit en zijn geleerd om te kiezen ‘voor ons zelf’. Maar worden we daar nu écht gelukkiger mensen van?
Sommigen zien de wereld zelfs als 'markt' en als 'strijd'. Een ratrace is hiervan het gevolg waarin de mens verwordt tot een 'winner' of een 'loser'.
De existentiële geluks- en betekenisvraag is de Vlaamse psychiater en hoogleraar Dirk de Wachter op het lijf geschreven. Hij wil ons vanuit de filosofie en psychologie kritisch bevragen én meenemen in zijn verhaal hoe je een gelukkig en zinvol (werk)leven kunt leiden.

Datum: Donderdag 8 december 2022
Tijd: Start: 20.00u | Inloop vanaf 19.30u
Locatie: KINO Rotterdam | Gouvernestraat 129-133
Aanmelden en meer informatie
 

Terugkijken

 

Hoofddienst Laurenspastoraat van 13 november.

Kijk de dienst van afgelopen zondag hier terug
 

Alledagkerk van 16 november

Voorganger was ds. René van Loon en organist dhr. Jan van Dijk.
Thema van de dienst was “Leven met een bestemming”. Lees René van Loon's overdenking hier terug.
 
Op 23 november 2022, 12.15 uur, is er weer Alledagkerk. Voorganger is dan ds. Tjaard Barnard en organist is dhr. Wouter Blacquiere. U bent allen van harte welkom.
 

Tot slot

Bijdragen voor deze nieuwsbrief kunt u sturen naar: zondagsbrief@laurenspastoraat.nl. De deadline voor het aanleveren van bijdragen is elke woensdag 20:00 uur.

Pastorale zorg

Mocht u lief of leed willen melden of behoefte hebben aan pastorale zorg, dan kunt u terecht bij ds. Harold Schorren (telefoon: 06-15195149 of mail: predikant@laurenspastoraat.nl) of  bij Ineke van Houwelingen, voorzitter van de pastorale werkgroep. Zij is bereikbaar via mail: inekevanhouwelingen-rook@chello.nl of telefonisch via 010-4656904. 

 

U ontvangt deze nieuwsbrief van het Laurenspastoraat Rotterdam als lid van de wijkgemeente, omdat u in het verleden heeft aangegeven regelmatig informatie te willen ontvangen, of omdat u zich zelf heeft ingeschreven via onze website.

Wilt u deze nieuwsbrief wekelijks ontvangen?
Klik hier om u in te schrijven.

Ontvangt u de nieuwsbrief, maar wilt u zich afmelden?
Klik hier om u uit te schrijven.

Wilt u uw emailadres en/of persoonsgegevens aanpassen?
Klik hier om uw voorkeuren aan te passen.

Ons kantooradres is:
Laurenspastoraat
Grotekerkplein 101
Rotterdam, 3011GC
Netherlands

Add us to your address book


Copyright © 2022 Laurenspastoraat, Alle rechten voorbehouden.
Email Marketing Powered by Mailchimp