Copy
Öppna detta brev i din webbläsare

Från den stora världen till den lilla


Det har varit en omtumlande vår, både ute i världen och på gården i Bergslagen där jag, Sanna Östergren, driver Vide förlag. Medan pandemin vänder mångas tillvaro upp och ner fortsätter vardagen här i byn visserligen mer eller mindre som vanligt, förutom att vi handlar mat ännu mer sällan och håller lite större avstånd till grannarna när vi möts på skogsvägen. Ändå har den här krisen väckt många tankar. För drygt en vecka sedan föddes vårt första barn, lille Elmer, och i väntan på honom fick vi anledning att fundera mycket kring den värld som han kommer att växa upp i, både den stora och den lilla här på gården, den som vi verkligen har möjlighet att forma aktivt varje dag.

Det här med att påverka världen lokalt och i liten skala i stället för att fokusera på snabba, enkla och globala lösningar skriver den amerikanske författaren och föreläsaren Charles Eisenstein om i Hästskokrabbor och empati som släpptes på Vide förlag den 20 maj. Det är den andra boken i essäserien Tankefrön, där Joanna Macys En del av allt levande var den första. Det här är också en tunn bok – bara tolv sidor text – men det är precis det som är meningen: böckerna är korta nog att läsas i ett sträck och mer än en gång, så att tankarna de väcker får tid och rum att gro.

Charles Eisenstein har också skrivit en intressant essä om Coronaviruset och vad vi kan lära oss av den här krisen som sätter ord på flera av mina funderingar. Den är lång men väldigt läsvärd och går också att lyssna på i flera olika versioner.

Eftersom Charles ofta arbetar med gåvoekonomi provar jag den här gången att erbjuda boken till ett valfritt pris, framför allt för att göra den mer tillgänglig för alla, men också för att ge den som vill möjlighet att stötta Vides verksamhet lite extra.

Nu tar jag en paus från förlagsverksamheten för att vara mamma, men planen är att Vide förlag ska få fortsätta växa i sin egen takt med en ny liten bok då och då.

Ta hand om varandra och njut så gott ni kan av sommarens vackra små ögonblick!

Sanna Östergren,
förläggare och översättare på Vide förlag
 

Om Hästskokrabbor och empati av Charles Eisenstein:

Vid en utarmad flodmynning som en gång var full av liv ifrågasätter Charles Eisenstein samhällets syn på problemlösning – vår impuls att identifiera enskilda orsaker och snabba, globala lösningar i stället för att gå på djupet i de komplicerade frågor som ligger till grund för samhällskriserna vi står inför. Vi behöver berätta för varandra om platserna vi älskar och sörjer för att väcka den empati och det engagemang som krävs för att rädda floderna, skogarna, bergen, korallreven och sjöarna omkring oss. Hästskokrabbor och empati är en sådan berättelse.

Charles Eisenstein skriver och föreläser om ett brett spektrum av ämnen – från politik, ekonomi och miljöfrågor till mänsklighetens kulturella utveckling och hur myter och berättelser påverkar vårt samhälle.
 

Beställ boken

Du kan antingen beställa Hästskokrabbor och empati till fast pris direkt från tryckeriet, eller till valfritt pris genom att svara på det här nyhetsbrevet med dina adressuppgifter samt betala in valfri summa via Swish till 1230238816 eller till Bankgiro 526-4296.
 

Material för studiecirklar

I samarbete med Sensus har Maria Estling Vannestål (min mamma och medöversättare till Aktivt hopp) under våren tagit fram ett material för studiecirklar. Materialet innehåller en guide till fem cirkelträffar, tips på övningar, frågor för reflektion eller diskussion och inspelade meditationer från boken.

Läs och lyssna i nya format

Nu finns tre av Vides böcker, Aktivt hopp, En del av allt levande och Hästskokrabbor och empati, äntligen i e-boksformat. Du kan beställa dem här eller via någon av nätbokhandlarna. I våras släpptes Aktivt hopp även som ljudbok, inläst av Maria Lyckow och utgiven på det nystartade ljudboksförlaget Mertzy.

A Wild Love for the World

I den nyutgivna boken A Wild Love for the World har redaktören Stephanie Kaza samlat ett urval av Joanna Macys essäer tillsammans med texter av olika skribenter som inspirerats av hennes arbete under åren. Bokens titel råkar också vara namnet på en fantastisk intervju med Joanna från podcasten On Being. Den spelades in 2010, men är fortfarande lika aktuell och väl värd att lyssna på.

Kurstips: Skriva naturdagbok

Johanna Koen, illustratören bakom den vackra maskrosen på omslaget till Aktivt hopp, har skapat en liten gratiskurs i att skriva naturdagbok, ett fint sätt att bli mer uppmärksam på allt det magiska som händer i naturen varje dag. Hon har också en inspirerande Youtube-kanal med många små vackra filmer om sin vardag i Edinburgh, där hon studerar hortikultur och botanisk illustration.


 

Website
Email
Facebook
Instagram
Du får det här nyhetsbrevet för att du har beställt en eller flera böcker från Vide förlag,
anmält dig till nyhetsbrevet på videforlag.se eller på annat sätt visat intresse för förlagets verksamhet.
Om du inte vill ha mer information från Vide förlag kan du enkelt
avbryta prenumerationen här.

Email Marketing Powered by Mailchimp