Copy
View this email in your browser
Lieve lezer,

Van sneeuw naar lente in één week tijdsbestek. De parken in Amsterdam zag ik veranderen van ijsbanen vol sneeuwpret naar afgelopen weekend een soort vrolijke festivalsfeer. Ongelooflijk... 

Ondertussen leer ik zoveel van de trajecten die ik begeleid. Veel vraagstukken, met name via Magnet.Me richten zich in eerste instantie op 'Wat wil ik in mijn werk?', maar de onderliggende thematiek is vaak bij iedereen net wat anders. Tegelijkertijd komt een aantal overeenkomsten bovendrijven in de aanpak bij het vinden van werk: een zekere mate van doelgerichtheid. 

Dat vormt de inspiratiebron van deze nieuwsbrief. 

In deze februari-editie lees je over:

- Overweging n.a.v. de zoektocht in werk 
- Mijn interview met Tijmen in podcast De Gebakken Peren
- Vervolgtrajecten via Magnet.Me
- Aankondiging in Podcast Melissa's Midlife

Fijne Lente! 
Liefs,
Tom

Via deze link kun je voorgaande nieuwsbrieven lezen, met onderwerpen als:

Wanneer iets (niet) werkt in je levenJe geweten of niet-gewetenWaar een vraag is...Verandering en persoonlijke ontwikkelingStilstaan, confrontatie en mogelijkheidOver coachingWat je zelf hebt gevonden, gun je ook een anderHoe is het nu?Dichtbij jezelf blijvenHoe ideeën lopenZelfonderzoekOver zelfzorg en zelfvertrouwenAls je (nog) niet weet wat je wilt: Waar begin je?, Omgaan met je StressreactieJe Innerlijke FamilieVisie: De Basis: Roep jezelf op het Matje, Visie op Visie.

Je ontvangt deze mail, omdat we ooit hebben samengewerkt, je coaching bij mij hebt gevolgd of omdat ik denk dat je dit wellicht interessant vindt. Stuur de mail ook gerust door, als je denkt dat iemand anders het zal aanspreken. 

Leuk om van je te horen als je vragen, suggesties of opmerkingen hebt. Mocht je geen behoefte hebben aan deze mailing, laat het me graag weten dan haal ik je van de lijst. Je kunt ook onder deze mailing unsubscriben. 
Een wereld van verschil in een week tijdsbestek. 
ZOEKTOCHT IN WERK: DOELGERICHT OF ...
Mijn overweging is dat we al op jonge leeftijd leren om vooruit te kijken. Al vanaf de peuterschool ligt er een route uitgestippeld om je op te leiden ooit je eigen broek te kunnen ophouden. Zo werd terugkijkend in mijn leven, mijn blikveld steeds weer gericht op de toekomst. Want na groep 3 komt 4, na groep 8 een middelbare-schooladvies, na de brugklas de tweede klas, na je eindexamenklas volgt vaak een vervolgopleiding en dan natuurlijk het doel: je eerste baan... 

De route is dus is min of meer vastgelegd en het doel ieder jaar ook. Zo kan zijn dat je op een bepaald moment in je leven bedenkt: 'Hoe ben ik hier beland?' Een vaak gehoord en heel begrijpelijk besef is dan: 'Zo is het eigenlijk gewoon gelopen...'

Boodschappen over goed en fout

Terwijl je de route bewandelt ontvang je ook nog eens vele, vaak verschillende boodschappen over goed en fout van ouders, leraren, trainers, familie en vrienden. 'Doe nou maar je best!' of 'Niet opgeven!', zullen de meesten van ons ook wel herkennen. Impliciet wordt meegegeven welk doel of eindbestemming de bedoeling is. 

En ook al wordt tegenwoordig veel gevraagd: 'Wat wil jij?', minder aandacht is er voor hoe je de route ervaart en dat je wellicht nog geen enkel benul hebt wat je wilt gaan doen later... 
 
De focus verschuiven

Dus tegen de tijd dat je gaat werken, kan het lastig zijn waar te beginnen met zoeken. Dus het ligt voor de hand gewoon maar je te best doen om je doel (= een baan krijgen) te behalen. En ook al is deze doelgerichtheid absoluut een kwaliteit, kan het in sommige situaties fijner zijn om de focus te verschuiven naar jezelf. 

Niet-weten is de ingang

Een baan zoeken en solliciteren is mijn ervaring spannend en hier kun je dus veel leren over jezelf. Urenlang op internet zoeken naar vacatures en veel nadenken kan op een gegeven moment omslaan in een gedemotiveerd gevoel. De bron is veelal dat je het simpelweg nog niet weet... Niet weten wat je eigenlijk wil en hoe je zo'n zoekproces aanpakt... Als iemand aangeeft dat ie het ook niet weet, kan ik uitleggen dat we op de juiste weg zijn. Want hoe kun je het weten als je het nog niet weet? En dat dan weer weten is een eerste stap. :-) 

Dan verschijnt er vaak een glimlach. 

Persoonlijke aanpak: wat weet je wel al?

Toen ik zelf zoekend was in werk, hielp het om terug te kijken in mijn leven. Daar vond ik wel antwoorden op vragen. Over mijn voorkeuren en hoe ik in elkaar zit. Dus deze blik gun ik mensen in mijn werk ook. Het beeld, of de persoonlijke visie, die zo ontstaat geeft een concreet vertrekpunt om verder te kijken naar werk.

Vervolgens denkt iemand dan soms dat zijn visie voor iedereen zo geldt. Maar na wat verder onderzoek begint toch meestal te dagen dat deze kijk en deze samenstelling van kwaliteiten en voorkeuren vooral op zichzelf van toepassing is... 
 
Geloof je het zelf al een beetje...? 

Dan wordt het soms ook een beetje spannend... Want:
'Welke werkgever zit daar nu op te wachten?' 'Dit klinkt wel heel idealistisch.' Ook komen veelal de eerder genoemde boodschappen die je wellicht ooit hebt gehoord in je omgeving, in jezelf langs: 'Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg.' 'Werk hoeft niet altijd leuk te zijn.' 'Zorg nou maar eerst dat je gewoon een baan hebt.' 

We zijn aanbeland bij de fase van geloven in het Inspratiewerk (of Stiltewerk) van De Creatiespiraal. Want tsja, als jij er niet in gelooft... Hoe kan een ander er dan in geloven? Dit is vaak het moment dat je innerlijk gemotiveerd kunt raken en er zin begint op te borrelen. Want wat als dit wel waar zou kunnen worden? De focus begint dan te verschuiven naar wat jij zelf wil. 

Op het matje komt het naar je toe

Wanneer je in jezelf begint te geloven dan ben je er op een gegeven moment aan toe om jouw wens of visie te delen (in je Netwerk). En mensen met wie je het deelt zullen je willen helpen en komen met ideeën en suggesties. Aan jou om dan te onderzoeken of het bij jouw visie past wat geopperd wordt. Vervolgens kunnen er mogelijkheden ontstaan waar je zelf niet aan had gedacht. Nieuwe deuren kunnen opgaan via mensen waar je in eerste instantie zelf niet aan had gedacht. Zij denken aan jou. :-) Zo ontstaat er stap voor stap een pad en vormt zich zo een richting die bij jou past. In mijn ervaring kan er zo een bedrijf op je pad komen, dat ook al op jou zat te wachten! 

Waarderen waar je nu al bent

Soms opent dit proces ook de ogen om te kijken naar waar je nu al zit qua werk. In je huidige baan is er soms ook nog genoeg te leren (over jezelf). Je kunt bijvoorbeeld gaan leren communiceren over wat jij nodig hebt of over jouw perspectief of visie. Soms is daar intern net behoefte aan, maar had er nog niemand aan gedacht...

Genieten van het proces

Samenvattend gun ik anderen dus een weg, waar ik zelf van ben gaan houden. En die weg begint onderzoekend bij jezelf met oog voor je doel.

Deze quote hieronder van Howard Thurman doet me daar altijd aan denken:

 
Don't Ask The World What It Needs
Ask Yourself What Makes You Come Alive
And Go And Do That
DE KRACHT OM TE VERANDEREN
PODCAST DE GEBAKKEN PEREN ONLINE!
Je kunt hier de link vinden naar de podcast De Gebakken Peren:
www.studiogeorge.nl/degebakkenperen/tomelffers
Spotify
 
Ook vind je in de link Tijmen's eigen aantekeningen en lessen, plus een mooi lijstje met mensen die ik opnoem. Leuk om die hier ook nog eens te noemen! :-)


Korrie de Vet (ForEverybody)
Jojanneke de Vet (Heel Aandachtig)
De Universiteit
KULA en oprichters Jasper Mutsaerts, Kurt Hamming, Wietske de Bruin
Vincent Karremans (Magnet.me)
FC De Krachtpatsers

Inspiratiebronnen
Mensen die in hun werk eerst het contact maken:

Thomas Welcker van BamBoek → Boekhouder.
Rosalien DerkinderenFotografe van kleine grote dingen
Marielle Horst-Gussenhoven van Wholebrands → Strategiemarketing & Conceptontwikkeling

 

Voor meer afleveringen van Tijmen Rümke's Gebakken Peren: 
www.studiogeorge.nl/podcast

MAGNET.ME
Terwijl ik leuke mensen blijf ontmoeten via Magnet.Me, gebeurt er ook weer iets waar ik niet op had gerekend. 

Een aantal mensen is zo blij met de coaching dat zij verder willen nadat het traject van NL Leert Door is geëindigd. Heel tof. En vanmiddag was hier iemand die zijn persoonlijke visie aan zijn boertje had laten lezen, die dat zo leuk vond dat hij nu ook interesse heeft in een traject... 

Wat een feest om te volgen hoe dit zo loopt! :-)
MELISSA'S MIDLIFE
In de volgende nieuwsbrief deel ik de podcastaflevering!
Dat was ook weer een feest om te doen.

Melissa's Midlife

"Coaches... Daar zijn er echt heel veel van he..

Yes klopt. En met een reden. Want hoe fijn is het om met iemand te sparren over je ambities, business of liefdesleven, die jou met volledige aandacht wil helpen?

Daarom interview ik coaches heel graag. En raad ik iedereen aan om minstens een periode in je leven een coach te nemen...

Mijn gast in deze podcast Tom Elffers heb ik al vele malen getipt om mee te werken.

Waarom? Omdat ie zo relaxt is, nul oordeel, rust zelve met hele mooie methodieken. Niet om jou te helpen iets groooots na te streven, maar om in het hier en nu een leven vorm te geven die helemaal aansluit op wat bij jou nu past.

Check mijn interview via de link in de Spotify. Ik vond het een heel fijn en leerzaam gesprek!"

Check out op Spotify Melissa's Midlife.
Deel Deel
Email naar een vriend Email naar een vriend
Deel Deel
Website
Facebook
Email
Michels prachtige uitleg van mijn coaching. 

Een Heel Leven Coaching
www.tomelffers.nl

Een Heel Leven Inspiratie
www.eenheelleven.nl

Je kunt me mailen op:
tom@tomelffers.nl

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Een Heel Leven Coaching · Van Ostadestraat 318 · 1 hoog · Amsterdam, Nh 1073 TX · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp