Copy
View this email in your browser
Lieve allemaal,

In het leven altijd weer genoeg te leren. Zo werd ik nu geïnspireerd iets te schrijven over mijn ervaringen van de afgelopen week. 

In deze mailing kun je lezen over:
  • Overweging: Zelfzorg en Zelfvertrouwen
  • Meditatie en op je Matje zijn bij KRO-NCRV
  • Filmpje van Michel over coaching
  • Masterclass (geweldloos) Communiceren in Contact
Liefs, Tom

Vorige nieuwsbrieven gingen over:
Je ontvangt deze mail, omdat we ooit hebben samengewerkt, je coaching bij mij hebt gevolgd of omdat ik denk dat je dit wellicht interessant vindt. Stuur de mail ook gerust door, als je denkt dat iemand anders het zal aanspreken. 

Leuk om van je te horen als je vragen, suggesties of opmerkingen hebt. Mocht je geen behoefte hebben aan deze mailing, laat het me graag weten dan haal ik je van de lijst. Je kunt ook onder deze mailing unsubscriben. 
Coachgesprek tijdens het tweede Jaartrainingsweekend in Ubbergen. 
Overweging - Zelfzorg en Zelfvertrouwen
Soms gaat mijn middenrif op slot. Een onprettige ervaring. In de afgelopen jaren heb ik hierdoor veel mogen leren over de symptomen en mijn reactie daarop. 

Afgelopen vrijdag at ik bewust iets anders dan ik normaal at. Ik had zin in havermout en was benieuwd hoe mijn lichaam erop zou reageren. Tijdens het eten merkte ik een lichte panieksensatie op, heel apart. 'Ik heb maar een paar happen op, hoe kan dat nou?' Ik wilde bijna dooreten en de subtiele alarmbel negeren. Gelukkig besloot ik direct te stoppen met eten. 

Even later merkte ik wat angst op na een telefoongesprek met iemand die interesse had in mijn werk. Een vreemde reactie. Dat kon dus niet over het gesprek gaan... Opeens werd ik me bewust dat ik de subtiele symptomen vertoonde van als mijn middenrif op slot gaat.
Wat heb ik Nu nodig

Als ik zonder aanleiding veel ga denken en wat angstig word, weet ik nu: hardlopen en daarna een warme kruik op mijn middenrif leggen. Gelukkig ontspande mijn middenrif zich na het hardlopen en de kruik. Het werd weer rustig in mij. Een verademing: ik was voor even in de hemel ;-). 

Na veel van dit soort ervaringen ben ik me ervan bewust: eerst kijken wat ik nodig heb. Daarna pas reflecteren op de oorzaak. Zo heb ik geleerd dat mijn twaalfvingerige darm blijkbaar sommig eten niet makkelijk verteert en dan komt er een tijdelijk verkramping in mijn systeem. Met als gevolg een middenrif wat op slot gaat, veel denken, angstgevoelens, tijdelijke stop in mijn spijsvertering. 
 
Niet wat je overkomt is belangrijk, maar hoe je ermee omgaat

Dit soort ervaringen maakte mij bewust onbekwaam: ik wist eerst nog niet hoe ik ermee om kon gaan. Na veel op te merken in mijzelf en te oefenen wat dan echt hielp werd ik langzaam bewust bekwaam. Ik begon de indicaties te herkennen en kon daarop actie ondernemen. 

Afgelopen vrijdag merkte ik hoeveel rustiger ik kon blijven in zo'n stress-situatie. Ervaringen zijn zo oefenmateriaal voor je zelfvertrouwen. En het leven geeft je die ervaringen vanzelf :-). Soms vragen mensen in mijn coachingswerk of ik huiswerk voor ze heb en dan licht ik dat soms op die manier toe. Altijd genoeg te leren, wanneer je je bewust wordt van jezelf. 

Het fijne is wanneer je meer leert over wat je nodig hebt, dan kun je ook proactief worden, door stil te staan bij  je voorwaarden. Mijn buik mag lekker warm blijven, een hele warme jas kopen, soms een kruik op mijn buik leggen, warme dranken drinken, warm eten, een bepaald dieet. Discipline in wat ik wel en niet kan eten. 

Tijdens een borrel vroeg iemand maandag waar ik nu mee bezig ben in mijn werk. Ik zei nog steeds hetzelfde, maar er komt steeds verdieping in en daar geniet ik zo van. Ervaringen in mijn persoonlijk leven kan ik integreren in mijn werk. 

Deze manier van omgaan met mijzelf, de interesse om steeds weer te mogen onderzoeken wat je nodig hebt gun ik iedereen. Door zo het vertrouwen in mijzelf te ontwikkelen, heb ik ook een groot vertrouwen in iemand anders. :-) Een heerlijke basis voor mijn leven en werk. 
Meditatie en Op Je Matje Zijn bij KRO-NCRV

Heel blij met mijn netwerk. Via via kreeg ik een heel leuk verzoek van Dion of ik bij de KRO-NCRV een meditatie wilde geven met misschien wat uitleg en context over wat meditatie is, en wat het je kan brengen... Een uitgelezen kans weer om mijn ervaring van Het Matje te delen! 

Begin van de maand verzamelden we na een teamoverleg op de innovatie-afdeling. Leuk te horen dat er al een flink aantal van de aanwezigen ervaring had met meditatie. Verder een groep geïnteresseerden en een aantal met gezonde scepsis. Fijn om daarom altijd vanuit mijn eigen ervaring te vertellen, over mijn eigen weerstand én nieuwsgierigheid. Het Matje geeft daarmee altijd weer een fijn kader en context. En de geleide meditatie geeft de mensen hun eigen ervaring. :-)

Heel tof dat de KRO-NCRV geïnspireerde jonge mensen zoals Dion in dienst heeft die dit soort initiatieven nemen! 

 
Coachervaring van Michel Loeve
Whoopwhoop!
Echt geweldig om te zien en horen hoe helder Michel vertelt over hoe onze coachgesprekken. En wat het hem brengt. 
Dankzij dit mooie filmpje heb ik ook weer contact met iemand anders die geïnspireerd is geraakt. :-)  
Workshop (Geweldloze) Communicatie in Contact
Tijdens de workshop (Geweldloze) Communicatie in Contact bij de mooie vrijwilligersorganisatie Humanitas vorige week bespraken we Het Matje. Dat wanneer je iets wilt communiceren het fijn is om eerst bewust te zijn van of je op je matje bent of eraf. Want als je niet op je matje bent wil je nog wel eens een automatische reactie geven en iets zeggen, wat niet afgestemd is en misschien ook eigenlijk niet je behoefte was. 

Op deze avond bleek eens te meer dat het fijner is om jezelf op het matje te roepen dan iemand anders... Hoe graag we dat soms ook denken te willen. De deelnemers brachten mooie ervaringen in, die we bespraken. 'Heb je ook een oefening om iemand anders op het matje te roepen?', vroeg iemand. We onderzochten wat ze zelf nodig had om op haar matje te blijven en dat dat wellicht een fijne invloed kon hebben op de persoon waar zij weer mee werkte... Iemand vertelde hoe zij bevroor in haar werk, wanneer iemand nare dingen gingen zeggen... Zij was ook blij om te kijken wat zij zelf nodig had wanneer haar lichaam bevroor. Onderzoeken of het wel haar behoefte was dit soort gesprekken te voeren, gaf al lucht. :-) Een man vertelde hoe hij bij zichzelf iets toepaste wat hij de 'Benidorm-methode' noemde: even zijn hakken in het zand om zijn eerste reactie uit te stellen. Zo kan hij wachten en geïnteresseerd blijven in zijn eigen antwoord. Hij merkte dat dat veel meer ruimte bood voor een echt gesprek en dus contact. Gelach toen hij voordeed hoe zijn methode er fysiek uitzag. 

Tijdens de afronding bleek men geïnspireerd en met nieuwe inzichten te vertrekken. Wel hadden ze graag nog meer praktijkervaring opgedaan. Heel leuk om te horen! Een voedingsbodem voor eventueel een vervolg... 
 
Deel Deel
Email naar een vriend Email naar een vriend
Deel Deel
Website
Facebook
Email

Een Heel Leven Coaching
www.tomelffers.nl

Een Heel Leven Inspiratie
www.eenheelleven.nl

Je kunt me mailen op:
tom@tomelffers.nl

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Een Heel Leven Coaching · Van Ostadestraat 318 · 1 hoog · Amsterdam, Nh 1073 TX · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp