Copy
View this email in your browser
Lieve lezer,

Langzaamaan komt alles weer meer in beweging in Amsterdam. Meer mensen op straat, in parken, de terrassen mogen weer open. Uit gewoonte wil mijn arm nog wel eens iemand begroeten met een hand of hug, om dan weer te realiseren in welke tijd we nu leven. 

Vorige week merkte ik in mijn lichaam op dat er iets was. Na een onderzoekje of het door mijn dieet kon komen, kwam ik m.b.v. vrienden erachter dat ik behoefte heb aan oxytocine. Mijn zin in oesters en mosselen wezen die richting. En hoe kom je aan oxytocine? Onder andere: meer contact met mensen. :-) 

Fijn om weer te weten wat ik nodig heb. Dus meer de straat op, meer praatjes, meer met mensen afspreken. En de update van de maatregelen en behoefte van mensen helpt ook mee, want mensen kloppen aan en geven aan weer behoefte te hebben na het lange thuiszitten.

Fijne bewustwording eens te meer hoe blij ik met mijn werk ben! De openheid en contact die het brengt. En dus oxytocine.

Fijne Hemelvaartsdag. 
Liefs,
Tom

Via deze link kun je voorgaande nieuwsbrieven lezen, met onderwerpen als:
Je ontvangt deze mail, omdat we ooit hebben samengewerkt, je coaching bij mij hebt gevolgd of omdat ik denk dat je dit wellicht interessant vindt. Stuur de mail ook gerust door, als je denkt dat iemand anders het zal aanspreken. 

Leuk om van je te horen als je vragen, suggesties of opmerkingen hebt. Mocht je geen behoefte hebben aan deze mailing, laat het me graag weten dan haal ik je van de lijst. Je kunt ook onder deze mailing unsubscriben. 
Hoe is het nu?
Hoe is het nu met je? 

Interessant wat de vraag kan oproepen. 'Goed. Druk!', 'Nu geen zin om over na te denken.' Of wellicht: 'Goeie vraag... Hoe is het nu eigenlijk met me?' 

De vraag hoe is het nu vormt de basis van waaruit ik werk. Vanaf mijn eigen matje steeds weer benieuwd hoe het nu is. Met aandacht voor mijzelf, wat de uitgangspositie vormt om ook met interesse en openheid benieuwd te zijn naar de ander. 

Zelf ben ik ervan gaan houden om langer dan even stil te staan bij de vraag hoe het nu is. In mijn werk noemen we dat ook wel een inquiry, ofwel (zelf-)onderzoek. Jezelf bestuderen en je aandacht volgen naar je fysieke lichaam, je gevoelens en emoties en je gedachtes. De dynamiek tussen deze niveau's en hoe ze op elkaar reageren. 

In mijn werk is het steeds weer een uitnodiging aan de ander om ook stil te staan bij hoe iets nu is. Om met interesse te kijken naar hoe je zelf iets ervaart bijvoorbeeld in je werk, een (werk)relatie of je persoonlijk leven. En wat het in je oproept. 

Wanneer ik mijzelf hier de tijd voor gun geeft dat vaak een gevoel van ruimte. Met name als ik me realiseer dat ik nog even niet iets hoef op te lossen of hoef te weten hoe ik met iets wil omgaan. Gewoon alleen dat wat je tegenkomt in jezelf benoemen.

In mijn werk wordt het op een gegeven moment helder waar het over gaat en kan ik iemand een vraag stellen, een methode aanreiken of mijn eigen ervaring inbrengen. Om zo wellicht met een ander perspectief naar de situatie te kijken. In die open houding kunnen er vragen, behoeften en vaak ook antwoorden opkomen.

Waar ik me keer op keer over verwonder, bij mijzelf en anderen, is hoe fijn het is dat het even precies zo mag zijn zoals het nu is, zoals je het in het moment zelf ervaart. Zonder haast, oplossing of dat het anders moet. Soms blijkt dat alleen al genoeg: mogen uitspreken hoe het nu is. Dat dan de drang zakt om iets te moeten weten of kunnen of oplossen. Dat het even helemaal oké is hoe het nu is. 

Simply be.
Jonathan Bean via Unsplash.com
Gut And Psychology Syndrome (GAPS) Dieet
In december vorig jaar begon ik met het GAPS dieet ontwikkeld door Natasha Campbell-McBride. Daarvoor experimenteerde ik met een veganistisch en ketogeen-dieet, maar ik bleef cravings houden (vermoedelijk door de koolhydraten) en voelde me niet voldaan nadat ik gegeten had. 

Het doel van GAPS is om je te ontgiften. Dit doet het dieet door het opschonen van je spijsvertering, waar de opname van voedingstoffen plaatsvindt en er een directe verbinding bestaat met je brein. 

Het dieet haalt daarom in eerste instantie zoveel mogelijk koolhydraten en vezels uit je dieet om je darmwand niet teveel te belasten en te kunnen laten herstellen. De dagelijkse basis bestaat uit producten van een natuurlijke, goede bron die makkelijk(er) te verteren zijn. 
  • zelf getrokken bouillons
  • (gefermenteerde) groenten
  • gezonde vetten
  • vlees, vis en gevogelte
  • eieren
  • yoghurt en kefir van rauwe melk
  • noten en fruit. 
Vrij snel na de start van het dieet merkte ik dat mijn buik tot rust begon te komen. En wat een heerlijk eten mocht ik eten! Bovendien voelde ik me voldaan en gevoed na elke maaltijd. Ik las dat het eten van genoeg gezonde vetten zorgt dat je suikerspiegel in balans komt. Heel fijn. 

Nu, 4 1/2 maand verder, kan ik zeggen dat het dieet me goed doet. Mijn spijsvertering voelt rustig en geeft aan als ik iets eet dat niet fijn is, mijn energie is per maand meer geworden en ik rust meer uit tijdens het slapen. Het dieet is bewerkelijk en vraagt wel wat van mijn tijd, gelukkig houd ik van koken en is het dubbel en dwars waard! Kan het van harte aanbevelen. 

Als je meer wilt lezen kun je eens kijken op:
www.gapsdieet.nl
www.gaps.me
 
GAPS dieet: bouillon, (gefermenteerde) groenten, eieren en (orgaan)vlees.
Osho over niet-weten en de kunst van het leven

"The reason is not that life is suffering, but that you don’t know how to play the game. You don’t know the art, how to live it. Of course it is a suffering if you don’t know how to play the flute. And it will be a suffering to you and the neighbours and to everybody. And sooner or later you will get fed up and you will like to renounce this flute, because this is simply creating trouble for you and others.

But the flute is not at fault. It is simply that you don’t know how to play, otherwise it is capable of playing beautiful music. It can nourish you and others. 

Life is very complex phenomenon. Far more complex than a flute. The life is the whole orchestra. Thousands of musical instruments together. And you have to learn all of them in such a way that you can create a harmony. That is the whole art.

And life is an opportunity. It is not to be renounced it is to be rejoiced."

Chiropractor
Shout-out naar mijn chiropractor Christopher die dit blauwe kussen kwam langsbrengen voor oefeningen voor mijn lichaamshouding. 

Heel blij met zijn begeleiding voor mijn wervelkolom!
www.boothechiropractie.com
Christopher Boothe.
Studio Drift & Joep Beving
Studio Drift & Joep Beving:
Een levend kunstwerk boven Rotterdam, 
als eerbetoon aan gezondheid en vrijheid.
 
Deel Deel
Email naar een vriend Email naar een vriend
Deel Deel
Website
Facebook
Email
Michels prachtige uitleg van mijn coaching. 

Een Heel Leven Coaching
www.tomelffers.nl

Een Heel Leven Inspiratie
www.eenheelleven.nl

Je kunt me mailen op:
tom@tomelffers.nl

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Een Heel Leven Coaching · Van Ostadestraat 318 · 1 hoog · Amsterdam, Nh 1073 TX · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp