Copy
View this email in your browser
Lieve allemaal,

Afgelopen woensdag 25 september werd ik 36. Wat een leef-tijd! Wat heb ik al veel meegemaakt mijn leven... Fijn om te realiseren: ik ben blij waar ik nu sta en wat ik heb opgebouwd. 

Grappig dat het niet al te lang geleden lijkt dat ik eindexamen deed en me al best volwassen voelde. Op welk punt was ik toen eigenlijk in mijn leven? 

Op school was ik één van de oudsten en in mijn hockeyteam ook... Dus bekeken vanuit dat referentiekader vond ik mezelf al heel volwassen. Ik weet nog dat ik sterk de behoefte voelde om op eigen benen te staan, mijn grenzen te verkennen, op avontuur te gaan. Mijn jeugd was bijna ten einde, dacht ik, ik was klaar voor een nieuwe stap. 

Interessant vind ik, terugkijkend, dat toen ik net uit huis ging en op mijzelf ging wonen, ik het ook heel spannend vond. Want ja, hoe doe je dat allemaal? Zo op eigen benen betekende ook weg uit mijn veilige, vertrouwde omgeving. Nu ik de innerlijke familie ken weet ik dat mijn innerlijke jongetje toe was aan autonomie en nieuwe ervaringen, maar het meisje het soms wel heel spannend vond.

Met de ervaring van nu besef ik: ik sloot een creatiespiraal af en begon weer aan een nieuwe cirkel. Want wat voelde ik me opeens weer jong toen ik ging studeren het jaar erop....

En iemand van 36... Die vond ik toen echt heeeel oud. 

In deze mailing kun je lezen over:
  • Als je (nog) niet weet wat je wilt: Waar begin je? 
  • Workshop bij Collective Minds
  • De Jaartraining
  • 36 worden
Je ontvangt deze mail, omdat we ooit hebben samengewerkt, je coaching bij mij hebt gevolgd of omdat ik denk dat je dit wellicht interessant vindt. Stuur de mail ook gerust door, als je denkt dat iemand anders het zal aanspreken. 

Leuk om van je te horen als je vragen, suggesties of opmerkingen hebt. Mocht je geen behoefte hebben aan deze mailing, laat het me graag weten dan haal ik je van de lijst. Je kunt ook onder deze mailing unsubscriben. 

Liefs, Tom

Vorige nieuwsbrieven gingen over:
Als je (nog) niet weet wat je wilt: Waar begin je? 
Na mijn studie had ik geen idee waar ik wilde gaan werken. Want, wat wist ik nou? Ik besloot met een flink aantal mensen te gaan praten en hen te vragen of zij het wisten. De meesten waren een stuk ouder dan ik en het advies was min of meer hetzelfde: als je het niet weet ga dan een management-traineeship doen. Het merendeel van de ondervraagden had dat zelf gedaan of willen doen. 'Zo kun je breed werkervaring opdoen.', was de gedachte. 'En kijken wat bij je past.' 

Het lukte mij niet om bij een groot bedrijf al die sollicitatierondes te doorlopen om aangenomen te worden als management-trainee. Wel kon ik beginnen als intercedent bij Randstad. Achteraf gezien een prachtige leerschool, maar toen ik begon wilde ik eigenlijk al na twee weken stoppen. Ik sleurde mezelf week in week uit naar mijn vestiging in Hilversum. Gelukkig had ik een hele fijne manager en een paar prettige collega's. Mijn ambitie wilde snel vooruit in de hiërarchie van het bedrijf en ik herinner dat ik veel kritiek had op de gang van zaken. Wat ik niet uitte was dat ik me stiekem schaamde voor deze baan. Iets strengs in mij vond het onder mijn niveau en vergeleek het met mijn vrienden die wel management-traineeships deden of een andere, in mijn ogen, uitdagende baan hadden. Als mensen vroegen wat voor werk ik deed ging ik vaak stamelen en voelde ik me wat ongemakkelijk. 

Na verloop van tijd besloot ik 'om mij heen te gaan kijken'. Ik sprak met anderen over wat er nog meer te koop was. Ik was op zoek naar meer uitdaging en... Verder wist ik het eigenlijk niet echt. Wat wilde ik eigenlijk? 

Ik ben de enige die de beslissing kan maken

In de sollicitatiegesprekken die ik deed kwam ik er vervolgens achter dat ik daar eigenlijk geen energie voor had. Mijn toenmalige baan kostte teveel energie, ik zat niet op mijn plek... En terwijl de meeste mensen adviseerden om vooral niet mijn contract op te zeggen voordat ik iets nieuws had, realiseerde ik me dat ik niet kon blijven werken, terwijl ik tegelijkertijd op zoek was naar iets nieuws... 

Voor het eerst in mijn leven realiseerde ik me: als ik iets wil veranderen, zal ik dat zelf moeten doen, niemand kan de beslissing voor mij maken... Langzaamaan werd ik me bewust dat ik zou afwijken van de onzichtbare stippellijn die ik tot op dat punt onbewust voor mijzelf had uitgetekend:

studeren - eerste baan - carrière maken = succesvol zijn (= gelukkig zijn) 

Ik besefte dat ik tijd nodig had om te gaan uitzoeken wat ik eigenlijk echt wilde... En dat ik degene was die dit zelf vorm mocht gaan geven. 
Toen ik de knoop eenmaal had doorgehakt om mijn baan op te zeggen zonder iets nieuws te hebben, gaf het kracht. Dat had ik niet verwacht... Het was spannend hoe ik dan aan een inkomen zou komen, maar de opluchting zorgde voor ruimte om naar nieuwe mogelijkheden te kijken. Al snel diende er zich een eerste kans aan: een vriend werkte tijdelijk voor een juridisch kantoor. Hij ging ergens anders aan de slag dus ik kon misschien zijn plek overnemen. Op zijn aanbeveling kon ik snel op gesprek komen. Ik kon er vier dagen per week aan de slag! Hiermee had ik per week één hele dag om na te denken over wat ik wilde gaan doen in mijn werkende leven. :-)
 
Het leven wordt vooruit geleefd en achteruit begrepen
Kierkegaard

In deze periode dat ik probeerde uit te vinden wat voor werk bij mij paste, was ik steeds bezig vooruit te kijken. In die blik doemden steeds nieuwe uitdagingen op. Nieuwe baan, wat wil ik eigenlijk, hoe ga ik geld verdienen, sociaal niets willen missen etc. En ik kwam er niet uit wat ik wilde... Was er wel behoefte aan iemand als ik? Wat is er te koop? Wat zijn mijn kwaliteiten waard? 

Later zag ik in dat juist terugkijken op je ervaringen je inzicht kan geven. Als ik nu terugkijk ben ik zo blij met de eerste baan bij Randstad. Allereerst leerde ik wat werken was en wat daar in de basis bij komt kijken: klantcontact, acquireren, relatiebeheer. Wanneer ik dat op mijn eigen manier mocht doen, was ik er best goed in. Ook zie ik in dat ik mijn eigen frustraties en ergernissen afschoof op de werkgever: zij boden niet genoeg budget voor persoonlijke ontwikkeling, door hen kon ik niet snel genoeg doorgroeien, niemand verzorgde onze teambuilding, etc. Nu weet ik dat al die ergernissen iets zeiden over mijn eigen behoeften. Als je je hier bewust van wordt, dan ontstaat er wellicht bewegingsruimte en kun je je mogelijkheden onderzoeken. 

Stilstaan bij jezelf: Wat kun je NU al? 

Wanneer je wat tijd en ruimte hebt gemaakt voor jezelf dan kun je je afvragen in wat voor omgeving jij zelf tot bloei komt? Hoe ben je als je jezelf bent? Welke ervaringen hebben je iets bijgebracht over wat je prettig en niet prettig vindt? En wanneer kon je juist wel of niet jezelf zijn? Soms helpt het ook om eerst op te schrijven wat je juist niet wilt. 

De vragen vormen het vuur voor een de mooi onderzoek om te kijken wat je nodig hebt van je omgeving en wat je zelf al kunt (initiëren). Soms zit je te wachten tot je werk eindelijk eens iets gaat doen en kom je tot de conclusie dat je zelf misschien al iets kunt gaan opstarten of ergens een gesprek over kunt openen. Misschien blijk jij wel de aangewezen persoon om de verandering waar je zo naar snakt op gang te brengen. Of blijk je al heel veel zelf te doen, maar was je zo met de toekomst bezig dat je vergat hoe fijn sommige dingen al zijn. Het kan ook zijn dat je tot de conclusie komt dat je niet (meer) op je plek zit... 

Je kunt je je zo steeds weer bewust worden van wat voor jou belangrijk is. Ikzelf zat in een heel commercieel bedrijf maar bleef steeds vragen om persoonlijke ontwikkeling. Tot ik zag dat mijn werkgever de nadruk in werk ergens anders had liggen. Daarom besloot ik na verloop van tijd zelf een coach in de arm te nemen en een op een praktische filosofiecursus te gaan. 

Het fijne van zelfonderzoek vind ik dat je je bewust kunt worden dat je zelf iets (niet) kunt gaan doen. Steeds weer jezelf als uitgangspositie nemen. Door terug te kijken kun je veel leren over jezelf, over wat past en wat niet. Vervolgens weet je hoe je het nu ervaart en dan weet je ook weer beter wat je in de toekomst nog graag zou willen.

Je kunt altijd beginnen waar je nu al bent. ;-)
Workshop Collective Minds

Het leuke van social media vind ik dat ik soms iets voorbij zie komen wat mij interesseert of inspireert. Op instagram stories kwam een lunch voorbij van Collective Minds met als thema vriendschap. Dat klonk cool! Een collectief van creatieven dat bijeenkomsten organiseert over wezenlijke thema's... Op hun website en social media las ik dat ze bedrijven en mensen samenbrengen rondom meditatie, eenzaamheid en bewustzijn.

Geïnspireerd zocht ik contact met hen en kreeg heel leuk contact met één van de oprichters Emeline. Het leek me tof om een keer aan te schuiven en dan misschien zelf een thema in te brengen en te begeleiden. Een mooi, open gesprek met co-founder Jurrien volgde en zo ontstond het idee voor een workshop 'being yourself'. 

Zo kwamen we vorige week we met een mooie groep samen op het kantoor van Collective Minds. Het Matje van Korrie de Vet gebruikte ik als kader om uit te leggen hoe je gedrag ontwikkelt in je leven. Dat je iets kunt leren over jezelf als je niet een ander op het matje roept, maar jezelf. Op het matje ben je fijn bij jezelf en kun je antwoord geven als iemand interesse toont in hoe het met je gaat. Veel herkenning was er wanneer je van het matje af bent: de kippen zonder kop én de koppen zonder kip. 

Na de methodiek van het matje werden er mooie ervaringen gedeeld. Als je een drukke ruimte binnenkomt bijvoorbeeld eerst tijd nemen om te kijken wat alle prikkels met je doen. Iemand vertelde dat ze net bewust was geworden dat ze soms een kip zonder kop is. Dat het een beetje ongemakkelijk is soms om wat vaker stil te staan. En ook heel waardevol, omdat ze er zoveel van leert. Iemand deelde hoe fijn het is om te voelen wat je wilt, om in contact te zijn met jezelf en van daaruit met een ander. Op het matje weet je beter wat wel wilt en wat niet! 

Altijd weer een feest om zo open met een groep samen te zijn en te leren van elkaar. Veel dank aan Jur en Emmeline van Conscious Minds voor de fijne ruimte en samenwerking.
En dank aan alle mensen die gekomen waren en hun ervaringen deelden! 
Jaartrainingsweekend
Al 5 jaar lang ga ik vier keer per jaar naar De Refter in Ubbergen, in de buurt van Nijmegen, voor een Jaartraining: Bezieling in Leven en Werk. Eerst als deelnemer en nu alweer een aantal jaar als co-trainer van Marlies en Korrie de Vet. 

In een prachtige, bosrijke omgeving kwamen we afgelopen weekend samen met 20 anderen voor een onderzoek in leven en werk. Het werden prachtige dagen met ruimte om uit te rusten, op te laden en vragen in te brengen waar je tegenaan loopt. Zo ontstond veel inspiratie en uitwisseling.

Structuur en uitleg bieden ondersteuning aan de ervaringen. We bespraken de 4 ingrediënten van ons zingevingswerk:

1. De (holistische) visie
2. De leraar, docent, coach, inspirator
3. De leerling, student
4. De methoden (o.a. Het Matje, De Creatiespiraal, Innerlijke familie, opstellingen, inquiry, etc.)

Heel fijn om een kader te hebben om mee te werken en te mogen delen waar ik zelf zoveel aan heb (gehad). Ik heb genoten van onze ervaringsgerichte aanpak: met veel tijd om te luisteren en te wachten tot antwoorden zich aandienen. Met ook veel vrije tijd tussendoor voor wandelingen, dutjes, gesprekken, muziek. Tijd om bewust te kunnen worden van je behoeften en deze misschien te (leren) volgen. 

Heerlijk om zo met deze groep van elkaars vragen en inzichten te leren. Me nu al te verheugen op het volgende weekend. Want een jaartraining is vier weekenden lang. Vier weekenden gedurende het jaar de seizoenen voorbij zien komen en elkaars groei mogen volgen. En die van jezelf ;-). 
36!

 
Website
Facebook
Email

Een Heel Leven Coaching
www.tomelffers.nl

Een Heel Leven Inspiratie
www.eenheelleven.nl

Je kunt me mailen op:
tom@tomelffers.nl

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Een Heel Leven Coaching · Van Ostadestraat 318 · 1 hoog · Amsterdam, Nh 1073 TX · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp