Copy
View this email in your browser
Lieve lezer,

Vorige week had ik een aantal dagen vrij en ik had zin om erop uit te gaan. Na een flink stuk wandelen was ik eigenlijk moe en had ik zin om even ergens binnen, lekker warm, een kop koffie te drinken. Helaas is de horeca binnen nog gesloten... Dus het werd een bakkie troost op een bankje naast de koffiezaak. 

De behoefte van een change of scenery bleef, zodat ik van de week op het toffe initiatief www.voordethuiswerkers.nl van jongens die ik ken ging kijken. Benieuwd op welke inspirerende locatie ik een dagje een werkplek zou willen huren. 

Nu zit ik dit te schrijven bij het karakteristieke grachtenpand van Hotel des Arts, uitkijkend op het Rokin. Heerlijk om er even uit te zijn, terwijl thuis het trappenhuis prachtig gerenoveerd en geschilderd wordt. De schilder vertelde dat hij op doktersadvies een paar dagen rust had genomen, hij had het zo druk gehad...

Gekke wereld is het nu... Sommigen heel druk op werk of juist door het thuis zitten, anderen hopend op steun en dat hun zaak weer voor het publiek wordt opengegooid. 

En ten tijde van het versturen van deze nieuwsbrief gaan we in volledige lockdown... Dus alles maar blijven volgen, inclusief mijzelf, met aandacht. 
 
Bij deze wens ik je alvast een fijne en vooral gezonde maand december! 

Liefs,
Tom

Via deze link kun je voorgaande nieuwsbrieven lezen, met onderwerpen als:

Waar een vraag is...Verandering en persoonlijke ontwikkelingStilstaan, confrontatie en mogelijkheidOver coachingWat je zelf hebt gevonden, gun je ook een anderHoe is het nu?Dichtbij jezelf blijvenHoe ideeën lopenZelfonderzoekOver zelfzorg en zelfvertrouwenAls je (nog) niet weet wat je wilt: Waar begin je?, Omgaan met je StressreactieJe Innerlijke FamilieVisie: De Basis: Roep jezelf op het Matje, Visie op Visie.

Je ontvangt deze mail, omdat we ooit hebben samengewerkt, je coaching bij mij hebt gevolgd of omdat ik denk dat je dit wellicht interessant vindt. Stuur de mail ook gerust door, als je denkt dat iemand anders het zal aanspreken. 

Leuk om van je te horen als je vragen, suggesties of opmerkingen hebt. Mocht je geen behoefte hebben aan deze mailing, laat het me graag weten dan haal ik je van de lijst. Je kunt ook onder deze mailing unsubscriben. 
Via www.voordethuiswerkers.nl bij Hotel des Arts. 
JE GEWETEN
Sinds vorige maand begon ik interesse te krijgen in wat is dat eigenlijk, je geweten? In mijn werk en leven zag ik het onderwerp vervolgens steeds weer terugkomen... Mooi onderwerp dus om te onderzoeken.

Het eerste dat het oproept, nu ik dit zo schrijf, is dat het iets spannends kan zijn en dat er een soort schuld op de loer kan liggen... Ik associeer het ook met dat het beter had gekund. Een opmerking van: 'Dat had je toch kunnen weten!' en 'Ik had je nog zo gewaarschuwd.' Dat klinkt niet zo op je matje, maar eerder op het matje geroepen worden door vermoedelijk iemand anders geweten...

Waar ik afgelopen tijd in mijn werk getuige van was, is de persoonlijke kant van het geweten, misschien wel wat je je eigen, zuivere geweten kunt noemen. Zo kan het zijn dat je dit geweten herkent wanneer je reflecteert op een bepaalde moeilijke situatie. Misschien zie je dat er al iets twijfelde, er al een bepaald gevoel over de situatie was... Maar je nog niet hebt geweten daarnaar te luisteren of hoe te handelen... 

In het boek Vonken van Verlangen van Wibe Veenbaas en Joke Goudswaard kom ik deze mooie beschrijving tegen:
"We hebben een persoonlijk geweten dat ons vertelt wat goed is om te doen en te laten. Het is een innerlijk oriëntatiepunt." Prachtig! 

Een volgende keer, doe ik het anders
Om je geweten te herkennen of misschien te waarderen heb je genoeg leersituaties nodig. Als ik zelf terugkijk op bepaalde moeilijke situaties zie ik dat je achteraf streng naar jezelf kunt worden. Je superego (zie nieuwsbrief van september) vindt dan dat je het niet goed hebt gedaan. Dat kan een mooi moment zijn om jezelf op het matje te roepen en te steunen en wellicht te onderzoeken wat je wél wist in het moment van de moeilijke situatie. En dan kun je misschien zien, dat je niet meer hebt geweten dan dat wat je toen wist.

In plaats van te denken 'Ik had het zo moeten doen!', kun je dan denken 'Een volgende keer zal ik het anders doen.' Zo ontwikkel je je geweten en kun je het voor je laten werken. Wanneer de volgende keer dan in het Nu is, kun je alert zijn en proactief handelen. En ook dan kan het zijn dat je nog aan het leren bent hoe je met de situatie kunt en wilt omgaan. Op je matje is het vooral fijn dat je jezelf kunt uitleggen, omdat je nog weet waarom je deed wat je deed, of niet deed. 
 
Meteen zelf weer oefenen
Toen ik thuis kwam na het schrijven van bovenstaand stuk over geweten, mocht ik direct zelf aan de bak met mijn geweten. Het trappenhuis was net geschilderd en verheugd opende ik mijn voordeur. Al snel zag ik dat het houtwerk niet geschilderd was... Oei, klein schokje in mijn buik, alertheid. Meteen belde ik de schilder en in het gesprek kwamen we erachter dat we een ander idee hadden bij wat de opdracht was. Ik was in de veronderstelling dat het hele trappenhuis geschilderd zou worden en zij dacht alleen de wanden. Dat laatste stond ook netjes zo op de offerte...Door mijn hoofd ging dat we met de VVE op een bepaalde prijs gerekend en nu zouden de kosten hoger komen te liggen. 

Dus fijn om meteen met hen contact te zoeken, de situatie uit te kunnen leggen en hoe het in mijn beleving was gegaan. Vervolgens mocht ik veel leren over hoe anderen offertes opvragen en kijken naar bijvoorbeeld iets als prijsopbouw. Ik kwam erachter dat ik zelf bij het uitzoeken van een goede partij met name kijk of ik hen vertrouw en we prettig contact hebben. In overleg met o.a. mijn buren en vader leerde ik hoe zij met name stilstaan bij wat er moet gebeuren. Bij wat is een redelijke prijs voor materialen? Wat is hun uurloon? Etc. 

Mijn eigen geweten vertelde me hoe ik het had gedaan: ik had een aantal offertes opgevraagd en gekozen waar ik het beste gevoel bij had op basis van voorgesprek, beschikbaarheid en totaalprijs. Mooi om wat ik van mijn buren hoorde, een volgende keer zelf ook te gaan doen. 

Leren door ervaring
Dankbaar voor zulke ondersteunende en begripvolle buren. Tegelijkertijd fijn om ook mijzelf te waarderen voor mijn kwaliteiten van een goede relatie opbouwen en kunnen communiceren met alle partijen. Eens te meer heb ik geleerd dat het heel fijn is om veel tijd uit te trekken voor dit soort projecten, om mijn eigen tempo aan te houden. En te vragen of er iemand meekijkt met de inhoudelijke kant. 

Het was even spannend en werken, maar uiteindelijk een mooie ervaring. Begin januari gaan we verder met het overig schilderwerk en de vloerbedekking. Ik ben benieuwd. 

Concluderend kan ik zeggen over geweten:
Wat je toen niet hebt geweten, leer je door ervaring en dat slijpt je geweten. :-)
 
WIE JE BENT IS GENOEG
Uit het prachtige boek: De jongen, de mol, de vos en het paard van Charley Mackesy.
SAMENWERKING MAGNET.ME EN NL LEERT DOOR
Sinds vorige week komt er via het prachtige platform van Magnet.Me Career Academy een aantal jongvolwassenen bij mij die op zoek zijn naar een nieuwe baan en wat ze eigenlijk willen in hun werk. 

Ik heb de eerste gesprekken gehad en het is nu al heel leuk om op mijn eigen manier met mijn eigen visie en methoden hen te gaan begeleiden. Te beginnen met een Persoonlijke Visie-Ontwikkeling. Vanaf je Matje te onderzoeken wat nu de richting is. Welke stap wil je nu maken? Waar ben je nu aan toe? 

Ik heb genoten van de eerste gesprekken en verheug me om hen op deze manier een tijdje te gaan volgen. Heel tof om zo met de Career Academy jongvolwassenen te kunnen ondersteunen in hun carrière. 

www.magnet.me 
Find a job you love
FAVORIETE BOEKENPLANK
EEN JAAR GAPS DIEET

Eind vorig jaar begon ik aan het GAPS-dieet. Net nadat ik op een punt was gekomen dat ik voor mijn gevoel niet verder kwam met mijn toenmalige ketogeen-dieet. Leuk om na een jaar hierop terug te kijken (zie de nieuwsbrief van januari over het begin). 

Opstarten
Ik weet nog dat ik heel gemotiveerd begon. Na een uitvoerige onderzoeksfase en een kleine opstartfase merkte ik al snel dat het best veel energie kostte. Onderzoeken wat ik wel en niet mocht eten, waar mijn voeding aan mocht voldoen en waar ik dat eten dan kon kopen. Groenten leren fermenteren, bouillons bereiden en rauwe melk halen om mijn eigen yoghurt en kefir van te maken. Dagelijks plannen en veel tijd vrijhouden om drie keer per dag warm te koken. 

Tegelijkertijd mocht mijn lichaam gaan wennen aan de nieuwe voeding. Gelukkig reageerde het er al snel goed op. Het was soms wel lastig om alle symptomen te kunnen verbinden aan wat ik wanneer at. Dus begon ik met een dagboekje bij te houden. Dit bracht rust en duidelijkheid en het werd makkelijker te traceren op welk eten mijn lichaam een reactie had.
 

Ontwikkeling stap voor stap
Terwijl ik meer handigheid kreeg in de bereiding, planning en het experimenteren, merkte ik op dat mijn buik rustiger werd. Het dieet gaf een voldaan gevoel, iets waar ik tijdens het ketogeen-dieet zo naar snakte. Daar bleef ik een hongerig gevoel houden en at heel veel. En naast een rustigere buik, kwam mijn energie weer meer op gang! 

Iedere maand kon ik zo weer iets opmerken in mijzelf. Soms voor mijn gevoel even een paar passen terug en daarna weer iets verder vooruit. Dit gebeurde ook vorige maand weer en ik word me er nu bewust van dat het even aanrommelen vaak een teken was van weer een stap vooruit. Nu voelt mijn buik wéér zachter dan ervoor. 

Waar ik eerder nog redelijk grote hoeveelheden at, bleek het nodig mijn porties kleiner te maken. Anders begonnen mijn darmen direct te protesteren en kwam er lucht in mijn onderbuik. Ook mijn hoeveelheid vet mocht fiks omlaag. Eén van de peilers van het GAPS-dieet is veel gezonde, natuurlijke vetten, maar ook hierbij leerde ik te doseren en aan te voelen wanneer ik er genoeg van had. 

Grappig om mijn eigen gedrag hierbij tegen te komen. Hoe verleidelijk het is om toch nog wat meer te eten... En dat achteraf dan complicaties gaf. Zo kon ik ook mooi mijn geweten bestuderen en ontwikkelen. Dat op een gegeven moment liefdevol kon zeggen: 'Genoeg. Anders weet je de consequenties.' :-)

Onderzoek
Wat een onderzoek denk ik, terwijl ik dit zo schrijf. Het vraagt nog dagelijks mijn aandacht om afgestemd te blijven eten en te blijven luisteren naar hoe mijn lichaam reageert op wat en hoeveel ik eet. Fijn is nu dat het koken, boodschappen doen en plannen ingesleten routines zijn geworden, waar ik van geniet dat ik er de tijd voor heb/maak. En om dagelijks te genieten van hoe lekker ik dit dieet vindt! Begrijpelijk dus dat het verleidelijk is om net teveel te eten. ;-)

Blij met waar ik nu sta en de leerzame weg die het tot nu toe was. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen, al realiseer ik me dat het niet voor iedereen is, aangezien het best wat vraagt van je tijd en energie. 

Mocht je meer willen lezen:
www.eenheelleven.nl/lichaam/arts-voeding/
www.eenheelleven.nl/lichaam/darmen-fysieke-depressie/

Een uitleg van het GAPS-dieet door bedenker Dr. Natasha Campbell-McBride.
MOED EN HULP
Uit het prachtige boek: De jongen, de mol, de vos en het paard van Charley Mackesy.
Deel Deel
Email naar een vriend Email naar een vriend
Deel Deel
Website
Facebook
Email
Michels prachtige uitleg van mijn coaching. 

Een Heel Leven Coaching
www.tomelffers.nl

Een Heel Leven Inspiratie
www.eenheelleven.nl

Je kunt me mailen op:
tom@tomelffers.nl

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Een Heel Leven Coaching · Van Ostadestraat 318 · 1 hoog · Amsterdam, Nh 1073 TX · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp