Copy
View this email in your browser
Lieve lezer,

Wat ben ik blij dat ik vorige maand mijn eigen praktijk heb geopend. Via de ogen van mensen die hier komen voor coaching, ben ik mijn huis aan het herwaarderen. Wat woon ik toch op een fijne plek. En wat een timing om een praktijk te openen net zo voor de aankondiging van de halve lockdown! 

Afgelopen maand vertelde ik aan F.C. De Krachtpatsers dat ik me volop ga richten op mijn eigen werk. Fijn om dat in contact te kunnen doen en met een dankbare afscheidsbrief, in deze nieuwsbrief te lezen. Heb er zulke mooie reacties op gekregen! 

Ondertussen volg ik met aandacht de maatregelen van de overheid en leef mee met onder meer de horeca en evenementenbranche... Een koffie to go is toch anders dan even ergens neerploffen voor een bakkie... En een nieuwe workshop plannen op locatie is onzeker of het dan wel door kan gaan... 

Het geeft weer ruimte voor reflectie, benieuwd zijn  en voor vragen... Vandaar het onderwerp van deze nieuwsbrief: waar een vraag is, is een... 

Liefs,
Tom

Via deze link kun je voorgaande nieuwsbrieven lezen, met onderwerpen als:

Verandering en persoonlijke ontwikkelingStilstaan, confrontatie en mogelijkheidOver coachingWat je zelf hebt gevonden, gun je ook een anderHoe is het nu?Dichtbij jezelf blijvenHoe ideeën lopenZelfonderzoekOver zelfzorg en zelfvertrouwenAls je (nog) niet weet wat je wilt: Waar begin je?, Omgaan met je StressreactieJe Innerlijke FamilieVisie: De Basis: Roep jezelf op het Matje, Visie op Visie.

Je ontvangt deze mail, omdat we ooit hebben samengewerkt, je coaching bij mij hebt gevolgd of omdat ik denk dat je dit wellicht interessant vindt. Stuur de mail ook gerust door, als je denkt dat iemand anders het zal aanspreken. 

Leuk om van je te horen als je vragen, suggesties of opmerkingen hebt. Mocht je geen behoefte hebben aan deze mailing, laat het me graag weten dan haal ik je van de lijst. Je kunt ook onder deze mailing unsubscriben. 
Bij Koen Derk's geweldige Youseum op de Weesperzijde. 
WAAR EEN VRAAG IS...
Waar een wil is, is een weg.
Zou dat ook opgaan voor een vraag?
Waar een vraag is, is een weg?

De afgelopen tijd hield mij een terugkerend onderwerp bezig: acquisitie. Een woord wat voor mij niet helemaal lekker voelt merk ik. Acquisitie komt van acquire en dat betekent verkrijgen... Acquisitie betekent in de grote bedrijfswereld vaak iets doen om klanten te krijgen. Maarja hoe krijg je die dan? 

Reden van deze vraag is dat, sinds ik onderneem, er ieder jaar een periode komt dat ik vooruitkijkend in mijn agenda nog geen afspraken zie staan. 'Blijft er genoeg inkomen?', vraagt een deel in mij zich dan af, en die vindt dat spannend. 

In de afgelopen jaren heb ik dan ook van alles uitgeprobeerd en kwam tot een conclusie dat acquisitie niet klopt voor mij. Ik 'verkrijg' geen nieuwe mensen voor mijn werk. Wanneer ik bedrijven zelf benaderde, liep dat niet één keer uit op nieuw werk. Heel interessant. Dus in mijn flow werkt het eerder dat mensen bij mij uitkomen. Na een persoonlijke ontmoeting en via-via kloppen mensen bij mij aan. 

Dus hoef ik dan niets te doen? 

Waar ik op uit ben gekomen is dat ik van mijn matje af ga, als ik me zorgen maak of er in de toekomst genoeg geld binnenkomt. Mijzelf op het matje roepen betekent beginnen bij hier en nu. Waar krijg ik nu energie van om te doen, wat eventueel bij kan dragen aan dat mensen de weg vinden naar mijn werk? Twee dingen komen dan vaak in mij op: schrijven en delen over mijn ervaringen en werk, en persoonlijk contact. 

Afgelopen week kwam ik mijmerend over deze vraag in De Pijp Koen Derks tegen, bij wiens Youseum ik al heel lang langs wilde. Zo geschiedde. Na een fijn gesprek en een inspirerende rondleiding, kwam mijn vraag weer in me op en vroeg ik hem of hij nog iemand wist die hij een coach gunde? Hij wist meteen iemand. Even later kwam ik mijn buurvrouw tegen die net een nieuwe baan had, waar ik benieuwd naar was. Tijdens een kop koffie met ook haar thuiswerkende man, kwamen we uit bij hoe ik werkte als coach... Zo leuk om over te vertellen. Ook aan hem vroeg ik: 'Hoe komt een coach binnen bij jouw bedrijf?' Hij antwoordde meteen dat hij mij zelf aan iemand zou gaan koppelen die volgens hem behoefte had aan een coach. Geweldig... 
 
Aantrekkelijk zijn en de vraag zelf koesteren

Werk aantrekken klinkt beter, aantrekkelijk zijn, legde iemand me ooit uit. Dat resoneert wel! En fijn, want dat begint bij mijzelf. Mijzelf en mijn werk uitdragen op een manier die voor mijzelf inspirerend voelt. 

De hele kwestie doet me denken aan een gedicht geïnspireerd door Rainer Maria Rilke (zie verderop in deze nieuwsbrief het hele gedicht). 
 
Men moet geduld hebben
met onopgeloste zaken in het hart
en proberen de vragen zelf te koesteren
als gesloten kamers en als boeken
die in een zeer vreemde taal geschreven zijn. 


Als je de vragen leeft,
leef je misschien langzaam maar zeker,
zonder het te merken,
op een goede dag, 
het antwoord in. 

Een vraag koesteren is fijn, nog niet het antwoord of de oplossing hoeven bedenken. In het leven zelf ontdekken welke mogelijke antwoorden zich aandienen. Geduld hebben, durven wachten.

Na zo'n mooie dag kon ik mijn vraag ook weer loslaten. De dagen erna begon mijn agenda zich weer te vullen met nieuwe geïnteresseerden en oude bekenden die weer behoefte hadden aan een gesprek. Tegelijkertijd blijft een aantal mensen terugkomen, omdat ze het (net als ik) zo fijn vinden hun vragen te onderzoeken. ;-) 

Tijdens een opstellingendag in oktober was mijn vraag over nieuw werk aantrekken weer naar de achtergrond verschoven, toen het verschil tussen een 'quick fix' en je vraag als vuur voor je onderzoek ter sprake kwam. Na een prachtige dag kwamen we er op uit dat in een vraag zelf ook al antwoorden verscholen zitten...

Zo geniet ik van een vraag en de energie die dit oplevert om benieuwd te worden naar hoe het leven gaat lopen. Dat het leven zelf een antwoord kan geven. Op het matje sta je er voor open om het te herkennen, te zien en te omarmen. 

Dus wat mij betreft:
Waar een vraag is, ontstaat een weg. 
 
COACHING IN ENGLISH
Sinds een aantal maanden krijg ik steeds meer mensen uit verschillende landen in mijn werk. Heel leuk om te zien dat mijn manier van werken en methoden als het matje, de innerlijke familie en de creatiespiraal universeel werken.
Vandaar dat het tijd werd voor Engelse pagina's op mijn website. Mocht je iemand weten die een Engelstalige coach zoekt, ik houd mij van harte aanbevolen! 🙂
 
Since a couple of months, more and more foreigners find their way to my coaching practice. It is a pleasure experiencing that my way of working alongside methods like 'the little mat', 'the inner family' and 'the creation spiral' resonate universally.
That is why it was time to dedicate also a place on my website for people abroad. So if you know someone who is looking for an English-speaking coach?
I am open for suggestions!
 
ONGESTOORDE ONTWIKKELING
Men moet de dingen
de eigen stille
ongestoorde ontwikkeling laten
die diep van binnen komt.
Die door niets gedwongen of versneld
kan worden. 

Alles in het leven is groeien
en vormt zich, 
rijp zoals de boom,
die zijn sapstroom niet stuwt
en rustig in de lentestormen staat,
zonder angst
dat er straks geen zomer zal komen.

Die zomer komt toch! 
Maar slechts voor de geduldigen
die leven alsof de eeuwigheid voor hen ligt,
zorgeloos, stil en weids. 

Men moet geduld hebben
met onopgeloste zaken in het hart
en proberen de vragen zelf te koesteren
als gesloten kamers
en als boeken
die in een zeer vreemde taal geschreven zijn.

Het komt erop aan alles te leven.
Als je de vragen leeft, 
leef je misschien langzaam maar zeker,
zonder het te merken,
op een goede dag
het antwoord in. 
Onbekende auteur,
geïnspireerd door brieven van Rainer Maria Rilke.

 
PODCAST WELKOM OP HET MATJE
Een aantal weken geleden namen Korrie en ik op initiatief van Pepijn Hentenaar een podcast op. Wat een leuke ervaring en wat een leuk gesprek ontstond er! Korrie als bedenker van Het Matje en ik als ervaringsdeskundige. 

Hieronder kun je de podcast terugluisteren, mocht je mijn eerdere mail gemist hebben:
AFSCHEID FC DE KRACHTPATSERS

Lieve Krachtpatsers, 

Woensdag 15 augustus 2015 ontmoette ik voor het eerst de Krachtpatsers. Dankzij Gertjan was ik uitgenodigd om mee te doen aan een kennisbijeenkomst waar je zelf ook een kleine workshop mocht aanbieden. Bij de thuisbasis van Breekjaar leerde ik die dag Chantal en Wessel kennen en genoot ik van de sfeer van de dag... Hier wilde ik bij horen! 

Een indrukwekkende en fijne train-de-trainer volgde met Marieke en Nina. Onder de indruk van al deze Krachtpatsers... Hoe ik Jan-pieter en Lucas aan het werk zag bij mijn eerste training... 

Voor het eerst zelf voor de groep. Ik genoot, licht klotsende oksels en bekaf na de training... Het voelde heel goed! 

Wat een ontwikkeling heb ik daarna mogen doorgaan. Zoveel mogen leren van en met elkaar. Genieten van hoe andere trainers werken en ons trainersvak zien, terwijl ik zelf zo steeds beter ging zien wat mijn eigen visie was op trainen aan middelbare scholieren en wat mijn eigen kwaliteiten hierin zijn. 

Heel veel ervaring opdoen in de jaren. Tussendoor mooie bijeenkomsten bij KW9 van Helene en fijne één op één voorbereidingen met co-trainers. In de toenmalige zelfsturende organisatie wilde ik graag met een aantal scholen contactpersoon worden. Ook daar genoot ik van. Contact onderhouden met de scholen en zorgen dat we goed voorbereid aan onze trainingen konden beginnen. Een heel leerzaam acquisitiegesprek herinner ik me, waarbij ik zo blij was dat ik Sanne naast me had gevraagd... 

Afgelopen jaar ging ik voelen dat meer en meer van mijn energie uitging naar mijn eigen coach- en trainerswerk. Dat ontwikkelt zich zo fijn. Nu net heb ik ook een eigen thuispraktijk geopend en word blij van de aandacht en mogelijkheden die dat met zich meebrengt. 

Tijdens een workshop afgelopen januari deed ik met een aantal mensen waar ik mee samenwerk een oefening over 'Wat neem je mee en wat laat je achter.' Ik ging voelen hoe dankbaar ik de Krachtpatsers ben en dat het fijn was om benieuwd te worden wat het moment zou worden dat ik zou gaan stoppen.

In de zomer wilde ik graag met Heidy dit bespreken, maar de flow liep anders. Dat bleek te kloppen, want zo kon ik in alle rust genieten van mijn laatste drie trainingen. Zo fijn om dit nog in mijn eigen stilte te kunnen doen. Het waren drie zulke mooie trainingen met heerlijke samenwerkingen met Merel, Merel en Katja. 

Om mijn eigen groei en ontwikkeling te hebben kunnen zien. De rust, het vertrouwen, het genieten van hoe mijn co-trainers werken. Te genieten van het contact met de leerlingen, hun losbandigheid en energieke uitspattingen in alle windrichtingen. Het contact met een mentor. Zo fijn om hem/haar te gunnen van een afstandje hun klas te kunnen observeren. Te genieten van hoe zij bijv. via de complimentenbrievenbus ook iets mogen ontvangen. Wat zoiets kleins voor groot effect kan hebben...

Te genieten van hoe we als Krachtpatsers met zijn allen weer richting een school afreizen en elkaar weer even zien in lerarenkamer of op het schoolplein. Elkaars ervaringen te mogen zien en horen. 

Dat een deel in mij bijna, bijna ging denken: 'Zullen we niet toch nog even ...?' Toen wist ik, een mooiere afsluiting had ik mij niet kunnen wensen. 

Lieve allemaal, dank voor al jullie inzet, energie, eigen manieren van werken. Ik heb genoten van jullie. Met bijna een ieder heb ik een keer voor een klas mogen staan en van ieder van jullie dus iets kunnen leren. Wat een rijkdom! 

Mijn Krachtpatser-avontuur loopt hier ten einde, maar ik zie julie graag op een ander moment, op een ander plek. 

Veel liefs en geniet van dit mooie vak wat wij hebben!

Big hug, 

Tom

Sfeerimpressies met FC de Krachtpatsers.
 
Deel Deel
Email naar een vriend Email naar een vriend
Deel Deel
Website
Facebook
Email
Michels prachtige uitleg van mijn coaching. 

Een Heel Leven Coaching
www.tomelffers.nl

Een Heel Leven Inspiratie
www.eenheelleven.nl

Je kunt me mailen op:
tom@tomelffers.nl

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Een Heel Leven Coaching · Van Ostadestraat 318 · 1 hoog · Amsterdam, Nh 1073 TX · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp