Copy
View this email in your browser
Lieve lezer,

Wat een interessant jaar is 2021 nu alweer. Dat we in deze lockdown meemaken dat er een avondklok is ingesteld, met alle reacties van dien. Het is me wat... 

Blij dat ik mijn leven klein kan houden en 21:00 is voor mijzelf gelukkig te overzien. Om die tijd kwam ik zelf al niet vaak buiten, maar vind het naar voor de mensen die zich hierdoor gehinderd voelen... 

Kortom het betekent overdag wat meer naar buiten. Waar ik voorheen veel wandelingen maakte naar de locaties waar ik coachte, vind ik het met een eigen coachruimte fijn dat ik nu zo mijn dag inricht dat ik ook genoeg buiten kom. Frisse lucht en beweging doen zo goed! Fijn alleen in mijn eigen stilte en soms leuk om in groot dorp Amsterdam zo af en toe (oude) bekenden tegen het lijf te lopen en ervaringen uit te wisselen. 

Een fake commute heet dat las ik via Liza Jansen. Waar je eerst naar je werk afreisde, kun je nu met thuiswerken ook 's ochtends 'naar je werk gaan' en 's avonds 'weer thuiskomen.' Grappig bedacht. 

Afgelopen vrijdag was ik te gast bij de Podcast De Gebakken Peren van Tijmen Rümke. We hadden een heel mooi gesprek over persoonlijke ontwikkeling en ondernemerschap. Ik heb genoten van Tijmen's introductie van mij en van de mooie vragen. Ik verheug me erop het terug te horen als ie uitkomt over twee weken! 

Tijmen's vragen maakte me eens te meer bewust over hoe dingen werken... En vooral over hoe ik zelf werk... 

Mooi onderwerp voor deze nieuwsbrief en ondertussen is er alweer zoveel gebeurd deze maand... Fijn om daar op deze manier weer bij stil te kunnen staan.

In deze nieuwsbrief lees je over:

- Wanneer iets (niet) werkt in je leven. 
- Update 2021 van www.eenheelleven.nl! :-) 
- De prachtige aankondiging in Podcast De Gebakken Peren.
- Topsamenwerking met Magnet.Me.

Fijne dag en blijf gezond! 
Liefs,
Tom

Via deze link kun je voorgaande nieuwsbrieven lezen, met onderwerpen als:

Je geweten of niet-gewetenWaar een vraag is...Verandering en persoonlijke ontwikkelingStilstaan, confrontatie en mogelijkheidOver coachingWat je zelf hebt gevonden, gun je ook een anderHoe is het nu?Dichtbij jezelf blijvenHoe ideeën lopenZelfonderzoekOver zelfzorg en zelfvertrouwenAls je (nog) niet weet wat je wilt: Waar begin je?, Omgaan met je StressreactieJe Innerlijke FamilieVisie: De Basis: Roep jezelf op het Matje, Visie op Visie.

Je ontvangt deze mail, omdat we ooit hebben samengewerkt, je coaching bij mij hebt gevolgd of omdat ik denk dat je dit wellicht interessant vindt. Stuur de mail ook gerust door, als je denkt dat iemand anders het zal aanspreken. 

Leuk om van je te horen als je vragen, suggesties of opmerkingen hebt. Mocht je geen behoefte hebben aan deze mailing, laat het me graag weten dan haal ik je van de lijst. Je kunt ook onder deze mailing unsubscriben. 
'Fake commutes' in het Sarphatipark. 
WANNEER IETS (NIET) WERKT IN JE LEVEN
In de afgelopen maand kwam ik meerdere malen tegen dat apparaten of toepassingen niet meer werkte. Mijn vriezer kon bijna niet dicht door teveel ijs, de intercom deed het niet meer, een filmpje op www.eenheelleven.nl ging op zwart...

Wanneer iets niet werkt wil je dit vaak in eerste instantie oplossen. Voor de intercom zette ik daarom een oproep op Werkspot en kwam zo in contact met Abdel, zo'n vriendelijke elektriciën. Hij kon me uitleggen hoe het allemaal werkte en wat er nodig was. Voor mijn website vond ik op google en YouTube allerlei verhelderende informatie over wat er nodig was om mijn probleem te verhelpen. Heel fijn om ergens of bij iemand te rade te gaan, die iets kan wat ik zelf niet kan. 

Jong geleerd is oud gedaan

Al jong leren we vaak om iets op te lossen, een mooie kwaliteit. Als je ouder wordt kan het zijn dat je gaat merken dat die oplossingsgerichtheid niet in iedere situatie werkt. Het Matje geeft dan een mooi inzicht om jezelf en je reacties te onderzoeken i.p.v. er door te worden meegesleept. 

Reacties op wanneer iets niet werkt variëren van dat je heel erg je best gaat doen of het wilt opgeven. Gedachtes en gevoelens dat 'Het nooit meer goed komt!', of een soort wanhoop: 'Hoe en wanneer ga ik dit in hemelsnaam regelen?', 'Waarom ik?' en veel nadenken en wellicht frustratie op een apparaat of persoon. Ook herken ik in mijzelf dat het dan opeens heel snel geregeld moet zijn... 

Wat heb ik nu nodig?

Dit is een mooi moment om tijd te nemen om hierbij stil te staan. Te kijken wat er aan de hand is en jezelf af te vragen: 'Wat heb ik nu eigenlijk nodig?' Die vraag geeft vaak een andere insteek en motivatie dan dit moet nu opgelost. Want wat is nu eigenlijk realistisch in deze situatie? 

Een reactie die ik ook vaak voorbij zie komen is dat je denkt dat je het eigenlijk zou moeten kunnen. Misschien kun je jezelf dan afvragen of je het wel ooit geleerd hebt? Als kind is ons soms heel weinig uitgelegd over hoe bepaalde dingen werken. Ik had zelf nog nooit een vriezer ontdooid en nog nooit gezien hoe een intercom werkt. Zo ook op het niveau van gedrag heb je vermoedelijk dingen wel en niet geleerd. 

Zo heb ik in de jaren heel veel mogen leren over mijzelf, over bijvoorbeeld ja tegen mijn nee te zeggen of om hulp leren vragen als ik er alleen niet uitkwam. Nieuw gedrag waarbij ik ongemakkelijke delen in mijzelf tegenkwam gepaard soms met gevoelens van schuld en schaamte. Gevoelens die ik later leerde vertalen, want bijv. schuldgevoel is de ingang naar nieuw gedrag, dus naar hoe je het zelf graag doet! 
Proberen is leren

Door mijzelf steeds vaker af te vragen 'Wat heb ik nu nodig?', leerde ik soms te vertragen en de tijd te nemen. Ook vond ik het bevrijdend om te gaan oefenen met zeggen: 'Dit kan ik (nu) niet.' of 'Ik weet het (nu even) niet.' Jezelf tijd geven kan voor rust en ontspanning zorgen en bovendien komt er dan soms later toch een antwoord op een vraag of gevoel van onrust. Als je het niet zelf hoeft te kunnen opent dat bovendien de deur naar iemand om hulp te vragen. 

Wat ook heel veel rust heeft gebracht was om te onderzoeken hoe ik dingen op mijn eigen manier doe. Dat was soms best spannend, maar gaf ook veel voldoening. De innerlijke familie vind ik hierbij nog steeds zo'n ondersteunende, inzichtelijke methode. Fijn om jezelf te steunen om je eigen manieren in de praktijk ook vooral nog veel en vaak te mogen ervaren: proberen is leren en als het niet meer 'goed' hoeft of opgelost, kun je meer gaan genieten van het proces zelf. 

Genieten van de weg

In mijn leven ben ik blij met wat ik heb mogen leren en de mensen die op mijn pad zijn gekomen. Heerlijk om mensen in de buurt te hebben die weten hoe dingen werken, in contact zijn en kunnen helpen om het weer aan de praat te krijgen. Dat laatste klinkt mij als muziek in de oren. In mijn werk ligt ook een uitnodiging om mensen 'aan de praat krijgen.' Al klinkt dat me nog iets te oplossingsgericht in de oren. Zelf ben ik eerder benieuwd wat iemand mij wil vertellen of wat hun vraag is en dan af te stemmen op hun eigen tempo en hun manier. Heerlijk om zelf te hebben uitgevonden hoe ik zelf werk en open te staan voor hoe iemand anders iets doet. 

Wanneer iets niet werkt kortom, kun je iets leren over hoe iets wel werkt. Zowel buiten jezelf, bijv. een intercom, als in jezelf, door te leren over je reacties en eigen manier van doen en laten. Wanneer je dat leuk gaat vinden, ben je aan het genieten van de weg in plaats van pas gelukkig zijn bij een einddoel. En ligt er nog een heel leven voor je om van te genieten ;-). 
 
2021 UPDATE EEN HEEL LEVEN
Sinds begin dit jaar heb ik mijn website Een Heel Leven weer eens bekeken. Ik kwam tot de conclusie dat andere dingen mij nu inspireren dan ik op de website terugzie. Het werd tijd voor een update! 

Mede dankzij een niet-werkend, dook ik in de wondere wereld van Wordpress en ontdekte hoe ik kon maken wat ik mooi vond. 

Geïnspireerd door het boek Het Elixer van A.H. Almaas heb ik de website opnieuw ingedeeld. Almaas vertelt in zijn boek dat er 4 ingrediënten nodig zijn in het soort werk dat wij doen. 

1. De Visie, in mijn geval de holistische visie. 
2. De leraar, coach, mentor, etc. die de visie overdraagt. 
3. De leerling, student of geïnteresseerde, die iets wil leren. 
4. Methoden om de visie over te kunnen brengen. 

Heerlijk helder in zijn eenvoud. 

Allereerst kun je lezen over mijn zoektocht, waardoor ik uitkwam bij een visie waar ik me in thuis voelde. 

Onder Visie kun je meer lezen over de holistische visie en wat voor Methoden ik in mijn dagelijks leven en werk gebruik: Het Matje, de Innerlijke Familie, Visie-Ontwikkeling, Creatiespiraal, etc. Lichaamswerk zou je ook kunnen zien als een methode, maar omdat dit zo fundamenteel is geweest in mijn eigen herstel heb ik daar een extra kopje van gemaakt. Hier vind je mijn holistische netwerk en informatie over fysieke depressie en gezondheid, en over voeding

Natuurlijk heb ik ook een kopje gemaakt met Coaching. De vorm waarin ik mij fijn voel en hoe ik dat wat mij zelf zoveel heeft gebracht kan doorgeven. 
Tenslotte vind je onder Media podcasts, video's en blogs waar ik met veel plezier in voorkom. :-) Binnenkort dus ook De Gebakken Peren! 

Tot slot kwam ik ook tot de conclusie dat ik nu mensen in mijn werk kan verwijzen naar een heel leven. Als ze nog iets willen nalezen over de innerlijke familie, de creatiespiraal nog eens willen bekijken of als ik ze heb doorverwezen naar iemand. De website fungeert zo mooi als een gouden gids en naslagwerk. :-) 

Een Heel Leven is een website in continue ontwikkeling, net als ik en het leven zelf. Heerlijk! 

www.eenheelleven.nl
 
PODCAST DE GEBAKKEN PEREN
"Deze week weer interviews voor De Gebakken Peren met twee schitterende figuren! Dat wordt een mooie week waar ik nu al naar uitkijk 🙂. 

Met Tom Elffers, een coach en visie-ontwikkelaar. En wat voor een. Er is niemand waarover ik zo dikwijls hoor dat mensen door hem goed geholpen zijn. En dat snap ik. Met hem praten is zo oordeelvrij dat het voelt als thuiskomen. Dat is vruchtbare bodem.

Tom kijkt holistisch, nieuwsgierig, lerend, accepterend naar zichzelf, mensen en de wereld. Met modellen als Het Matje, De Innerlijke Familie en de Creatiespiraal in z'n toolkit. Zijn eigen zelfonderzoek naar vitaliteit en goede zelfzorg brengen hem steeds weer op interessante plekken.

(en op z'n website een hele lijst goede koffieplekken, vind ik dan weer leuk)."
www.tomelffers.nl

Voor meer afleveringen van Tijmen Rümke's Gebakken Peren:
www.studiogeorge.nl/podcast
SAMENWERKING MAGNET.ME EN NL LEERT DOOR deel 2
Dankzij Magnet.Me Career Academy ontmoet ik zoveel leuke mensen dat we de samenwerking hebben voortgezet. Tot in juni zal ik via hun community mensen (online) ontvangen. 

Fijn om te zien dat mijn werkwijze wordt gewaardeerd. Ik geniet zelf van de diversiteit van de vraagstukken. Wanneer iemand merkt dat het niet alleen over Career coaching hoeft te gaan krijg ik mooie vragen te horen:

- 'Mijn richting in mijn leven en werk weet ik wel, maar hoe geef ik hierin mijn grenzen aan?'
- 'Ik weet wat mij nu te doen staat, maar ik kom niet in beweging. Hoe komt dit?' 

Fijn om dan bijv. de innerlijke familie te introduceren en zo te onderzoeken wat er in iemand zelf zich afspeelt. Om iemand te ondersteunen met wat iemand al over zichzelf weet en in de buitenwereld ziet. Om iemand veel tijd te gunnen een bepaalde dynamiek in zichzelf te verkennen... Dat geeft in eerste instantie vaak al zo'n rust. En in die rust kan dan een inzicht opkomen of een beweging. 

Benieuwd wie ik komende maand weer mag ontmoeten!
www.magnet.me 
Find a job you love
MOED EN HULP
Uit het prachtige boek: De jongen, de mol, de vos en het paard van Charley Mackesy.
Deel Deel
Email naar een vriend Email naar een vriend
Deel Deel
Website
Facebook
Email
Michels prachtige uitleg van mijn coaching. 

Een Heel Leven Coaching
www.tomelffers.nl

Een Heel Leven Inspiratie
www.eenheelleven.nl

Je kunt me mailen op:
tom@tomelffers.nl

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Een Heel Leven Coaching · Van Ostadestraat 318 · 1 hoog · Amsterdam, Nh 1073 TX · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp