Copy
View this email in your browser
Lieve lezer,

In mijn gesprekken de laatste tijd vallen mij twee dingen op. In deze periode waarin minder mogelijk is en mensen meer thuis werken is er meer tijd om stil te staan. Dit kan een confrontatie betekenen met jouw realiteit en dan kan confronterend zijn. En ook nieuwe mogelijkheden bieden. 

Voor sommigen is dit heel fijn. Mijn buurvrouw bijvoorbeeld krijgt met het thuiswerken meer gedaan en geniet van het meer thuis zijn met haar gezin en van meer tijd voor zichzelf. Ze is blij wat het brengt en kijkt nu hoe ze fijne elementen hiervan kan behouden, wanneer haar kantoor weer meer open gaat.  

De periode roept ook ongemakkelijke gevoelens op. In mijn werk vertelt iemand die in het buitenland woont dat doordat er nu zó weinig mogelijk is dat ze meer en meer ging voelen dat haar huidige situatie niet fijn is. Na een tijdje hiermee worstelen besloot ze te kijken naar wat ze zelf wil. Er ontstond een mogelijkheid in een ogenschijnlijke moeilijke situatie. 

Een ander iemand werkte met veel plezier in het buitenland maar zit nu noodgedwongen thuis en werkt deeltijd. Door zoveel vrije tijd begon hij duidelijker zien dat het management zich raar begon te gedragen. En hij begon te voelen dat hij waarschijnlijk op de schopstoel zat... Dat voelde naar. Tegelijkertijd realiseerde hij stap voor stap dat deze situatie hem de kans bood te ontdekken wat een volgende stap kan worden in zijn carrière... Hij had er al gesprekken met zijn vriendin over gehad, misschien ooit in een andere branche soortgelijk werk te gaan doen.

Zo kunnen er, wanneer je naar jezelf gaat kijken, naar hoe het nu is, nieuwe mogelijkheden ontstaan. Mogelijkheden die toen je nog hard aan het werk was niet zag en waar je nu zin van krijgt om je energie in te steken. 

Zelf mag ik ook genieten van deze tijd. Ik ontmoet weer nieuwe, dappere mensen. Die willen onderzoeken wat zij zelf nu nodig hebben of waar zij nu zelf aan toe zijn.

De zomer komt op haar eind, maar mijn werk blijft boeien en bloeien!

Liefs,
Tom

Via deze link kun je voorgaande nieuwsbrieven lezen, met onderwerpen als:

Over coachingWat je zelf hebt gevonden, gun je ook een anderHoe is het nu?Dichtbij jezelf blijvenHoe ideeën lopenZelfonderzoekOver zelfzorg en zelfvertrouwenAls je (nog) niet weet wat je wilt: Waar begin je?, Omgaan met je StressreactieJe Innerlijke Familie, Visie: De Basis: Roep jezelf op het Matje, Visie op Visie.

Je ontvangt deze mail, omdat we ooit hebben samengewerkt, je coaching bij mij hebt gevolgd of omdat ik denk dat je dit wellicht interessant vindt. Stuur de mail ook gerust door, als je denkt dat iemand anders het zal aanspreken. 

Leuk om van je te horen als je vragen, suggesties of opmerkingen hebt. Mocht je geen behoefte hebben aan deze mailing, laat het me graag weten dan haal ik je van de lijst. Je kunt ook onder deze mailing unsubscriben. 
Op het dakterras bij Zoku
HET SUPEREGO EN STILSTAAN BIJ JEZELF
In mijn studie psychologie ging één van de eerste dingen die ik leerde over Freud en het Ego, Id en Superego. Nou ja leerde, ik zou niet meer echt weten wat Freud ermee bedoelde. Wel zijn ego en superego termen die ik dankzij o.a. het Matje en de boeken van Almaas beter heb leren herkennen, voelen en begrijpen. 

Met het ego duiden we je aangeleerde gedrag aan. Het superego vormt alle boodschappen die we in onze kindertijd hebben ingeslikt van onze ouders, leraren en de maatschappij. Het superego wordt ook wel de innerlijke criticus genoemd. Het Id zou ik nu vertalen naar je identiteit, je zelfbeeld. 

Toen ik jonger was identificeerde ik me met een zelfbeeld van een altijd enthousiast en sociaal iemand. Tijdens mijn eigen zoektocht kwam ik erachter dat ik iemand ben die geniet van met andere mensen zijn, maar dat ik ook genoeg tijd voor mijzelf nodig heb. Dit is nog steeds een wezenlijk onderzoek. Van moment tot moment benieuwd zijn waar en bij wie ik wil zijn. Inmiddels weet ik gelukkig dat ik zelf ook heel goed gezelschap ben. :-)

Fijn om zelf te (hebben) ervaren wat ego is en hoe naar het superego kan voelen. Het kan straffend zijn: ik doe het niet goed, of vergelijkend: ik moet ook iets doen of kunnen wat ik bij een ander zie. Superego kan gevoelens van schaamte en schuld oproepen. Wanneer het superego om de hoek komt kijken word je geconfronteerd met iets wat een ander of de maatschappij (ooit) vond/vindt. Het is een kans om jezelf op het matje te roepen en te onderzoeken wat je Nu over jezelf weet, je eigen geweten en wat je zelf eigenlijk vindt. Je hebt je innerlijke vrouw nodig in termen van de innerlijke familie.

De innerlijke vrouw kan onderzoeken wat je nu nodig hebt om je te verhouden tot het superego: wandelen, hardlopen, een inquiry, je gedachten opschrijven. Soms is het fijn om dit niet alleen te hoeven doen. Uitreiken naar iemand waarbij je je veilig voelt is soms nodig voor je lichaam (innerlijke meisje) om weer te kunnen ontspannen. 
Een treffend voorbeeld van het superego kwam ik tegen in mijn werk toen iemand vertelde dat hij door Corona, nog 25% van zijn contract werkt. Mensen in zijn omgeving zeggen: 'Wat heerlijk voor je, kun je lekker genieten van je vrije tijd!' Deze opmerking raakt zijn eigen supergo, waardoor hij gedwongen voelt ook te moeten genieten. Maar hij geniet niet van deze tijd. Na een onderzoek komen we tot de conclusie dat zijn eigen geweten door heeft dat hij op de schopstoel zit... Dat voelt ook even naar. Tegelijkertijd is hij al lange tijd aan het nadenken of de branche waarin hij werkt wel bij hem past... Wellicht is dit juist een kans om een volgende stap te maken? Als hij zich zou conformeren aan het superego zou hij zich focussen op moeten genieten. Nu kan hij proactief worden en een deel van zijn vrije tijd steken in oriënteren waar mogelijkheden liggen voor een nieuwe baan. 

Door stil te staan bij je eigen waarheid en realiteit kun je zelf richting geven in tijden van verandering. Vaak hoor ik in een Visie-Ontwikkeling: 'Hoe ik steeds aan mijn werk kwam? Het is eigenlijk steeds zo gelopen...' Op het moment dat je daarvan bewust wordt en je besluit dat je het anders wilt, kunnen er nieuwe mogelijkheden ontstaan, die je eerder nog niet zag. Je kunt de focus verleggen van je omgeving naar jezelf. Mooi om zo jezelf te kunnen volgen en te zien hoe je zelfbeeld zich ontwikkeld. Steeds weer naar een beeld dat klopt bij wie je nu bent. 

Ooit ben ik psychologie gaan studeren om mensen beter te begrijpen. Nu ik mijzelf beter begrijp, begrijp ik ook de termen die ik ooit in mijn studie mocht leren beter. Wanneer het superego nu langskomt in mijzelf, is het een mogelijkheid om stil te staan bij wat ik zelf eigenlijk vind. Een levenslang onderzoek, komt er in me op. Steeds weer benieuwd zijn hoe het nu weer is en getuige zijn van mijn eigen ontwikkeling. Yes, dat voelt goed!
 
(INNERLIJKE) FAMILIE OPSTELLING
Maandelijks maak ik onderdeel uit van het team van Korrie's Foreverybody op opstellingendagen. Heel fijn om met een vertrouwd team een groep dappere mensen te ontvangen dat een vraag wil onderzoeken aan de hand van een opstelling. 

De opstellingendagen zijn fijne, leerzame en hele inzichtelijke dagen. Mocht je interesse hebben, op mijn website houd ik bij wanneer er weer dagen zijn. 

www.tomelffers.nl/jaarplanning
De innerlijke familie bestaande uit het jongetje, de man, de vrouw en het meisje. 
TRAINING ZESDE KLAS
Wanneer ik trainingen geef voor de Stichting FC De Krachtpatsers aan middelbare scholieren, komen er altijd weer herinneringen boven aan mijn eigen schooltijd. Ik herinner me mijn tienerjaren als een fijne, onbezorgde, veilige tijd. 

Toen we afgelopen week een training onder Corona-voorwaarden gaven in Hilversum aan de zesde klassen werd me eens te meer de impact duidelijk van Covid-19. In een rondvraag hoe de leerlingen deze tijd ervaren was eigenlijk iedereen weer heel blij om naar school te kunnen en elkaar te kunnen zien. En ze maakten zich zorgen over of ze wel een 'normaal' eindexamenjaar konden hebben... 

Het werd een hele mooie training. De leerlingen waren dankbaar om stil te staan bij hoe iedereen bepaalde dingen ervaarden. Heel open werd er iets gezegd over een scheiding, faalangst en onder druk moeten presteren. Dankbaar werd er verteld hoe fijn het is dat je niet de enige bent die in iets en hoe leuk het is om je klasgenoten beter te leren kennen. 

Dat vond ik ook! Ik genoot van het contact wat er ontstond. En ook interesse in de leraar in onze klas. Wilde hij ook iets over zijn leven vertellen vroeg een leerling tijdens een bepaalde oefening. De docent begon te stralen na deze oprechte vraag. 

In de laatste oefening mochten leerlingen complimenten op een briefje schrijven en die bij elkaar posten in een enveloppen met je naam erop. Weer was er een leerling die vroeg of de leraar ook een envelop had. Hij zette nog net niet een sprint in naar de enveloppen...

Na de fijne training spraken we met hem na. Hij vertelde dat hij emotioneel was geworden door wat hij op de briefjes in zijn envelop had gelezen. 'Ik had het niet droog gehouden als ik iets hiervan hardop had moeten voorlezen.' Het was heerlijk om hem zo blij geraakt te zien. Zo'n fijne, betrokken docent, we gunden het hem van harte en het maakte onze dag compleet! 
 
Training op het Gemeentelijk Gymnasium in Hilversum. 
HOLISTIC TOUCH (BRABANT)
Gefeliciteerd Marlies met je prachtige nieuwe website en aanbod!

Voor mensen in Brabant (Gilze én Tilburg) en omstreken die op zoek zijn naar massagetherapie of coaching om je te begeleiden in je persoonlijke ontwikkeling: Marlies gebruikt het lichaam als ingang voor je onderzoek. Heel leuk om genoemd te worden in haar mooie stukje hieronder en anderhalf jaar geleden te horen op wat voor moois je aan het broeden was en wat je heeft geholpen tot hier te komen. 

Ik gun het iedereen een keer bij Marlies langs te gaan voor een sessie met visie!

Van Wens naar Werkelijkheid
www.holistictouch.nl

1,5 jaar geleden kwam de wens in mij opborrelen om eens stil te staan bij de toekomst van mijn bedrijf. Tijdens dit proces hebben de methodes van de innerlijke familie, Het Matje en de Creatiespiraal enorm geholpen om naast het voelen of het steeds klopte te begrijpen in welke fase ik in het proces zat.

In dit proces heb ik hulp gevraagd bij mijn toekomst visie. Wat kan ik al en waar wil ik naar toe. Dit kwam heel duidelijk naar voren in het gesprek met Tom Elffers.

Mijn huisstijl is opgefrist door Mirjam Kuus en bij mijn teksten heb ik hulp gehad van een lieve vriendin. Maar de inhoud is tot stand gekomen door de mensen die afgelopen 18 jaar mijn praktijk bezochten. Door hen kon ik mezelf blijven ontwikkelen.

Dankbaar
En dan was de dag er ineens dat alles bij elkaar kwam.
In de flow ging afgelopen donderdag mijn nieuwe website online, lagen mijn visitekaartjes in mijn brievenbus en werkte ik voor de eerste keer op mijn 2de locatie in Tilburg.
Wat een feest!
De persoonlijke Visie van Marlies. 
 
Deel Deel
Email naar een vriend Email naar een vriend
Deel Deel
Website
Facebook
Email
Michels prachtige uitleg van mijn coaching. 

Een Heel Leven Coaching
www.tomelffers.nl

Een Heel Leven Inspiratie
www.eenheelleven.nl

Je kunt me mailen op:
tom@tomelffers.nl

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Een Heel Leven Coaching · Van Ostadestraat 318 · 1 hoog · Amsterdam, Nh 1073 TX · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp