Copy
View this email in your browser
Lieve allemaal,

De inspiratie voor deze nieuwsbrief komt voort uit dat ik een tijdje lang zo benieuwd werd naar wat discipline precies betekent voor mij. Na een griepje kwam er opeens tijd in mijn agenda: een paar dagen geen afspraken. En zo stievelde ik de afgelopen dagen rustig naar The Hoxton in Amsterdam om in een fijne, mooie omgeving mijn onderzoekend schrijven te starten. 

Wat een fijn gevoel overigens om toe te geven aan de behoefte van rust en zelfzorg tijdens een griep. En ook een beetje weerstand te mogen ervaren omdat een deel in mij zin heeft in iets anders. Om dan na een aantal dagen stap voor stap te volgen hoe mijn (andere) weerstand zich weer opbouwt en er langzaam weer energie komt. Het zieke gevoel weer uit mijn lichaam te voelen gaan en behoefte te krijgen om naar buiten te gaan en te bewegen.  

Hallo herfst! :-)

In deze mailing kun je lezen over:
  • Overweging - Discipline
  • Masterclass (geweldloos) communiceren in contact bij Stichting Humanitas Utrecht
  • Waarom wandelen goed is voor je (brein)
Leuk om van je te horen als je vragen, suggesties of opmerkingen hebt. Mocht je geen behoefte hebben aan deze mailing, laat het me graag weten dan haal ik je van de lijst. Je kunt ook onder deze mailing unsubscriben. 

Liefs, Tom

Vorige nieuwsbrieven gingen over:
Je ontvangt deze mail, omdat we ooit hebben samengewerkt, je coaching bij mij hebt gevolgd of omdat ik denk dat je dit wellicht interessant vindt. Stuur de mail ook gerust door, als je denkt dat iemand anders het zal aanspreken. 
Afbeelding Nico E. via Unsplash.
Overweging - Discipline
Iets wat me al een tijdje bezig houdt is wat discipline betekent voor mij. Een mooi begin dus voor een onderzoek!
 
Allereerst doet het me denken aan mijn eerste fijne ervaring met discipline. In mijn eindexamenjaar werd ik voor het eerst een gedisciplineerde leerling. Niet te verwarren met dat ik gedisciplineerd werd door iemand anders. Dat was in de jaren ervoor genoeg gebeurd en bleek niet meer nodig in mijn laatste schooljaar.

In de zesde kwam er een soort rust en focus over mij heen. Ik was vastbesloten om mijn eindexamen te halen, want ik was eraan toe om uit huis te gaan. Dat betekende dat ik met name voor wiskunde en economie flink aan de bak moest. Ik vond het moeilijke vakken en liep er jaren achter. Ik besloot alle stof van de afgelopen twee jaar opnieuw door te werken en alle sommen nu wél te maken. Het leek me fijn daar de tijd voor te nemen die ik nodig had.
 
Dit zorgde ervoor dat ik structuur kreeg in mijn aanpak. Ik berekende hoe lang ik ongeveer nodig dacht te hebben voor alle stof. Waar ik voorheen altijd met tegenzin mijn huiswerk (niet) maakte, hielp dit overzicht om elke dag te gaan zitten. Ik wist nu per dag hoeveel uur ik aan school zou besteden en wist dan ook wanneer ik vrij was en tijd had voor vrienden en vertier. Ik kreeg er meteen een goed gevoel van, vertrouwen ook en was benieuwd wat deze gedisciplineerde aanpak me zou brengen.
 
Al snel merkte ik hoeveel rust dit bracht. Voor het eerst liep ik niet achter de feiten aan. Ik begon ik er zelfs van te genieten… De ritme, structuur, overzicht. Ik kreeg er energie van!
 
Mijn middelbare school tijdens de verbouwing mei vorig jaar. 
Een tweede herinnering is toen ik 22 jaar oud was en voor de tweede keer eindverantwoordelijke was van een jeugdkamp. De eerste keer vond ik de verantwoordelijkheid spannend. Ik vond dat ik het al moest kunnen, terwijl ik vaak niet wist wat ik moest doen en liet dan maar de touwtjes vieren. Ik was bijvoorbeeld moe en bepaalde dan dat we allemaal prima konden uitslapen, afwijkend van de gebruikelijke structuur van het kamp… Ook mijn voorbereiding liet te wensen over, waardoor ik tijdens het kamp soms overzicht miste en niet helemaal wist wat ook alweer het programma was… Dat maakte het nog extra spannend.
 
Het jaar erop besloot ik het anders aan te pakken en mij allereerst beter voor te bereiden door een structuur te maken met de intentie mij daaraan te houden. Tijdens het kamp nam ik de tijd om steeds weer vooruit te kijken en om overzicht te behouden. Ik vond het heerlijk om hier tijd voor vrij te maken en genoot van de rustmomenten die daarmee samenhingen. Discipline zorgde er o.a. voor dat ik iedere ochtend als eerste opstond, lekker met een kop koffie om alvast de dag voor te bereiden. Het bracht rust én gaf energie.
 
Afbeelding Dan Kiefer via Unsplash.
Jezelf met aandacht volgen

Discipline. Het woord roept bij mij focus en doelgerichtheid op. Dat ik een deel van mijn tijd besteed om te onderzoeken wat de focus van mijn discipline mij brengt. Discipline komt van het woord discipel (leerling) en betekent leer. Dus wanneer ik gedisciplineerd iets ga doen wil ik iets leren over mijzelf. Dat klinkt als op het matje. Terwijl discipline ook kan betekenen tucht of straf. Dat klinkt als van het matje af. :-)
 
Discipline door iemand anders opgelegd klinkt niet fijn. Maar door jezelf… Misschien is discipline wel dat je jezelf op het matje roept in plaats van iemand anders. Omdat je dat fijn vindt, want dit stelt je in staat zelf iets (niet) doen. 
 
In mijn onderzoek naar mijn gezondheid ben ik blij met mijn vermogen tot discipline. Ik herinner me dat ik stap voor stap heb mogen leren. Want toen ik in de begintijd mij niet lekker voelde, ging ik er met name van denken hoe ik het kon oplossen. Vervolgens ging ik zien dat alleen dat denken er niet voor zorgde dat ik mij beter ging voelen. Geïnspireerd o.a. door coaching, veel lezen en met name veel oefenen begon ik meer discipline te ontwikkelen. Ik kreeg behoefte om me aan een bepaalde structuur te houden, want dat creëerde focus en rust.
 
Tijdens een coach-traject, opperde een coach dat als ik teveel ging denken het voor mij fijn kon zijn om te gaan wandelen. Dus dat ging ik op een gegeven moment doen. Steeds als ik ging malen: schoenen aantrekken, jas aandoen, naar buiten. In de beginperiode liep ik dan in het bos. terwijl de gedachtes door mijn hoofd spookten:
‘Wat doe ik hier in godesnaam!?’,
‘Mijn vrienden zouden me moeten zien!’
En: ‘Iedereen is nu leuke dingen aan het doen en ik loop hier door dit stomme bos.’
 
Langzaamaan veranderde er wel iets. Ik begon het wandelen zelf te waarderen, want ik kwam ervan tot rust. Steeds meer kon ik genieten van wat ik om mij heen zag. Mijn aandacht verschoof van wat vinden anderen naar wat ervaar ik zelf. Dat heb ik nu nog steeds. Ik kan ontzettend genieten van een wandeling maken. Soms nog even een drempeltje over, een deel in mij heeft dan nog geen zin. Het doet me denken aan wat ik een yogadocent ooit hoorde zeggen: ‘The hardest thing about yoga, is showing up for yoga.’ Dus met dat bewustzijn ga ik soms met eerst wat tegenzin gewoon op weg. En vaak op het moment dat ik buiten sta is het al fijn!
Foto van Dustin Scarpitti via Unsplash.
Ook nu mag ik weer wat onderzoeken m.b.t. mijn gezondheid. Fijn om dan mijn leven wat kleiner te kunnen maken en wat meer structuur aan te brengen. Binnen de structuur houd ik soms een dagboekje bij en volg ik mijzelf met aandacht. Die intentie geeft al energie, omdat ik zo benieuwd ben wat ik mijzelf ga opmerken!
 
Discipline, het roept misschien wat weerstand op. Het vraagt namelijk tijd en energie, waardoor sommige andere leuke dingen zoals een feestje tijdens ADE even niet door kunnen gaan. Tijd voor de overgang naar een ander ritme en energie om je daaraan te houden. Maar wanneer ik eenmaal die tijd vrijmaak en me richt op wat nu weer aan de orde is, geeft het ook weer rust, overzicht en … energie!
 
Dan kan het zijn dat je na verloop van tijd de focus van je discipline en onderzoek weer begrijpt. Je hebt iets geleerd over jezelf. Wanneer je het niet meer nodig hebt (zoals na een kuur medicijnen) kun je het weer loslaten. En als het iets fijns is, zoals wandelen bij mij, kun je het (= ervan) houden. Dan is er geen discipline meer voor nodig! 
 
Masterclass (Geweldloos) Communiceren in Contact

Een tijdje terug zag ik op Facebook een oproep binnen mijn mooie netwerk van FC De Krachtpatsers: wie een training kan geven over geweldloos communiceren. Ik reageerde dat ik dat wel wilde en kan. En zo kwam ik in contact met een heel leuk iemand van een hele mooie stichting Humanitas. 

Via haar leerde ik dat Stichting Humanitas o.a. vrijwilligers in samenbrengt met mensen die behoefte hebben aan contact omdat ze zich soms eenzaam voelen. Ook biedt de Stichting hulp om je financiële administratie weer op orde te brengen en worden vrijwilligers gekoppeld als studiemaatjes bij studenten die tegen uitdagingen aanlopen in de studie of m.b.t. contact maken. 

Mooi om allemaal te horen. Humanitas Utrecht biedt ook hun vrijwilligers allerlei trainingen aan om ook hen te ondersteunen. Cool! Nu mag ik in november een ware masterclass geven over (geweldloos) communiceren in contact. Het Matje gaat het kader vormen waarbinnen we ervaringen gaan uitwisselen. Zo fijn om met deze methode en zienswijze de blik op jezelf te richten en te kijken wat er binnen jezelf omgaat in contact met anderen. Ik ben nu al heel benieuwd om de vrijwilligers te gaan ontmoeten! 

Mocht je benieuwd te zijn:
https://www.humanitas.nl/afdeling/utrecht/agenda/masterclass-geweldloze-communicatie/

Op de website lees ik:
"Humanitas is er voor mensen die een steuntje in de rug nodig hebben. Mensen kunnen een beroep op ons doen voor onder andere het doorbreken van eenzaamheid, het (beter) leren van de taal, het verwerken van verlies en het aanpakken van financiële problemen. We zijn er ook voor Utrechters die voor een ander van betekenis willen zijn."

www.humanitas.nl
 
Waarom wandelen goed voor is voor je (brein).
- Erik Scherder -
Deel Deel
Email naar een vriend Email naar een vriend
Deel Deel
Website
Facebook
Email

Een Heel Leven Coaching
www.tomelffers.nl

Een Heel Leven Inspiratie
www.eenheelleven.nl

Je kunt me mailen op:
tom@tomelffers.nl

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Een Heel Leven Coaching · Van Ostadestraat 318 · 1 hoog · Amsterdam, Nh 1073 TX · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp