Copy
View this email in your browser
Lieve allemaal,

Na een week Vrouwenpolder, ben ik weer geland in Amsterdam.

Het was heerlijk om me even te onttrekken uit mijn normale (werk-)ritme en dagelijkse dingen in Amsterdam. Nodig ook. Om van tijd tot tijd lege ruimte te plannen en per dag te kunnen kijken wat mijn behoefte is. 

Dat werd veel uitrusten, lekker koken, strandwandelingen maken, de sauna in het huisje, ritjes met de auto naar Middelburg en Vlissingen, een vuurtje maken in de open haard, spelletjes en gezelligheid. Ik was in heel goed gezelschap, waarin ik mijn eigen plan kon trekken en waar ook ruimte en interesse was voor zelfonderzoek.

Kortom een heerlijke week. En ook heerlijk om na zo'n fijne vakantie terug te keren naar zo'n fijne basis in Amsterdam. 

In deze mailing kun je lezen over mijn bevindingen van de afgelopen tijd:
  • Zelfonderzoek
  • To Be Alone Or Among The Wise Ones
  • De Visie Vierdaagse van Start! 
  • Voedingsonderzoek: Gut And Psychology Syndrome Dieet

Fijne dag! 
Liefs, Tom

Vorige nieuwsbrieven gingen o.a. over:
Je ontvangt deze mail, omdat we ooit hebben samengewerkt, je coaching bij mij hebt gevolgd of omdat ik denk dat je dit wellicht interessant vindt. Stuur de mail ook gerust door, als je denkt dat iemand anders het zal aanspreken. 

Leuk om van je te horen als je vragen, suggesties of opmerkingen hebt. Mocht je geen behoefte hebben aan deze mailing, laat het me graag weten dan haal ik je van de lijst. Je kunt ook onder deze mailing unsubscriben. 
Vrouwenpolder januari 2020
Zelfonderzoek

In Vrouwenpolder deden we een mooi onderzoek. Wat mij bezighield waren moeilijke gebeurtenissen die steeds in mijn dromen terugkwamen. Gevoelens in de dromen bleven in de ochtend nog wel eens hangen... Het thema was vriendschap en de uitnodiging was om te onderzoeken waar ik dankbaar voor was...

Dat vind ik zo'n mooie omdraaiing! Het geeft een heel nieuw perspectief op de hele situatie en haalt de focus weg van alleen het moeilijke. Het bracht me naar eigen behoeften, vriendschappen die wel fijn waren en het bleek steunend om terug te kijken vanuit wie ik nu ben naar wie ik toen was. 

Het doet me denken aan eerder onderzoek dat we deden, afgelopen zomer. Bij een vraag of beroep van een ander aan jou, concreet of gevoelsmatig, je eigen reactie daarop onderzoeken. Steeds weer beginnen met wat roept de vraag op? Door daar de tijd voor te nemen ontstond ook een mooie omdraaiing.

Na weerstand, laat maar zitten en oké dan doe ik dat wel (om ervan af te zijn), kwam er een mooi inzicht. In plaats van me te verhouden tot wat ik (onbewust) dacht dat die persoon met mij wilde, kon ik met mijn eigen behoefte naar voren komen. Heel eenvoudig eigenlijk, maar blijkbaar niet altijd makkelijk bij te komen ;-). 

Het Matje vormt voor mij hierbij steeds weer een inzichtelijke basis. Steeds te beginnen bij jezelf en wat er nu speelt: zien wanneer je je best gaat doen of opgeeft, je gedachten waarnemen die willen oplossen... Eerst je reacties zien. En dan wachten... Tot er een antwoord komt. En soms is het antwoord dat je nog even mag wachten tot je het weet. 

Het voelt vaak bevrijdend om in de realiteit van het moment te zakken en dat kan (hernieuwde) energie geven of rust. Plus als je dit onderzoek hebt gedaan ben je mogelijk in staat je bevindingen (over jezelf) op een heldere manier te communiceren met iemand anders. Pratend vanuit jezelf met een eigen behoefte en voorstel. Het helpt dan wel als de ander ook op het matje is ;-). 

Zelfonderzoek is inmiddels niet meer weg te denken uit mijn leven. Ik geniet ervan om er tijd voor te nemen, alleen of in fijn gezelschap. Voeding voor de ziel. "Werk is zichtbaar gemaakte liefde.", schreef Kahlil Gibran. Een feest dat ik hiervan mijn werk heb gemaakt!   

Foto Christophe Hautier op Unsplash. 
Rainer Maria Rilke

To Be Alone Or Among The Wise Ones

I’m too alone in the world, yet not alone enough to make each hour holy.
I’m too small in the world, yet not small enough to be simply in your presence, like a thing
just as it is.

I want to know my own will
and to move with it.
And I want, in the hushed moments when the nameless draws near,
to be among the wise ones
or alone.

I want to mirror your immensity.
I want never to be too weak or too old to bear the heavy, lurching image of you.

I want to unfold.
Let no place in me hold itself closed, for where I am closed, I am false.
I want to stay clear in your sight.

Rainer Maria Rilke
Rilke's Book of Hours: Love Poems to God
 

Visie Vierdaagse 2020 Van Start!
Zondag 2 februari aanstaande starten we de eerste editie van de Visie Vierdaagse! Met een fijn kleine groep van 5 deelnemers gaan we de komende vier maanden onderzoeken hoe je persoonlijke visie zich ontwikkelt in je werk. Wat kom je tegen? Wat heb je nodig? Waar krijg je wel of geen energie van? 

Aan de hand van methoden als Het Matje, De Creatiespiraal en de innerlijke familie onderzoeken we wat op ons pad komt. En dat op de prachtige buurtboerderij Ons Genoegen, in een hele fijne ruimte. Ik ben heel benieuwd waar de deelnemers mee komen en heb er al veel zin in! 

www.tomelffers.nl/visie-vierdaagse
Voedingsonderzoek: GAPS-dieet
“Laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.”
Hippocrates

Na allerlei onderzoeken met eten de laatste jaren, van glutenvrij tot vegan tot een ketogeendieet, stuitte ik afgelopen december op het GAPS dieet. Voeding had mijn aandacht omdat ik me steeds meer bewust werd van de impact daarvan op mijn energie, gezondheid en specifieker op mijn darmen. 

In het ketogeen-dieet liep ik tegen een aantal beperkingen op. Ik kreeg het vermoeden dat ik reageerde op koolhydraten, kreeg steeds snel na het eten weer een hongergevoel en voelde me na het eten vaak niet voldaan, niet echt gevoed. Toen ik onderstaande filmpje zag viel er een aantal dingen op zijn plek. 

GAPS staat voor Gut And Psychology Syndrome en is zo genoemd door dr. Natasha Campbell-McBride. In haar pogingen om contact te maken met haar toen nog autistische zoon, ontdekte ze in haar uitgebreide onderzoek dat nagenoeg alle autistische patiënten waar ze over las in medische verslagen, last hadden van hun darmen. Als neuroloog begon ze vervolgens een opleiding voedingsleer en kwam tot zoveel inzichten dat ze tenslotte een dieet samenstelde dat haar zoon zoveel goed deed dat zijn autisme verdween... 

Ze opende kort hierop ze een instituut in Engeland waar ze families met autistische kinderen bijstond. Haar team en zij merkten al snel op dat niet alleen de kinderen baat hadden bij het dieet, maar vaak ook meerdere familieleden. Het dieet ondersteunden allerlei andere (vage) klachten. Depressies werden minder, eczeem verdween, nachtrust verbeterde. Ze ontwikkelde gedurende de jaren een indrukwekkende visie op de relatie tussen darmen en (psychische) gezondheid en op aandringen van veel familieleden en fans bundelde ze haar bevindingen in een boek: 
 
Gut And Psychology Syndrome
Een natuurlijke behandeling voor Autisme, ADD/ADHA, Dyslexie,
Dyspraxie, Depressie en Schizofrenie
.

Het boek las ik in één klap uit. De basis van haar methode is kortgezegd om via het GAPS-dieet stap voor stap je darmen, die in dysbiose - disbalans - verkeren, zoals het geval is bij veel autistische kinderen, te helen. 

Het GAPS-dieet bestaat in de basis met name uit zelf getrokken bouillon, vlees en vis, eieren, yoghurt en kefir van rauwe, biologische melk en (gefermenteerde) groenten. Waarbij er niet teveel vezels worden gegeten om de darmen rust te gunnen. De oorsprong van alle producten moet natuurlijk en onbewerkt zijn. Het is ten dele het eten wat de generatie van mijn ouders vroeger at. 

Het dieet doet me goed. Het eten is heerlijk en voedzaam. Ik voel aan mijn lichaam en merk aan mijn energie dat het goed doet. En het is leuk om ermee bezig te zijn: ik sta met plezier in de keuken en heb leuke praatjes en contacten met slagers, boerderijen en mensen van de supermarkt. Ik voel me voldaan na het eten en mijn darmen reageren er goed op. 

Het GAPS-dieet bouwt zich op in 6 fasen en ik zit nu bijna in fase 4. Voor nu volg ik het met aandacht en ben heel benieuwd wat het nog gaat brengen... 

To be continued...

www.gaps.me
www.eenheelleven.nl/lichaam/darmen-fysieke-depressie/
 
De Visie van Gut And Psychology Syndrome (Youtube)
 
Deel Deel
Email naar een vriend Email naar een vriend
Deel Deel
Website
Facebook
Email
Michels prachtige uitleg van mijn coaching. 

Een Heel Leven Coaching
www.tomelffers.nl

Een Heel Leven Inspiratie
www.eenheelleven.nl

Je kunt me mailen op:
tom@tomelffers.nl

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Een Heel Leven Coaching · Van Ostadestraat 318 · 1 hoog · Amsterdam, Nh 1073 TX · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp