Copy
View this email in your browser
Lieve lezer,

De zomer vormt over het algemeen een mooie periode waarin het werk op een wat lager pitje komt te staan en er meer ruimte ontstaat voor vakantie en vrije tijd. Een mooi moment wellicht om stil te staan bij de afgelopen periode? 

In juli kwamen we met het team van de jaartraining samen. Aan de hand van een inquiry, een methode van zelfonderzoek, gingen we per persoon dieper in op de vraag: 'Wat laat je echter en wat wil je meenemen?' 

Heerlijk om aan de hand van zo'n vraag de tijd en ruimte te nemen om te kijken wat nu nog energie geeft en wat niet genoeg meer brengt... 

Blij kan ik zeggen dat het merendeel van mijn werk nog steeds zoveel brengt. De manier waarop ik werk, de plekken waar ik met mensen afspreek, de methodieken en samenwerkingen. Het open contact met de mensen blijft heerlijk en de verdieping en groei wordt via mijn werk mooi zichtbaar.

Tot slot ging het in de samenkomst van de jaartraining ook over ontwikkelingen en veranderingen... 
In deze nieuwsbrief kun je er meer over lezen! 

Op een fijne zomer!
Liefs,
Tom

Via deze link kun je voorgaande nieuwsbrieven lezen, met onderwerpen als:
Je ontvangt deze mail, omdat we ooit hebben samengewerkt, je coaching bij mij hebt gevolgd of omdat ik denk dat je dit wellicht interessant vindt. Stuur de mail ook gerust door, als je denkt dat iemand anders het zal aanspreken. 

Leuk om van je te horen als je vragen, suggesties of opmerkingen hebt. Mocht je geen behoefte hebben aan deze mailing, laat het me graag weten dan haal ik je van de lijst. Je kunt ook onder deze mailing unsubscriben. 
WAT IS COACHING EIGENLIJK?
Een goede vriendin, Sara, is een tijdje terug begonnen aan een online opleiding tot life coach. Met veel plezier kijk en studeer ik wel eens mee. Les 5 trok mijn aandacht en gaat over waar coaching vandaan komt en wat het eigenlijk is.

Korte Geschiedenis

Het woord coche is Frans en betekent koets. Rond 1500 was een coach in Engeland, een vervoersmiddel dat een persoon van A naar B bracht. In 1840 introduceerde de Universiteit van Oxford de coach, een persoon die studenten begeleidde om beter te studeren. Eind 19e eeuw waaide te term over naar de sportwereld. Waar een trainer je nieuwe vaardigheden aanleerde, hielp een coach je om je kwaliteiten zo goed mogelijk te benutten. 1980 markeert het begin van een groei van het aantal coaches in het bedrijfsleven om teams en managers beter te laten presteren. 

In 1988 verscheen in Forbes Magazine een baanbrekend artikel over coaching: "Sigmund Freud Meets Henry Ford". Henry Ford was één van de eerste zakenmannen die een sterke visie had in het positief benutten van de kwaliteiten van zijn medewerkers. Voor het grote publiek werd duidelijk dat het bedrijfsleven en de psychologie elkaar hadden gevonden in coaching. 

Wat is Coaching?

Als ik de definities van coaching lees, vind ik zelf dit een aantal mooie zinsnedes. 

Coaching is:
- Bewust worden, ontwikkelen en toepassen van je al aanwezige kwaliteiten en mogelijkheden. 
- Een opbouwende manier van gespreksvoering. 
- Toekomstgericht. 
- De coachee draagt zelf verantwoordelijkheid voor zijn ontwikkeling en is een vrijwillige keuze. 

Verschil coaching en therapie

Om coaching beter te begrijpen, is het verhelderend om het te vergelijken met therapie. Bij coaching staat de persoon centraal (client centered) en zijn eigen vermogen om verder te komen in het leven. Therapie is nodig wanneer iemand niet verder komt op een bepaald gebied in het dagelijks leven. De therapeut legt meer aandacht op de problematiek en de invloed daarvan. Ook kan de therapeut de cliënt, mocht dat nodig zijn, ondersteunen in zijn proces: 'dragen', waardoor de client tijdelijk verlichting voelt het alleen te moeten doen. Een coach daarentegen spreekt juist de verantwoordelijkheid van de persoon zelf aan en moedigt aan deze te benutten in zijn ontwikkeling. 
Het Amsterdamse Bos. 
Netwerk en doorverwijzen

Al vroeg in mijn eigen carrière als coach leerde ik het verschil tussen coaching en therapie. Nog steeds ben ik dankbaar mijn eigen kwaliteiten én grenzen te herkennen en te kunnen communiceren in mijn gesprekken. Mensen die ik begeleid reageren dankbaar als ik hen iemand anders gun en kan uitleggen wat diegene te bieden heeft. Fijn dat ik in mijn leven zo'n mooi netwerk heb opgebouwd en ieders werkwijzen heb mogen ervaren. Zo kan ik duidelijk doorverwijzen door te vertellen wat iets mij heeft gebracht. 

Vormen van coaching

Ook inzichtelijk om bewust te zijn van de soorten coaching. 
- Corporate coaching gericht op beter laten functioneren van leidinggevenden en medewerkers, vaak gericht om zakelijke groei te realiseren. 
- Performance coaching om prestaties te verbeteren, vaak toegepast in de sport. 
- Loopbaancoaching wanneer iemand problemen ervaart in zijn werk om te onderzoeken waar iemand wel op zijn plek is. Herplaatsing, outplacement en re-integratie zijn daarbij een optie. 
- Lifecoaching richt zich naast werk op alle gebieden van iemands leven, een heel leven dus ;-) en de invloed en afstemming tussen die gebieden. Ziekte en gezondheid, wel of niet werken, financiële thema's, relaties en overtuigingen van vroeger kunnen hierbij besproken worden. 
- Kinder- en jongerencoaching
- In counseling is het opbouwen van een goede relatie een belangrijk middel om tot verandering te komen. Er wordt niet gestuurd in gesprekken om de client uit te nodigen zelf aan te geven hoe hij de situatie beleeft en wat zijn eigen wensen zijn. 

In lifecoaching en counseling herken ik mijzelf het meest en zelf noem ik het vaak persoonlijke coaching. Terwijl ik met een Visie-Ontwikkeling ook mijn eigen vorm van loopbaancoaching aanbied. 

Waarderen

Mooi om aan de hand van de opleiding tot Lifecoach te zien wat de talloze mogelijkheden zijn. Het voelt goed dat ik mijn eigen manier en weg heb gevonden. Zo kan ik ook duidelijk uitleggen wat ik te bieden heb en hoe ik werk wanneer iemand interesse toont in mijn werk. En dat leg ik steeds weer met plezier uit! 

Dus benieuwd wie de komende periode weer gaan aankloppen... Ook in de zomer werk ik nog een aantal dagen per week, zo lang er mensen behoefte aan hebben! Heerlijk die vrijheid als ondernemer en coach. 
 
VISIE VIERDAAGSE
Afgelopen zondag 3 augustus was de laatste dag van de Visie Vierdaagse. Het was tijd voor een terugblik, op de afgelopen drie dagen en op de afgelopen periode. Iedereen had veel meegemaakt en er bleek behoefte aan stil te staan. 

Zelf ben ik zo blij met mijn werkwijze. Een manier die ik zelf heb ervaren en zo fijn vindt. Iedere sessie ontspannen te beginnen en de tijd te nemen voor hoe het nu is. Dat je niet meteen aan hoeft te staan, maar zoals er werd gezegd: 'Ik laat het vandaag even op me af komen.' Want wanneer je interesse gewekt wordt, let je vanzelf op. :-)

Een talking stick rond te laten gaan om te horen wat iemand wil vertellen. Daar genoot iedereen iedere sessie weer van. Van elkaar te mogen horen hoe het gaat, de mooie en uitdagende momenten. En om zelf de ruimte te hebben iets te vertellen, zonder onderbroken te worden. Zo vonden we steun in andermans herkenbare ervaringen én konden we elkaar inspireren! 

Een persoonlijke Visie is de kijk op jezelf. En wanneer je naar jezelf gaat kijken blijkt Visie niet een eindstation, maar altijd in ontwikkeling. Door te reflecteren op (moeilijke) momenten, leer je jezelf beter kennen door te zien hoe je op dingen reageert en wat bij je past. De Creatiespiraal brengt het hele proces van een Visie-Ontwikkeling heel mooi in kaart. De innerlijke familie geeft hierop een prachtige verdieping. Om naast doelmatig werken (innerlijke man), autonomie en energie (innerlijke jongetje) ook zicht (innerlijke vrouw) te houden op je behoeften en hoe je kunt opladen (innerlijke meisje). 

In het afsluitende rondje was er veel waardering om zo met 6 mannen je Visie te onderzoeken. Dat het fijn en nodig is om stil te staan en te reflecteren. Het even niet hoeven weten is een opluchting, om te kunnen wachten tot je het (je behoefte) wel weet. Er werd met gelach, oprecht opgemerkt hoe fijn het is op een mannelijke manier je vrouwelijke kanten te bespreken. In deze groep te kunnen voelen dat je niet de enige bent die dat interessant vindt. 

Heel blij dat ik deze training ben gaan doen. Waar ik zelf ook weer ontzettend veel heb geleerd en heb genoten van het samenzijn!
De locatie van de Vierdaagse, Buurtboerderij Ons Genoegen in februari, maart, juli en augustus. 
JAARTRAINING & COACH DE (INNERLIJKE) COACH
In september 2014 deed ik voor het eerst mee aan een jaartraining. Een heel belangrijke stap in mijn ontwikkeling. In de prachtige De Refter in een oud klooster in Ubbergen kwamen we vier weekenden samen met een groep om onder begeleiding van o.a. Korrie en Marlies je bezieling in leven en werk te onderzoeken.

Het voelde elk weekend alsof ik weer op kamp mocht. Ik genoot van de sfeer, de structuur én vrije tijd en ieder weekend leerde ik weer iets heel wezenlijks over mijzelf. Dat bracht nieuw inzicht, kracht en ontspanning. 

Terwijl, mede door wat ik leerde in de jaartraining, mijn eigen werk zich ontwikkelde, vroeg Korrie me in 2017 als co-trainer. Een wens die uitkwam. En man wat heb ik ook in die rol weer ongelooflijk veel mogen leren en ervaren. Wat een plek! Om in zo'n gezelschap te kunnen doorgeven wat ik zelf had begrepen én blijven leren... 
 
De Refter in Ubbergen, van 2014 tot 2020 onze vertrouwde plek van de jaartraining
Verandering

Met bewondering heb ik gevolgd hoe Korrie de afgelopen maanden aangaf dat de jaartraining ten eind kwam voor haar. Ze gaf aan dat het tijd was voor iets anders! Aan het idee van een het einde mocht ik even wennen... De jaartraining, de plek, de mensen, het heeft veel voor mij betekent. Tegelijkertijd was het fijn en inspirerend om haar kijk en overwegingen te horen. 

En te horen over Korrie's nieuwe idee. Een coach de (innerlijke) coach... Geweldig! Omdat er mensen in ons werk komen die weliswaar geen coach zijn maar wel coachen in hun gezin, werk en eigen leven. Met een programma waarin de deelnemers kunnen oefenen met coachen, methodieken en met het toepassen van je eigen kwaliteiten. Meer therapeutisch werk kan dan een plek krijgen op bijvoorbeeld de opstellingendagen. 

Zo ontstaat langzamerhand, stap voor stap, een nieuwe vorm met inmiddels al een groep van 14 deelnemers... 

Waar ik zelf pro-actief onderzoek wat ik mag achterlaten en waar ik mee verder wil gaan, ben ik verheugd dat van zo dichtbij mee te maken hoe Korrie dat doet. Veel zin om te volgen hoe dit zich d de komende tijd gaat ontwikkelen! 

Heel benieuwd! Wordt vervolgd. 

En stap voor stap. Gelukkig hebben we eerst nog een afsluitend weekend in september van de Jaartraining. 
 
In elk van de 4 weekenden van de jaartraining zien we een seizoen voorbij komen. 
UITWISSELING JOJANNEKE
Sinds een aantal maanden heb ik uitwisseling met Jojanneke van Heel Aandachtig. Jojanneke komt bij mij om een vraagstuk te onderzoeken, vaak aan de hand van de innerlijke familie. En ik kom bij haar voor hetzelfde of voor een holistische massage. 

De laatste uitwisseling had Jojanneke weer iets geleerd op een workshop en mocht ik ervaren hoe fijn dat was. Dus toen zei ik dat ik dat graag in mijn nieuwsbrief wilde delen! 

Dus zoek je nog een fijne masseur? 
www.heelaandachtig.nl
 
Deel Deel
Email naar een vriend Email naar een vriend
Deel Deel
Website
Facebook
Email
Michels prachtige uitleg van mijn coaching. 

Een Heel Leven Coaching
www.tomelffers.nl

Een Heel Leven Inspiratie
www.eenheelleven.nl

Je kunt me mailen op:
tom@tomelffers.nl

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
 






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Een Heel Leven Coaching · Van Ostadestraat 318 · 1 hoog · Amsterdam, Nh 1073 TX · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp