Copy
View this email in your browser
Lieve lezer,

Allereerst: wat leuk dat je de tijd neemt om deze nieuwsbrief te lezen. 

Het lijkt alweer heel lang geleden. Op donderdag 12 maart zat ik een paar dagen te werken in Springhouse aan de De Ruijterkade, naast Centraal Station, en werden de eerste maatregelen van kracht. Inmiddels zijn we alweer bijna anderhalve maand verder... De tijd vliegt lijkt het in mijn beleving.

Een verdrietige tijd als ik hoor over bedrijven van ondernemers die niet verder kunnen en over mensen die nu ziek zijn en nagenoeg geen bezoek kunnen ontvangen... En ook een interessante tijd, waarin we geconfronteerd worden met een nieuwe situatie. Veel thuis blijven, geen fysiek contact, minder sociale afspraken, werk dat wellicht terugloopt, meer vrije tijd. De één is er helemaal klaar mee en de ander vindt het heerlijk. Hoe dan ook: er is in ieder geval meer tijd vrijgekomen... 

Zelf was ik heel benieuwd wat er deze tijd mocht gebeuren. Zoveel vrije tijd, wat zou het oproepen in me? Wat zou het brengen?

Daar gaat deze nieuwsbrief over.
Met aan het eind een mooie beschouwing over vrijheid van Osho. 

Mocht je iets willen delen over jouw ervaringen of belevenissen in deze tijd, dan lees ik je graag. 

Veel liefs en gezondheid!
Tom

Via deze link kun je voorgaande nieuwsbrieven lezen, met onderwerpen als:
Je ontvangt deze mail, omdat we ooit hebben samengewerkt, je coaching bij mij hebt gevolgd of omdat ik denk dat je dit wellicht interessant vindt. Stuur de mail ook gerust door, als je denkt dat iemand anders het zal aanspreken. 

Leuk om van je te horen als je vragen, suggesties of opmerkingen hebt. Mocht je geen behoefte hebben aan deze mailing, laat het me graag weten dan haal ik je van de lijst. Je kunt ook onder deze mailing unsubscriben. 
Waar is deze tijd voor?
In de aanloop naar het schrijven van een nieuwsbrief ben ik altijd benieuwd waar ik over ga schrijven. Zo lang ik niet echt een onderwerp heb, komt er ook niet echt zin om te gaan schrijven... Na een onderzoek wat ik mocht doen afgelopen tijd, ontstond er inspiratie: waar heb ik afgelopen maand voor gebruikt? 

Tijd vrij in mijn agenda
Met interesse volgde ik de ontwikkelingen in mijn agenda nadat de corona-maatregelen van kracht werden. In het begin zag ik nog een aantal afspraken staan en met de tijd kwam er steeds wat meer ruimte vrij. Ik was benieuwd wat mijn behoefte in die lege ruimte zou zijn. Zou ik iets creatiefs gaan bedenken voor mijn werk? Meer tijd besteden aan koken? 

Tegelijkertijd met meer tijd vrij begon ik wat slechter te slapen. Vaker wakker 's nachts en symptomen van maanden geleden staken weer de kop op. Na wat weerstand hiertegen besloot ik proactiever de symptomen te bestuderen. Ik had toch genoeg tijd nu. :-)

Weten over niet-weten
Ik begon met een dagboekje om te kijken of er een relatie was tussen wat ik at en mijn nachtrust. Hierin tekende ik ook waar in mijn lichaam ik last kreeg. Dit bracht wat rust in mijn gedachtestroom, die anders gedurende dag steeds suggesties kwam doen over wat de oorzaak mogelijk kon zijn. Zo kon ik bij mijn realiteit blijven, namelijk dat ik wist dat ik het nog niet wist ;-). 
Mijn werk is nu zelfzorg
Zoals ik ooit besloot toen ik tijdelijk geen nieuw werk had om aan mijn fysieke gezondheid te werken, bedacht ik nu ook: 'Mijn dagelijks werk is om goed te zorgen voor mijzelf en benieuwd te zijn wat gaat helpen.' Dat betekende aandacht besteden aan koken en eten en genoeg naar buiten voor wandelen en hardlopen. Rust, reinheid en regelmaat. Ik voelde me blij dat ik daar nu al deze tijd voor had. Mocht er meer werk zijn geweest dan was ik me hier vermoedelijk minder bewust van geworden, want dan had ik mijn energie besteed aan mijn werk. 

Zo zag ik op de bladzijdes van mijn dagboek mijn symptomen verschijnen: een verkrampte nek, met uitstraling naar mijn polsen en enkels, en een spijsvertering waar van alles aan rommelde. Letterlijk en figuurlijk. In gesprekken met vrienden deelde ik dit ook en iemand zei dat bepaalde symptomen uit mijn nek moesten komen... De daaropvolgende nacht werd ik weer eens wakker en opeens wist ik het: het is mijn kussen! Mijn nek lag in een ongemakkelijke hoek. Opeens herinnerde ik me dat ik twee maanden eerder een ander kussen had gepakt. Blijkbaar slopen zo ouderwetse klachten er ongemerkt in als een kikker die niet merkt dat de pan met heet water langzaam aan de kook raakt. Tijd voor mij dus om uit de pan te springen. De volgende dag ging ik meteen naar de winkel voor een nieuw kussen. 

Waarderen hoe het nu is
Wat ben ik blij met alle symptomen en alles wat ik daarover al heb mogen leren in de afgelopen jaren. Hoe ik met aandacht de mezelf kan volgen, steeds weer hoe het nu is. Steeds kijken wat ik in het moment nodig heb. Wonderlijk hoe alles in het lichaam met elkaar in verbinding staat en dit aan den lijve te mogen ondervinden.

Omdat mijn nek niet goed lag, knelde waarschijnlijk mijn Nervus Vagus af, die o.a. je spijsvertering aanstuurt. Na twee nachten op een ander kussen met voldoende nekondersteuning voel ik dat mijn lichaam meer kan ontspannen... Met weer een fijnere nacht als gevolg. Heerlijk gevoel!
Fijn om zo steeds weer bereid te zijn om te onderzoeken en iets te vinden wat ik (zelf) kan doen dat helpt. 
 
Dagboek en aantekeningen n.a.v. symptomen en wat ik dan nodig heb.
Coaching Op Gepaste Afstand
Vondelpark vanaf de Van Baerlestraat.
Sinds maart ben ik blij dat de mensen die ik al begeleidde gewoon konden blijven komen voor een sessie. In afstemming besloten we of online verder te gaan en een aantal gaf aan liever te blijven afspreken. Heerlijk om er met iemand even op uit te zijn en op gepaste afstand stil te staan bij hoe het nu is. Zo kwam ik op mooie plekken zoals het Vondelpark, Rembrandtpark of Durgerdam in Amsterdam Noord.

Ik blijf benieuwd naar de ontwikkelingen en naar de behoefte van mensen. Mensen zijn in ieder geval nog heel welkom voor een gesprek via Zoom, Facetime, Skype, Google Hangouts, etc. of op gepaste afstand in levenden lijve. 
Wandeling in Durgerdam, Amsterdam Noord
Inspiratie: Vrij Zijn Van en Vrij Zijn Voor
"Vrijheid heeft twee kanten en als je maar een kant ervan kent, een enkele kant, zal je vrijheid met verdriet vermengd zijn. Je moet dus de hele psychologie van vrijheid begrijpen.

De ene kant is vrij zijn van: van nationaliteit, van een bepaalde kerk, van een bepaalde afkomst, van een bepaalde ideologie. Dit is het ene deel van vrijheid, de basis van vrijheid. Het is altijd vrij zijn van iets. Als je eenmaal deze vrijheid bereikt hebt, zul je je heel licht en heel goed en heel gelukkig voelen. En je zult voor het eerst blij zijn met je eigen wezen, want je wezen was bedekt met al die dingen waar je vrij van bent geworden.

Maar dit is alleen maar de helft en dan zal er verdriet opkomen, want de andere helft ontbreekt. Vrij zijn van, is vervuld, maar vrij zijn waarvoor?

Vrijheid op zich heeft geen betekenis, tenzij het vrij zijn voor iets is, voor iets creatiefs - vrijheid om een beeld te houwen, vrijheid om te dansen, vrijheid om muziek te maken, om te dichten, om te schilderen. Tenzij je vrijheid een creatieve realisatie wordt, zul je verdrietig zijn. Want je ziet dat je vrij bent: je kettingen zijn kapot, je hebt geen handboeien meer, je hebt geen ketenen meer, je bent niet gevangen, je staat onder de sterrehemel, helemaal vrij, maar waar moet je heen? Dan komt er opeens verdriet op. Welk pad ga je op? Tot nu toe was er geen sprake van ergens heengaan - je was gevangen. Je hele bewustzijn was erop geconcentreerd hoe je vrij kunt worden, je enige verlangen was hoe je vrij komt. Nu je vrij bent, is er een nieuw probleem dat onder ogen gezien moet worden. Wat moet je doen nu je vrij bent?

Vrijheid op zich betekent niets, tenzij je een creatieve weg kiest. Of je gaat dieper in meditatie voor zelf-realisatie.
Want of je hebt een bepaald talent dat zich niet kon ontwikkelen vanwege je belemmeringen - je kon geen muziek componeren want je handen waren geketend, je kon niet dansen want je voeten waren geketend. Als je het talent hebt om danser te worden, wees dan een danser. Dan is je vrijheid voltooid, dan is de circel rond.

Vrij zijn van en vrij zijn voor - dit is niet iets nieuws waarmee je geconfronteerd wordt. Iedere mens wordt ermee geconfonteerd die eerst voor de vrijheid worstelt en dan ineens ontdekt: 'Wat ga ik doen nu ik vrij ben?' Tot nu toe was hij zo in beslag genomen, zo heel druk. Zelfs in zijn dromen dacht hij alleen maar aan vrijheid. En hij heeft er nooit aan gedacht wat hij gaat doen als hij vrijheid krijgt.

Wat er gebeurd is, is prachtig. Maar er is meer nodig. Je moet een schepper worden. Je moet iets creatiefs vinden dat je vrijheid waarmaakt, anders is je vrijheid leeg. Je moet óf iets scheppen óf iets ontdekken. Laat óf je potentieel tot uiting komen óf ga naar binnen om jezelf te vinden, maar doe iets met je vrijheid.
Vrijheid biedt je alleen maar een kans. Het is op zich geen doel. Het geeft je gewoon alle kans om te doen wat je wilt. Nu ben je vrij en je bent verdrietig want je hebt deze kans nog niet gegrepen. Meditatie voldoet, muziek voldoet, beeldhouwen voldoet, dansen voldoet, liefde voldoet. Maar doe iets met je vrijheid. Blijf er niet gewoon in hangen, anders word je verdrietig."
Osho
Luke Richardson via Unsplash.
Doing Nothing
Instagram: @dantavis.
 
Deel Deel
Email naar een vriend Email naar een vriend
Deel Deel
Website
Facebook
Email
Michels prachtige uitleg van mijn coaching. 

Een Heel Leven Coaching
www.tomelffers.nl

Een Heel Leven Inspiratie
www.eenheelleven.nl

Je kunt me mailen op:
tom@tomelffers.nl

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Een Heel Leven Coaching · Van Ostadestraat 318 · 1 hoog · Amsterdam, Nh 1073 TX · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp