Copy

Nieuwsbrief april 2019

  • Meld je aan voor deze nieuwsbrief!
  • Staatssecretaris Harbers bezoekt activiteiten voor kinderen in azc Grave
  • De Vrolijkheid, Time4You en TeamUp : in welke azc's zijn zij actief?
  • De Werkgroep Kind in azc pleit voor betere toegang tot onderwijs en opvolging advies onderwijsraad
  • Signalen (positief of negatief) over de transitie jeugdgezondheidszorg naar gemeenten? Stuur deze naar de Werkgroep Kind in azc!
Meld je aan voor deze nieuwsbrief!
U ontvangt deze nieuwsbrief eenmalig. Wilt u de nieuwsbrief in de toekomst (2 keer per jaar) blijven ontvangen? Stuur dan een mail naar: info@kind-in-azc.nl

© Werkgroep Kind in azc / Katanic  (TeamUp activiteit)

Staatssecretaris Harbers bezoekt kindactiviteiten op azc Grave

Staatssecretaris Harbers bezocht op 4 april, op uitnodiging van de Werkgroep Kind in azc, activiteiten van De Vrolijkheid, Time4You en TeamUp. Uit het onderzoek van de Werkgroep in samenwerking met het COA van vorig jaar, bleek onder andere dat op veel azc's te weinig activiteiten voor kinderen worden aangeboden. Dé reden om Harbers uit te nodigen voor een bezoek om met eigen ogen de noodzaak hiervan in te zien.


Extra kwetsbaar

Kinderen in azc’s zijn extra kwetsbaar en verdienen daarom inzet van de overheid. Sport, spel en creativiteit zijn cruciaal voor de ontwikkeling van kinderen. Ze leren zich uiten, spelen met leeftijdsgenoten en kunnen simpelweg hun zorgen even vergeten. Daarnaast krijgen kinderen meer grip op hun onzekere situatie doordat ze kindvriendelijke informatie ontvangen over o.a. de asielprocedure en leven op een azc.


© Werkgroep Kind in azc / Katanic (activiteit De Vrolijkheid)

© Werkgroep Kind in azc / Katanic (activiteit Time4You)

De staatssecretaris kreeg uitleg over de verschillende activiteiten en kon met eigen ogen zien hoe een en ander in zijn werk ging. Hij gaf aan dat hij graag op alle azc's voldoende activiteiten voor kinderen ziet. "Het staat op mijn wensenlijst. Ik hoop in de komende jaren daar stap voor stap verbeteringen in aan te brengen."

"De staatssecretaris heeft nu gezien hoe belangrijk deze activiteiten zijn en wat de positieve impact ervan is op kinderen. Wij houden hem aan zijn uitspraak," aldus Helen Schuurmans, voorzitter van de Werkgroep Kind in azc

Lees
hier meer over het bezoek.
De Vrolijkheid, Time4You (VluchtelingenWerk) en TeamUp (War Child, Save the Children en Unicef Nederland): in welke azc’s zijn zij actief?

Speciaal voor het bezoek van staatssecretaris Harbers aan de kinderactiviteiten heeft de Werkgroep Kind in azc in kaart gebracht in welke azc’s De Vrolijkheid, Time4You en TeamUp aanwezig zijn en welke niet.


© Werkgroep Kind in azc / Katanic

Sommige azc’s werken natuurlijk met andere aanbieders, dus het betekent niet dat er helemaal niets is voor kinderen. Maar toch interessant om het eens in een plaatje te zien:

Link naar de uitvergote kaart kindactiviteiten
De Werkgroep Kind in azc pleit voor betere toegang tot onderwijs en opvolging advies Onderwijsraad 

Het NRC publiceerde op 20 februari het artikel 'Asielzoekersscholen leveren komende jaren fors in', dat op 15 maart ter sprake kwam tijdens een Schriftelijk Overleg in de Tweede Kamer. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) wil volgend schooljaar een nieuwe rekenmethode invoeren waardoor scholen die kinderen uit asielzoekerscentra opvangen straks minder geld zullen krijgen.

De Werkgroep Kind in azc maakt zich zorgen, omdat het creëren van financiële onzekerheid de toegang tot basisonderwijs voor kinderen kan beperken. Tevens brengt de werkgroep graag het
advies van de Onderwijsraad uit 2017 opnieuw onder de aandacht. In dit advies wordt geconstateerd dat de toegankelijkheid van onderwijs voor vluchtelingenkinderen en de kwaliteit onvoldoende is, en worden een aantal belangrijke aanbevelingen gedaan. Reden genoeg voor de Werkgroep kind in azc om een brief aan de Vaste Commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap te sturen.

 
Signalen (positief of negatief) over de transitie jeugdgezondheidszorg naar gemeenten? Stuur deze naar de Werkgroep Kind in azc!

Per januari 2019 zijn gemeenten ook verantwoordelijk voor de (geestelijke) gezondheidszorg voor kinderen in azc’s. Hier is veel om te doen.

Uit het onderzoek
naar de leefomstandigheden van kinderen in azc's (Werkgroep samen met COA) van vorig jaar bleek dat de toegang tot (geestelijke) gezondheidszorg nog niet overal voldoende is.

De transitie van deze zorg naar gemeenten biedt kansen om het overal goed te organiseren. De Werkgroep Kind in azc wil graag vinger aan de pols houden en roept daarom op uw signalen te sturen naar:  info@kind-in-azc.nlCopyright © 2018 Werkgroep Kind in azc, All rights reserved

Our mailing address is:

info@kind-in-azc.nl

Want to change how you receive these emails?
You can
update your preferences or unsubscribe from this list.

www.kind-in-azc.nl 
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Unicef · Bezuidenhoutseweg 74 · The Hague, Zh 2594 AW · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp