Copy

Tips voor Kind-Contactpersonen in Corona tijden - April 2020

  • TeamUp Thuis
  • Time4You Journaal
  • Vrolijkheid
  • Azc Dronten
  • Best Practices
School, sport, spel, creativiteit en informatie zijn cruciaal voor de ontwikkeling en het welzijn van kinderen in azc's. Nu, juist in deze spannende tijd, is school dicht, zijn alle activiteiten stilgelegd en de voorzieningen gesloten. 
De Werkgroep Kind in azc hoort van vele goede initiatieven op azc's en ook de leden van de Werkgroep doen er alles aan om nu voor deze kinderen klaar te staan. In deze nieuwsbrief delen we deze initiatieven graag met jullie ter inspiratie. We hopen van jullie ook goede voorbeelden te ontvangen, zodat we die weer kunnen verspreiden. 

Heel veel succes in deze ongekende tijd. 

Hartelijke groeten, 
Helen Schuurmans

De Werkgroep Kind in azc is een coalitie van Defence for Children, Save the Children, Stichting de Vrolijkheid, UNICEF Nederland, Vluchtelingenwerk Nederland en War Child. © Website TeamUp Thuis 

TeamUp Thuis

Structuur en stabiliteit bieden in een periode vol onzekerheid. Dat is TeamUp, een samenwerking tussen War Child, Save the Children en UNICEF Nederland waarbij met spel en beweging de veerkracht van gevluchte kinderen wordt vergroot. Nu de groepsactiviteiten door de coronacrisis gedwongen zijn opgeschort, stelt TeamUp met het programma TeamUp Thuis de activiteiten online beschikbaar voor álle kinderen in asielzoekerscentra en kinderen van 6 t/m 11 en hun ouders/verzorgers die door het coronavirus thuis zitten.

“Onze ervaring in crisisgebieden leert ons dat kinderen heel verschillend reageren in moeilijke en nare situaties. Waarschijnlijk is dat met de coronacrisis niet anders,” zegt Frank Velthuizen, programmadirecteur TeamUp. “Met spelen en bewegen helpt TeamUp kinderen ontspannen en hiermee hun stress te verlagen”.  

TeamUp wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor asiel, migratie en integratie.


© Website Time4You


Time4You-Journaal

Time4You, een project van Vluchtelingenwerk Nederland, werkt momenteel hard aan een Time4You-journaal. Vanaf volgende week zal er wekelijks een Time4You vlog online komen. Kijk de vlogs hier of op MyCOA. 

In elke vlog behandelen we een thema, zoals Corona, maar ook Koningsdag, het Suikerfeest en ontspanning. Bij elke vlog hoort een opdracht die gelinkt is aan het thema. We verwijzen door naar andere organisaties/sites voor meer informatie, zoals de Kindertelefoon en over Whatsapp kunnen kinderen vragen stellen

© Website Stichting de Vrolijkheid

Kunstzinnige en artistieke pakketten

Hoewel tot zeker 1 juni geen workshops op het azc kunnen plaatsvinden, betekent dit allerminst dat de Vrolijkheid haar activiteiten heeft stilgelegd. Het Vrolijke netwerk binnen en buiten het azc werkt er keihard aan om met nieuwe digitale werkwijzen kunstzinnige momenten voor kinderen en jongeren van buitenaf te organiseren. 

 

Zo worden er door het hele land pakketjes rondgebracht vol materiaal waar kinderen en jongeren hun creativiteit de vrije loop mee kunnen laten. Workshopleiders maken video’s om deelnemers van een afstand te inspireren hoe je bijvoorbeeld een stopmotion video, of een kunstwerk van zoutdeeg maakt. Bovendien is sociale isolatie een heel goed moment om wat nieuwe skills te leren. Dit najaar brengt de Vrolijkheid een cd met kinderliedjes uit. Met de karaoke versie van 'Tik Tik Tik Ya Em Sleiman’, kan dit nummer nu al geoefend worden, zodat er straks uit volle borst meegezongen kan worden. 

Azc Dronten deelt anti-verveelpakketjes uit

De programmabegeleiders van het COA in het azc Dronten hebben hun activiteiten stil moeten leggen. Daarom leek het hen een goed moment om de voorraadkasten onder handen te nemen en eens goed op te ruimen. Van de overgebleven giften van Sinterklaas en Kerst hebben ze anti-verveelpakketjes gemaakt, passend bij de leeftijd van de kinderen. Deze zijn contactloos aan de kinderen van het azc bezorgd. 'Zo leuk om te zien hoe de kinderen de rest van de week buitenspeelden met een nieuw skateboard' - Lisanne Koster (initiatiefneemster).

Kijk ook eens op het intranet voor leuke ideeën voor contactloze activiteiten. Zo komt er deze week bijvoorbeeld een 'pimp your poster' activiteit online met als thema 'zwemveiligheid'. 
Wij ontvangen graag 'Best Practices' - ten tijden van Covid-19

Doe jij iets bijzonders met kinderen op het azc dat je graag wil delen als Best Practice - ten tijden van Covid-19? Stuur dan een mailtje naar mamerica@unicef.nl, dan kunnen wij deze in onze volgende nieuwsbrief delen! 

Copyright © 2018 Werkgroep Kind in azc, All rights reserved

Our mailing address is:

info@kind-in-azc.nl

Want to change how you receive these emails?
You can
update your preferences or unsubscribe from this list.

www.kind-in-azc.nl 
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Unicef · Bezuidenhoutseweg 74 · The Hague, Zh 2594 AW · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp