Copy

Nieuwsbrief - Mei 2020

  • Oproep aan de staatssecretaris: Prioriteit voor kinderen bij overplaatsing uit Zoutkamp en goed afstandsonderwijs op azc's
  • Best Practice - azc Dronten
  • Best Practice - azc Winterswijk
  • TeamUp Thuis
  • Time4You Journaal & Time4You Vlog
  • Kunstzinnige pakketten
  • Vrolijkheid Radio
  • Deel jouw Best Practice!
Oproep aan de staatssecretaris: Prioriteit voor kinderen bij overplaatsing uit Zoutkamp en goed afstandsonderwijs op azc's

De noodonderdaklocatie in Zoutkamp is niet geschikt voor kinderen. Hun bewegingsvrijheid is strikt beperkt tot het met hoge hekken omgeven terrein, wat in feite detentie is. Bovendien ligt de kazerne in een grimmige, militaire omgeving, hetgeen niet goed is voor kinderen die uit oorlogsomstandigheden komen.
Daarom stuurde de Werkgroep Kind in azc de staatssecretaris een brief met de vraag kinderen prioriteit te geven bij overplaatsing naar Ter Apel.

Daarnaast benadrukt de Werkgroep Kind in azc het belang van goede WIFI en voldoende devices voor kinderen in azc’s, zodat zij, ook nu de scholen gesloten zijn, hun huiswerk kunnen maken. De staatssecretaris beloofde dat de WIFI problemen in de derde week van april opgelost zouden zijn. Om de vinger aan de pols te houden, vroeg de Werkgroep op 21 april aan scholen hoe het er nu voor staat. Helaas geeft één derde van de 45 scholen die reageerden aan dat de WIFI nog niet voldoende werkt en op verschillende scholen hebben nog niet alle leerlingen een device om hun schoolwerk te maken. 

Meer informatie over de brief aan de Staatssecretaris vind je
hier.
Best Practice - azc Dronten
De progr
ammabegeleiders van het COA in het azc Dronten hebben hun activiteiten stil moeten leggen. Daarom leek het hen een goed moment om de voorraadkasten onder handen te nemen en eens goed op te ruimen. Van de overgebleven giften van Sinterklaas en Kerst hebben ze anti-verveelpakketjes gemaakt, passend bij de leeftijd van de kinderen. Deze zijn contactloos aan de kinderen van het azc bezorgd. 'Zo leuk om te zien hoe de kinderen de rest van de week buitenspeelden met een nieuw skateboard' - Lisanne Koster (initiatiefneemster).
Best Practice - azc Winterswijk

In AZC Winterswijk hebben alle kinderen kleurpotloden en kleurplaten ontvangen met de vraag deze in te kleuren en terug te geven. Deze kleurplaten zijn opgestuurd naar de bewoners van een verpleeghuis in Winterswijk. Op de kleurplaten staat: Voor bewoners van de Pronsweide Winterswijk, van de kinderen van het AZC Winterswijk. De tekeningen van de kinderen van het azc zijn met vreugde ontvangen! 

Daarnaast hebben de vrijwilligsters van de speelzaal een flyer gemaakt met foto’s van hen. Hierbij schrijven ze dat ze de kinderen zeker niet vergeten nu. Deze flyer is uitgedeeld samen met zelfgemaakte boekjes van Denksport, aangepast aan de leeftijd. Tijdens het uitdelen werden er praatjes gemaakt met de bewoners en het advies gegeven om paracetamol en een thermometer aan te schaffen. Tevens proberen ze zo van zoveel mogelijk mensen een telefoonnummer te bemachtigen. 


© Website TeamUp Thuis 

TeamUp Thuis

Structuur en stabiliteit bieden in een periode vol onzekerheid. Dat biedt TeamUp, een samenwerking tussen War Child, Save the Children en UNICEF Nederland waarbij met spel en beweging de veerkracht van gevluchte kinderen wordt vergroot. Nu de groepsactiviteiten door de coronacrisis gedwongen zijn opgeschort, stelt TeamUp met het programma TeamUp Thuis de activiteiten online beschikbaar voor álle kinderen in asielzoekerscentra en kinderen van 6 t/m 11 en hun ouders/verzorgers die door het coronavirus thuis zitten. Daarnaast is TeamUp bezig om een TeamUp-Thuis spellenboek te ontwikkelen, zodat de spellen ook toegankelijk zijn wanneer het internet bijvoorbeeld niet toereikend is voor het online bekijken van de activiteiten.

“Onze ervaring in crisisgebieden leert ons dat kinderen heel verschillend reageren in moeilijke en nare situaties. Waarschijnlijk is dat met de coronacrisis niet anders,” zegt Frank Velthuizen, programmadirecteur TeamUp. “Met spelen en bewegen helpt TeamUp kinderen ontspannen en hiermee hun stress te verlagen”.  

TeamUp wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor asiel, migratie en integratie.


© Website Time4You
 

Time4You-Journaal & Time4You-vlog
Time4You, een project van Vluchtelingenwerk Nederland voor kinderen woonachtig in de CO, is sinds een aantal weken online!

Wekelijks komt er op maandag een nieuw Time4You-journaal voor de kinderen van 8 tot 12 jaar online en iedere vrijdag een nieuw Time4You-vlog voor de kinderen van 13 t/m 17 jaar.  De vlogs vind je hier

In elke vlog behandelen we een thema, zoals Corona, maar ook Koningsdag, het Suikerfeest en ontspanning. Bij elke vlog hoort een opdracht die gelinkt is aan het thema. We verwijzen door naar andere organisaties/sites voor meer informatie, zoals de Kindertelefoon en over Whatsapp kunnen kinderen vragen stellen. 

Er zijn posters naar de locaties gemaild om kinderen op de vlogs te wijzen. Het zou fijn als deze verspreid worden op de locatie.

© Website Stichting de Vrolijkheid

Radio de Vrolijkheid

Radio de Vrolijkheid gaat weer live! Vanaf 1 mei delen kinderen en jongeren wekelijks unieke verhalen, prachtige muziek en creatieve items uit azc’s door heel Nederland. Presentator Imani Mchimbwa presenteert interviews via telefoon, tracks die op afstand zijn gemixt, en verhalen en muziek uit heel Nederland. De radio biedt kinderen en jongeren de mogelijkheid om met elkaar in contact te blijven en laat luisteraars kennismaken met de jongste generatie muzikanten, verhalenvertellers en geluidskunstenaars. Meer informatie over de radio vind je hier.

Kunstzinnige pakketten
 

Hoewel tot zeker 1 juni geen workshops op het azc kunnen plaatsvinden, betekent dit allerminst dat de Vrolijkheid haar activiteiten heeft stilgelegd. Het Vrolijke netwerk binnen en buiten het azc werkt er keihard aan om met nieuwe digitale werkwijzen kunstzinnige momenten voor kinderen en jongeren van buitenaf te organiseren. 

 

Zo worden er door het hele land pakketjes rondgebracht vol materiaal waar kinderen en jongeren hun creativiteit de vrije loop mee kunnen laten. Workshopleiders maken video’s om deelnemers van een afstand te inspireren hoe je bijvoorbeeld een stopmotion video, of een kunstwerk van zoutdeeg maakt. Bovendien is sociale isolatie een heel goed moment om wat nieuwe skills te leren. Dit najaar brengt de Vrolijkheid een cd met kinderliedjes uit. Met de karaoke versie van 'Tik Tik Tik Ya Em Sleiman’, kan dit nummer nu al geoefend worden, zodat er straks uit volle borst meegezongen kan worden. 

Wij ontvangen graag 'Best Practices' en signalen

Doe jij iets bijzonders met kinderen op het azc dat je graag wil delen als Best Practice? Stuur dan een mailtje naar mamerica@unicef.nl, dan kunnen wij deze in onze volgende nieuwsbrief delen! Daarnaast ontvangen wij graag signalen van hoe het met kinderen op azc's gaat en of, bijvoorbeeld, de WIFI toereikend is.

Copyright © 2018 Werkgroep Kind in azc, All rights reserved

Our mailing address is:

info@kind-in-azc.nl

Want to change how you receive these emails?
You can
update your preferences or unsubscribe from this list.

www.kind-in-azc.nl 
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Unicef · Bezuidenhoutseweg 74 · The Hague, Zh 2594 AW · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp