Copy

Marketing, PR & Digital Insights

4 komunikaciona saveta za izgradnju uspešne kompanije 
Veliki je korak odlučiti se na otvaranje firme. Mnogima je to veliki izazov, ali je i uzbudljivo u isto vreme. Ako vam trebaju neki saveti kako da pomognete svom preduzeću da napreduje, razmislite o ovih nekoliko predloga. Prvo, morate sasvim razumeti svoje finansije. Istražite koji zajmovi su vam dostupni i kako svaki od njih može uticati na vaš posao u budućnosti. Što više znate o finansijama, bolje će te odluke moći da donosite za svoju kompaniju. Zatim, uvek temeljno istražujte. Potrudite se da upoznate i razumete svoje korisnike, ali i svoju konkurenciju. To će vam pomoći da učvrstite svoju poziciju na tržištu i održite veći rast. Takođe, veoma je bitno da zaposlite dobre radnike pošto ih nema mnogo u kompaniji koja tek počinje svoj put. Naposletku, korisnička podrška mora da vam bude sjajna. Korisnicima je sada lakše nego ikada da na internetu objavljuju koja iskustva su imali sa vašom kompanijom. Pozitivna iskustva mogu biti sjajna za kompaniju, ali negativna mogu veoma loše uticati na posao. Odgovarajte na vreme na korisnička pitanja i trudite se što efikasnije da im rešite problem. Ne zaboravite da budete uljudni prema klijentima, što im pokazuje da ih cenite. 
Agilitypr.com
5 ključnih mekih veština za komunikatore u budućnosti 
Živimo u veoma zanimljivom dobu. Prema istraživanjima, poverenje u medije nastavlja da opada, a poverenje u korporacije, naročito u one u sektoru tehnologije, takođe je znatno opalo. Uloga komunikatora jeste da pomognu pri izgradnji poverenja između klijenata i kompanija. Predstavljamo vam pet veoma važnih, ali često zanemarenih „mekih veština“ koje trebaju PR profesionalcima. Otpornost. Često ćete čuti reč „ne“, od novinara, klijenata, a i od drugih, ali ne dopustite da vas to zaustavi. Svako to „ne“ je mogućnost da zaronite dublje, postavljate više pitanja i bolje razumete izazove i ograničenja. Makar ta pitanja ne dovela do jednog „da“, ipak ćete mnogo naučiti. Radoznalost. Uvek morate da razmišljate o novim i kreativnim načinima da doprete do svoje publike i da naučite nove načine da ispričate svoju priču. Sve se brzo menja u ovoj industriji i koliko god iskustva da imate, uvek postoji nešto novo što može da se nauči. Fleksibilnost. Ovo nikada nije bio posao sa tradicionalnim radnim vremenom, tako da morate da naučite da se prilagodite, jer će vam fleksibilnost pomoći da zastupate klijenta na najbolji mogući način. Empatija. Uspeh u ovom sektoru direktno zavisi od naše sposobnosti da se saosećamo sa drugim ljudima i da sa njima razvijemo kvalitetan odnos. To je, naravno, postalo teže tokom pandemije, gde su sastanci uživo ređi, ali nije nemoguće. Idealizam. PR profesionalci budućnosti moraju imati malo idealizma u sebi, malu vranicu unutrašnje motivacije koja će znatno uticati na njihov posao. 
Prdaily.com
Novi izveštaj tvrdi da će TikTok preći 1,5 milijardi korisnika 2022. godine 
Uprkos izazovima koji proizilaze iz konkurentnih platformi, a i određenih pravnih problema, čak i restrikcija u nekim krajevima sveta, TikTok nastavlja da niže pobede. Prema poslednjim podacima App Annie, zamah ove aplikacije neće se usporiti u skorije vreme. Poslednji izveštaj App Annie pokazuje da će TikTok preći granicu od 1,5 milijardi korisnika u narednih dvanaest meseci, kako se njegov kulturni uticaj širi svetom. Sa tolikim brojem korisnika, TikTok će prevazići i Instagram, koji je ostao na milijardu aktivnih korisnika, kao i 2018. godine. Predviđanja App Annie su bila prilično tačna u prošlosti. Prošlog novembra su predvideli da će TikTok preći milijardu aktivnih korisnika 2021. godine, što se i desilo u septembru. Rast TikTok-a je bez presedana, a ova aplikacija je postala kulturna sila brže nego bilo koja druga platforma u istoriji. Ako niste razmišljali o TikTok-u kao potencijalnoj platformi za svoj marketing, možda bi trebalo o tome da razmislite naredne godine. Mogućnosti su beskonačne.  
Socialmediatoday.com

Tech & Startup

Amazon i Apple kažnjeni sa 230 miliona dolara
Italija je kaznila američke tehnološke gigante Amazon i Apple sa 230 miliona dolara, optužujući ih za dogovaranje na štetu konkurencije kod prodaje Apple-ovih proizvoda na Amazonovoj italijanskoj platformi. Dve kompanije su se našle na udaru kritika zbog sporazuma koji su sklopile još 2018. godine, a koji je navodno omogućio da samo odabrani trgovci mogu na platformi Amazon.it da prodaju Apple-ove proizvode i Bits elektronske dodatke. Italijanski antimonopolski regulator je presudio da su dve firme kršile zakone EU podrivajući cenovnu tržišnu konkurentnost. Apple-u i Amazonu je naloženo da stave van snage svoj sporazum i ograničenja koja on podrazumeva, te da svim prodavcima Apple-ovih i Bits proizvoda bude omogućen nediskriminatorni pristup i prodaja na platformi Amazon.it. Regulators je izrekao Amazonu novčanu kaznu od 77,4 miliona dolara, a Apple-u od 151,5 miliona dolara. Oba američka tehnološka diva su najavila da će se žaliti na odluku. U saopštenju, Amazon je kaznu nazvao „nesrazmernom i neopravdanom“, odbacujući tvrdnju da se okoristio isključivanjem prodavaca sa njihove platforme. Dodao je da se poslovni model kompanije „temelji na uspeh prodavaca“. U odvojenom saopštenju, Apple je takođe negirao optužbe, naglasivši da kompanija pažljivo bira partnere-prodavce „kako bi obezbedila da se prodaju samo originalni Apple-ovi proizvodi“. 
Biznis.telegraf.rs
Zašto je jednakost polova bitna za startape 
McKinsey studija, koja je uključila 1000 velikih kompanija, otkrila je da je jednakost polova povezana sa finansijskim performansama kompanije. Zapravo, kompanije koje su imale više žena na višim pozicijama imale su 25% veće šanse da budu profitabilne. Ipak, startapi su retko profitabilni u ranim fazama i trebaju im radnici, bilo muškarci ili žene, koji mogu da upotpune tim. Ali šta je to posebno u vezi sa ženama u startapima zbog kojih je jednakost polova važna? Odgovor je jednostavan: ranjivost. Da biste bili inovativni ili podsticali promene, morate da dozvolite da vas vide, da imate hrabrosti da predstavite nesavršene ideje i rezultate, a onda i da imate hrabrosti da se suočite sa timom i prihvatite komentare. Kada predstavljate velike tehnološke ideje ili rešenja, tada ste po prirodi stvari ranjivi. Za razliku od muškaraca, žene su navikle da se suočavaju sa nedostižnim i oprečnim očekivanjima o tome ko treba da budu i kako treba da se ponašaju. A startapi postavljaju nedostižna i oprečna očekivanja, te se žene s tim nose bolje, bez osećaja da su slabe ako pokažu ranjivost. Tokom celog tog procesa, one zapravo pokazuju moć i dobre strane ranjivosti. Najbolje što jedan lider može da uradi jeste da pruži primer ranjivosti pred timom. Uvek se trudite da budete iskreni i da podelite svoja osećanja, da prikažete svoje neuspehe i pričate o onome što bi moglo da se poboljša.  
Forbes.com
Srpski Leanpay osigurao novih €3 miliona investicije
Iz kompanije Leanpay saopšteno da su u prvoj polovini 2021. godine utrostručili promet u odnosu na prethodnu godinu, kao i da su zatvorili novu rundu investicije u iznosu od 3 miliona evra koju su predvodili fondovi SC Ventures i Lead Ventures. Nova investicija biće iskorišćena za dodatno proširenje tima koji u ovom trenutku broji 25 developera i finansijskih eksperata, a već naredne godine usluga ovog startapa biće dostupna, osim u Sloveniji i Hrvatskoj, i na tržištu Rumunije i Mađarske sa jasnim planom da se poslovanje širi i na druga tržišta Centralne i Istočne Evrope. Leanpay svoje poslovanje bazira na Point-of-Sale finansijskoj opciji (POSF) tj. vrsti potrošačkih instant kredita koji korisnicima omogućavaju da na licu mesta dobiju pozajmicu za određenu kupovinu od strane trgovaca ili finansijske institucije, a koju vraćaju na više mesečnih rata. Takva vrsta usluge naziva se BNPL service tj. buy now, play later i omogućava potrošačima da robu kupuju pomoću odloženog plaćanja. S druge strane, to partnerima povećava prosečnu prodaju po korpi, a korisnicima olakšava kupovinu jer mogu da je prilagode svojim potrebama. Sve što im je potrebno jeste mobilni telefon i Leanpay aplikacija. Iako je Leanpay usluga za sada dostupna samo u Hrvatskoj i Sloveniji, očekuje se da će se to u budućnosti značajno promeniti zahvaljujući investiciji fondova Lead Ventures i SC Ventures. Usluga će od naredne godine biti dostupna u Rumuniji i Mađarskoj, a planovi su da u budućnosti na spisku tržišta u kojima posluje budu i druge zemlje Centralne i Istočne Evrope. 
Netokracija.rs

Business News Headlines 

Poslanici usvojili budžet za 2022. godinu 
Sa 203 glasa za i jednim uzdržanim, poslanici Skupštine Srbije usvojili su budžet za 2022. godinu. Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, obrazlažući budžet, rekla je da se budžet za 2022. godinu usvaja u vremenima krize, on se naslanja na sve što je prethodne godine urađeno a posebno je istakla da je Vlada uspela da sprovede tri paketa pomoći privredi i građanima Srbije u visini od osam milijardi evra. Budžet za 2022. godinu veći je na strani prihoda, a malo manji na strani rashoda u odnosu na rebalans budžeta za 2021. Vlada planira prihode u državnoj kasi u visini od 1.561,8 milijardi dinara. Planirani troškovi za sledeću godinu – prema Vladinoj računici biće 1.717 milijardi dinara. To znači da je očekivani deficit za narednu godinu tri odsto. Ceo budžet je „skrojen“ na projektovanom privrednom rastu od 4,5 odsto. Sledi povećanje plata u javnom sektoru za sedam, odnosno zaposlenima u zdravstvu, vojsci i socijalnim službama za osam odsto. Vlada ohrabruje i penzionere, pa kaže da počinje usklađivanje penzija prema švajcarskoj formuli. Najviše novca biće potrošeno na kapitalne investicije – 486 milijardi dinara. I to je iznad nivoa investicija prethodnih godina. Najviše ide za infrastrukturne projekte u oblasti saobraćaja – puteve, železnice, ali i projekte kao što su metro i Nacionalni stadion. Iz Fiskalnog saveta, zato, oštra kritika da Vlada nije dala analizu opravdanosti projekata na koje ide novac građana Srbije.
Rs.n1info.com
Zemlja kojoj predviđaju najbrži ekonomski rast u 2022. stavila veto na bitkoin 
MMF je početkom ove godine ocenio da će se indijska ekonomija snažno oporaviti u narednoj fiskalnoj godini, sa rastom od 11,5 procenata. Iako se u međuvremenu dosta toga izdešavalo, Indija je svakako viđena kao zemlja s ekonomskim potencijalom u narednom periodu. A kako neka zemlja dobija na ekonomsko-političkom značaju, tako raste i njen uticaj u drugim sferama. Ovaj put su po sredi finansije, odnosno svet kriptovaluta. Predlog za zabranu svih privatnih kriptovaluta dodat je na dnevni red indijskog parlamenta, samo nekoliko dana nakon što je premijer Narendra Modi utvrdio da bi stvari poput bitkoina mogle završiti u „pogrešnim rukama“ i „pokvariti našu mladost“. Predlog zakona bi stvorio okvir za zvaničnu digitalnu valutu i „zabranio sve privatne kriptovalute u Indiji“. To će se naći na dnevnom redu parlamenta kada se sazove zimsko zasedanje 29. novembra. Prethodna zabrana kriptovaluta u Indiji je ukinuta u aprilu 2020. godine, što je dovelo do procvata tržišta kriptovaluta. Iako zvanični podaci nisu dostupni, industrijske procene navode da je broj kripto investitora u Indiji između 15 i 20 miliona ljudi, sa imovinom vrednom do 400 milijardi rupija (5,4 milijarde dolara). Indijska centralna banka izrazila je „ozbiljnu zabrinutost“ u vezi sa privatnim kriptovalutama kao što su bitkoin ili etereum, i rekla je u junu da radi na sopstvenoj digitalnoj valuti, koja će biti uvedena do kraja godine. Kina je takođe efektivno zabranila bitkoin u septembru, zabranivši sve aktivnosti trgovanja u vezi sa kriptovalutama kod kuće i zabranivši stranim berzama da posluju sa investitorima sa kopna.
Biznis.telegraf.rs
U Srbiji najmanji broj nezaposlenih u protekle dve decenije 
Prema rečima direktora Nacionalne službe za zapošljavanje Zorana Martinovića, na evidenciji NSZ-a trenutno se nalazi 482.000 osoba i to je najmanji broj nezaposlenih u protekle dve decenije. U prvih 10 meseci ove godine 191.000 osoba koje su bile na evidenciji NSZ našlo je posao, što je za 9,1 odsto više nego prethodne godine. Kako se smanjuje broj lica na birou, tako je i pozitivan trend da se smanjuje broj lica koja primaju novčanu nadoknadu od NSZ. To pokazuje da je manje otpuštanja nego ranije. Kada je reč o isplatama nezaposlenima, reč je o bruto iznosima od 23.000 do 54.000 dinara, ali da kada se odbijaju doprinosi za penzijsko invalidsko osiguranje i zdravstveno osiguranje, nezaposleni primaju od 15.000 do 35.000 dinara mesečno. Martinović navodi da je kvalifikaciona struktura onih koji su na evidenciji NSZ vrlo nepovoljna jer je 34 odsto njih bez kvalifikacija ili su polukvalifikovani, 50 procenata su lica sa srednjom stručnom spremom, dok ostatak čine fakultetski obrazovana lica. Oko 20 odsto lica su mladi do 30 godina, najveći broj lica je od 30 do 50 godina, dok ostatak čine oni stariji. Prosečan period čekanja na zaposlenje dve godine. Međutim postoje oni koji nađu posao i za mesec dana, ali i oni koji ga traže i preko tri godine. Postoje lica koja se nalaze na evidenciji, ali koja ne traže aktivno posao, tu su samo zbog beneficija i ona su na evidenciji i preko 10 godina. NSZ vodeća institucija na tržištu zapošljavanja, ali da nije jedina. U Srbiji postoji preko 100 privatnih agencija koje rade slične poslove kada je u pitanju zapošljavanje, posredovanje i podrška u zapošljavanju. On dodaje da ono što je specifično za NSZ jeste da rade i neke druge vrste programa i da su njihove usluge besplatne i za poslodavce i za nezaposlene. 
Biznis.rs

Motivation Corner 

Sarek, priroda na švedski način 
Sarek je jedan od najnepristupačnijih nacionalnih parkova u Švedskoj, posebno za avanturiste koji nisu vešti sa skijama ili nemaju baš dobru fizičku kondiciju. Do njega putevi ne vode, jer ne postoji ni jedna uređena staza ili napravljen asfaltni put. Do njega se isključivo stiže na teži način, snagom volje i snagom mišića. Ova neverovatna prirodna lepota zahteva rešenost i upornost od ljudi, a i dobru formu. Park se nalazi u pokrajini Laponiji na severu Skandinavije, i često je centar okupljanja avanturista koji odatle kreću u istraživanje ovog dela planete. Proleće i leto su nešto posebno u Sareku, rezervisani su za ljubitelje sunca, zelenila i životinja koje se odmaraju i pripremaju za migraciju u toplije predele. Reke i potoci se ohrabre od vode od lednika pa se u punoj snazi probijaju kroz doline. Hladniji meseci su rezervisani za pripremu, tada se ceo park sprema za oštru i nemilosrdnu zimu. Ipak, ona je sastavni deo života, pa se i tada u njemu odvija neverovatni prirodni ciklus, valja preživeti do prolećnog sunca i zelenila, sve je u znaku lova i opstanka. Sarek je idealan za sve zaljubljenike u pravu prirodu koja ne štedi posetioce, i to ga izdvaja od mnogih drugih.
B92.net
Champing - neobična turistička atrakcija
U Velikoj Britaniji drevne, napuštene crkve postale su jedinstvena turistička atrakcija. U njima može da se prenoći i istovremeno da se pomogne u očuvanju i spasavanju crkava jer sav prihod ide za njihovu obnovu. Ova vrsta atrakcije ima naziv – champing. Kampovanje u crkvi podrazumeva rezervaciju noćenja u građevini staroj nekoliko stotina godina i garanciju da će tvoj novac otići u prave ruke. To znači da je sav prihod namenjen za obnovu tih istih crkava, od kojih neke datiraju još iz 12. veka. Ideja o champing-u javila se u Škotskoj. Tada su neki Škoti kampovali u crkvi o kojoj se brine The Churches Conservation Trust, humanitarna organizacija za zaštitu crkava u Engleskoj. Na obalama reke Nin, Škoti su angažovali lokalnu kompaniju, koja se bavi iznajmljivanjem kanua, da obezbedi i smeštaj onima koji putuju uz reku u Severnom Hempširu. Gosti su dobili prenoćište u crkvi All Saints u selu Aldvinkl, koja je izgrađena oko 1400. godine i ima 12 spavaćih soba. Ova godina je bila definitivno najprometnija – čak 1500 posetilaca širom Ujedinjenog Kraljevstva isprobalo je champing. Nema sumnje da je pandemija doprinela tome jer aranžmani su postali popularniji zbog činjenice u crkvi može da boravi samo mali broj ljudi istovremeno – i svi moraju da budu iz iste porodice. 
Originalmagazin.com
Emiru Kusturici „Beogradski pobednik“ na 50. Festu 
Prestižna nagrada „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, na 50. jubilarnom Festu, biće dodeljena reditelju Emiru Kusturici. Ime novog laureta saopštio je umetnički direktor festivala Jugoslav Pantelić, u Jugoslovenskoj kinoteci, na otvaranju stalnog programskog ciklusa „Velikani svetskog filma“, koji je do kraja novembra posvećen upravo Kusturici. Nagrada „Beogradski pobednik“ ustanovljen je 2015, a prva dobitnica bila je legendarna glumica Milena Dravić. U Sali „Makavejev“ publika ima priliku da vidi njegova igrana i dokumentarna ostvarenja, među kojima su i kultni filmovi kojima je osvajao venecijanske i kanske nagrade – „Sjećaš li se, Doli Bel”, “Otac na službenom putu”, “Dom za vešanje”, “Snovi u Arizoni”, “Podzemlje”, “Crna mačka, beli mačor”, “Super 8 priče”, “Život je čudo”, “Zavet”, “Mardona”, “Na mlečnom putu”, “Pepe, jedan uzvišeni život”. Prošlogodišnji, 49. Fest, imao je čak tri domaća laureata nagrade „Beogradski pobednik“ (dodeljuje se i u međunarodnoj konkurenciji) – legendarnog reditelja Purišu Đorđevića, glumca Radeta Šerbedžiju i scenografa Miljena Kreku Kljakovića.
Danas.rs
PRIJAVA NA MEJLING LISTU
Instagram
Facebook
LinkedIn
Website
Copyright © Kliping, All rights reserved.

Agencija Kliping nije odgovorna za sadržaj i tačnost informacija koje se nalaze u izvornim vestima i ne podržava nužno stavove izražene u njima. Agencija Kliping ne prikuplja Vaše lične podatke, u ovom slučaju e-mail adrese, u bilo koje druge svrhe osim za potrebe dostave newsletter-a. Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.


 


This email was sent to <<E-mail adresa:>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Kliping · Đorđa Stanojevića 11đ · Belgrade 11000 · Serbia