Copy
Bekijk deze e-mail in uw browser
 
De nieuwsbrief van het Digitaalhuis Wageningen verschijnt vier keer per jaar en informeert over de activiteiten van het Digitaalhuis en haar partners. Bezoek onze website voor eerder verschenen nieuwsbrieven: www.dthw.nl/nieuwsbrief
INTRODUCTIE
Digitaalhuis en het Coronavirus
Voor de enkeling die nog niet op de hoogte is van het mooie en nuttige ‘Coronahulp Wageningen’; daar worden vraag en aanbod bij elkaar gebracht in deze weken van fysieke afstand. De getoonde betrokkenheid en nabijheid daarentegen lijken geen grenzen te kennen: www.welsaam.nl. Het Digitaalhuis wenst iedereen veel succes en plezier bij het uitdenken en het uitvoeren van alle initiatieven.

Ben je op zoek naar eenvoudige uitleg, dan bieden Steffie en Pharos hulp.

Steffie legt Corona eenvoudig uit op corona.steffie.nl

Wil je informatie over Corona in een andere taal aan iemand geven? Op de site van Pharos vind je dat in het Turks, Tigrinya, Arabisch, Engels, Pools, Chinees, Farsi en Somalisch. Naar de website van Pharos.

Digitaalhuis Wageningen heeft al haar activiteiten (Taalcafé, taallesgroep ToTaal, de leesgroep, het spreekuur, de individuele begeleiding, cursussen digitale vaardigheden) opgeschort totdat de bblthk weer opengaat voor het publiek. 

TAALTIPS

Tips voor eenvoudig schrijven

Wil jij jouw initiatief in voor iedereen goed te begrijpen taal bekend maken? Dan kunnen onderstaande tips je daarbij helpen. 
  • Noem het belangrijkste eerst (wat is het, voor wie is het, wanneer is het, waar is het, eventueel contactgegevens).
  • Eén idee, vraag of onderwerp per zin.
  • Gebruik opsommingstekens en tussenkopjes.
Meer tips? Lees dan verder.
Bekijk alle tips
CITAAT VAN EEN CURSIST

Woordenschat: eindelijk

Sinds kort geef ik S. één op één begeleiding, we zijn erg blij met elkaar! Vorige week gaf ik haar een compliment dat ze - ondanks haar kleine woordenschat - zo goed kan vertellen wat ze bedoelt. Zei ze stralend "dat komt door het taalcafé". Verder noemt S. de wiebelende tafel een dansende tafel. En vorige week vroeg ze wat “eindelijk” betekende. Uitgelegd en ik herhaalde het woord vandaag: ik vroeg haar om twee zinnen te maken met dit woord. Tweede zin die ze maakte: "Eindelijk begrijp ik (het) woord eindelijk" Het lijkt wel poëzie! Groeten J.

TIPS VOOR THUIS

De Liedjeskast op YouTube

Om thuis de sfeer er een beetje in te houden, staan nu alle liedjes van De Liedjeskast in een speellijst op YouTube. Zo zing je over klinkers, de tegenwoordige tijd, ’t Fokschaap, de f en de v, de s en de z. En verbeter je op een vrolijke manier je Nederlands. Dus smeer je keel en zing mee met 15 topartiesten.
Naar de YouTube speellijst
FIT BLIJVEN

Voor iedereen die nu meer thuisblijft en minder beweegt

Beweegmaatje Moef doet oefeningen voor. Je hoort hoe de oefeningen gaan en je krijgt tips. Kies wat je wilt: Zwaaien, Op je plek of Krachtpatser bijvoorbeeld. Vragen: telefoon: 0348 74 32 72. e-mail: info@steffie.nl


 
Naar Thuis fit
INTERVIEW MET LEESGROEP

Samen lezen, samen praten, samen leren, samen lachen 

“Als Herman iets uitlegt, doet hij dat met armen en benen”, lacht Ying (33). Ze is een van de zes mensen in het leesgroepje dat donderdagochtend in de bblthk bij elkaar komt. Vandaag (12 maart) is de afsluitende dag. Er is appeltaart en Ying heeft speciaal voor de les een drankje met zoete aardappelstukjes bereid. Samen met Han (22), een vriendin die ze meenam omdat ze liever niet de enige Chinese deelneemster wilde zijn. 
 
Lees het interview
TAALLES IDEE

Taalles in Coronatijden

Ik heb wekelijks contact via WhatsApp met mijn taalleerling F. Ze is nu veel thuis, want haar vrijwilligerswerk kan niet doorgaan vanwege corona.Ze heeft een klein tuintje, daar is ze nu in bezig. Ik heb haar voorgesteld om een tuinweekboekje bij te houden, in haar schrift. Dat vond ze een goed idee, en dat wil ze gaan doen. Ze schrijft dan op welke plantjes ze in haar tuin zet en wat ze in die week allemaal heeft gedaan in de tuin.

Verder kijkt ze ook naar films, en schrijft de woorden op die ze niet begrijpt, dit deed ze al langer. T.z.t. gaan we die weer doornemen. Zo blijven we toch bezig!
VAARDIGHEDEN

Tel je Geld


Dit oefenprogramma helpt je om verstandig om te gaan met geld. Hoe houd je overzicht? Hoeveel komt er binnen? Hoeveel kun je uitgeven zodat je geen schulden krijgt? Vragen: telefoon: 070 762 2 762. e-mail: info@oefenen.nl


 
Naar Tel je Geld
TIPS VOOR THUIS

Extra Luisterboeken in de Luisterbieb

Sinds afgelopen vrijdag 13 maart is voor thuisblijvers de LuisterBieb uitgebreid met ruim 110 mooie luisterboeken. Deze zijn ook te beluisteren door niet-leden. In de collectie zitten luisterboeken voor jong en oud, van romans en kinderboeken tot non-fictie en young adult. Een volledig overzicht van de titels staat op de website van de online Bibliotheek.
Download de LuisterBieb-app
IN CONTACT BLIJVEN

Videobellen

Wil jij iemand helpen met het installeren van een programma om te videobellen? Zie hier een eenvoudige uitleg die je door kunt sturen maar ook zelf aan de telefoon kunt gebruiken om die ander uit te leggen hoe het gaat.
Bekijk de instructie
www.digitaalhuiswageningen.nl / www.dthw.nl
Heb je vragen, opmerkingen of een artikel voor deze nieuwsbrief? Stuur dan een e-mail naar: liz.spit@bblthk.nl

Wil je je abonneren op deze nieuwsbrief? Meld je aan op de website van het DTHW.
U ontvangt deze e-mail omdat u zich daarvoor hebt aangemeld.
U kunt uw voorkeuren aanpassen of u kunt zich uitschrijven van deze nieuwsbrief.

Email Marketing Powered by Mailchimp