Copy
Bekijk deze e-mail in uw browser
 
De nieuwsbrief van het Digitaalhuis Wageningen verschijnt vier keer per jaar en informeert over de activiteiten van het Digitaalhuis en haar partners. Bezoek onze website voor eerder verschenen nieuwsbrieven: www.dthw.nl/nieuwsbrief
INTRODUCTIE
Naarmate het coronatijdperk langer duurt, worden er steeds meer initiatieven ontplooit om bij het leren van de taal, de fysieke afstand online zo veel mogelijk te compenseren. Een goede reden om een extra editie van onze nieuwsbrief uit te brengen. Veel leesplezier gewenst.
 

Taalbegeleiding in coronatijdperk

- J. gooit wekelijks een krant in de brievenbus bij M. M. moet haar F3-toets halen. Zij heeft al twee onderdelen succesvol afgerond met een 8.4. Dit dankzij J. Het leuke is dat M. ineens veel zelfverzekerder is geworden en zich niet meer dom voelt.

- R. is vorige week gaan wandelen met J. Tijdens de wandeling oefenen ze de taal. Ze spreken over wat zij onderweg tegenkomen. Zo wordt het nuttige met het aangename verenigd.

- G. heeft een Poolse jongen begeleid. Hij is beter NL gaan spreken en meer moeilijke woorden gaan gebruiken. Dit alles heeft geresulteerd in een betere baan. Hij was heftruckchauffeur en geeft nu leiding. Zij las dit op Facebook. Echt top.

- Cob. doet regelmatig een kaartje in de bus bij de deelnemers van de leesgroep. Cor. heeft bij de deelnemers een leesboekje in de bus gedaan om het lezen te oefenen. Van K. kwam er een lief bedankkaartje terug:

Hallo vrijwilligers van de leesgroep. Hoe gaat het met jullie? Allemaal nog gezond? Dank je wel voor de kaartjes en het leesboek. Ik ben er heel erg blij mee dat jullie aan mij denken en ik hoop dat de corona snel voorbijgaat zodat we weer samen kunnen zijn bij Digitaalhuis. Groetjes, K.

ONLINE LEREN

Nieuwe websitepagina ‘Online leren’

Op de website van het Digitaalhuis is een nieuwe pagina gemaakt. Hier vind je alles over online leren. Telkens als er nieuwe mooie online producten op ons pad komen, nemen wij die op.


 
Naar de pagina
THUIS OEFENEN

Oefenen met donorregister

Op 1 juli 2020 start het nieuwe donorregister. Vanaf dan komt iedereen in Nederland daarin te staan. Als je het donorregister niet invult en geen keuze maakt, komt automatisch bij je naam te staan dat je geen bezwaar hebt tegen orgaandonatie. Wil je telefonische hulp bij het printen en het invullen van het donorregister? Je kunt bellen op donderdag 28 mei, 4 juni of 11 juni tussen 14:00 en 17:00 naar Henk Holmer van het Digitaalhuis 06-13471292.

Lees meer
ONLINE LEREN

Online Taalhuis voor iedereen

Het Digitaalhuis is dicht, maar online kun je doorgaan met leren lezen en schrijven. Op YouTube zijn instructiefilmpjes verzameld om thuis te oefenen met de Nederlandse taal. Er komen telkens nieuwe filmpjes bij.
Naar het YouTube kanaal
PERSCONFERENTIE

Laatste persconferentie in 8 verschillende talen

De persconferentie van het kabinet op 6 mei is door Tolk- en Vertaalcentrum Nederland vertaald in acht talen. Ken jij mensen die behoefte hebben aan uitleg in hun eigen taal? Die talen zijn: Arabisch-Syrisch, Berbers, Engels, Farsi, Marokkaans-Arabisch, Pools, Tigrinya en Turks.

 
Bekijk alle talen
SPREEKUUR VIA TELEFOON

Telefonisch spreekuur start op 25 mei 

Zolang de bblthk nog gesloten blijft, kan het Digitaalhuis geen bezoekers ontvangen. Daarom starten we op 25 mei met een telefonisch spreekuur. Elke maandagochtend van 10.00u tot 11.00u. Telnr. 0317 - 466888. Tijdens het gesprek kan in onderling overleg gekozen worden voor beeldbellen. Bellen namens iemand anders die de taal nog niet goed machtig is, kan natuurlijk ook. Indien dit aan de orde is, zal Janneke de taalhuisdocent, vervolgens een intakeafspraak maken. Mailen kan ook.
E-mail digitaalhuis@bblthk.nl
ONLINE LEREN

Alfabeter

Op de website van Alfabeter kun je oefenen met letters, woordjes en zinnen. Je kunt steeds een niveau hoger met teksten over alledaagse onderwerpen. Vervolgens kun je uit diverse genres digitale boeken kiezen. Ook kun je met schrijven, rekenen en met spreekwoorden aan de slag. Je blijft met Netnieuws wekelijks op de hoogte van actuele onderwerpen. Deze gratis site is ook zeker een bezoekje waard. Ook hier geldt: eerst registreren en een account aanmaken. 

 
Naar Alfabeter
ONLINE LEREN

Taalshow


Theatergroep De Gezelligheid maakt grappige taalfilmpjes voor online lessen. Spelen met taal, daar gaat het om.


 
Ontdekt de Taalshow
ONLINE LEREN

Oefenen.nl

Oefenen.nl is de plek waar je zelf kunt oefenen met taal, rekenen, computer en internet. En ook omgaan met geld, gezondheid, verkeersregels en nog veel meer. Als je thuis oefent is Oefenen.nl gratis. Bij het eerste bezoek is registratie en het aanmaken van een account nodig.
Naar de website
IN CONTACT BLIJVEN

Ontmoetingen in videogesprekken 

Aan huis gebonden zijn in coronatijd, zonder Taalcafé in de bblthk of in Thuis vraagt om andere manieren om de Nederlandse taal te oefenen. Het Brabantse project “Videovrienden” van het refugeeteam was de inspiratiebron voor het Digitaalhuis om in nauwe samenwerking met Thuis medio april het kleinschalige project “Ontmoetingen in videogesprekken” te starten.

Er is veel animo. In totaal nemen nu achttien anderstaligen deel. Hieronder zijn leden van de Internationale Vrouwengroep, bewoners van de POL, deelnemers van taalactiviteiten bij Thuis en van het Digitaalhuis. Een goed onderling contact met Vluchtelingenwerk, het VCW, de Coronahulplijn, het COA, de POL, Welkom in Wageningen en het Digitaalhuis leverde achttien vrijwilligers op. En de aantallen groeien per week. Bij de matches wordt rekening gehouden met overeenkomsten in hobby’s en interesses. Dat maakt de belduo’s enthousiast meer te spreken en te delen over bijvoorbeeld tuinieren of het leren van elkaars taal. Kortom een samenwerking die naar meer smaakt.

Janneke Vijfvinkel, taalhuisdocent van het Digitaalhuis zorgt voor begeleiding, didactische tips en wekelijkse onderwerpen. Deelnemers en vrijwilligers kunnen zich aanmelden bij Djuna Buizer van Thuis. Tel. 06-24503385, e-mail: djunabuizer@hotmail.com. Vermeld je naam, hobby’s en interesses en je leeftijd.
E-mail Djuna Buizer
www.digitaalhuiswageningen.nl / www.dthw.nl
Heb je vragen, opmerkingen of een artikel voor deze nieuwsbrief? Stuur dan een e-mail naar: liz.spit@bblthk.nl

Wil je je abonneren op deze nieuwsbrief? Meld je aan op de website van het DTHW.
U ontvangt deze e-mail omdat u zich daarvoor hebt aangemeld.
U kunt uw voorkeuren aanpassen of u kunt zich uitschrijven van deze nieuwsbrief.

Email Marketing Powered by Mailchimp