Copy
Bekijk deze e-mail in uw browser
 
De nieuwsbrief van het Digitaalhuis Wageningen verschijnt vier keer per jaar en informeert over de activiteiten van het Digitaalhuis en haar partners. Bezoek onze website voor eerder verschenen nieuwsbrieven: www.dthw.nl/nieuwsbrief
INTRODUCTIE
2019 - terugkijken
We hebben in 2019 185 bezoekers gehad op het spreekuur. Veel mensen hebben wij zelf kunnen helpen, individueel of in het taalcafé; sommigen waren geholpen met een tiplijst met al het taalaanbod in Wageningen waarmee zij hun eigen weg uitstippelen; anderen zijn verwezen naar één van de partners in het Digitaalhuis: Gilde Samenspraak, Nederlandse lesgroep van Solidez, Toptaal, of het cursusaanbod ‘digitale vaardigheden’ van de bblthk.
 
Als je kijkt naar de herkomst van  mensen die met hun vragen naar ons spreekuur kwamen, dan zie je dat mensen met Nederlands als moedertaal (NT1) ver in de minderheid waren.
 
 
2020 - vooruitkijken
Op basis van landelijke cijfers is de inschatting dat er in Wageningen ca. 3000 mensen zijn met Nederlands als moedertaal, die in het dagelijks leven niet voldoende uit de voeten kunnen met de kennis en vaardigheden die zij hebben. Dit kan betrekking hebben op taal, rekenen of digitale vaardigheden. Deze mensen willen we graag ontmoeten en helpen bij het vergroten van hun kennis en vaardigheden. In 2020 gaat het Digitaalhuis zich daar extra voor inspannen. De medewerking van de sociale partners in de stad hebben we hierbij hard nodig. Bijvoorbeeld door bij de doorverwijzing goed samen te werken.
 
INTERVIEW TAALRGROEP

Interview met taalgroep ToTaal


De rebus is moeilijk vandaag, vindt Herm. Hij is een van de vijf deelnemers aan het groepje ToTaal dat elke maandagmorgen bij elkaar komt in Thuis. Wageningse mensen met een beperking die al jaren oefenen met taal. Schrijfoefeningen, taalpuzzels, moeilijke woorden, taalspelletjes.
Copyright Ton van den Born www.tonvandenborn.nl
 
Lees het interview
INTERVIEW VOORLEESEXPRESS

Interview met Henriette over de VoorleesExpress

De VoorleesExpress helpt kinderen die in hun taalontwikkeling een extra zetje kunnen gebruiken. Het gaat er vooral om kinderen plezier in taal te geven en ouders daarin te ondersteunen. Henriette is sinds september coördinator bij de VoorleesExpress. Ze is bezig met haar laatste jaar van haar studie aan de Wageningen Universiteit en deelt graag haar ervaringen tot nu toe. “Ouders en kinderen zijn zo blij als je langskomt!”

Lees Henriettes interview
INTERESSANTE WEBINAR

Webinar Spreektaal op 21 januari 19.00u – 20.00u


Ben je taalcoach en ben je op zoek naar oefenmateriaal om gesprekken te oefenen? Gebruik dan het materiaal SpreekTaal. Na deze webinar weet je precies wat SpreekTaal inhoudt en hoe je ermee kunt werken. De serie Spreektaal is aanwezig in de bblthk.

Let op: alleen toegankelijk voor de vrijwilligers van Digitaalhuis en Gilde Samenspraak.
Meer over de webinar
COLUMN VOLKSKRANT

Column van schrijvende huisarts Joost Zaat

Huisarts Joost Zaat schreef in de Volkskrant een mooie column over zijn ervaringen in zijn dokterspraktijk. "Dokters zien de echte problemen van laaggeletterden vaak niet."


 
Lees de column
INTERVIEW MET TAALKOPPEL

Interview met Marcela Viquez en Herman Thunnissen van Gilde Samenspraak


“Ik waardeer SamenSpraak heel erg”, zegt Marcela Viquez. “Ik was bang voor Nederlands omdat je zoveel fouten kunt maken, maar ik heb mijn woordenschat nu enorm uitgebreid en ik heb ook veel meer zelfvertrouwen om Nederlands te praten”.
Copyright Ton van den Born www.tonvandenborn.nl
Lees het interview
INTERESSANT CONGRES

Tel mee met Taal congres op donderdag 13 februari 2020


Het Tel mee met Taal congres is dé inspirerende ontmoetingsplaats voor iedereen die zich inzet, of wil inzetten, voor betere basisvaardigheden voor jong en oud. Mede dankzij de inbreng van vele organisaties uit de praktijk, staat ook dit jaar weer een verrassend en divers programma voor je klaar. Kom je ook? 
Lees meer over het congres
INTERESSANTE WEBINAR

Webinar uitspraak NT2 op 10 februari 19.30u – 20.45u


Hoe help je je taalmaatje bij zijn uitspraak van het Nederlands? Wil je leren hoe je kunt oefenen met het uitspreken van lastige klanken? Doe dan mee met de webinar Uitspraak NT2.


Let op: alleen toegankelijk voor de vrijwilligers van Digitaalhuis en Gilde Samenspraak.
Meer over de webinar
ARTIKEL DE GELDERLANDER

Nieuwsartikel over Netwerk voor Nieuwkomers

"Het had niet veel gescheeld of tandarts Ali had bij Kruidvat gewerkt." Ali al Kadour uit Syrië is, door begeleiding van het Netwerk voor Nieuwkomers Rhenen en coach Karel Musch, hard op weg tandarts te worden.
 
Bekijk het artikel
www.digitaalhuiswageningen.nl / www.dthw.nl
Heb je vragen, opmerkingen of een artikel voor deze nieuwsbrief? Stuur dan een e-mail naar: liz.spit@bblthk.nl

Wil je je abonneren op deze nieuwsbrief? Meld je aan op de website van het DTHW.
U ontvangt deze e-mail omdat u zich daarvoor hebt aangemeld.
U kunt uw voorkeuren aanpassen of u kunt zich uitschrijven van deze nieuwsbrief.

Email Marketing Powered by Mailchimp