Copy
Bekijk deze e-mail in uw browser
 
De nieuwsbrief van het Digitaalhuis Wageningen verschijnt vier keer per jaar en informeert over de activiteiten van het Digitaalhuis en haar partners. Bezoek onze website voor eerder verschenen nieuwsbrieven: www.dthw.nl/nieuwsbrief
INTRODUCTIE

Week van Lezen en Schrijven: 7 - 13 september

In deze jaarlijkse landelijke actieweek vinden er tal van acties plaats om aandacht te vragen voor lezen en schrijven.
Bekijk de acties

SPEELTUIN 

Op 9 september van 14.00u tot 16.00u gaan we in Speeltuin Tuindorp in samenwerking met de VoorleesExpress een actief taalspel spelen. Kinderen kunnen letters zoeken en samen met hun ouders woorden maken en zinnen vormen. Altijd prijs voor iedereen die meedoet. Toegang is gratis. Als het regent gaat het niet door. 
TELEVISIE

BNNVARA-programma Make Holland Great Again  

Het televisieprogramma wijdt een aflevering aan het thema laaggeletterdheid. De aflevering wordt uitgezonden op woensdagavond 9 september om 20.20u op NPO3. Om de frustratie van laaggeletterdheid te laten zien bouwt het GREAT-team een bijzondere escaperoom en wordt er een experiment met verborgen camera gedaan in een broodjeszaak met een lastige menukaart. Als klap op de vuurpijl heeft Sahil samen met Prinses Laurentien (oprichter Stichting Lezen en Schrijven) een verrassing in petto. 
PRAKTISCH

Spreekuur

We zijn weer begonnen met een gewoon spreekuur. Dit is elke donderdagmiddag van 15.30u tot 17.00u.

Het spreekuur op dinsdagavond is nog niet gestart.
We wachten de ontwikkelingen m.b.t. corona in het najaar af. 
SAMENWERKING

HEMA

Het Digitaalhuis heeft dit jaar een actie samen met de HEMA. Drie weken lang zullen er in het restaurant placemats op de dienbladen liggen die mensen oproepen om zich te melden als zij (beter) willen leren een formulier in te vullen of een mail te schrijven. Onze taalhuisdocent Janneke Vijfvinkel houdt in de actieweek tweemaal spreekuur in het restaurant. Op woensdag 9 september van 10.00u tot 12.00u en op donderdag 10 september van 11.00u tot 13.00u. Ook doen we een oproep voor nieuwe vrijwilligers. Zo ook de VoorleesExpress. 
 
PRAKTISCH

Taalcafe

Ons wekelijkse taalcafé voor NT2 is nog niet begonnen. Een spontane binnenkomst waarbij vooraf niet duidelijk is hoeveel mensen er gaan deelnemen, is niet corona-proof te organiseren. We onderzoeken de mogelijkheid om met vaste groepjes te gaan werken. Ken jij mensen die graag mee willen doen aan zo’n groepje? Geef ze dan, in overleg met de betrokkene, op o.v.v. naam en telefoonnummer via digitaalhuis@bblthk.nl. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact op met deze mensen of met jou. 
TECHNISCHE HULP

Donorregister

Wellicht heb je sinds half augustus een keer een reclamespotje op tv gezien dat mensen verwijst naar de bibliotheken als zij informatie of hulp zoeken bij het invullen. Vanaf 1 juli 2020 geldt de nieuwe donorwet en wordt iedereen gevraagd om een keuze kenbaar te maken in een landelijk register. Mensen die hulp zoeken bij de techniek van het invullen, kunnen contact opnemen met het Digitaalhuis. Telefonisch of via het spreekuur.  

Mensen die zelf willen oefenen kunnen dat doen op de website van Digisterker. Hier wordt stap voor stap uitgelegd hoe het donorregister ingevuld moet worden met DigiD of een formulier:
https://service.digisterker.nl/donor/  

Mensen die in eenvoudig Nederlands uitleg nodig hebben over orgaandonatie en de donorwet, kunnen dat vinden bij Steffie: 
https://hoewerktorgaandonatie.nl/nl/  

EENVOUDIG NEDERLANDS

Taaltips

Als je eenvoudig Nederlands wilt schrijven kun je tangconstructies beter vermijden. Een tangconstructie is een bijzin tussen het onderwerp en persoonsvorm.

NIET
Het onderzoek, samen met de voorbespreking, duurt twintig minuten.

WEL
Het onderzoek duurt twintig minuten. Dit is inclusief de voorbespreking.


Ook dubbele ontkenningen zijn ingewikkeld voor de ongeoefende lezer.


NIET
Ik zal niet ontkennen dat
Dat was beslist niet pijnloos
Het is niet ongewoon dat
We moeten voorkomen dat het niet gebeurt

WEL
Ja, dat is inderdaad gebeurd
Dat was heel pijnlijk
Het is heel gewoon dat; het komt vaak voor dat
We moeten ervoor zorgen dat het gebeurt

www.digitaalhuiswageningen.nl / www.dthw.nl
Heb je vragen, opmerkingen of een artikel voor deze nieuwsbrief? Stuur dan een e-mail naar: liz.spit@bblthk.nl

Wil je je abonneren op deze nieuwsbrief? Meld je aan op de website van het DTHW.
U ontvangt deze e-mail omdat u zich daarvoor hebt aangemeld.
U kunt uw voorkeuren aanpassen of u kunt zich uitschrijven van deze nieuwsbrief.

Email Marketing Powered by Mailchimp