Muutos on mahdollisuus
Vuosi 2021 on alkanut liikennealan näkökulmasta mielenkiintoisissa merkeissä, kun sekä fossiilittoman liikenteen tiekartta että valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman luonnos vaikutusarviointeineen on nyt saatu lausuntovaiheeseen. Molemmat kokonaisuudet tulevat suuntaamaan liikkumisen tulevaisuutta varsin voimakkaasti ja tulevat varmasti olemaan laajasti esillä sekä liikennealan foorumeilla että laajemminkin mediassa. Voisi jopa povata, että liikenne tulee myös olemaan yksi kevään kuntavaalien keskeisistä teemoista.
Hankkeet ajoittuvat aikaan, jossa liikenneala on vauhdikkaassa kehitys-vaiheessa. Koko liikennejärjestelmä on sähköistymässä, ensin yksityisautoilu ja perässä tavaraliikenne ja jatkossa muutkin kulkumuodot. Moninaiset digitaaliset palvelut ja prosessit mahdollistavat liikenteen ajantasaisen tilannekuvan sekä aidosti yhteen toimivat matka- ja kuljetusketjut. Myös automaatio etenee kaikissa liikennemuodoissa, ensin erilaisina automaattisina ratkaisuina ja vähitellen järjestelmätasolla. Samanaikaisesti erilaiset työhön, lääkäripalveluihin, opetukseen ja kauppaan liittyvät sähköisen asioinnin palvelut yleistyvät lähes eksponentiaalisesti. Tämä kaikki tulee vaikuttamaan liikenteen kysyntään, eikä kukaan vielä tiedä missä määrin.
ITS Finland on osallistunut aktiivisesti molempien hankkeiden sidosryhmätyöhön ja aikaisempiin lausuntokierroksiin. Erityisenä näkö-kulmanamme on ollut liikenteen globaalin murroksen hyödyntäminen toimialan kestävän ja älykkään kasvun aikaansaamiseksi. Olemme peräänkuuluttaneet sellaisen yhteisen vision ja suunnitelman rakentamista, jossa liikennepoliittiset tavoitteet ja innovaatio- ja elinkeinopoliittiset tavoitteet kohtaavat. Eli TEM:n ja LVM:n yhteisesti johtaman Liikennealan kansallisen kasvuohjelman tavoitemaailman tuomista osaksi liikennealan tärkeimpiä kokonaisuuksia.
Viime vuodet liikenteen tulevaisuuskeskustelua on hyvästä syystä hallinnut päästötavoitteisiin pääseminen. Teema on niin iso, että se on usein haudannut alleen muut tärkeät teemat, kuten esimerkiksi kaupungistumisen mukanaan tuomat erilaiset haasteet tai käyttäjien muuttuvat tarpeet. Kaupungeissa haasteena on erityisesti tilankäyttö, jota on pyritty ratkaisemaan mm. varsin kalliilla maanalaisilla ratkaisuilla. Käyttäjätarpeiden muutos näkyy mm. lisääntyneenä palvelujen käyttönä, digitaalisena läsnäolona tai autottoman elämäntavan valintana.
Pienoisena pelkona onkin, että vahva päästöpainotteisuus suuntaa keskustelua liiaksi käyttövoimiin ja koitamme vain korvata nykyiset polttomoottoriautot sähköautoilla ja unohdamme ne lukuisat muut mahdollisuudet, joita muuttuva toimintaympäristö tarjoaa parempaan, tehokkaampaan ja taloudellisempaan liikkumiseen ja liike-toimintaan. Nyt on ainutlaatuinen tilaisuus aidosti uudistaa
liikennejärjestelmäämme ja liikkumistottumuksiamme, ja muuttaa samalla liikennesektorin vaihtotasetta eli käyttää enemmän palveluja ja lisätä puhdasta kotimaista energiatuotantoa sekä rakentaa vientikelpoisia teknologioita ja palveluja. Tätä mahdollisuutta ei kannata jättää väliin.
Marko Forsblom
Toiminnanjohtaja
ITS Finland ry
|