Copy

DECEMBER 2022

Openen in de browser

Voorwoord 

Beste leerlingen,
Beste (groot)ouders,
Beste lezers,

Vier zondagen

vol verwachting

vertrouwen op het Licht

dat groeit.


Veertig weken dragen en gedragen worden.

Liefde draagt ver en verdraagt veel,

liefde geeft vertrouwen

om los te laten.

*Bron: Leeftocht, december 2022

Armen om te dragen

schouders om vast te houden

een hand, een vinger

een steunpunt

een eindje meestappen

even samen praten

een blik ...

Het hoeft niet veel te zijn

om 40 jaren,

een leven lang met vertrouwen

te groeien in de wereld.

*Bron: Kathleen Boedt, Leeftocht, december 2022

Hoe goed kan het voelen zich gedragen te weten. In deze adventstijd draagt Maria haar kind letterlijk, zoals de ezel haar draagt op weg naar Bethlehem, en later haar kind zal dragen naar Jeruzalem. Laten we elkaar dragen!

Hartelijke groeten,

Werner Rasschaert

Directeur

Ann Vidts

Beleidsondersteuner

Lichtjestocht

De Vrije Basisschool Sint-Jozef en zijn ouderraad organiseren hun eerste lichtjestocht op vrijdag 16 december 2022. Met de opbrengst van de verkoop steunt onze ouderraad een aantal projecten van onze school.

Vanaf 17u. tot 19u. kunnen jullie starten voor een wandeling van 3km. De route zal sfeervol verlicht worden en onderweg kunnen jullie genieten van animatie en sfeervolle activiteiten.

De kinderen knutselen in de klas een lichtje die ze meenemen op de wandeling. Jullie krijgen tijdens de wandeling een kaart voor een kleine zoektocht. Bij het inleveren van die kaart, ontvangen de kinderen een leuke verrassing.

Op de speelplaats kunnen jullie heel wat lekkers kopen aan verschillende gezellige eet - en drankstandjes.

Vul het strookje in dat jullie kind meekreeg, zet jullie wandelschoenen klaar en kom samen met ons genieten van dit sfeervol gebeuren.

We kijken er alvast naar uit!

Affichewedstrijd eetfestijn

Op zaterdag 18 maart en zondag 23 maart 2023 gaat ons eetfestijn door op school.
Wij zijn op zoek naar creatieve kinderen die het ontwerp van de affiche willen maken. 

Maak een tekening om het eetfestijn te promoten met als centraal thema: 'Superhelden'. Er hoeft geen tekst bij de tekening te staan.

Heb je een leuk idee? Voel je de creatieve vlinders in je buik? Bezorg je tekening, met op de achterzijde je naam en klas, aan je juf of meester. Het winnend ontwerp zal schitteren op onze affiche De tekening(en) die gebruikt worden voor de affiche, worden beloond met een leuke prijs.

We wensen jullie heel veel succes en kijken al uit naar jullie kunstwerkjes!

Verloren voorwerpen

Nu het kouder wordt, kleden we onze kinderen warmer aan: extra trui, jas, muts, sjaal,…  Wanneer kinderen te warm krijgen en kledingstukken uittrekken, komen die meestal niet aan de kapstok of in de boekentas terecht maar in de overdekte zaal of op de speelplaats. Op het einde van de dag vinden deze spullen hun weg naar de 'verloren voorwerpen'.

Door alle kledij te naamtekenen, maken jullie het voor ons heel wat gemakkelijker om de juiste eigenaar terug te vinden en hebben jullie jullie spullen snel terug.

Tijdens het oudercontact op donderdag 22 december, zullen de verloren voorwerpen uitgestald worden zodat jullie deze eens kunnen nakijken.

 

Schoolfoto's

Bedankt voor jullie massale belangstelling voor de schoolfoto’s. Alle schoolfoto’s werden uitgedeeld en de digitale bestanden verstuurd.

Was uw kind vorige week afwezig, dan zullen de foto’s deze week meegegeven worden.

Indien er toch ergens een foutje is ingeslopen, stuur ons een mailtjeouderraad@vbsmere.info.

Wafels tegen kansarmoede
De Warmste Week

De Warmste Week, de eindejaarsactie van de VRT, zet dit jaar kansarmoede in de kijker. Al het geld dat met deze solidariteitsactie ingezameld wordt, zal gebruikt worden om concrete projecten rond kansarmoede te ondersteunen.

Ook onze school doet mee met deze actie! Tot en met vrijdag 16 december wordt er elke dag in elke klas van de lagere school een wafeltjesverkoop georganiseerd. De wafeltjes zijn individueel verpakt en kunnen worden aangekocht aan 50 cent per stuk. Betalen gebeurt contant aan de juf of de meester.

Wie tijdens de periode dat de actie loopt een wafeltje bestelt, hoeft dus geen koekje mee te brengen... én je steunt het goede doel!

Doe mee en geef kans armoede, ook in je eigen buurt, geen kans!

De Sint op bezoek 

De Sint en zijn paard zijn onafscheidelijk. Zo bleek ook op donderdagmorgen 10 november toen hij in de Kloosterstraat zijn intrede deed voor zijn bezoek aan onze school. De kinderen keken verwonderd en zwaaiden enthousiast naar de Sint en zijn Pieten.

Op de school nam hij plaats op zijn troon maar er bleek iets aan de hand. De Sint zat met een heel groot probleem. Superpiet was vermist. De leerlingen van de lagere school startten via opdrachten de zoekactie. Ze konden puzzelstukken verzamelen om zo de locatie van Superpiet te vinden. Enkele van de opdrachten waren: een parcours, Sint-memory, Sint-sudoku, Stop de band ronde, Pictionary, Just dance….


De kleuters hebben ook enkele opdrachten van de Sint volbracht. Ze hebben het Sint-lied geleerd. Ze knutselden ook een pietenmedaille, pakten cadeautjes in zoals de inpakpiet en deden samenwerkingsopdrachtjes op een pietenparcours.

Natuurlijk hadden ook alle kinderen in hun klas een schoentje klaargezet. De Sint bracht in elke klas een bezoekje. Dankjewel Sint-Maarten voor al dat lekkers en de mooie cadeautjes voor in de klas. 1000 X dank!


Iedereen had enorm zijn best gedaan om de opdrachten te volbrengen en hoe kan het ook anders….Superpiet werd terug gevonden. Als afsluiter dansten we met de volledige school op een zelfgemaakt lied van meester Gilles en Meester Tjebbe op de melodie van 'Tjoe tjoe wa'. Dat kon de Sint wel smaken. Blij en dankbaar vertrok de Sint met zijn Pieten.  

Teambuilding Aalst met het 6de leerjaar

Op donderdag 10 november trokken de kinderen van het 6de leerjaar met hun stalen ros (= de fiets) naar Aalst. Ze werden opgewacht door drie enthousiaste mannen van Outsiders Aalst om enkele uitdagende teambuildingsopdrachten tot een goed einde te brengen. 

Wie geraakt er in groep over de evenwichtsbalk? Wie kan de rust en kalmte bewaren tijden de drankbakkenrace? Wie zorgt voor een stevige ladder met zijn team? … Je merkt het, samenwerken was de grootste uitdaging.

Daarna klimmen en klauteren als Sint en Piet op het hoogteparcours. Sommigen zonder enige vrees, anderen met een bang hartje maar iedereen heeft deze dag zijn grenzen verlegd en genoten van de sportieve uitdagingen. 

Brugfiguur derde kleuterklas - eerste leerjaar

Sinds september 2020 werkt juf Katrijn als brugfiguur tussen de derde kleuterklas en het eerste leerjaar. Waarom werken we op school met een brugfiguur?

• Juf Katrijn geeft zorg aan kleuters van de derde kleuterklas. In kleine groepjes wordt gewerkt rond rekenen en taal.


• De overgang van de kleuterklas naar het eerste leerjaar verloopt voor de leerlingen vlotter.


• De juffen van de derde kleuterklas krijgen via juf Katrijn info over hoe het nu gaat met hun kapoenen van vorig schooljaar.

• Juf Katrijn geeft ook zorg aan de leerlingen van het eerste leerjaar.

• Leerlingen van het eerste leerjaar kennen zorgjuf Katrijn al van in de derde kleuterklas. Dat schept vertrouwen.


• Juffen van het eerste leerjaar die vragen hebben over een leerling kunnen altijd bij juf Katrijn terecht.


• Informatie uitwisselen tussen derde kleuterklas en eerste leerjaar gaat vlotter.

Wil je nog meer te weten komen over de brugfiguur van de derde kleuterklas - eerste leerjaar? Klik dan hieronder op het filmpje.

Brugfiguur derde kleuterklas - eerste leerjaar

Speel-goed in het 1ste leerjaar

De maand november staat in ons 1ste leerjaar in het teken van Sint-Maarten.
En wat brengt de Sint ... uiteraard SPEELGOED.
We bekeken in de klas verschillende soorten speelgoed. Waaruit is het gemaakt? Is het voor jongens/meisjes/beiden? Is het speelgoed van vroeger of nu?
We leerden ook Pieter Bruegel en zijn schilderij ‘kinderspelen’ kennen.

Nadat we dit alles leerden, was het tijd om naar Mechelen te gaan. Daar bezochten we het Speelgoedmuseum.
We hadden oogjes te kort! Zo veel speelgoed! Wawh!
Alles wat we de afgelopen weken geleerd hadden in onze klasjes, zagen we hier in het echt.

Nadien werd ons aandachtig luisteren beloond met een speelnamiddag in de binnenspeeltuin Nekkie.
Dat het een fantastische dag was, bewijzen deze foto’s.
Geniet mee van aandachtige, luisterende, lachende, speelse snoetjes.

De Voorleesweek op de Bosstraat

Terwijl in de media koningin Mathilde en Dimitri Leue’ de voorleesweek warm aanbevelen, zijn wij met onze kleuters naar de bibliotheek gegaan. De BIBHELD nam ons mee in het avontuur van het detective-helden-hond- verhaal.

In onze geurende bergamot klas, bracht de sprookjesvertelster (oma van Mila) de kleuters tot rust en tot één en al oor. Haar voorleesreis bracht ons naar kabouterland... Ook het vuurmannetje heeft sfeerlicht gebracht.

Maar de voorleesweek zat nog vol verrassingen, want ook de mama van Cézanne en de papa's van Emilia en Lily bezorgden ons spannende verhalen.

Het was zalig genieten, als de verteller één werd met al die kleine oren van onze kleuters.

Als juffen konden we dit gelukkig allemaal mee beleven, wat een fijne job hebben wij toch!

Jarigen van de maand in de kleuterschool

Jarig zijn is heel toch wel heel speciaal,
dat vieren we in de klas, dat is normaal.
Maar op onze school is er op het einde van elke maand een extra groot feest,
we vieren met alle kleuters samen wie er afgelopen maand jarig is geweest.

De jarigen worden dan nog eens extra in de kijker gezet,
We dansen en zingen en hebben dolle pret.
Zoals ons kleuterteam is er geeneen,
In feestjes bouwen en plezier maken zijn we nummer 1!

Een dagje Gent met het 4de leerjaar

De vierde leerjaren genoten dinsdag 22 november van een uitstap naar het mooie Gent met zijn prachtige gebouwen.

In de voormiddag bezochten we het STAM. Ervaren gidsen namen ons mee in de tijd en loodsten ons doorheen prachtige ruimtes van de abdij. Dankzij fotomateriaal en schilderijen konden we ons een mooi beeld vormen hoe de straten, wijken en pleinen er eeuwen geleden uitzagen. Gent was vroeger een heel rijke stad dankzij zijn handel in ‘laken’. Dit in combinatie met zijn ligging aan rivieren

De zaal waar we konden stappen op prachtige luchtfoto’s genomen van de provinciehoofdplaats, was adembenemend mooi. Van noord naar zuid, van oost naar west mochten kinderen op zoek gaan naar de Ghelamco Arena, de haven, de Dampoort, de Blaarmeersen, de kathedraal, … Wanneer we op onze buik gingen liggen, leek het alsof we aan het skydiven waren.

In de namiddag hebben we ons binnen de muren van het Industriemuseum mogen uitleven in het beoefenen van een stiel van vroeger.  De kinderen kregen een korte rondleiding. Tijdens de workshop ‘Letterdrukte’ maakten de leerlingen kennis met de wereld van de drukkerij. Met letters, inkt en een historische drukpers creëerden de leerlingen een naamkaartje.

Een andere groep ontdekte de techniek ‘droge naald’. Hierbij krasten ze een tekening op een plexi-plaatje. Na het bedekken met inkt, mochten ze hun werkstuk afdrukken met behulp van een drukpers. In het atelier ‘vilten’ maakten de leerlingen kennis met de basisprincipes en gingen ze naar huis met een vilten werkje. Bij de workshop ‘schering en inslag’ weefden de leerlingen een lapje stof op een weefdoosje.


We laten jullie met enkele foto’s graag mee genieten van ons dagje in Gent. De vele andere kiekjes komen binnenkort op de website van het vierde leerjaar.

Familienieuws

Overlijdens:
• Maarten Lievens, zoon van meester Koen (zorg- en turnleerkracht) en oud-leerling van onze school.

• Roger Doolaege, overgrootvader van Robbe en Xander Roelandt (3KSb)


Geboorte:

• Owen, zoontje van juf Jana (zorgleerkracht)

Warme maaltijdenDonderdag 01/12 🐔


Tomatensoep

Kippenhaasje

Veenbessensaus

Appelmoes

Gestoomde aardappelen

Vrijdag 02/11 🐷


Preisoep

Lasagne

Maandag 05/12 🐷


Seldersoep

Bolognaise

Geraspte kaas

Volkoren spaghetti

Dinsdag 06/12 🐔


Tomatengroentesoep

Kippennootjes

Gevogelteroomsaus

Bloemkool

Gestoomde aardappelen

Donderdag 08/12 🐔


Kervel-preisoep

Gevogeltegyros

Groentenmix

Rijst

Vrijdag 09/12 🐷


Jardinièresoep

Kaasvink

Mosterdsaus

Prinsessenbonen

Gestoomde aardappelen

Maandag 12/12 🐟


Tomatensoep

Hoki in brevalsaus

Regenboogwortelen

Puree

Dinsdag 13/12 🐷


Aspergesoep

Varkensgebraad

Rode kool

Gestoomde aardappelen

Donderdag 15/12 🐔


Seizoensoep

Vol-au-vent met champignons

Groentenmengeling

Rijst

Vrijdag 16/12 🐮


Tomatengroentesoep

Rundsbroodje

Spinazie

Gestoomde aardappelen

Maandag 19/12 🐷


Preisoep

Balletjes in groentensaus

Rijst

Dinsdag 20/12 🐮🐷


Tomatensoep met rundsballetjes

Hesp in kaassaus

Macaroni

Donderdag 22/12 🐔


Wortelsoep

Kippenhaasje

Gevogelteroomsaus

Appelmoes

Gestoomde aardappelen

Vrijdag 23/12 🐟


Tomatengroentesoep

Zeefantasie

Bloemkool 

Puree

Activiteitenkalender december 2022

undefined

MAANDTHEMA DECEMBER ROND ZELFREGULEREND VERMOGEN EN IDENTITEIT

Plan - en regelkracht
Onzeker zijn - twijfel

Donderdag 01/12

• De leerlingen van het 6de leerjaar gaan zwemmen in Aalst

Zondag 04/12

Tweede zondag van de advent 🕯️🕯️

Maandag 05/12

• Naschoolse activiteit 'Kerstfilm' voor de 1ste graad, georganiseerd door de ouderraad.
• Werkgroep Verkeer om 20u. in de leraarszaal.

Dinsdag 06/12

• De kleuters van de 2de en 3de kleuterklas volgen een muzische workshop in hogeschool Odisee Aalst.
• Meneer Werner gaat naar een vergadering van de Onderwijsraad voor directies van de scholen uit Erpe-Mere.

• Naschoolse activiteit 'Fablab' voor de 3de graad, georganiseerd door de ouderraad.
• Ouderraad om 20u. in de leraarszaal.

Woensdag 07/12

• Meester Bram en juf Ann R. volgen de vorming 'Kleine kinderen, grote kansen'.

Donderdag 08/12

• De leerlingen van het 6de leerjaar gaan zwemmen in Aalst

Vrijdag 09/12

• De kleuters van 3KSb gaan zwemmen in Zottegem.
• Meester Gilles volgt de vorming 'Reddend zwemmen'.
• De leerlingen van het 6de leerjaar gaan naar de inleefnamiddag in onze secundaire school.

Zondag 11/12

Derde zondag van de advent 🕯️🕯️🕯️

Maandag 12/12

• Naschoolse activiteit 'Kerstfilm' voor de 3de graad, georganiseerd door de ouderraad.

Dinsdag 13/12

• Meester Bram gaat naar de vorming 'Vertrouwenspersonen'.
• Leerlingenparlement voor de verkozen ministers.
• Meneer Werner gaat naar een vorming rond 'Identiteit'.
• Juf Ann V. gaat naar een vorming rond 'Dataverwerking'.

Woensdag 14/12

• Vanaf 13u. zijn er werken gepland in de Kloosterstraat waarbij de putdeksels opengelegd worden. Voorzichtigheid is dus geboden.

Donderdag 15/12

• De leerlingen van het 6de leerjaar gaan zwemmen in Aalst

Vrijdag 16/12

Lichtjestocht 🎄🕯️🚶
Iedereen welkom voor een sfeervolle wandeling, heerlijke drank-en eetstandjes, een gezellige babbel,...!

Zondag 18/12

Vierde zondag van de advent 🕯️🕯️🕯️🕯️

Maandag 19/12

• Naschoolse activiteit 'Kerstfilm' voor de 2de graad, georganiseerd door de ouderraad.

Donderdag 22/12

• De leerlingen van het 6de leerjaar gaan zwemmen in Aalst.
• Kerstviering voor de lagere school in de kerk om 9u.

Oudercontact voor alle klassen, ook peuterhuis en Bosstraat, in de refter van de secundaire school. Info en inschrijving via de klasleerkracht.

Vrijdag 23/12

• Rapport 2 voor de lagere school.

Zondag 25/12

Kerstmis 🎄☃️❄️

Maandag 26/12
t.e.m. zondag 08/01

Kerstvakantie

Volg ons ook op Facebook of Instagram!

Meer weten?


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vrije Basisschool Sint-Jozef Mere · Kloosterstraat 29 · Mere 9420 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp