Copy

JANUARI 2023

Openen in de browser

Wat na het 6de leerjaar?
Op stap naar het secundair onderwijs

Beste ouders,


2023 is nog maar net gestart maar we kijken toch al even vooruit naar het einde van dit schooljaar. Dan zet je kind een grote stap: hij/zij stapt over van de basisschool naar de secundaire school!


Via dit overzicht willen we jullie informeren over de inschrijvingsprocedure voor het 1ste jaar secundair onderwijs en over de werking van het school- en studiekeuzeproces in onze school.

School- en studiekeuzeproces in onze school

• In de maand januari werken onze leerlingen van het 6de leerjaar met het werkboek ‘Mijn toekomst, mijn keuze’. Met dit boek leren de leerlingen wat ze allemaal moeten doen om tot een goede keuze te komen.

• 31 januari/10 februari geeft de CLB-medewerker voor onze leerlingen van het zesde een informatiesessie over de structuur en het studieaanbod van het secundair onderwijs.

• Net voor de krokusvakantie is er een klasbespreking rond de school- en studiekeuze. Een CLB-medewerker is hierbij aanwezig.

• Na de krokusvakantie volgt een oudercontact waarbij vragen of bedenkingen rond de school- en studiekeuze besproken worden met de ouders.

• Bij het einde van het schooljaar ontvangt elke leerling een BASO-fiche. Deze fiche bevat relevante informatie uit het leerlingendossier.
De secundaire scholen vragen deze BASO-fiche bij de inschrijving.

Inschrijvingsprocedure voor het eerste jaar secundair onderwijs

De inschrijvingsprocedure voor het 1ste jaar secundair onderwijs verschilt naargelang de gemeente of stad waar je kind school zal lopen.


• In de Sint-Jozefschool in Mere kan je je aanmelden vanaf vrijdag 10 maart 2023.
Na de aanmelding volgt een kennismakingsgesprek en vanaf dinsdag 16 mei 2023 kan hieruit een officiële inschrijving volgen.


De Sint-Jozefschool organiseert een VIP-avond voor leerlingen 3de graad lager onderwijs en hun ouders op vrijdag 10 maart 2023 om 18u30. Inschrijven hiervoor doe je vóór 1 maart 2023 via de website van de school www.sintjozefmere.be.

• In Aalst werken de scholen met een digitale aanmeldingsprocedure.

In samenwerking met het Huis van het Kind en het lokaal overlegplatform, waar alle scholen en CLB's in zijn vertegenwoordigd, organiseert Stad Aalst op woensdag 8 maart 2023 een infodag rond de overstap naar het secundair onderwijs. Dit zal plaatsvinden in CC De Werf. Inschrijven voor deze sessies is noodzakelijk en kan via deze link: https://aalst.be/formulier/infodag-naar-het-secundair-onderwijs-in-aalst-8-maart-2023

Op die dag staat het volgende op het programma:

1. Wegwijs in het secundair onderwijs
In deze sessie vertellen de medewerkers van het CLB wat belangrijk is bij het maken van een keuze, zowel voor jou als voor je kind. Daarnaast lichten ze ook toe hoe het secundair onderwijs gestructureerd is, wat is het verschil tussen 1A en 1B? Welke keuzemogelijkheden bestaan er? Wat zijn basisopties? Enzovoort...

2. Alles wat je moet weten om je kind aan te melden en in te schrijven in een secundaire school in Aalst.
De deskundige van het Lokaal Overlegplatform legt in deze infosessie uit op welke manier de aanmeldingsperiode voor de inschrijvingen van volgend schooljaar verloopt. Ze vertelt wat de belangrijke data zijn, hoe het systeem werkt, waar je extra informatie en ondersteuning kan krijgen, ...

3. Een korte kennismaking met de secundaire scholen op de scholenbeurs.
Alle Aalsterse scholen met een 1ste graad zullen vertegenwoordigd zijn op de scholenbeurs. Je kan hier kort met hen kennismaken om dan in de periode erna uitgebreider kennis te maken op hun opendeurdagen.  

4. Kennismaking met de CLB's, het LOP, de ouderkoepels, Huis van het Kind ...
Andere diensten en organisaties zullen aanwezig zijn om kennis te maken en je eventuele vragen te beantwoorden. 

• Wil je je kind inschrijven in een school van een andere gemeente/stad, raadpleeg dan de website van de school of contacteer het CLB om na te gaan welke inschrijvingsprocedure daar geldt.

Bij verdere vragen of opmerkingen kan je steeds terecht bij de klasleerkracht of zorgcoördinator.

Hartelijke groeten,

Werner Rasschaert
Directeur

Ann Vidts
Beleidsondersteuner

Ilse Stalpaert
Bram De Neve
Zorgcoördinator

Meer weten?


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vrije Basisschool Sint-Jozef Mere · Kloosterstraat 29 · Mere 9420 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp