Copy

MAART 2022

Open in de browser

Voorwoord 

Beste leerlingen,
Beste ouders,
Beste lezers,

De krokusvakantie zit er bijna op, het lentezonnetje is van de partij en we gaan opnieuw met volle goesting de komende periode tegemoet.

Vorige woensdag was het Aswoensdag. Sindsdien zitten we in de veertigdagentijd op weg naar Pasen.
Veertig dagen is dat een lange tijd of een korte? Het ligt er aan... Veertig dagen lang in ellende zitten of met een knagende honger rondlopen is een eindeloze tijd. Probeer het maar eens…

En toch zijn er op dit moment door de oorlog in Oekraïne honderdduizenden mensen aan wie dit overkomt. Onze gedachten gaan uit naar alle Oekraïners en naar alle vredeskrachten wereldwijd.

Het wapengekletter moet stoppen. De enige manier om tot vrede te komen is in dialoog en door onderhandelingen. Een boodschap van vrede uitroepen is in deze tijd meer dan ooit nodig.

Vrijwel alle leerlingen zullen over de oorlog hebben gehoord en hebben er vragen, meningen of emoties bij. In sommige gevallen raakt deze zinloze oorlog onze ouders, leerlingen en schoolpersoneel ook direct doordat ze er familie en/of vrienden hebben wonen. Onze leerkrachten zullen al deze gevoelens in hun klas bespreekbaar maken.

We bekijken hoe we de boodschap van vrede en onze solidariteit met de Oekraïense bevolking kunnen tonen.

Maandag hangen we de vredesvlaggen uit op onze school als teken van verbondenheid tegen onrecht.


We zien jullie allemaal heel graag terug op maandagochtend 7 maart.

Hartelijke groeten,

Werner Rasschaert

Directeur

Ann Vidts

Beleidsondersteuner

Update school en corona
Code geel in het onderwijs

Na bijna 2 moeilijke jaren kunnen de coronamaatregelen nu verregaand versoepeld worden. Nu het Overlegcomité heeft bepaald dat de brede samenleving klaar is voor die stap, schakelen ook de scholen vanaf maandag 7 maart naar code geel op de onderwijsbarometer

Minister Ben Weyts en alle onderwijspartners willen directies, leraren, personeelsleden, ouders en leerlingen van harte bedanken voor alle inspanningen en opofferingen sinds de start van de pandemie. 

In deze update lees je welke versoepelingen er concreet worden doorgevoerd en wat ongewijzigd blijft.

Wat betekent fase geel concreet op school?

Wat verandert er vanaf maandag 7 maart

• Leerlingen en personeelsleden van alle onderwijsniveaus moeten geen mondmasker meer dragen.

• Activiteiten buiten de schooluren zoals schoolfeesten, opendeurdagen, infoavonden,... zijn toegelaten volgens de regels die gelden in de samenleving bij code geel.

• Vergaderingen met personeelsleden, maar ook de schoolraad, ouderraad, bijscholingen en pedagogische studiedagen moeten niet langer digitaal georganiseerd worden. 

• Vermengen van klasgroepen is toegestaan. Leerlingen moeten geen vaste plaats meer krijgen in het klaslokaal.

• Niet-essentiële derden tijdens de schooluren zijn toegelaten.

Wat blijft ongewijzigd?

• Extra-murosactiviteiten kunnen plaatsvinden volgens de regels in de samenleving. Hou voor (meerdaagse) uitstappen ook rekening met de reisregels.

• Oudercontacten kunnen fysiek plaatsvinden.

• We blijven maximaal ventileren en verluchten op basis van CO2-metingen in elk klaslokaal, eet- en vergaderzaal en de lerarenkamer.

• We proberen zo veel mogelijk afstand te houden. We trachten drukte aan de schoolpoort te vermijden.

• De basishand- en hoesthygiëne blijven we toepassen.

• Wie ziek of besmet is, blijft thuis!!

Het is altijd mogelijk dat de lokale risicoanalyse aanleiding geeft tot extra maatregelen in samenspraak met de preventieadviseur!

Pannenkoekenslag

De Vrije Basisschool Sint-Jozef en zijn ouderraad organiseren hun tweede pannenkoekenslag op vrijdag 25 maart 2022. Met de opbrengst van de verkoop steunt onze ouderraad een aantal projecten van onze school.

Wij verkopen heerlijke versgebakken pannenkoeken die vacuüm verpakt zijn in pakjes van 1 kg (12 stuks), voor de prijs van €8 per pakje

Authentiek, vol van smaak, smeltend in je mond en lekker voor jong en oud! Ambachtelijk bereid met enkel de allerbeste ingrediënten en een flinke portie liefde. Dat moeten jullie proeven. Bovendien kunnen jullie de vacuüm verpakte pannenkoeken ook invriezen voor later.

Jullie halen de bestelde pannenkoeken af op vrijdag 25 maart tussen 15u en 18u in de hoofdschool, tenzij jullie kinderen uitsluitend school lopen in de Bosstraat. Dan halen jullie de bestelde pannenkoeken daar op. 

Klik op de onderstaande knop om online te bestellen of gebruik het invulformulier dat wij reeds met jullie kind(eren) meegegeven hebben. Geef jullie bestelling ten laatste op dinsdag 15 maart door.

🥞 Bestel hier jullie pannenkoeken 🥞

Alvast hartelijk bedankt voor de steun. Smakelijk!

Afscheid van pastoor Jan

Eind maart zal pastoor Jan onze parochie H. Damiaan verlaten. De parochie is dankbaar om de vele jaren dat hij hier verbleef. Daarom wil men vieren en hem danken om zovele jaren trouwe, liefdevolle inzet en zorg voor de mensen van onze parochiegemeenschap.

Daarom wordt iedereen uitgenodigd op zondag 27 maart 2022 om 10u30 in de Sint-Bavokerk te Mere, waar alles voor hem begon.

Als school willen wij ook pastoor Jan danken voor de fijne samenwerking. Dit doen we met alle kinderen en leerkrachten tijdens een dankmoment op woensdag 23 maart op onze school.

Verloren voorwerpen

We zijn over de helft van het schooljaar en onze kasten met verloren voorwerpen puilen alweer uit. We verzamelden reeds een ganse collectie aan truien, jassen, mutsen,…

Kijken jullie eens in jullie kasten of er jassen en/of andere kledingstukken ontbreken. Indien dit zo is, mogen jullie een seintje geven aan de leerkracht. We gaan dan op zoek naar het bewuste item.

We vragen u vriendelijk om alle kledij en persoonlijke materialen van uw kind duidelijk te naamtekenen. Zo kunnen we gevonden voorwerpen vlugger aan de eigenaar bezorgen.

In de week voor de paasvakantie zullen alle verloren voorwerpen uitgestald worden op de speelplaats. Jullie kunnen dan zeker ook een kijkje komen nemen.

Inzamelactie Bebat 

Reeds vele jaren verzamelen we op school gebruikte batterijen. Deze worden op regelmatige basis opgehaald om te recycleren.

Deze maand zijn er nieuwe verzamelboxen geleverd. Deze hebben kleinere openingen zodat grote batterijen er niet meer in passen. De gewone batterijen kunnen wij wel nog verzamelen. 

We vermoeden dat jullie zeker wel wat lege batterijen thuis liggen hebben. Dit is dan ook een warme oproep om ze binnen te brengen op onze school

Help ons te sparen voor allerlei toffe spullen (didactisch materiaal, sport- en spelmateriaal,…) en breng je gebruikte batterijen op onze school binnen. 

Lezing sociale media - Matthias Dewilde

Lichtmis: 2 februari 2022 of 02/02/2022!
Wat een bijzondere datum!

Op 2 februari, veertig dagen na Kerstmis vieren christenen Maria-Lichtmis. Omdat Maria en Jozef veertig dagen na de geboorte van Jezus naar de tempel gingen om te danken voor hun kind. Lichtmis is –hoe kan het ook anders met zo’n naam – een lichtfeest.

Bovendien bakte vroeger bijna iedere christen in ons land met Maria Lichtmis pannenkoeken. Rijk en arm.
Men zegt: Er is geen vrouwtje zo arm, of ze maakt met Lichtmis haar pannetje warm!

En ….Kijk eens goed? Waar doet die aan denken? Er is niet zo gek veel verbeelding nodig om in een pannenkoek de vorm van de zon te zien.

Vandaar dat onze kapoenen op die dag mochten smullen van heerlijke pannenkoeken!

Letterfeest in het 1ste leerjaar 


We leerden sinds september elke week een aantal nieuwe letters lezen & schrijven. Een heel karwei, maar na 6 maanden van hard werken was het begin februari eindelijk zover. Joepie! Wij kenden alle letters!

Tijd dus voor een feestje. Normaal is het een feest met alle mama’s en papa’s, maar door corona kon dit niet.
We lieten het niet aan ons hart komen en maakten er een echte feestweek van!

Letterpannenkoeken eten, letterspelletjes in de bib, een zoektocht doorheen de school, een letterkroon maken,… Als kers op de taart bracht Meneer Werner ons officiële letterdiploma!

We zijn terecht fier! Dikke proficiat aan alle vlijtige lezertjes uit het 1ste leerjaar!

Een dagje Gent met het 4de leerjaar

Palindroomdag 22-02-2022 was voor velen een speciaal moment. Ook voor de leerlingen en leerkrachten van de vierde leerjaren was dit een topdag. 

We mochten dinsdag opnieuw op uitstap en konden genieten van het mooie Gent met zijn prachtige gebouwen.

In de voormiddag bezochten we het STAM. Ervaren gidsen namen ons mee in de tijd en loodsten ons doorheen prachtige ruimtes van de abdij. Dankzij fotomateriaal en schilderijen konden we ons een mooi beeld vormen hoe de straten, wijken en pleinen er eeuwen geleden uitzagen. 

Gent was vroeger een heel rijke stad dankzij zijn handel in ‘laken’. Dit in combinatie met zijn ligging aan rivieren. De zaal waar we konden stappen op prachtige luchtfoto’s genomen van de provinciehoofdplaats, was adembenemend mooi. Van noord naar zuid, van oost naar west mochten kinderen op zoek gaan naar de Ghelamco Arena, de haven, de Dampoort, de Blaarmeersen, de kathedraal, … Wanneer we op onze buik gingen liggen, leek het alsof we aan het skydiven waren.

In de namiddag hebben we ons binnen de muren van de Sint-Pietersabdij mogen inleven in de taken van een monnik in de periode van de middeleeuwen.

Tijdens de workshop ‘Pen, perkament en penseel’ ontdekten de leerlingen van 4A met welk materiaal men vroeger schreef. Met een echte veer en inkt mochten we onze naam schrijven en versieren.

4B kreeg verkleed als monnik, een rondleiding in de abdij en leerden o.a. de taken van de monnik en dat het kruid salie werd gebruikt voor het poetsen van de tanden.

Monniken en heksen gebruikten vele kruiden. Klas 4C leefde zich uit in het verhaal van heks Morgan de Marcatellis. Ze nam ons mee naar de kruidentuin van de Sint-Pietersabdij en bracht ons kennis bij die ze van haar voorouders had meegekregen. We mochten ruiken, een eigen recept bedenken en moesten een heksenexamen afleggen. We deden zo goed ons best dat we met de ganse klasgroep slaagden voor onze proef.

We laten jullie met enkele foto’s graag mee genieten van ons dagje in Gent. De vele andere kiekjes komen binnenkort op de website van de vierde leerjaren.

5B stapt naar Utopia


Utopia Aalst… perfect te voet bereikbaar voor 5B! Veilig, droog en niet té moe bereikten we, via rustige en verkeersvrije wegen het mooie bibliotheekgebouw in het centrum van Aalst. We werden in Utopia ontvangen door Lucrèce. Ze gaf ons de opdracht om in groep het gebouw te verkennen aan de hand van het Geronimo-leerpad. 

Bij elke verstopte Geronimo kregen we een nieuwe taak. Heus niet zo gemakkelijk maar we hebben alle hoeken van het gebouw verkend en we weten nu dat er in die grote bibliotheek meer staat dan enkel boeken. We namen afscheid van Lucrèce die ons bedankte voor de beleefde en vriendelijke manier waarop we het spel gespeeld hebben. Tof compliment!

Met intussen meer dan 15 000 stappen op de teller werden we na de rondleiding opgewacht door de sympathieke buschauffeur Jacky die ons terug naar school bracht. Onderweg kwamen we toevallig prins carnaval Yvan tegen.

Geniet mee van de foto’s!

Carnaval op de Bosstraat

Wil je nu eens weten
op de Bosstraat zijn ze  carnaval niet vergeten.

Elke morgen voor het aanvangsuur,

zie je juf Nele als een nieuw carnavalsfiguur.

Elke kleuter is  blij verrast,

als ze het  horen  klinken uit de muziekkast.

Ze gaat van start op Valentijn,

met Cupido, oh wat vinden de kleuters het hartjesfijn.

De discoman- de Mexicaan met de sombrero

en de banjo…

Roodkapje met lekkere koekjes,

Kaatje Tralalaatje en kabouter Smal.

De andere juffen krijgen  nu ook de kriebels al.

Kangoe,  Beer en lekkere fruitige aardbei,

samen bij elkaar en omaatje is blij.

De kleuters verrassen ook en komen verkleed.

Zelfs Jacks  papa heeft de verkleedmicrobe al beet.

Ondertussen zijn we ook al in de ban van The Masked Teachers

De nieuwsgierigheid staat op springen,

 maar the masked smiley’s dat zijn onze teasers.

Dit was ons carnavalsweekje, wil je ook meegenieten van een glimpje?

Een leuk Bosstraatweetje…klik hieronder dan op het filmpje!

Carnaval op de Bosstraat

The Masked Teacher

The Masked Singer… Wie kent het niet? Terwijl Edelhert en Radijsje op tv al een tijdje ontmaskerd zijn, maakten wij op school speciaal voor ons carnavalsfeest onze eigen versie van dit razend populaire tv-programma. Wie zit er achter het masker van onze eigen masked teachers? Die vraag hield onze leerlingen en leerkrachten de laatste twee weken in de ban.

Plots verschenen op school verschillende affiches en kregen we enkele filmpjes te zien waarop werd aangekondigd dat we samen op zoek zouden gaan naar allerlei onbekende figuren. Al snel begonnen de eerste geruchten en verdachtmakingen op gang te komen…

TMT - Teaser

In de laatste week kregen we elke dag, om 9 uur, een aflevering waarin twee acts werden voorgesteld. Zowel de leerlingen als leerkrachten konden een formulier invullen met wie zij het meest verdachten. Tijdens het grote carnavalsfeest op vrijdag zouden we eindelijk te weten komen wie in de kostuums zat van De Koninginnen, Banaan, Lollypop, DJ, De Hondjes, Beer, Kok en Donder & Bliksem.

Benieuwd naar de tips die we kregen? Neem dan zeker een kijkje op het volgende filmpje.

TMT - Tips

Leerkrachten moesten tijdens toezicht op de speelplaats beginnen zingen. Leek die stem nu niet verdacht veel op die van Lollypop? Of was het toch eerder Kok? Verschillende namen gingen rond op school. Ook in de leraarszaal was dit hét gespreksonderwerp. Zelfs de deelnemers wisten niet welke andere collega’s er nog meededen. Groot en klein keek met heel veel spanning uit naar de grote ontmaskering op vrijdag. Je voelde aan alles dat het enorm leefde bij iedereen.


De hele school – ook de kleinsten van het peuterhuis, de kleuters van de Bosstraat en alle personeelsleden – verzamelde in de sporthal van Sint-Bavo. Onder leiding van Annie en Kannie werden de verschillende acts overlopen. We bekeken nog eens de tips en de liedjes. Onder het strenge toezicht van de professionele jury werd bekendgemaakt wie het meest verdacht werd. En toen was het grote moment er… Eindelijk de ontmaskering! Een ontzettend spannend moment voor iedereen in de zaal. De euforie was groot bij wie het juist had, de verbazing nog groter bij wie ernaast zat.

Drie klassen – 5B, 6B en 6C – konden alle deelnemers ontmaskeren. Een dikke proficiat voor de beste speurders van de school!

Voor we de vakantie indoken, danste meester Gilles met ons nog enkele dansjes. Een fantastische afsluiter waar we met z’n allen enorm hard van genoten hebben.

Oh ja… zijn jullie ook zo benieuwd wie er achter de maskers zaten? Kijk dan snel op het onderstaande filmpje.

TMT - Ontmaskering

Familienieuws

Overlijden:

• Maria Dejager, grootmoeder van juf Sofie (1KSa) en overgrootmoeder van Charles Lejour (PK)

Warme maaltijden

Maandag 07/03 🐷


Preisoep

Bolognaise

Geraspte kaas

Spaghetti



Dinsdag 08/03 🐔


Tomatensoep

Kippenhaasje

Gevogeltesaus

Pastinaakstamppot

Donderdag 10/03 🐷


Landbouwerssoep

Ardens gebraad

Duivelse saus

Gestoofde wortelschijfjes

Gestoomde aardappelen

Vrijdag 11/03 🐮🐟


Tomatengroentesoep met rundsballetjes

Visfilet in mosterdsaus

Spinazie

Puree

Maandag 14/03 🐔


Tomatensoep

Kipfrietjes

Witte kool

Puree

Dinsdag 15/03 🐷


Seldersoep

Gyros

Groentenmengeling

Rijst

Donderdag 17/03 🦃


Juliennesoep

Kalkoenfilet

Veenbessensaus

Appelmoes

Gestoomde aardappelen

Vrijdag 18/03 🐷


Kervel-preisoep

Lasagne

Maandag 21/03 🐷


Tomatengroentesoep

Hesp in kaassaus

Macaroni

Dinsdag 22/03 🐟


Jardinièresoep

Vissticks

Bloemkool

Puree

Donderdag 24/03 🐔


Wortelsoep

Vol-au-vent met champignons

Groentenmix

Zilvervliesrijst

Vrijdag 25/03 🐔


Tomatensoep

Kippenworst

Gevogeltesaus

Rode kool

Gestoomde aardappelen

Maandag 28/03 🐮


Groentesoep

Rundsballetjes

Champignons in tomatensaus

Trivelli

Dinsdag 29/03 🐷


Aspergesoep

Duivelsgebraad

Jachtsaus

Gestoofde wortelen en pastinaak

Gestoomde aardappelen

Donderdag 31/03 🐔


Tomatensoep

Kippennootjes

Currysaus

Ananas

Rijst

Vrijdag 01/04 🐷


Boerensoep

Kaasburger

Mosterdsaus

Prinsessenbonen 


Gestoomde aardappelen

Activiteitenkalender maart 2022

MAANDTHEMA MAART ROND RELATIONELE VAARDIGHEDEN 

Vrienden helpen elkaar.
Werk samen.

Maandag 07/03

• Start oudercontact voor 3de kleuterklas en 6de leerjaar.
Inschrijving gebeurt via de klasleerkracht.

Dinsdag 08/03

• De kinderen van 2KSb brengen een bezoek aan de bib.

• Juf An De Schutter, juf Ann Ribbens en juf Ann Vidts volgen een opleiding 'kleine blusmiddelen'.

• Ouderraad om 20u00. in de kleuterrefter.

Woensdag 09/03

• De kinderen van 2KSa brengen een bezoek aan de bib.

Donderdag 10/03

• De kleuters van 1KSa en 1KSb gaan naar een theatervoorstelling in de Steenoven.
• De kinderen van het 5de leerjaar gaan zwemmen in Aalst.
• Het 6de leerjaar neemt deel aan de sportquiz van de gemeente.

Vrijdag 11/03

• De peuters en de 1ste kleuterklas van de Bosstraat gaan naar de boerderij in Nieuwerkerken.

Maandag 14/03

• Onderwijsraad Erpe-Mere organiseert in samenwerking met het gemeentebestuur, bibliotheek en Gezinsbond een lezing voor ouders: 'Sociale media' om 20u. in het cultuurhuis Emotia. Gratis toegang na inschrijving via https://www.emotia.be/socialemedia.

• Vanaf vandaag brengt er elke dag een klas van de lagere school een bezoek aan het huis van Welzijnsschakel. Dit in het teken van de vasten en in aanloop naar de sponsortocht ten voordele van Welzijnsschakel.

Dinsdag 15/03

• Medisch onderzoek op school voor de leerlingen van 1A.
• Leerlingenbevraging in functie van een onderzoeksproject rond pesten voor het 4de leerjaar, 5A, 6A en 6B.

Woensdag 16/03

• Leerlingenbevraging in functie van een onderzoeksproject rond pesten voor 5B, 5C en 6C.

Donderdag 17/03

• De kinderen van het 5de leerjaar gaan zwemmen in Aalst.

Dinsdag 22/03

• Het 5de leerjaar gaat op uitstap naar Antwerpen. Ze brengen een bezoek aan de haven en Chocolate Story.

Woensdag 23/03

Dank- en afscheidsmoment van pastoor Jan op onze school.

Donderdag 24/03

• De kinderen van het 5de leerjaar gaan zwemmen in Aalst.

Vrijdag 25/03

• Afhaalmoment van de bestelde pannenkoeken tussen 15u. en 18u. in de hoofdschool, tenzij jullie kinderen uitsluitend school lopen in de Bosstraat. Dan halen jullie de bestelde pannenkoeken daar op. 

Zaterdag 26/03

Opendeurdag 🏫
Info volgt later

Zondag 27/03

Dank- en afscheidsviering van pastoor Jan in de Sint-Bavokerk van Mere om 10.30u.

Maandag 28/03

• Start oudercontacten
Uitnodiging volgt via de klasleerkracht.

• Verzoeningsviering voor de lagere school.

• De werkgroep verkeer nodigt de vrijwilligers van de schoolstraat uit.

Dinsdag 29/03

• Medisch onderzoek op school voor de leerlingen van 1B.
• Workshop 'Viesvuilland' voor de kleuters van 2KS.

Woensdag 30/03

• De peuters uit het Peuterhuis Anna gaan zwemmen in Ninove.

Donderdag 31/03

• De jarigen van de maand worden gevierd 🥳.

• Het 4de leerjaar gaat naar een film 'Engel' in 'CC De Steenoven' in Herzele.

• De kinderen van het 5de leerjaar gaan zwemmen in Aalst.

• De peuters die instappen na de paasvakantie in het 

Peuterhuis Anna en in de Bosstraat komen een kijkje nemen in hun klas.

Vrijdag 01/04

• Perioderapport 3
• Sponsortocht
Solidariteitsactie ten voordele van Welzijnsschakel – Ommekeer

Zondag 03/04

Aanstelling pastoor Jan in zijn nieuwe parochie Drongen.

Maandag 04/04 t.e.m. zondag 17/04

Paasvakantie

Maandag 18/04

Paasmaandag

Volg ons ook op Facebook!

Meer weten?






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vrije Basisschool Sint-Jozef Mere · Kloosterstraat 29 · Mere 9420 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp