Copy

APRIL 2022

Open in de browser

Voorwoord 

Beste leerlingen,
Beste ouders,
Beste lezers,

Hartelijke groeten,

Werner Rasschaert

Directeur

Ann Vidts

Beleidsondersteuner

Carwash

De Vrije Basisschool Sint-Jozef en zijn ouderraad laten je auto blinken met hun tweede heuse carwash op vrijdag 6 en zaterdag 7 mei. Met de opbrengst van deze carwash steunt onze ouderraad een aantal projecten van onze school.

Is je auto ook toe aan een stevige poetsbeurt? Dan kan je een beroep doen op ons enthousiast team van leerkrachten en ouderraadleden. Voor de prijs van €10 nemen we met plezier je auto onder handen.

Zorg voor het ideale last-minute cadeau voor Moederdag en boek nu een wasbeurt in via onze webshop.

Klik op de onderstaande knop om je carwashbeurt online in te boeken. Je betaalt je online reservatie vooraf via overschrijving. Je reservatie is pas definitief na ontvangst van je betaling

🧽🚗 Boek hier je carwashbeurt 🚗🧽

Alvast hartelijk bedankt voor de steun. We kijken er naar uit om jullie auto te doen blinken!

Vlaamse Tekenolympiade 2022: ‘Kunst kleurt groen’

Alle leerlingen van de lagere school hadden de kans om in de loop van de maand februari deel te nemen aan de tekenolympiade ‘De kunst van het samenleven’. 

Heel wat leerlingen gingen deze uitdaging aan en namen een potlood, penseel, verfborstel, wasco of pen in de hand om een tekening te maken.

Dit jaar stond de wedstrijd met het thema ‘Kunst kleurt groen’ in het teken van de klimaatkwesties.

Onze planeet wordt met de dag onleefbaarder. De effecten van kimaat-verandering zijn zeer aanwezig: overstromingen, droogtes en hittegolven, superbranden, hevige winden, smeltend ijs, het verdwijnen van de biodiversiteit… 

De oorzaken ervan, voornamelijk gerelateerd aan onze levensstijl en productie, zijn bekend. Het is belangrijk om jongeren bewust te maken van deze problemen. Zij zullen in de frontlinie staan om de gevolgen te dragen, maar zijn ook de belangrijkste actoren van een mogelijke verandering.

Via deze tekenwedstrijd kregen ze de kans om hun zorgen of ideeën en oplossingen rond de klimaatverandering creatief tot uitdrukking te brengen.

Wij zijn zeer fier jullie te kunnen melden dat 3 leerlingen van onze school doorgestoten zijn naar de finale in het Stadhuis te Brussel:  Lenny Kettels (2A), Emilia Sloore (2B), en Alex Van Mol (6B).

Lenny Kettels (2A)

Emilia Sloore (2B)

Alex Van Mol (6B)

Daarbovenop behaalde Lenny Kettels ook nog eens de 1ste prijs in de categorie 1ste en 2de leerjaar lager onderwijs!

Proficiat aan deze drie getalenteerde leerlingen!!!!

Lander Sidorski speelt mee in de musical Annie

Met heel veel fierheid vernamen wij dat Lander Sidorski uit 6C geselecteerd werd om één van de hoofdrollen in de musical Annie spelen. Hij zal de rol van pestkop en treiteraar Pepper spelen.

Een uitzonderlijk talent waar we als school, leerkrachten en klasgenoten terecht fier op mogen zijn!

We wensen Lander heel veel succes bij de repetities. We kijken er naar uit om jou op het toneel te zien schitteren.

Bron foto: Leen De Smedt, Het Nieuwsblad/Regionaal: Dender 26/03/2022, p. 4-5

5B schrijft voor Oekraïne

De kinderen van het vijfde leerjaar hebben het in de klas gehad over overbodig speelgoed. Je kent het wel… speelgoed waar het spannende al een tijdje af is, speelgoed waar je als je het cadeau kreeg niet helemaal verliefd op was,… We zouden ons speelgoed wegschenken aan een ingebeelde ontvanger en daar een schrijfopdracht aan koppelen.

Na het bespreken van de actualiteit in de klas en via beelden van de oorlog in Oekraïne die ons bereikten via Karrewiet werd de opdracht plots heel concreet. Waarom niet het nuttige aan het aangename koppelen en ons ‘overbodig speelgoed’ met een warm hart wegschenken aan de kinderen die met hun mama en broers of zussen proberen te vluchten voor het oorlogsgeweld?

Bovendien is er in Mere een heel directe link met Oekraïne: Viktor. De nicht van juf Lynn is getrouwd met Viktor, een sympathieke professionele danser die van hieruit zijn landgenoten probeert te helpen. Wij hadden onze spullen bij Viktor gebracht. We hadden even gepraat en we beseften dat we gelukkig mogen zijn dat wij op deze plaats op de wereld kunnen leven zonder angst voor sluipschutters, zonder zorgen waar we ’s avonds zullen slapen, met veel geluk dat we onze ouders kunnen knuffelen wanneer we dat willen. We waren onder de indruk van de ontmoeting met Viktor maar ook hij was heel aangedaan over onze boodschap. Win-win dus! Viktor besefte dat hij er niet alleen voor staat en wij hadden het gevoel dat we een lichtpuntje kunnen zijn voor een kind van onze leeftijd.

Hoe een schrijfopdracht in de klas ons naar Oekraïne brengt.

Dank - en afscheidsmoment van pastoor Jan

Woensdag 23 maart was het een speciale dag op onze school. Er hing een sfeer van vrolijkheid en feest, de vogeltjes floten hun eerste lenteliedjes en het zonnetje stond hoog aan de blauwe lucht. Én we hadden het bezoek van een speciale gast: pastoor Jan.

Pastoor Jan verlaat ons dorp. Dat betekent dat ook wij op school ‘onze’ pastoor niet meer zullen zien. En dat doet nù al raar… ’s Morgens bij het wandelen of fietsen over het dorp niet langer begroet worden door de man die ons de prachtige verhalen over het leven van Jezus vertelde, in de grote kerk of in zijn eigen mooie tuin.

Pastoor Jan beantwoordde allerlei vragen over zichzelf. Natuurlijk wilden wij weten wanneer hij in Mere arriveerde, waarom hij weggaat, wie zijn opvolger wordt en wat hij de komende maanden precies gaat doen. We ontfutselden ook enkele antwoorden op ‘vriendenboekvraagjes’. We weten nu dat de pastoor ook 4 broers maar geen zussen heeft, wat zijn favoriete vakantiebestemming is, dat hij graag sport in zijn lievelingsjogging en dat hij niet naar Thuis of Familie kijkt.

We sloten af met een vrolijk lied, over de man met het hart van goud en het volk waar hij zo van houdt. Het is een leuk afscheid geworden… omdat het een mooie tijd is geweest.

Ondanks alles werd hier en daar gevochten tegen opkomende traantjes want afscheid nemen van een trouwe vriend is nooit leuk. Pastoor Jan blijft altijd welkom in Mere én op onze school. We hebben de pastoor dus niet uitgewuifd met een ‘vaarwel’- maar wel met een ‘tot ziens’-applaus!

Ga in vrede, lieve pastoor Jan. We gaan je missen!

Naschoolse activiteit schaatsen

Na 2 jaar konden onze naschoolse sportactiviteiten eindelijk opnieuw doorgaan. In samenwerking met MOEV gingen we woensdag 23 maart schaatsen te Liedekerke. 

Meer dan 90 enthousiaste jongens en meisjes bonden de schaatsen aan hun voeten om de beste 'tricks en moves' te tonen op de schaatsbaan. Wat een fijne namiddag!

Terug in de tijd… pas op dat de dino niet bijt!

Omdat een uitstap naar het dinomuseum nog niet toegestaan was, brachten de derde kleuterklassen de dino’s naar hun klas.

Ze leerden de verschillende namen, eetgewoontes, en hoe ze eruit zagen, zochten in boekjes en op internet de antwoorden op al hun vragen.

Ook gingen ze als een echte paleontoloog aan de slag,

opgraven van skeletten en bestuderen van hun gedrag.

Dan konden ze zelf dino’s tekenen en nabouwen, grote planteneters, maar ook met scherpe tanden en klauwen.

Sponsortocht voor Welzijnsschakel Ommekeer

Vasten… Bezinnen… Iets doen voor anderen…

Omdat armoede veel meer en veel dichter voorkomt dan we soms vermoeden, vonden we het een goed idee om samen met de klassen een bezoek te brengen aan het huisje van Welzijnsschakel Ommekeer.

We werden geraakt door zoveel vrijwillige inzet van mensen voor andere mensen. Daarom wilden we met z’n allen een actie op poten zetten. Dat werd onze sponsortocht.

We mochten rekenen op een mooie spaarcent die integraal naar Welzijnsschakel Ommekeer gaat en daar heel goed zal besteed worden.

Dank aan iedereen, ook van de v.z.w. uit, voor zoveel steun! We zamelden het mooie bedrag in van 4 300 euro!

1 april gingen we dan in twee grote groepen op tocht.

Na de eerder zomerachtige lentedagen die we de voorbije weken kenden, stonden we deze dag op met sneeuw en een koude wind. En neen… het was geen aprilgrap!

We maakten een fikse wandeling in de omgeving van de school. De eerder drogere wegen waren hier en daar herschapen in glibberige modderpaden, wat onze tocht tot een heus avontuur maakte! Sommige kinderen verlegden hun grenzen en de meesten van ons maakten kennis met ongekende hoekjes en kantjes van onze prachtige landelijke gemeente.

Moe maar voldaan waren we net op tijd terug op school om de paasvakantie in te stappen! De modderige schoenen en kledij (zeker van de oudste groep) nemen we er graag bij….

Bedankt aan iedereen voor jullie inzet!

Chocostory

Joepie, het is Pasen!
In ons 1ste leerjaar stond de maand maart in het teken van kunst & chocolade. Een hele maand werkten we rond René Magritte, chocolade & de Goede Week.
Een perfecte afsluiter bij dit fijne thema was onze uitstap naar het mooie Brugge.

We bezochten er het chocolademuseum ‘Chocostory’.
Hier leerden we de weg van cacaoboom tot chocoladereep, de geschiedenis van de chocolade en we werden zelf chocolatier.

In het Groeningemuseum konden we echte schilderijen van René Magritte zien. We wandelden als echte kunstkenners doorheen de gangen. De bewakers hielden ons goed in de gaten & wierpen ons zelfs een dikke duim toe. Zo flink waren we!

En weten jullie wat het grootste schilderij in het museum was?  
“Het Laatste Avondmaal”, het reikt vanaf de grond tot het plafond. We schatten dat het wel 5 meter groot is.

We genoten van een zonovergoten dag vol kunst en een rugzakje gevuld met heerlijke chocolade.

Geniet gerust mee met ons via enkele leuke foto’s.

Choco-tastische groetjes,
Het 1ste leerjaar

Sportquiz 6de leerjaar

Op donderdag 10 maart konden wij met het 6de leerjaar deelnemen aan de sportquiz van de gemeente. Alle 6de klassers van Erpe-Mere werden uitgedaagd met boeiende kennisvragen en uitdagende doe-opdrachten. Vooral ons 'teamwork' werd op de proef gesteld. We hebben niet gewonnen maar wel enorm genoten van een sportieve, zenuwslopende voormiddag.

Het 5de leerjaar op leeruitstap naar Antwerpen

Dinsdag 22 maart 2022... Eindelijk mochten we nog eens op uitstap! Alleen moesten we hiervoor net iets vroeger opstaan dan op een gewone schooldag. ‘Om 7.20u. allemaal op school en netjes in de rij’ stond er in het bericht. Iedereen was goed op tijd want we waren heel nieuwsgierig wat de dag zou brengen. Stipt op tijd vertrok de bus, met aan het stuur chauffeur Louis, richting Antwerpen.

Iets voor negen waren we al op onze bestemming, groepen werden gevormd en na het eten van een koekje of fruit vertrokken we voor onze eerste activiteit. 5A en de meisjes van 5B gingen te voet naar het Chocolat Nation, aan het Centraal Station. We liepen over de grote markt, over de bekende ‘Meir’(duurste straat in Monopoly), richting de zoo. We konden de weg van de cacaoboon op de plantage volgen tot de chocolade die we kopen in de winkel. We konden ook 10 verschillende smaken proeven. Mmm, overheerlijk was dat!

5C en de jongens van 5B namen de ‘Waterbus’, het openbaar vervoersmiddel op de Schelde. Onder een stralende zon bracht de boot ons naar de linkeroever. Vandaar zagen we het havenhuis en een deel van de haven. Na een wandeling konden we ons even uitleven in een leuke speeltuin. De Waterbus bracht ons terug naar ‘ het Steen’. Daar stond de bus ons op te wachten. 

Moe maar heel voldaan begonnen we aan onze terugrit naar school. Wat een fijne en leerrijke uitstap!

Familienieuws

Geboortes:

• Ella, zusje van Nora Van Bavegem (1KSa)

• Sonia, zusje van Denis Bobora (2KSBos)
• Eliana, zusje van Yalin Troch (2A)
• Castor, zoontje van juf Liesbeth (Peuterhuis Anna)

Overlijden:
• Kenneth De Clerck, papa van Matteo De Clerck (2KSa) en Keano (2A) Goossens

Warme maaltijden

Maandag 18/04 


Paasmaandag🐰✝️Dinsdag 19/04 🐔


Tomatengroentesoep

Kippennuggets

Bloemkool

Puree

Donderdag 21/04 🐟


Preisoep

Visfilet in brévalsaus

Gestoofde wortelschijfjes

Puree

Vrijdag 22/04 🐷


Tomatensoep

Hesp in kaassaus

Macaroni

Maandag 25/04 🐔


Kervel-preisoep

Vol-au-vent met champignons

Groentenmix

Rijst

Dinsdag 26/04 🐷


Seldersoep

Bolognaise

Geraspte kaas

Volkoren spaghetti

Donderdag 28/04 🐔


Aspergesoep

Kippenhaasje

Kruidenroom

Appelmoes

Gestoomde aardappelen

Vrijdag 29/04 🐷


Tomatengroentesoep

Cordon bleu

Spinazie

Puree

Activiteitenkalender april 2022

MAANDTHEMA APRIL ROND RELATIONELE VAARDIGHEDEN 

Vrienden helpen elkaar.
Maak anderen gelukkig.

Maandag 04/04 t.e.m. zondag 17/04

Paasvakantie

Maandag 18/04

Paasmaandag

Dinsdag 19/04

• Medisch onderzoek op school voor de leerlingen van 1C.

Donderdag 21/04

• Juf Ilse en juf Katrijn volgen de vorming 'Inzetten op woordenschat en talige interactie in opvolging van de taalscreening'.
• De kinderen van het 5de leerjaar gaan zwemmen in Aalst.
• Secretaressedag - We zetten juf Cecile en juf Martine in de bloemetjes! 💐

Vrijdag 22/04

• In de kleuterschool wordt het animatiethema voor de komende maand voorgesteld.
• De kinderen van 1B volgen de workshop 'zintuigen' in Onzenof te Bambrugge.

Maandag 25/04

• Het vijfde leerjaar gaat op sport-tweedaagse naar de Gavers in Geraardsbergen.

Dinsdag 26/04

• Meester Gilles volgt in de namiddag de vorming 'Omgaan met moeilijk gedrag in de bewegingsles'.
• De kinderen van 1C volgen de workshop 'zintuigen' in Onzenof te Bambrugge.
• Optreden van opera Caramba voor de kleuterschool en de 1ste graad.

Woensdag 27/04

• De kleuters van 1KSa gaan zwemmen in Ninove.
• Juf Ilse en juf Ann V. volgen de vorming 'Werken met boeken in de kleuterschool'.
Grootouderfeest op de Bosstraat.
We zetten de grootouders van de peuters en kleuters van de Bosstraat in de bloemetjes! 💐

Donderdag 28/04

• De kinderen van het 5de leerjaar gaan zwemmen in Aalst.

Vrijdag 29/04

• De kinderen van 1A volgen de workshop 'zintuigen' in Onzenof te Bambrugge.
• Grootouderfeest hoofdschool in sporthal Sint-Bavo.
We zetten de grootouders van de peuters van het peuterhuis Anna en kleuters van de hoofdschool in de bloemetjes in sporthal Sint-Bavo! 💐

Volg ons ook op Facebook of Instagram!

Meer weten?


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vrije Basisschool Sint-Jozef Mere · Kloosterstraat 29 · Mere 9420 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp