Copy

Beste lezer,

Amélie-achtig sferen, zachtjes rinkelende knikkers en honderden bewegende stukjes hout. Vandaag in je inbox: een van YouTube's meest betoverende bouwwerken. 

Gevonden parel 21 - De knikkermachine van Wintergatan

Wat is het? Een knikkermuziekmaakdraaiding! De Zweedse Martin Molin van de band Wintergatan bezocht het Speelklokkenmuseum in Utrecht en raakte zó geïnspireerd dat hij besloot een megalomaan knikkerorgel te bouwen.

Z'n hele "journey" staat uiteraard op YouTube. Het apparaat bestaat uit 3000 stukjes hout die hij in twee jaar tijd met veel pijn en moeite in elkaar zette. 🇸🇪

Voor enthousiastelingen: het Magnum Opus van het hele project is deze 175 miljoen keer bekeken video. Een zelf gecomponeerd nummer, in zijn geheel gespeeld door knikkers. Fun fact: dit is tevens het énige moment dat het hele apparaat echt goed gewerkt heeft. 

🎶 Wintergatan - Marble Machine (music instrument using 2000 marbles) - 4 minuten
 
Voor nerds: omdat het zo'n mechanisch hoofdpijndossier was, is de originele Marble Machine na een expositie in het Speelklokkenmuseum met pensioen gegaan. Maar Martin bouwt op dit moment aan een nieuwe!

Op het YouTube-kanaal Wintergatan 2 kun je de voortgang van de Marble Machine X volgen. 

Kleine waarschuwing vooraf: deze man zit diep in de niche (❤️) en zelfs na 7 jaar filmpjes maken is hij nog niet... de soepelste. 
Dat was 'm! Denk je: veeeels te moeilijk dit. Voor wat lichter entertainment kun je ook terecht bij een knikkerhit van Nederlandse bodem: Jelle's wereldberoemde Marble runs

Knikker ze en tot de volgende! 
 
Blokkie (@MaykeBlok)
P.S. De lezer van de week is Willem! Wil je deze nieuwsbrief ook aanraden aan je mensen? Klik dan hier voor de goede link. Dankjewel❤️
Elke woensdag om 19.00 uur stuur ik internetparels naar je inbox. 

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Schrijf je hier in

Uitschrijven? Nou. Oké.
Je kunt je instellingen wijzigen of jezelf uitschrijven voor deze lijst.


Copyright © 2021 Blokletters, All rights reserved.