Hallo beste lieve <<First Name>>,
Het is bijna zomervakantie. De afgelopen paar maanden heb ik een aantal boeiende projecten mogen vormgeven die ik graag met jullie deel. Na mijn tijd in het ziekenhuis waarin ik anderhalve maand in stilte was, is er veel moois op gang gekomen.
Verderop in mijn brief heb ik het over Creatiekracht, de scheppende kracht die haar werk kan doen juist als je niets doet. Ik neem je graag mee hoe de Creatiekracht voor mij werkt. Hopelijk inspireert het ook jou!
|
|
Onzekerheidsvaardigheid in Business onderwijs
|
|
In samenspraak met Merlijn Twaalfhoven en Jacco van Uden onderzoek ik het begrip Onzekerheidsvaardigheid in de context van Reshaping Business Education, Haagse Hogeschool.
|
|
Liggend op het strand van Den Haag krijg ik een appje binnen van Jacco van Uden, lector Change management aan de Haagse Hogeschool met wie ik samenwerk aan cultuurverandering in het business onderwijs.
Op mijn beeldscherm verschijnen 8 foto’s. De eerste is een wat slordig uit de losse pols gefotografeerd beeld van een poster met een stevige quote:
‘Training zeker spreken, leren omgaan met angst om te presenteren en spreken in het openbaar’
Dan volgt er nog een:
‘Leren jezelf steviger neer te zetten! Meld je aan voor de training Assertiviteit voor studenten’
En nog een:
‘Zo kom je van je Faalangst af… Meld je nu aan voor de kortdurende training EFT bij faalangst’
Zo volgen nog vijf foto’s van posters met eenzelfde strekking.
|
|
De boodschap is duidelijk: Het klassieke business onderwijs ziet onzekerheid als een problematisch verschijnsel. De aanname is blijkbaar dat onzekerheid niet goed samengaat met voorspelbaarheid en controle over de uitkomsten.
Als kunstenaar weet ik dat onzekerheid juist ook een creatieve kracht is, die net zo goed ingezet kan worden in een business context. Sinds 2013 werk ik als kunstenaar binnen instellingen en bedrijven, denk aan de ING, Altrecht GGZ of de Politie Midden Nederland en gebruik daar Onzekerheid juist als bron van innovatie.
In Jacco heb ik een medestander gevonden om dit onderwerp nu ook te gaan onderzoeken voor business studenten in de context van de minor Artful Business Creations (ABC). En voor docenten en managers werkzaam in het business onderwijs.
In de periode april-december 2021 ga ik kijken hoe het business onderwijs een plek kan geven aan ‘omgaan met onzekerheid’.
De kracht van niet-weten voor studenten
Ik ga de studenten uitnodigen om een business vraagstuk compleet anders te benaderen dan ze gewend zijn, namelijk door de ruimte te nemen voor 'niet weten'. Waar we normaal meteen vanuit ons hoofd een oplossing willen vinden, gaan we eerst het probleem verkennen. Daarvoor maak ik gebruik van performance kunst en systemisch werk waarbij we de wijsheid van het lijf inzetten.
|
|
De studenten zijn gekoppeld aan een opdrachtgever met een echte business case. Bijvoorbeeld schoenenmerk Dr. Martins. Hun vraag: welke community die wij nu nog niet in zicht hebben zou relevant kunnen zijn om een relatie mee aan te gaan?
|
|
|
Zo kan je de casus ruimtelijk op de vloer een plek geven en een eigen stem, door bijvoorbeeld te vragen hoe het zich voelt en waar het heen zou willen. Van daaruit kan het proces naar een antwoord zichzelf ontwikkelen: een zogenaamd autonoom proces. Mijn ervaring is dat als het fysieke lichaam meedoet, er zich een krachtig en gevoelig veld van kennis en onderzoek opent. Dat levert vaak boeiende informatie op die je met alleen nadenken in concepten en modellen niet kan ontdekken.
Als begeleiders achter deze minor realiseren we ons dat we de studenten en opdrachtgevers hiermee in een spannend onderzoek plaatsen. In de context van klassiek business onderwijs wordt onvoorspelbaarheid gezien als een risico dat (weg)gemanaged moet worden.
Onzekerheidsvaardigheid en risicomanagement voor managers en docenten
De posters in de Haagse Hogeschool laten zien welke plek onzekerheid en ‘niet weten’ nu hebben in de Haagse en hoe er wordt gecommuniceerd met studenten. In samenwerking met Jacco (naast lector is hij ook bedrijfskundige) ontwikkel ik ook een workshop Onzekerheidsvaardigheid voor docenten en managers.
Als we willen dat studenten anders durven kijken en leren, welke voorwaarden zijn daar dan voor nodig en welk gedrag mag worden voorgeleefd door docenten en management? Waar is er ruimte om deze voorwaarden te scheppen binnen de regels van het onderwijssysteem en waar zit de spanning?
Het begrip onzekerheidsvaardigheid is voor het eerst geïntroduceerd door kunstenaar Merlijn Twaalfhoven van The TurnClub in zijn boek ‘Het is aan ons’. Op de website van het lectoraat Change Management deel ik de komende maanden vier essays over hoe dit begrip in de praktijk van Business Onderwijs van betekenis is voor studenten, docenten en managers.
Het eerste essay lees je op de website van het Lectoraat Change Management.
Essay 1: Onzekerheidsvaardigheid: Huwelijk tussen onzekerheid en doelmatigheid.
Neem ook een kijkje op de website van de Academie voor Onzekerheidsvaardigheid als je benieuwd bent welke workshops er nu al te boeken zijn!
|
|
In de Creatiekracht bijeenkomsten werken we vanuit een combinatie van Performance, Systemisch werk en verhelderende tekeningen die ter plekke in het moment ontstaan.
|
|
Voor wie het nog niet wist, in februari lag ik een week in het ziekenhuis. Ik had een ontstoken eierstok en een abces in mijn baarmoeder, de plek waar de emoties leven en waar het leven groeit. Met collega-kunstenaar en docent Annemiek Vera had ik intensief contact over het innerlijke proces dat ik doormaakte.
Ik werd voor een periode van uiteindelijk anderhalve maand tot stilstand gebracht. In die stilte maakte ik contact met een ander soort scheppingskracht die achteraf gaande bleek te zijn geweest. De schepping die komt vanuit ‘niets doen’ en ‘er niks van maken’.
Voor mijn gevoel had ik niks aan mijn werk gedaan in die anderhalve maand en toch stroomden er allerlei werkopdrachten naar me toe toen ik weer beter was (zoals het Onzekerheidsvaardigheid onderzoek dat ik hierboven beschrijf). Ik had er dus niet de gebruikelijke pro-actieve ‘moeite’ (aka aquisitie) voor hoeven doen, maar had wel een innerlijk proces doorgemaakt.
Dit is precies hoe deze creatiekracht werkt: het gebeurt vanzelf, moeiteloos, mits je in contact bent met jezelf. Pas dan kan je deze kracht bewust waarnemen. Het is een meer feminiene creatiekracht die in onze voorwaarts gerichte cultuur niet altijd zijn plek vindt, maar wel veel voor je kan gaan betekenen als je met haar leert samenwerken.
We zijn nu klaar voor jou
Ik heb dit persoonlijke inzicht meegenomen in mijn werk. Met Annemiek hield ik de afgelopen twee maanden een serie van tien test sessies met mannen en vrouwen over deze feminiene creatiekracht.
|
|
Quote van een deelnemer:
"Dank! Jullie spraken mijn zelfwetend vermogen aan. Ik weet wat het juiste voor me is, ik weet waar mijn grenzen en mijn expansie liggen. Maar ik ben er niet altijd mee in contact. Ik ga nu naar huis met een stap die ik in praktijk kan brengen."
|
|
We zijn nu klaar voor jou. De feedback hebben we dankbaar omgezet naar een methode waarin we leiders in connectie brengen met deze Creatiekracht (die zowel voor de man als de vrouw aanspreekbaar is). Het is een combinatie van systemisch werk, performance en live tekeningen waarin we het zelfwetend vermogen activeren. Annemiek Vera en ik nemen je mee in hoe deze kracht in te zetten voor werk en leven.
Creatiekracht coaching
Aangesproken door dit verhaal? Ontmoet ons en jezelf in de één op één Creatiekracht coaching, eenmalig of een langer traject.
Nu nog voor de pioniersprijs van 149,00 euro voor een sessie van twee uur.
Deze sessies zijn voor mannen en vrouwen.
|
|
Kennismakingsdag Werken met Creatiekracht
In september starten we met een groep van tien powervrouwen onze eerste serie groepsbijeenkomsten Werken met Creatiekracht, speciaal voor vrouwen.
Deze serie van één dag en drie avonden is nu volgeboekt.
|
|
Een deel van de groep powervrouwen van het eerste uur waar Annemiek Vera en ik de serie Werken met Creatiekracht mee starten.
|
|
Een dag om kennis te maken
Wil jij ook kennismaken met ons en onze manier van werken? Wil je ervaren wat de kracht is van een groep vrouwen die elkaar ontmoet in diepte, spel en eerlijkheid? Ben je nieuwsgierig naar wat creatiekracht voor jou kan betekenen? Je bent heel welkom op onze kennismakingsdagen:
Er is per keer plek voor 10 vrouwen:
12 september 10:00 – 17:00 vol
18 september 10:00 – 17:00
9 oktober 10:00 – 17:00
Prijs: 175,00 euro.
Locatie: Wijk bij Duurstede.
N.B. Dit bedrag is inclusief lunch en exclusief 21% btw.
|
|
Dank voor je aandacht, ik kijk er naar uit jou verder te ontmoeten. Misschien hebben we nog even contact voor de zomer? Anders tot daarna!
Liefs, Marjolijn
|
|
|
|