In dit artikel sta ik stil bij mijn positie als kunstenaar in relatie tot maatschappelijke veranderingen en vraagstukken. Ik beweeg me daar in een spanningsveld.
In mijn werk voor organisaties wil ik mensen uitnodigen om de vrijheid voor experimenteren te voelen die ik als kunstenaar heb leren omarmen.
Daarbij is mijn startpunt de persoonlijke verhalen van mensen en informatie vanuit het lichaam. Dat is spannend en roept ook weerstand op. Het raakt een gevoelslaag die mensen associeren met therapie.
Unieke geraaktheid
Werken vanuit een unieke persoonlijke geraaktheid is in de (beeldende) kunst heel normaal. Als je het lef hebt om in het gebied van de persoonlijke geraaktheid te stappen, dan liggen daar waarden klaar die je alleen ontdekt waar het spannend is, namelijk op de grens. Over welke waarden zich op welke grenzen ontsluiten schrijf ik in het artikel.
Als mensen vrijheid in zichzelf ontdekken en zich realiseren dat je altijd een keuze kunt maken in iedere situatie, dan kunnen ze ‘kunstenaar’ worden van hun eigen werk en leven.
Dit artikel schreef ik ter afsluiting van de werkplaats muzisch onderzoek 2020. Sinds 2018 ben ik (als begeleider) verbonden aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), Lectoraat Kunst en Professionalisering.
Lees hier het artikel.
|