Copy
View this email in your browser
Ha beste lieve <<First Name>>,

Op 1 januari ben ik terug verhuisd van het bos naar de stad, met twee vrienden woon ik nu in de Jan Pieterszoon Coenstraat in Utrecht. Ik zocht zeven jaar geleden de natuur op vanuit de behoefte om mijn tempo omlaag te gooien en ruimte te scheppen om ‘het niet te hoeven weten’.
 
De afgelopen periode lijkt het alsof de samenleving als geheel, ongevraagd, in die modus van heroverweging terecht is gekomen. Er is ineens noodzaak om meer fundamentele vragen te stellen: Wat betekent vrijheid voor mij, hoe ga ik om met onzekerheid en niet-weten?
 
Onze samenleving knarst en schuurt aan alle kanten. Waar mijn vrienden de stad uittrekken trek ik juist de stad weer in. Ik wil dit aankomend jaar ontdekken hoeveel ruimte er binnen de door ons gecreëerde systemen is om (tijdelijk) te verkeren in niet-weten. In deze brief deel ik graag hoe dat eruitziet en hoop je te inspireren.

Veel leesplezier!

Tekening voor een onderzoekende houding 

Tekening die ik maakte voor kunstenaar Martijn Engelbregt geïnspireerd op het kunstwerk Kom uit je hokje. Een project van Circus Andersom dat in 2018 plaatsvond op het Grote Kerkhof in het centrum van Deventer.

Voor kunstenaar Martijn Engelbregt maakte ik deze kerstvakantie een tekening en een gedicht. Het beeld in combinatie met de tekst markeert een nieuwe fase in zijn leven en werk, en helpt hem voornemens te herinneren die hij in 2021 bij zich wil dragen.

Ik moest na mijn gesprek met Martijn, over waarden die nu belangrijk voor hem zijn, denken aan het kunstwerk Kom uit je Hokje dat hij in 2018 maakte met zijn Circus Andersom. Een doolhof van 150 stemhokjes, waarin bezoekers al lopend voor complexe keuzes stonden rondom gender, identiteit en seksualiteit. Het kunstwerk bracht mensen letterlijk in beweging en in contact met elkaar.

Tijdens het tekenen voelde ik hoe actueel dit werk is, nu we zoekend zijn naar het vinden van nieuwe grond onder onze voeten in een wereld waar de grond zelf lijkt te bewegen. Dit gedicht schreef ik bij de tekening. Ik gun ons allen om dit jaar contact te maken in deze onderzoekende wendbare houding:

Kom
Kom uit je hokje
Kijk naar me
Voel me zie me hoor me
 
Kom uit je hokje
Ontdek wat daar ligt
Nog voor een pen het kan beschrijven
Is het
 
Kom uit je hokje
Vertrouw me
Weet dat ik ook kom
Uit mijn hokje
 
Kom uit je hokje
En laat ons
Samen zijn
In de wereld die een geheim is
Voor ons allebei

Ik kan voor jou ook een symbolische tekening en gedicht maken. Neem contact met me op, ik denk graag met je mee.
Ja ik heb interesse
Opleiding Systemisch werk

Sinds 2016 geef ik workshops voor organisaties waarin live performance en de fysieke werkvorm het Forum een belangrijke plek innemen. Ervaring wordt afgewisseld met reflectie.

Vanaf januari volg ik de opleiding Systemisch werk. Systemisch werk is een rollenspel met als doel verborgen belemmeringen zichtbaar te maken binnen families, sociale groepen en organisaties. Het uitgangspunt is dat iedereen wordt beïnvloed door het systeem waar hij deel van uitmaakt. Ik kies hiervoor niet zozeer vanwege de invloed van familie-dynamieken, maar wel vanwege de kracht van het fysieke instappen.
 
Fysiek instappen
Mijn ervaring is dat als het fysieke lichaam meedoet, er zich een krachtig en gevoelig veld opent. Een veld waar vaak ook het verleden wordt aangeraakt dat in het lichaam zit. Ook als een inbreng ‘over het werk’ lijkt te gaan, kunnen er juist persoonlijke thema’s wakker worden. Dat levert vaak verrassende informatie op die je met alleen erover denken en praten niet kan ontdekken. Door je lichaam te betrekken in het onderzoek kan er daadwerkelijk een nieuwe optie bijgeschreven worden in je systeem en in je latere handelen. Deze wisselwerking vind ik heel boeiend.
 
Werkvorm Forum
Ik werk daarom sinds 2016 al als begeleider van de fysieke werkvorm het Forum.
Het Forum is een interactief spel met diepgang, waarin je een bepaalde vraag van jezelf of een thema dat groepsbreed leeft op een interactieve manier onderzoekt samen met een groep. Hierbij zit de groep in een kring en de vraagsteller staat in het midden. De kring fungeert als een soort wijze spiegel, en komt op gezette tijden ook op de vloer in actie.


Workshop Professionele Ruimte op het Spel
Dit fysieke instappen gebruik ik bijvoorbeeld ook in de workshop Professionele Ruimte op het Spel, leren van de toneelwereld die ik ontwikkeld heb samen met Jacco van Uden (Lectoraat Change Management, Haagse Hogeschool). Wat zijn de spanningen rondom dit thema en hoe kun je je professionele ruimte vergroten? We onderzoeken dit met de professionals vanuit performance en lichamelijkheid, gebruikmakend van de informatie die het raakbare lijf ons geeft. 

Wil je meer weten over die workshop en of deze voor jouw organisatie van waarde kan zijn? Neem graag contact met me op.
Artikel Verwaarloosde Lijven, Tijdschrift voor begeleidingskunde
Redactievergadering voor artikel Verwaarloosde Lijven, Tijdschrift voor Begeleidingskunde. Met collega's Jacco van Uden en Andries Hiskes, Lectoraat Change Management, Haagse Hogeschool. 
Die vraag, hoe het lichaam en diens raakbaarheid op de werkvloer een rol kunnen spelen, onderzoek ik verder in een artikel met de titel ‘Verwaarloosde lijven’ dat ik samen met collega’s Jacco van Uden en Andries Hiskes van de kenniskring van het Lectoraat Change Management nu aan het schrijven ben voor het Tijdschrift voor Begeleidingskunde.

Begeleidingskunde is de praktijkwetenschap die zich richt op het faciliteren van de ontwikkeling van professionals. Het tijdschrift draagt bij aan de ontwikkeling van dit vakgebied door wetenschappers en professionals, denkers en doeners, opleiders en afnemers met elkaar in interactie te brengen.

Het lichaam als productiefactor
Het lichaam een rol geven staat haaks op wat ‘normaal is’ binnen organisaties. Gewoonte getrouw geven we binnen organisaties pas aandacht aan het lijf als er ‘iets mis is’, als iemand een burnout heeft, of zoals nu veel achter zoom zit te werken en last krijgt van zijn lichaam.

De aandacht voor het lijf (meer bewegen, mindfulness oefeningen) is er dan puur om het lijf zo snel mogelijk weer zijn taak te laten vervullen. Het lijf wordt dan dus gezien als een productiefactor. Wat wij in het artikel (en in de workshop Professionele Ruimte op het Spel) onderzoeken is wat het kan betekenen als je het lichaam als meer ziet en inzet dan dat. Als het lichaam als bron van informatie mee mag spelen. Ook in de professionele ruimte.
 
Wil je het artikel lezen? Het Tijdschrift voor Begeleidingskunde verschijnt in gedrukte vorm in de tweede helft van maart, zeker de moeite waard om dat te gaan lezen! Of neem contact met mij op dan kan ik je na publicatie het artikel als pdf toesturen.
Nog even dit.... 52 weken Duurzaam, doe je mee?
52 weken Duurzaam is een initiatief van Serge Calon, Ivo de Boer, Caro Buiskool en Laura van Lee.
Niet-weten is niet altijd aantrekkelijk voor me. Soms vind ik mezelf terug in een ‘kop in het zand’ situatie. Zo realiseerde ik me dat ik de neiging heb om me af te sluiten voor hoe het er nu voorstaat met de aarde.

Covid is een confronterende vingerwijzing dat we een gezonde omgang met de natuur compleet zijn kwijtgeraakt. Ook het feit dat hele ‘normale acties’, zoals bijvoorbeeld het kopen van een spijkerbroek, zo desastreus zijn voor mijn medemens en onze planeet, kan me moedeloos maken. Ik voel me dan schuldig en machteloos, ik heb werkelijk geen idee hoe op een juiste manier te leven.

Een vitaal lichtpuntje komt van vrienden die het initiatief namen tot de actie 52 weken duurzaam. Een jaar lang ontvang je iedere week een kleine verrassende en duurzame stap die je zelf kan zetten.

Voel jij je ook geen expert op het gebied van klimaat en duurzaamheid maar heb je wel het verlangen om te onderzoeken waar jouw mogelijkheden zitten om je medemens en
 onze aarde te ontlasten? Doe dan mee met deze 52 weken Duurzaam. Op 1 januari 2021 zijn we gestart. Maar je kunt ook nu nog instappen.

Gratis inschrijven doe je via deze link op de homepagina van de 52 weken Duurzaam.
Ik kijk er naar uit om je in 2021 weer te ontmoeten, graag tot zooms en ziens.

Liefs! Marjolijn Zwakman

 
Wesite Wesite
FaceBook FaceBook
LinkedIn LinkedIn
Instagram Instagram
Email Email
Copyright © 2021 Marjolijn Zwakman I Kunst in verbinding, All rights reserved.

Met dank aan: Rozemarijn van West - eindredactie tekst.

Wil je de Verwonderbrief niet meer ontvangen: unsubscribe from this list.

 
Email Marketing Powered by Mailchimp