View this email in your browser
#7 i ordningen, april 2020
 

RIMINI

Är ni redo för Rimini? Nu blir det tequila boM boM, Federico Fellini, passatelli och gin lemon i highballglas. Jag har pratat med Jennifer Widmaier, Malmös mest italienska göteborgare och personen bakom den italienska matstudion Ciao Lola. 
Men innan vi börjar: Vad är grejen med Rimini och Emilia-Romagnaområdet som det ligger i? Emilia-Romagna ligger i de norra delarna av Italien, med städer som Bologna och Modena. Historiskt har det varit en rik region – med mycket kor, vilket tar sig uttryck i de klassiska rätterna. Här äter man mejerier och har smör i pastan! Regionen är känd för sin balsamvinäger, sin ost, lambrusco – och inte minst sin piadina. Rimini är framförallt känt för sitt partyliv och har länge varit en riktig turiststad. Men Rimini är även Jennifers familjs hemstad. En stad som har en mycket rik och spännande matkultur. Den ska vi lära oss mer om idag. 

Veckans foodie

– Möt min vän Jennifer Widmaier

I augusti förra året trillade jag in på den helt nya italienska matstudion Ciao Lola på Karlskronaplan i Malmö – som ingen riktigt visste vad det var, men som alla visste att de ville vara en del av. 

Där träffade jag Jennifer och det var love at first sight. En timme senare hade vi skrattat, gråtit, planerat releasefest för min nya bok och diskuterat om vi skulle börja sälja min rostade tomatpesto eller inte. 

Det dröjde inte länge innan jag flyttade in på Lola – och varje vecka får jag höra fantastiska historier, testa roliga viner och äta suverän pasta. Här har ni Jennifers kärlekshistoria om Rimini. 

Vem är du?

 ”En cursed krögardotter” brukar jag säga. Med italiensk pappa, dansk mamma och tysk styvpappa. Alla har drivit och driver krog och krogar. Även min styvbror är krögare uppe i Sthlm. Jag är cursed. Jag måste få laga mat och leva det livet. Även om det är skit ibland! Men när det är härligt, är det SÅ härligt! Det finns liksom inget bättre än att ha en vision om en upplevelse eller en maträtt - och att därefter se någon få uppleva den visionen eller äta den rätten! Och just det! Jag heter Jennifer Widmaier (fd Pedersen) och driver den italienska matstudion och det ”kreativa matkollektivet” Ciao Lola här Malmö.

 
 

Vad har du för relation till Rimini? 

Först och främst, min pappa är från Rimini. Men det är också staden jag åkte till varje sommar under olika perioder i mitt liv. Först som barn för att hälsa på Nonna och mina fastrar Lola och Pia. Sedan var det staden jag säsongade i under mina tonår och som slutligen blev staden jag hittade ”mig själv i igen” som kvinna, mamma och i mitt italienska arv. Rimini har liksom jag själv förändrats och idag ser jag Rimini som en av de finare städerna i Italien. Rimini är så mycket mer än den milslånga stranden med alla tusen restauranger, barer och diskotek. Jag upptäcker något nytt varje gång jag är där! Rimini är coolt igen!

 
 

Berätta om dina fastrar och om maten!

Pia och Lola är idag änkor. Slå upp ”italiensk 80-årig änka” i en ordbok så ser ni dom där! Dom är arga, omhändertagande och lagar fantastisk mat! Pia hade restaurang i 18 år, ”Locanda de la Pignatta”. Där både Riminis topp-politiker och andra kända karaktärer huserade. De är fantastiska! Men jag är också livrädd för dem, de är tuffa som fan! Vi åt middag en sommar och jag skröt lite extra om att Johan (min sambo) är en fantastisk matlagare och plötsligt och hetsigt bestämde Lola och Pia över våra huvuden att Johan skulle minsann få bli inbjuden till Pias kök för att lära sig laga mat redan nästa dag. Pia tog även upp sin mobil och började ringa runt till sina väninnor. Johan var helt lyrisk! Nu äntligen skulle han få ta del av alla hemligheter bakom Pias matlagning. Nästa dag kom, Johan peppade hela morgonen. Det var dags! Hur mycket tror ni han fick vara med? Johan fick snällt stå och titta på, från en meters avstånd i 3 timmar och endast observera.
 

Italienarnas relation till sin nonna? Berätta!

Haha! Ja, vad ska man säga. Hon är allt. Familj är allt. Chocken som slog oss när männen vi dejtade ”fortfarande bodde hemma hos mamma”. Och den ännu större chocken – ”nu flyttar vi hem till mamma igen och tar hand om henne de sista åren”. Det är så det är. Och det är vackert tycker jag. Man har respekt för sin mamma. Man har respekt för familjen och sitt arv. Och man har respekt för mat och familjemiddagen! Jag tror inte det går att förstå hur viktigt maten verkligen är!

Nu gick Nonna bort förrförra året och jag tänker på henne varje dag. Jag glömmer aldrig när jag som tonåring kom tillbaka från stranden och hon svängde ihop lite agretti snabbt i pannan med lite olivolja, vitt vin och salt bara: ”här har du för att återställa balansen”.

 
 

För många är kanske Rimini framförallt lite av en charterdestination. Men den är ju så mycket mer än så. Berätta! 

Fellini är från Rimini! Räcker inte det? Ok, ok, Rimini tar ändå emot 2,5 miljoner besökare varje år. Det är en big deal. Men Rimini är en 2300 år gammal stad! Piadina är från Rimini! Italiens mest omtyckta tunnbröd. Man åker liksom till Rimini endast för att äta det. Jag skulle ändå säga att Rimini tillhör samma känsla som Bologna, Verona och Ravenna och även Modena. Gamla stan, broarna och ringmuren är ju bara så vacker! Men jag tycker ändå Rimini är lite coolare. Vet ni vad dom säger? ”Man vet när man passerar gränsen till oss – det är när någon frågar om du vill ha vin istället för vatten."

 
 

Vad är typiskt för Emilia-Romagnaområdet som Rimini ligger i? 

Ok, nu upprepar jag! Men piadina! Piadina Romagnola! Ett italienskt tunnbröd som därefter fylls med Squacquerone och lufttorkad skinka (Parma såklart). Men såklart  i Rimini äter man också mycket fisk. Grigliata såklart!! Lätt panerad, grillad lokal fisk eller skaldjur som toppas med olivolja. På morgonen är det många som hämtar upp Vongole eller sardeller direkt från de små fiskebåtarna. Har man tur kan man också se ett 10-tal "Nonnas” som vadar i vattenbrynet innan alla turister kommer och gräver efter olika snäckdjur till stundande lunch. 
 

Jag glömmer aldrig när vi var ute en gång jag, Lola och pappa. Jag tror det var en matfestival. Vi åt lätt, friterade sardeller med en enkel grönsallad och lite citron, och såklart några piadinaslattar - där Lola plötsligt utbrister; "Jennifer - du är en sann kvinna från Romagna! Jag är så stolt över dig! Jag bara ”vadå” med hela munnen full. "Du äter hela huvudet och allt på hela fisken!” Dvs, mat är allt. Jag har aldrig hört henne säga att hon är stolt över mig innan.

 
 

Vilken typ av pasta kommer från området?

Jag skulle nog säga att man äter främst tagliatelle, strozzapreti och passatelli. Men wikipedia skulle nog också säga att man äter maltagliati och cappelletti. Dock inte så mycket i min familj. Men passatelli! Hallå! Har ni testat det?! Det är en ”pastasort” gjord av brödsmulor, ägg och parmesan (kanske lite muskot och/eller citronzest om man gillar). Serveras traditionellt i en enkel brodo (kycklingbuljong). Men jag har även ätit det på en enkel strandbar med vit fisk och tomat - "ragu di pesce”. Kan nog vara topp 3 bästa rätter jag någonsin ätit. 

Tips! Har ni vit fisk över från någon middag!? Veva ner i tomatsåsen! (och kanske en extra sardell osv) - SÅ GOTT! Men ingen jävla parmesan för guds skull!
 
 

Du älskar ju aperitivo. Vad är det? Hur ser en ultimat aperitivo ut? 

Aperitivo är en fördrink. En aptitretare. En sed. Ett sätt att umgås. I Italien träffas man alltid upp för en ”aperitivo” innan middagen.  

Är jag i Rimini så skulle jag definitivt beställa en ”vino frizzante”. Typ Prosecco på tapp. Billigt, gott och mysiga, mindre bubblor. Är jag i övriga Italien, så skulle jag beställa typ en spetsad Crodino eller en Camapri soda. I Italien går alla ut för en Apertivo innan middag. Man går till en klassisk ”bar” (alltså ett inrökt litet ställe med en stor espressomaskin, stor marmorbardisk och en sur gubbe - och där slänger de oftast fram en restpizza och någon oliv bara. Och billiga chips. I love it! Enligt min mening ska det finnas nåt litet som mättar, nåt litet som retar och något litet som rundar av. Och nåt litet som är salt och fett. 

 

På ditt ställe Ciao Lola serverar du en sorbet med vodka. Berätta om den! 

Finns flera namn och varianter av den egentligen. ”Sgroppino”…. ”Sobretto”. Men hos mig är den ganska avskalad. I Rimini äter man mycket fisk - så det är väldigt trevligt att avsluta med en citronsorbet med en skvätt vodka på. Bra för både matsmältningen och fräschören. I Italien dricker man sprit/Amaro efter maten och inte innan som i Sverige. Visserligen är snaps är typ det bästa jag vet, så jag är lite splittrad.

Om jag hade haft en espressomaskin på Lola så hade även serverat Caffé Corretto, ”en korrigerad kaffe” – det vill säga en enkel espresso med en skvätt grappa i. Eller varför inte Sambucca? Men vi kör på vanligt snutkaffe hos oss. Ciao Lola är inte så krångligt.

 
 

Streetfood-kulturen i Rimini. Hur ser den ut? 

Finns bara ett ord här - Piadina! I allas dess skapelser. Men även så finns det såklart matfestivaler. INTE ITALIAN VILLAGE som ni säkert tänker nu - utan festivaler där man grillar och friterar fisk och sardeller tex.

 

Ge oss ett litet boktips! 

Jag har ett tips. Den ultimata boken (varning; inga bilder) om man gillar Italiensk matkultur och man man vill nörda ner sig ordentligt! Pellegrino Artusi - det italienska kökets fader! Boken - "La scienza in cucina e l'arte di mangiare bene ('Vetenskapen i köket och konsten att äta gott’) som har sålts sedan 1891. Pellegrino - "det italienska kökets fader" åkte alltså runt i Italien och samlade in lokala recept - och gav sedan ut en bok. Det var han som på något sätt enade Italiens kök istället för att låta det leva vidare i sina egna regioner. Tack vare honom äter man nu ”bolognese” över hela världen och inte endast i Bologna. Punkt.

 
 

Vin då! Eller dryck. Vad dricker man i Rimini? Hur ser dryckeskulturen ut här? 

I Rimini dricker man tre grejer. Vino di frizzante, Birra spina och Limoncello. Sen dricker man såklart fantastiska viner också. Samt tequila BoM BoM, Liquorizia osv. Jag hittade också en bild på mig själv med en Hot Shot i handen - anno 1994. Man drack Hot Shots i Rimini långt innan Stureplankidsen.

 

Slutligen, vad tycker du om Lambrusco? 

Druckit Lambrusco en gång. Gott men nej. 

Lambrusco med sommelieren Karin Ericson 

Karin Ericson är matskribenten och sommelieren bakom vinkontot @grapewild som den här veckan lär oss lite om lambrusco. Men vad är egentligen lambrusco? Och varför har det börjat bli så trendigt? 

 

”Åh, Lambrusco Lambrusco. Du är det perfekta sommarvinet. Lätt, torrt, superhärligt, bubblande, friskt och bärigt rödvin. En sofistikerad saftbomb. Serverat kallt.

 

Lambrusco är både en druva och en plats i Emilia-Romagna. Vinet som vanligtvis är rött och kan göras både sött, halvsött och torrt får sin karismatiska karaktär av en speciell jäsning som kallas ancestralmetoden. Det betyder att man buteljerar innan vinet jäst färdigt så att bubblorna stannar kvar i flaskan. Liksom jästen. Vinet blir både fruktigt, lättsamt och har karaktär från jästen, samtidigt som det har en len tanninstruktur precis som ett rödvin. 

 

Mången har pratat skit bakom Lambruscos rygg. Med all rätt då det gjorts mycket sött sliskigt bulkvin. Men nu har den torra (secco) hantverksmässiga Lambruscon återfått sin popularitet. Vilket inte är så konstigt då vi just nu älskar lätta röda viner som Beaujolais och det bubblande Pet nat som görs enligt samma metod. 
 

Njut Lambrusco kylt i stora klunkar på en uteplats. För sig självt eller till de fem p:na prosciutto, pecorino, parmegiano, pizza och/eller pasta. Och vinet är väldigt prisvärt.”  

Karins Bolaget-tips

Det finns inget Lambrusco på Systembolaget just nu. Men hoppas på att det släpps i de tillfälliga släppen i vår. Här är några namn att hålla ögonen efter:

 

Il Campanone

Finns just nu i beställningssortimentet (nr 85844) och den dyraste Lambrusco jag sett på listan (158 kr). 

 

Il Campanone, Nr 85844 

Concerto Reggiano Lambrusco

Detta är en favorit som jag köpt hem för 136 kr. Ett Lambrusco av vinmakare Giorgio Medici och Otello Venturelli. Håll utkik.

 

Cleto Chiarli 

Traditionella erfarna vinmakare som anses vara några av världens viktigaste producenter och flera av deras viner har dykt upp på Systembolaget. De har flera olika sorters Lambrusco. 

 

Cantina di Sorbara

Ett vinkooperativ i Modeena vars torra Lambruscos har synts på Systembolaget för 79 kr. 

Foodisar tipsar: Lambrusco på krogen

På Facebook har jag grupperna Malmöfoodisar, Gbgfoodisar och Sthlmfoodisar och där samlas foodisar i Sveriges tre största städer för att snacka mat och dryck. Till den här veckans utskick bad jag gruppens medlemmar tipsa om var man kan dricka lambrusco och här har vi alltså resultatet. 
 

-- MALMÖ

L’Enoteca

Julie

Metro ”de har den goda sorten, den billiga” 
 

-- STOCKHOLM 

Centan

Farang 

Ambar
 

-- GÖTEBORG 

Totale

Enoteca Maglia

Riccardo på Götabergsgatan

Veckans boktips: Pasta på italienska

Matprofilerna Miriam Preis och Sara Berg har skrivit den eminenta pastaboken Pasta på Italienska. Så, är du pepp på att laga pasta från Emilia Romagna-området, då är det här boken du söker. Här lär du dig mer om Italiens olika regioner och vilka pastarätter samt råvaror det är som hör till de olika delarna av landet – och vad det beror på. 
VECKANS KOMBOTIPS: GLASS + VINÄGER = SANT

Och slutligen, ett litet tips från mig (Julia). För något år sedan hade mina svärföräldrar varit på Italiensemester och kom hem med ett riktigt roligt koncept: vaniljglass som serveras med balsamvinäger. Det måste vara något av det absolut enklaste man kan servera till dessert. Det viktiga är att man använder sig av en riktigt bra balsamvinäger, från Modena. Här i Sverige kan man köpa den från Gridelli, den ska vara riktigt bra. 

Sådär, det var allt för den här veckan. Nästa utskick kommer om två veckor och handlar om FERMENTERING, med en väldigt rolig Malmöprofil. Har du frågor om fermentering som du vill ställa till veckans foodie, släng iväg ett mail till tuvessonskan@gmail.com eller skicka ett DM på Instagram. 

Är du en ny prenumerant av brevet kan du läsa ikapp tidigare mail här

Tuvessonskan på Instagram
Tuvessonskan på Facebook
Tuvessonskan.se
Copyright © 2020 Tuvessonskan


Vill du ändra hur du får det här utskicket?
Du kan uppdatera dina inställningar eller avregistrera dig från listan.

Email Marketing Powered by Mailchimp