View this email in your browser
En söndagsbilaga från Tuvessonskan med vänner
#2 i ordningen, januari 2020
 

Hej foodisar,

Då var vi tillbaka efter julledigheten och det är dags för den andra söndagsbilagan av ”När fläkten tystnar”. Jag måste börja med att säga att det var så kul att läsa responsen på det första Köpenhamnsbrevet. Jag blir så taggad på det här året och allt kul som vi kommer att läsa, lyssna på, äta och prata om tillsammans.

Idag är det tänkt att vi ska kolla närmare på naturvinskulturen. Jag kan ärligt säga att mitt intresse för vin blossade upp först någon gång under sommaren 2019 vilket gör det till ett ganska nyfunnet intresse. Det som fick mig att få upp ögonen för vinkulturen var de Köpenhamnska (naturvins)barerna. Det jag gillade med Köpenhamns vinkultur var det okonstlade och det opretentiösa. Jag behövde för det första inte känna mig som en idiot för att jag inte visste något om vin. Jag kände mig välkommen och hemma. Kort därpå upptäckte jag Julie här i Malmö och fick där samma känsla som jag haft under mina resor till Köpenhamn. Jag började längta efter att äta pickles och kidneybönspaté, käka oliver och testa något nytt i glaset. Åh, vinkulturen – så trevlig den kan vara! 

Eftersom jag själv är nybörjare på vin, dock en väldigt entusiastisk sådan, har jag bjudit in min vän och sommelieren Ellen Almqvist som ska guida oss genom grunderna i naturvin. 

Säg hej till min vän!

– Möt Ellen: sommelier, foodie och Malmöbo

Berätta om dig själv! Vem är du?

Oj, det här är kanske den absolut svåraste frågan av dem alla. För att inte göra det så svårt för mig själv (och för er andra) så är jag i grunden en smålänning som råkade hamna i ett restaurangkök, men letade mig ut på golvet som servitris, lärde mig göra cocktails, började pyssla med vin och fick sedan nog. Sökte mig till Malmö för att göra absolut ingenting. Vilket… gick sådär. Numera huserar jag i den lilla stugan på Far i Hatten och har varit där i hela tre år. På daglig basis provar jag vin, pratar om vin – och dricker (med måtta, heh) vin.

Trots att jag har en sommelierutbildning, vill jag dock inte låta som någon slags vinprofessor. Det tar, precis som alla andra saker i livet, tid att bli bra på vin – och jag ser inte mig själv som färdiglärd. Däremot älskar jag att prata vin och vill gärna att fler ska få upp ögonen för något som fortfarande anses som relativt smalt inom vinvärlden.

När började du få upp ögonen (munnen?) för vin? 

Det var absolut inget som kom naturligt för mig. Jag var en person som bara drack cider. Alltså inte ens öl, även om jag i det stora hela var väldigt intresserad av det. En dag vågade jag mig på ett glas rosé. En annan dag ett glas vitt. Helt plötsligt satt jag på en sommelierutbildning och tänkte ”hur hamnade jag här?”. Resten är historia.

Vad är grejen med naturvin? Vad är det som gör det så kul? 

Grejen med naturvin? Lika självklart som det är att köpa ekologiskt eller närodlat är det för mig att dricka naturvin. Att välja hantverk och något som är nyttigt för såväl kroppen som omgivningen. Och jag tror faktiskt inte att jag själv använder ordet naturvin längre, det är ju i slutändan bara vin!

Själva grejen som gör det kul med naturliga viner är väl att det går att så tydligt känna uttrycken. Känna om vinet är redo eller inte. Precis som med ost och mognad! Vinet rör sig och återspeglar tydligt vinmakare, druvor eller marken som druvorna odlats på (även kallat terroir). Ibland är det lite som att träffa en kompis, eller att vara i en viss sinnesro? Nu låter det ju lite flummigt, men det är lite mer än bara just vin. Samtidigt är det enkelt eftersom det trots allt bara är vin. 

Läsarfråga: Varför luktar naturvin ladugård? 

Nu vill jag bara flika in att allt naturvin inte luktar ladugård. Det har blivit en generell uppfattning av gemene man som är så otroligt svår att ändra på. Anledningen till den mesta ladugårsdoften är BRETTANOMYCES! Det är en liten jästhistoria som kan ge fantastisk smak, men som även kan gå lite för långt. Brettanomyces är också vanlig inom ölkulturen.

En annan bidragande faktor till doften är reduktivitet. Att ett vin är reduktivt innebär att vinet inte alls exponerats för syre. När flaskan är nyöppnad kan doften därför vara lite funky – precis som när matvaror, som exempelvis kyckling, varit vakuumpackat. När förpackningen öppnas kan det därför lukta urk, för att två sekunder senare vara helt lugnt.

För en som precis börjat intressera sig för vin och vill fördjupa sig mer, vad har du för tips till den personen?

Idag finns det ju delvis massvis av bloggar, böcker, Instagramkonton osv som man kan följa för att bredda sitt intresse. Jag tyckte framförallt det var väldigt kul att bara gå och dricka ett glas och kanske fråga något litet om själva vinet. Min mamma är nybörjare och hon köper små blandlådor från exempelvis Vin och Natur. Då brukar en få sex olika flaskor, från bubbligt till rött, och möjlighet att testa olika stilar. Det är ett bra tips! För den som gillar att läsa rekommenderar jag Natural Wine av Isabelle Legeron. Det är en bra guide till naturviner helt enkelt. Ett annat fördelaktigt tips är att fota de flaskor du tycker om. Det är ett bra sätt att komma ihåg vad en tycker om. Jag fotar en del och tycker att det är så mycket lättare att komma ihåg en etikett än ett namn.

Berätta om ditt bästa vinminne? 

Vi var på vinmässa i Frankrike och gick på middag hemma hos två importörer (systrarna Hacquet, som du kan läsa mer om i Naturligt vin!). Alla hade med sig vin och en av gästerna hade med sig en Chenin Blanc från 72, gjord av vinmakarna… Det var helt otroligt. Tänker på det så himla ofta.

Och! När mina föräldrar provade naturvin för första gången. Deras reaktion <3

Och ditt värsta...? 

Hahahah, det är för pinsamt för att blotta. Men ett någorlunda hemskt minne är när jag höll i en liten vinprovning. Jag var fortfarande ganska ny på vin och de som kom på provningen, typ åtta personer, tyckte det var mysigt. Dessvärre var typ alla hobbyintresserade av vin och stammisar på stället som provningen var. En i sällskapet tyckte det var extra kul att springa och hämta vin som jag skulle ”blindprova”, det vill säga prova och gissa vilket vin det var hen plockat fram. Då började alla ställa superkomplicerade frågor och jag fick panik. Så fort jag var klar sprang jag till stationen för att åka hem och grät hela vägen för att jag kände mig dum och liten.

Läsarfråga: Har du något land/vindistrikt som är din favorit?

Mitt hjärta slår ju hårt för Frankrike. Tycker så mycket om allt så kanske är det enklare om jag fokuserar på vad jag tycker minst om? Bordeaux. Förlåt, men det är lite för tråkigt. Jag gillar viner som är roliga, lite tokiga och oväntade. När jag började dricka vin var Loire och Beaujolais mina go-to distrikt. Det fanns både lätta härliga viner, men samtidigt komplexa, helt sjuka historier. 

Naturvin 2020 - en trend som är här för att stanna? 

Jag tror att vi mer och mer kommer gå över till ett hållbarhetstänk när vi konsumerar och därmed tänker lite mer på vad vi dricker. Naturvin i sig är inte längre lika främmande som det kanske har varit tidigare. Fler och fler vill lära sig. Jag tror tyvärr även att flera kommersiella viner kommer att få en ”naturlig” touch på sina etiketter, då natur inte är en ”skyddad” stämpel såsom krav eller ekologiskt. Å andra sidan hoppas jag att vi släpper ordet naturvin och kallar det för enbart vin – för det är ju vad det är i slutändan. Allt som inte är naturligt framtaget borde i sin ordning få kallas konventionellt och ekologiskt.

Läsarfråga: Stämmer det att man inte blir bakis av naturligt vin?

En klassisk fråga! Såhär är det: Det finns inget som säger att du inte blir bakis av naturvin, det handlar helt om vilken mängd alkohol du häller i dig. Däremot innehåller inte naturvin en massa kemikalier som kroppen utöver alkoholen måste ta hand om. Så vin utan skit – mindre bakfylla. Vin med skit – you get the deal?

Läsarfråga: Varför är naturliga viner ofta lite sura och josiga? Kan man få runda och fylliga naturliga viner?

Sverige har ganska länge haft en tradition att ta in viner med rätt hög sockerhalt. Känslan av syra och josighet är därför egentligen inte så konstig – men det kan vara en lite ovanlig smak för många. Det går absolut att få tag i rundare viner, jag brukar tänka ”klimat” och ”värme”. Spanien, södra Frankrike och typ norra Italien har runda och fylliga historier.

Är naturliga viner alltid ekologiska? Finns det naturliga viner som innehåller bekämpningsmedel?

Den frågan är svår att svara på – men samtidigt ganska enkel. Jag ska försöka fatta mig kort. Alla naturviner är inte ekologiska, eftersom ekologiskt jordbruk är något du behöver bli certifierad för. Vinbonden måste alltså följa ett visst regelverk för att få kalla vinet ekologiskt. Det kan både vara dyrt och oinspirerande, så många väljer att odla på biodynamiskt vis, men utan stämpel på etiketten. Naturliga viner kan innehålla svavel, det finns fortfarande en del som svavlar pyttelite (andra lite mer) vid buteljering för att vinet ska hålla. Men vad gäller bekämpningsmedel är svaret nej. Däremot använder sig många biodynamiska och naturliga vinmakare av hemmagjorda teer, ankor och nergrävda tjurhorn för att bekämpa ohyra i vinmarkerna.

Och slutligen några frågor om naturvin på bolaget! Går det att hitta naturviner på vanliga Systembolaget? Hur ska man tänka när man väljer naturviner där? Hur hittar man dem?

Det går att hitta naturliga viner på bolaget, men tyvärr inte på alla. Oftast hittar man dem på någon hylla, eller kanske i ett rum, med lite mer fancy grejer. Kolla i butiker som har ett stort och välsorterat sortiment, som Hansa i Malmö. För de som bor på mindre orter finns Systembolagets hemsida som hjälp. Där kan du beställa viner till ditt närmsta bolag, det är både smidigt och enkelt. Jag är lite lat av mig så jag brukar bara skriva in naturvin i Systembolagets sökfält för att därefter scrolla bland det som kommer upp.

En annan sak du kan göra är att göra en snabb googling (av exempelvis en flaska du har druckit tidigare och fotat). Då kommer du ofta direkt till importörens hemsida. Där har de flesta en liten guide som visar hur du går tillväga för att du beställa – och du kan samtidigt även utforska andra viner i deras portfölj.

En bra fråga är varför det inte finns så mycket naturviner på hyllorna på Systembolaget. Det beror på att bolaget har krav på hur mycket vin en producent ska producera för att det ska vara värt att ta in. Många vinproducenter tar sig därför inte hela vägen fram till fasta sortimentet. Du som kund kan dock vara med att påverka en liten del! Tyvärr inte hela alltet, då hade vi kanske inte haft något Systembolag kvar. Butikerna baserar sitt innehåll efter kundernas efterfrågan. Om fler och fler beställer lådor med naturvin till sina närmsta bolag får de underlag att kunna ta in lite spexigare grejer till småpartierna. Ta dig tid att kanske lära känna någon som jobbar där, kanske börjar den personen ta in roliga grejer, som andra som inte brukar köpa naturvin kanske vågar också vågar köpa!

Ellens tips på vinimportörer

  • Vin och Natur
  • Dryckesbutiken
  • En halv pall 
  • Winetrade

Tips från det fasta sortimentet

7 Fuentes (nr. 2763) från Suertes del Marques är ett vin med lite mer kropp och krallighet. 

Producenten Montirius (som importeras av Kvalitetsviner) brukar gå att hitta i välsorterade butiker. Oftast i småpartihyllan!

Crash Course med Ellen!

Konventionella viner: Viner som är så långt från jord till bord som möjligt. Ofta är flera aktörer inblandade; det vill säga odlare, pressare, folk som gör vinet osv. Ofta innehåller det en hel del tillsatser för att vinet ska smaka och se likadant ut varje gång.

Ekologiska viner: Ekologiskt är ett sätt att förhålla sig till jordbruket. Det påverkar inte vad som stoppas i flaskan efter att druvorna skördats. T ex är det tillåtet att tillsätta svavel och odlad jäst.

Biodynamisk odling: Påminner om ekologisk, men här följer producenten snarare en månkalender, lyssnar på markerna och druvorna. Skillnaden mot ekologiskt är att det inte bara är marken som är av betydelse, utan det biodynamiska tänket följer med genom hela vinprocessen. Det tillsätts alltså inget efter buteljering heller (förutom lite svavel).

Naturligt vin: Precis som biodynamiskt, men helt utan tillsatser. Har inget kontrollerat regelverk, men det finns små organisationer, som S.A.I.N.S om en letar efter stämplar på flaskan. Det är väldigt mycket ordvitsar när det kommer till etiketter på både biodynamiska och naturliga viner, då de i många fall inte får skriva appellationer (vinkommuner) på flaskorna utan bara göra Vin de France (det vill säga bordsvin).

Slutsats: Gränsen mellan biodynamiskt och naturligt är därför i många fall ganska hårfin.

Tack Ellen för dessa underbara tips! Vill ni följa Ellen kan ni göra det på @ellz0r och hennes nystartade matkonto @ellenaeter. Eller så går ni till Far i Hatten och beställer ett glas av henne direkt.

Foodiegrupperna tipsar

Med tanke på hur mycket jag tjatar om mina foodiegrupper skulle jag bli uppriktigt förvånad (besviken och chockad?) om någon av er fortfarande inte känner till FOODISAR på Facebook. Jag tänker i alla fall berätta ändå för tydlighetens skull. I slutet på sommaren 2019 startade jag tre stycken FB-grupper där jag ville samla Sveriges foodisar. I alla fall de som bor i Sveriges tre största städer (förlåt alla andra!). Syftet med grupperna är att diskutera mat och dryck i allmänhet och berätta för varandra vad vi äter och dricker om dagarna. Jag tycker väldigt, väldigt mycket om dessa grupper. 

Som ett återkommande tema i mina söndagsbilagor har jag bestämt att foodiegrupperna ska få vara med och tipsa. Den här gången frågade jag dem var man dricker de bästa naturvinerna och detta är vad de svarade:

Stockholm:

ICA Liljeholmen: Har ett överraskande stort utbud av naturvin - till riktigt bra pris dessutom. Morgan som ansvarar för baren har riktigt bra koll och handplockar riktigt spännande viner.

Vina vid Nytorget, Savant, Scandwich, Tyge och Sessil, GrusGrus och Ambar.

Malmö:

Denna eminenta lista fick jag av min bokklubbsvän Marthina Elmqvist. Listan var så bra och komplett att jag helt enkelt valt att publicera den i sin helhet. Marthina hittar du annars på @queenofelia på Instagram. Hon sitter även inne på en jäkla massa Köpenhamnstips som hon generöst delar med sig av. 

Julie: Bra och balanserade, bara viner från "gamla världen" – så det blir aldrig helt spaceat. Superkunnig personal.

Lyran: Alltid 10/10 i vinval till maten. Många roliga överraskningar.

Västergatan: Väldigt välkurerat vinpaket som innehåller finstämda pärlor, men inget som är helt vilt och galet.

Far i hatten: Alltid goda alternativ och roliga oväntade kombinationer.

Pink Head HQ: Här hittar man viner man varken visste eller ens kunde förvänta sig fanns. Alltid roligt och eftersom asiatiska smaker kan vara utmanande med vin så är det extra bonus.

Riket & Opoppopa: Får många av sina naturviner från Allégresse och Mange som är vilda i smakerna och hittar riktigt konstiga och roliga pärlor.

Mineral: Här har jag druckit både högt och lågt. Så inte helt jämna (enligt mig) och därför kanske inget för den som är nybörjare. Men har man några egna favoritdruvor så finns här mycket gott.

Även Bastard och Bouchon.

Göteborg:

Natur, Walk in the park, Unity Jazz, FOLK, Bang Matbar, Café Oizo, Totale, Gården, Bar la Lune.

Pepp på att dricka (igen)

Vinet vi drack på julafton på Julie.

På julafton höll min favoritvinbar öppet så vi slank in där en snabbis innan det var dags att dra igång det stora julfirandet med släkten. Jag vet inte om det hade att göra med stämningen, myset, gästerna – men det här vinet var det absolut godaste jag någonsin har druckit. La Commune heter vinet och på bilden ser ni flaskan. Som jag alltså glömde fota, så tack Julie för bilden! Gå till Julie om ni är i Malmö. Ät kikärtspatén med pickles. Drick kul vin! Och lite rolig "vet ni!": Julie är uppkallat efter vinproducenten Julie Balagny, som ni kommer läsa om i Naturvinsboken.

Veckans podd

Bon Appétit Foodcast: Episode 126 ”Natty Wine”

Precis som alla andra som har upptäckt Bon Appétit älskar jag allt de tar sig an. Nu har jag hittat deras Foodcast som jag tycker är väldigt informativ och trevlig att lyssna på. Ett av avsnitten handlar om dagens tema; naturvin. Eller Natty Wine som avsnittet kallas. Bra och kvalitativ lyssning!
 
Här kan ni lyssna på avsnittet

Veckans läsning - Naturligt vin

Efter att jag medverkat vid matmässan Sthlm food & wine i november bestämde jag mig för att stressa in på Pocketshop på centralstationen för att köpa något kort och lätt att "läsa på tåget". Med mig fick jag två riktigt bra böcker och idag ska vi prata om den ena. Naturligt vin heter den, och är skriven av Malmöborna Emil Broomé och Emil Arvidson. 

Det är så mycket jag vill säga om den här boken, men jag säger istället: KÖP DEN! Boken handlar i stora drag om passion. Författarna besöker olika vinproducenter och intervjuar dem om deras relation till vin. Den här boken förändrade min syn på vinkultur i sin helhet – och gav mig en förståelse för processen bakom vinet. Och om kulturen som finns kring mat, dryck och umgänge. LÄS DEN! Så kan vi prata om den tillsammans sen. 

3 saker jag gillar lite extra

Far i Hatten i Malmö
Ni som har följt mig länge på Instagram och på bloggen vet vid det här laget var man oftast hittar mig under årets minst tre räliga årstider. Ja, på Far i Hatten. Här har jag skrivit kokbok, ätit pizza, quizat, kompisdejtat, käkat brunch och våfflor. Och blivit introducerad till “avloppscider”, men det sparar vi till ett annat brev längre fram. Jag ÄLSKAR Far i Hatten. Det är opretentiöst, ödmjukt på det bra sättet, genomtrevligt – och dessutom är de riktigt bra på vin. Vill du lära dig mer om vin är det hit du ska gå. Det är kul!

FB-gruppen Vinhaggorna
I höstas startade Frida Lund FB-gruppen Vinhaggorna, som är en av de stora anledningarna till att mitt vinintresse drog iväg – och jag senare hittade mig själv på Hansa på ”småpartisläppen”, som jag alltså inte ens kände till innan den här gruppen kom in i mitt liv. Jag frågade Frida vad hon tänker om naturvinshypen – och hur hon tror att den kommer att utvecklas under 2020:

"Såhär är min teori. Naturvinshypen rent smakmässigt, vi snackar stallighet, hö, något som skevar i munnen. En doft av bränt hår eller unken socka – den kommer att ebba ut. Däremot kommer inte naturvinet som vin att sluta trenda, det är bra och viktigt att vi är medvetna kring tillvägagångssättet när vin tillverkas – men naturvin är inte en smak, utan ett sätt att framställa vin. Jag tror vi är på väg tillbaka lite till de klassiska vinerna, absolut natur men som sagt utan den distinkta smaken. Hoppas aldrig vin slutar trenda och att vi alla blir mer medvetna kring allt från miljöaspekten till hur vinet framställs. Älska vin är 2020!"

Papercut Shop på Krukmeijergatan i Stockholm
På samma sätt som Malmös bästa vinhällare noga väljer ut viner att servera på sina ställen – väljer Papercuts ägare ut de bästa kvalitetsböckerna och tidningarna. Jag älskar att gå in här när jag är på besök i Stockholm. Det som har kommit att inspirera mig mest är de mat- och vintidningar som de tar in. En sådan favorit är vintidningen Noble Rot. Mycket bra artiklar. Min favorit handlade om Le Rouge et Le Blanc, som ni både kan läsa mer om i Naturvinsboken (ja, alla ska läsa den) eller i Noble Rots "Make wine not war".

Det var allt för den här veckan. Vi hörs igen om två veckor. Är det något tema du önskar under 2020 får du gärna höra av dig till tuvessonskan@gmail.com eller skicka ett DM på @tuvessonskan. Det är så kul att prata med er! Trevlig söndag.

Vill du fördjupa dig lite extra i naturvinets värld (hehe, lol) kan du läsa denna fantastiska artikel från Bon Appetit.

KRAM!

Tuvessonskan på Instagram
Tuvessonskan på Facebook
Tuvessonskan.se
Copyright © 2020 Tuvessonskan


Vill du ändra hur du får det här utskicket?
Du kan uppdatera dina inställningar eller avregistrera dig från listan.

Email Marketing Powered by Mailchimp