Berätta om dig själv! Vem är du?
Oj, det här är kanske den absolut svåraste frågan av dem alla. För att inte göra det så svårt för mig själv (och för er andra) så är jag i grunden en smålänning som råkade hamna i ett restaurangkök, men letade mig ut på golvet som servitris, lärde mig göra cocktails, började pyssla med vin och fick sedan nog. Sökte mig till Malmö för att göra absolut ingenting. Vilket… gick sådär. Numera huserar jag i den lilla stugan på Far i Hatten och har varit där i hela tre år. På daglig basis provar jag vin, pratar om vin – och dricker (med måtta, heh) vin.
Trots att jag har en sommelierutbildning, vill jag dock inte låta som någon slags vinprofessor. Det tar, precis som alla andra saker i livet, tid att bli bra på vin – och jag ser inte mig själv som färdiglärd. Däremot älskar jag att prata vin och vill gärna att fler ska få upp ögonen för något som fortfarande anses som relativt smalt inom vinvärlden.
När började du få upp ögonen (munnen?) för vin?
Det var absolut inget som kom naturligt för mig. Jag var en person som bara drack cider. Alltså inte ens öl, även om jag i det stora hela var väldigt intresserad av det. En dag vågade jag mig på ett glas rosé. En annan dag ett glas vitt. Helt plötsligt satt jag på en sommelierutbildning och tänkte ”hur hamnade jag här?”. Resten är historia.
Vad är grejen med naturvin? Vad är det som gör det så kul?
Grejen med naturvin? Lika självklart som det är att köpa ekologiskt eller närodlat är det för mig att dricka naturvin. Att välja hantverk och något som är nyttigt för såväl kroppen som omgivningen. Och jag tror faktiskt inte att jag själv använder ordet naturvin längre, det är ju i slutändan bara vin!
Själva grejen som gör det kul med naturliga viner är väl att det går att så tydligt känna uttrycken. Känna om vinet är redo eller inte. Precis som med ost och mognad! Vinet rör sig och återspeglar tydligt vinmakare, druvor eller marken som druvorna odlats på (även kallat terroir). Ibland är det lite som att träffa en kompis, eller att vara i en viss sinnesro? Nu låter det ju lite flummigt, men det är lite mer än bara just vin. Samtidigt är det enkelt eftersom det trots allt bara är vin.
Läsarfråga: Varför luktar naturvin ladugård?
Nu vill jag bara flika in att allt naturvin inte luktar ladugård. Det har blivit en generell uppfattning av gemene man som är så otroligt svår att ändra på. Anledningen till den mesta ladugårsdoften är BRETTANOMYCES! Det är en liten jästhistoria som kan ge fantastisk smak, men som även kan gå lite för långt. Brettanomyces är också vanlig inom ölkulturen.
En annan bidragande faktor till doften är reduktivitet. Att ett vin är reduktivt innebär att vinet inte alls exponerats för syre. När flaskan är nyöppnad kan doften därför vara lite funky – precis som när matvaror, som exempelvis kyckling, varit vakuumpackat. När förpackningen öppnas kan det därför lukta urk, för att två sekunder senare vara helt lugnt.
För en som precis börjat intressera sig för vin och vill fördjupa sig mer, vad har du för tips till den personen?
Idag finns det ju delvis massvis av bloggar, böcker, Instagramkonton osv som man kan följa för att bredda sitt intresse. Jag tyckte framförallt det var väldigt kul att bara gå och dricka ett glas och kanske fråga något litet om själva vinet. Min mamma är nybörjare och hon köper små blandlådor från exempelvis Vin och Natur. Då brukar en få sex olika flaskor, från bubbligt till rött, och möjlighet att testa olika stilar. Det är ett bra tips! För den som gillar att läsa rekommenderar jag Natural Wine av Isabelle Legeron. Det är en bra guide till naturviner helt enkelt. Ett annat fördelaktigt tips är att fota de flaskor du tycker om. Det är ett bra sätt att komma ihåg vad en tycker om. Jag fotar en del och tycker att det är så mycket lättare att komma ihåg en etikett än ett namn.
Berätta om ditt bästa vinminne?
Vi var på vinmässa i Frankrike och gick på middag hemma hos två importörer (systrarna Hacquet, som du kan läsa mer om i Naturligt vin!). Alla hade med sig vin och en av gästerna hade med sig en Chenin Blanc från 72, gjord av vinmakarna… Det var helt otroligt. Tänker på det så himla ofta.
Och! När mina föräldrar provade naturvin för första gången. Deras reaktion <3
Och ditt värsta...?
Hahahah, det är för pinsamt för att blotta. Men ett någorlunda hemskt minne är när jag höll i en liten vinprovning. Jag var fortfarande ganska ny på vin och de som kom på provningen, typ åtta personer, tyckte det var mysigt. Dessvärre var typ alla hobbyintresserade av vin och stammisar på stället som provningen var. En i sällskapet tyckte det var extra kul att springa och hämta vin som jag skulle ”blindprova”, det vill säga prova och gissa vilket vin det var hen plockat fram. Då började alla ställa superkomplicerade frågor och jag fick panik. Så fort jag var klar sprang jag till stationen för att åka hem och grät hela vägen för att jag kände mig dum och liten.
Läsarfråga: Har du något land/vindistrikt som är din favorit?
Mitt hjärta slår ju hårt för Frankrike. Tycker så mycket om allt så kanske är det enklare om jag fokuserar på vad jag tycker minst om? Bordeaux. Förlåt, men det är lite för tråkigt. Jag gillar viner som är roliga, lite tokiga och oväntade. När jag började dricka vin var Loire och Beaujolais mina go-to distrikt. Det fanns både lätta härliga viner, men samtidigt komplexa, helt sjuka historier.
Naturvin 2020 - en trend som är här för att stanna?
Jag tror att vi mer och mer kommer gå över till ett hållbarhetstänk när vi konsumerar och därmed tänker lite mer på vad vi dricker. Naturvin i sig är inte längre lika främmande som det kanske har varit tidigare. Fler och fler vill lära sig. Jag tror tyvärr även att flera kommersiella viner kommer att få en ”naturlig” touch på sina etiketter, då natur inte är en ”skyddad” stämpel såsom krav eller ekologiskt. Å andra sidan hoppas jag att vi släpper ordet naturvin och kallar det för enbart vin – för det är ju vad det är i slutändan. Allt som inte är naturligt framtaget borde i sin ordning få kallas konventionellt och ekologiskt.
Läsarfråga: Stämmer det att man inte blir bakis av naturligt vin?
En klassisk fråga! Såhär är det: Det finns inget som säger att du inte blir bakis av naturvin, det handlar helt om vilken mängd alkohol du häller i dig. Däremot innehåller inte naturvin en massa kemikalier som kroppen utöver alkoholen måste ta hand om. Så vin utan skit – mindre bakfylla. Vin med skit – you get the deal?
Läsarfråga: Varför är naturliga viner ofta lite sura och josiga? Kan man få runda och fylliga naturliga viner?
Sverige har ganska länge haft en tradition att ta in viner med rätt hög sockerhalt. Känslan av syra och josighet är därför egentligen inte så konstig – men det kan vara en lite ovanlig smak för många. Det går absolut att få tag i rundare viner, jag brukar tänka ”klimat” och ”värme”. Spanien, södra Frankrike och typ norra Italien har runda och fylliga historier.
Är naturliga viner alltid ekologiska? Finns det naturliga viner som innehåller bekämpningsmedel?
Den frågan är svår att svara på – men samtidigt ganska enkel. Jag ska försöka fatta mig kort. Alla naturviner är inte ekologiska, eftersom ekologiskt jordbruk är något du behöver bli certifierad för. Vinbonden måste alltså följa ett visst regelverk för att få kalla vinet ekologiskt. Det kan både vara dyrt och oinspirerande, så många väljer att odla på biodynamiskt vis, men utan stämpel på etiketten. Naturliga viner kan innehålla svavel, det finns fortfarande en del som svavlar pyttelite (andra lite mer) vid buteljering för att vinet ska hålla. Men vad gäller bekämpningsmedel är svaret nej. Däremot använder sig många biodynamiska och naturliga vinmakare av hemmagjorda teer, ankor och nergrävda tjurhorn för att bekämpa ohyra i vinmarkerna.
Och slutligen några frågor om naturvin på bolaget! Går det att hitta naturviner på vanliga Systembolaget? Hur ska man tänka när man väljer naturviner där? Hur hittar man dem?
Det går att hitta naturliga viner på bolaget, men tyvärr inte på alla. Oftast hittar man dem på någon hylla, eller kanske i ett rum, med lite mer fancy grejer. Kolla i butiker som har ett stort och välsorterat sortiment, som Hansa i Malmö. För de som bor på mindre orter finns Systembolagets hemsida som hjälp. Där kan du beställa viner till ditt närmsta bolag, det är både smidigt och enkelt. Jag är lite lat av mig så jag brukar bara skriva in naturvin i Systembolagets sökfält för att därefter scrolla bland det som kommer upp.
En annan sak du kan göra är att göra en snabb googling (av exempelvis en flaska du har druckit tidigare och fotat). Då kommer du ofta direkt till importörens hemsida. Där har de flesta en liten guide som visar hur du går tillväga för att du beställa – och du kan samtidigt även utforska andra viner i deras portfölj.
En bra fråga är varför det inte finns så mycket naturviner på hyllorna på Systembolaget. Det beror på att bolaget har krav på hur mycket vin en producent ska producera för att det ska vara värt att ta in. Många vinproducenter tar sig därför inte hela vägen fram till fasta sortimentet. Du som kund kan dock vara med att påverka en liten del! Tyvärr inte hela alltet, då hade vi kanske inte haft något Systembolag kvar. Butikerna baserar sitt innehåll efter kundernas efterfrågan. Om fler och fler beställer lådor med naturvin till sina närmsta bolag får de underlag att kunna ta in lite spexigare grejer till småpartierna. Ta dig tid att kanske lära känna någon som jobbar där, kanske börjar den personen ta in roliga grejer, som andra som inte brukar köpa naturvin kanske vågar också vågar köpa!
|