Copy
View this email in your browser
Energiecoöperatie ECoOB streeft ernaar om zoveel mogelijk gemeenten in Oost-Brabant klimaatneutraal te maken.

Hoe doen we dit?
Met participatie van inwoners, realiseren we duurzame energieprojecten in onze gemeentes. We bouwen voornamelijk zonnestroominstallaties op grote daken, maar ook windenergie, mobiliteit en energiebesparing staan in een latere fase op onze agenda. We zijn ervan overtuigd dat we als burgercoöperatie de ideale en noodzakelijke hefboom zijn in de wijziging van het beleid en de energiemarkt ten voordele van decentrale duurzame energie.
ECoOB en Klimkracht plaatsen 614 zonnepanelen op het dak van Danone Rotselaar
Op 27 mei organiseren we een infosessie voor de inwoners van Rotselaar en Haacht
Danone gaat in samenwerking met ECoOB en burgerbeweging Klimkracht 614 zonnepanelen plaatsen op de daken van haar vestiging in Rotselaar, geïnspireerd op haar framework ‘One Planet. One Health’. Hiermee zal jaarlijks 250.000 kWh groene stroom opgewekt worden die in de productiesite gebruikt zal worden, als onderdeel van de reeds 100% hernieuwbare elektriciteit van de site. Dit komt overeen met een gemiddeld jaarverbruik van 71 gezinnen. Dit is volledig in lijn met haar ambitie om tegen 2050 wereldwijd CO2-neutraal te zijn.

Met dit project stelt ECoOB zich voor het eerst voor aan de inwoners van Rotselaar en Haacht. We doen dat samen met burgerbeweging Klimkracht uit Rotselaar-Haacht, die een heel belangrijke rol speelt in de realisatie van dit project. Op donderdag 27 mei organiseren we samen een digitale infosessie voor de inwoners van Rotselaar en Haacht om mede-eigenaar te worden van één of meerdere zonnepanelen en onze coöperatie zo verder te versterken.
ECoOB en Klimaan plaatsen samen meer dan 1000 zonnepanelen op het dak van ViTeS in Boortmeerbeek.
Een groot project met een nieuw partnerschap in een nieuwe gemeente

Onze prospectie draait op volle toeren. Een volgend groot project kondigt zich aan. We plaatsen meer dan 1000 zonnepanelen op dit gebouw van ViTeS, een belangrijke speler in de sociale economie. Het project is speciaal op verschillende manieren:

  • Na pv-installaties in Herent, Leuven, Holsbeek en Rotselaar breiden we ons werkingsgebied verder uit met ons eerste project in Boortmeerbeek.
  • We bereiden ons voor op de toekomst. Met deze installatie gaat ECoOB voor het eerst veel meer opwekken dan ViTeS verbruikt. De lokaal opgewekte groene stroom verkopen we in de eerste plaats aan ViTeS. De resterende stroom verkopen we op de markt.
  • Voor de realisatie werken we samen met energiecoöperatie Klimaan uit Mechelen. We zijn bijzonder blij met alweer een nieuw partnerschap.

Kapitaalronde

De komende weken en maanden realiseren we heel wat nieuwe en grote projecten. Daarom heffen we de tijdelijke beperking van 1 aandeel per aandeelhouder op tot we een kapitaal van 350.000 euro hebben opgehaald. Word vandaag aandeelhouder of teken in voor bijkomende aandelen via onze website. Een unieke kans om bij te dragen tot meer hernieuwbare energie in de regio. Met bijna 500 aandeelhouders hebben we een mooie mijlpaal in zicht. Met jouw steun zijn we klaar om onze impact verder te vergroten.
Zorginstelling Oostrem bouwt 2de zonnedak met ECoOB 
Directeur Mario Vanhaeren legt uit waarom hij met ons samenwerkt

Mario Vanhaeren, algemeen directeur Oostrem, wil zich met zijn zorginstelling inzetten voor klimaatneutraliteit. Hij werkte al samen met ECoOB en kondigt nu een 2de project aan. Op het gerenoveerde dak van Oostrem Bijlokstraat in Herent komen 141 zonnepanelen gecombineerd met batterijopslag. Later op het jaar voorzien we mogelijk laadpalen in combinatie met elektrische deelmobiliteit.

We konden Mario strikken voor een interview. Hij raadt eigenaren van grote daken aan om zonnepanelen te plaatsen met een coöperatie als ECoOB. Hij kan geen enkele reden bedenken om het niet te doen

  • je boekt klimaatwinst
  • je kan burgers betrekken wat zorgt voor buurtvervlechting
  • je wordt ontzorgd van A tot Z
  • de uitgespaarde euro's kan je voor iets anders gebruiken
Elektrisch en coöperatief autodelen met ECoOB
ECoOB-aandeelhouders krijgen rechtstreeks toegang tot elektrische deelwagens

ECoOB maakt vanaf nu deel uit van het "Coöperatief Elektrisch DeelAuto Netwerk" of kortweg CEDAN. Het is een samenwerking tussen 10 Vlaamse burgercoöperaties voor energie met als doel om gedeelde elektrische mobiliteit toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk burgers.

Als aandeelhouder van ECoOB kan je vanaf nu gebruik maken van de 101 elektrische deelauto's die dit deelwagensysteem op dit ogenblik rijk is. Je hoeft dus geen bijkomend aandeel meer te kopen van Partago of Coopstroom. In Leuven zijn er ondertussen al 5 deelwagens van Partago beschikbaar. Het volledige netwerk kan je raadplegen via www.cedan.be. Meer info over de deelwagens van beide coöperaties vind je via www.partago.be en www.coopstroom.be

Ben je als aandeelhouder van ECoOB geïnteresseerd om gebruik te maken van de deelwagens? Vul het inschrijvingsformulier in op de website van CEDAN door op het logo van ECoOB te klikken. Na goedkeuring van je aanvraag ontvang je een unieke code. Hiermee kan je je inschrijving vervolledigen.

Simon is een van onze jongste aandeelhouders en levert sinds kort groene stroom aan Museum M in Leuven. Hoe kijkt hij als 19-jarige naar een coöperatie als ECoOB? Wat is volgens hem dé manier om de toekomst te verbeteren? En wat heeft Sinterklaas daar allemaal mee te maken? Ontdek het in deze video.
Algemene vergaderingen op 24 april en 6 mei
Het Bestuur bracht verslag uit over het jaar 2020 en de financiële resultaten

Na 2 startjaren met kleine verliezen van samen €7.507,98, werd in 2020 een bescheiden winst van €4.540,03 geboekt. Het totale gecumuleerde resultaat van 2018 tot 2020 is hierdoor beperkt tot een verlies van €2.967,95. Daarom stelde het Bestuur voor de volledige winst van 2020 te gebruiken om de reserves aan te vullen. 

In 2020 mochten we 226 nieuwe vennoten verwelkomen met 907 nieuwe aandelen. Daarnaast tekenden 55 bestaande vennoten in op 340 bijkomende aandelen. 

ECoOB sloot contracten af voor 1 zonnestroominstallatie in 2019, 10 bijkomende installaties in 2020, en heeft op 24 april 2021 6 nieuwe overeenkomsten afgesloten voor 2021. Dit betekent een toename van het geïnstalleerd vermogen met 93% in 2021, een toename van de investeringen met 71% en een toename van de verwachte inkomsten met 82%. Het Bestuur verwacht een opbrengst vóór algemene kosten van 6% of hoger voor de geplaatste en onder contract gebrachte installaties, hetgeen moet toestaan de werking beter uit te bouwen en een winstuitkering toe te staan vanaf 2021.

De vennoten keurden de jaarrekeningen van 2020 goed met 98,15% van de stemmen, zij gaven kwijting aan de bestuurders voor de werking in 2020 met 94,44% van de stemmen en zij stemden in met de voorgestelde toevoeging van het resultaat aan de reserves van de cv met 98,15%.

Na het statutaire gedeelte van de vergadering gaf het Bestuur informatie over de gebruikte principes voor het ophalen van kapitaal, over haar deelname in andere structuren, en over de aanpak van een bredere participatie in de regio.

Op Tournee Ateljee met ECoOB in Kessel-Lo
Op zaterdag 29 mei kan je ons ontmoeten op een tour langs creatieve maakateliers
In Kessel-Lo bruist het van de creativiteit met enkele nieuwe buurtateliers. Wij helpen hen om hun duurzaamheidsambities waar te maken.
  • De Drukkerij in de Koning Albertlaan is het ´episch centrum´ voor creatievelingen met binnenkort een zonnedak van 15kWp in combinatie met 10kWh batterijopslag en mogelijk een elektrische deelwagen of laadpunt voor de buurt.
  • Atelier Minnoye is een ruimte voor kunsten, technologie, ambachten en ontmoetingen en biedt plaats aan een 10-tal makers. Momenteel werken we samen aan de duurzame verbouwing van de loods met een pv-installatie in combinatie met warmtepomp.
  • Daarnaast is er nog deelatelier Pieter Nollekens waarmee we gesprekken voeren omtrent een samenwerking.
Op zaterdag 29 mei kan je ze allemaal bezoeken vanaf 14u via Tournee Ateljee. Afspraak aan Bar Belvue. Wij zijn voor het eerst sinds lang fysiek present met een infostand. Je vindt ons aan atelier Minnoye. Tot dan!
Benieuwd? Coöperant worden? Wil je helpen? 
ECoOB is een coöperatie van en door burgers. Een coöperatie van en door jou. Wil jij bijdragen aan de transitie naar hernieuwbare energie? Dat kan op verschillende manieren

Word coöperant. Vanaf €250 kan je investeren en mede-eigenaar worden van onze productie installaties.
Word coöperant
Word actieve sympathisant. Bouw mee aan de toekomst van onze coöperatie en investeer wat van je vrije tijd in onze werking. Heb je administratieve, technische of communicatieve talenten? Laat het ons weten.

Word een ambassadeur. Vertel je vrienden en familie waarvoor we staan. Volg en deel onze berichten op Facebook, LinkedIn,Twitter en Instagram.
Heb je een groot dak ter beschikking en vraag je je af of dit geschikt zou zijn voor de installatie van zonnepanelen? Vind hier alle voorwaarden.

Heb je nog een andere vraag of wil je helpen bij één van onze projecten? Inschrijven op de nieuwsbrief? Aarzel niet om contact op te nemen. 
Neem contact op
Facebook
Website
Email
LinkedIn
Instagram
Copyright © ECoOB, All rights reserved.


Our mailing address is:
info@ecoob.be

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
 


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ECoOB · Roeselveld 1 · Herent 3020 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp